Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 13

Новини ЄС

Баррозо хоче мати “коаліцію”, а поки що думає над розподілом портфелів
До 23 серпня недавно затверджений Європейським парламентом наступний глава Європейської комісії Хосе Дюрайо Баррозо офіційно оприлюднить список 24 –х своїх комісарів та визначиться з майбутніми обов’язками кожного з них. “Я хочу мати коаліцію людей, які прагнуть просувати вперед європейcький проект”, - заявив наступник Романо Проді. Щодо делікатного питання розподілу посад у наступній комісії, то пан Баррозо наголосив: портфелі між новими комісарами розподілятимуть виключно з міркувань компетентності, і аж ніяк не через національну належність. Нова Європейська комісія приступить до виконання своїх обов’язків 1 листопада.
http://euractiv.com

Іслам не повинен бути перешкодою для вступу Туречини
Ісламський фактор не повинен впливати на майбутнє рішення щодо початку переговорів про членство в ЄС Туреччини: на цьому наголосив прем’єр-міністр головуючих в Євросоюзі Нідерландів Ян Пітер Балкененде. “Рішення повинно бути ухвалено чесно, без запровадження будь-яких нових вимог, - підкреслив він. – Іслам не є проблемою, проблемою є не релігія загалом, а зловживання нею для сіяння ненависті й нетерпимості”. Чинний Президент Єврокомісії Романо Проді також підтвердив, що доповідь комісії щодо можливості початку переговорів з Туреччиною стосуватиметься виключно того, наскільки вона відповідає копенгагенським критеріям, тобто стандартам ЄС. “Цілковита безпристрасність – це те, що ми обіцяємо і нашим громадянам, і турецькому суспільству, яке сподівається приєднатися до нас”, - сказав пан Проді.
http://www.eupolitix.com

Рада ЄС закликає: всі на боротьбу з марихуаною!
Рада міністрів закордонних справ ЄС ухвалила резолюцію щодо боротьби з розповсюдженням та вживанням марихуани в країнах-членах. Міністри висловили стурбованість зростанням кількості прихильників цього зілля, особливо серед молоді, та зростаючим залученням у цей бізнес організованої злочинності й намітили низку контрзаходів. Зокрема, країни-члени та Європол створять Спільну групу з розслідувань, завданням якої буде руйнування спеціалізованої на марихуані кримінальної мережі. Заплановані також широкі інформаційні та тренінгові програми для батьків, вчителів, журналістів, поліції. Рада, крім цього, висловилася за запровадження санкцій проти інтернет-сайтів, які сприяють розповсюдженню марихуани та пропагують її вживання.
http://ue.eu.int

Люксембург вже визначився із символікою свого президентства
Люксембург, чиє головування в Європейському союзі розпочнеться аж за п’ять місяців, вже презентував європейській громадськості лого свого президентства. Воно містить літери EU та LU, золоту зірочку з прапору ЄС, блакитний та жовтий кольори Союзу, а також національні кольори самого Люксембургу - червоний, білий та блакитний. Це лого, створене люксембургською компанією “Консепт фекторі”, перемогло у конкурсі, на який було надіслано близько 100 пропозицій від дизайнерських фірм та рекламних агенцій.
http://www.euobserver.com

Єврокомісія відповідатиме на скарги швидше
Європейський омбудсмен Нікіфорос Діамандурос привітав зусиля Європейської комісії, спрямовані на збільшення прозорості у її діяльності. Так він розцінив згоду Брюсселя скоротити час розгляду скарг громадян країн ЄС з трьох до двох місяців. Згідно з чинними правилами, омбудсмен, отримуючи від громадянина скаргу, направляє її до інституції, якої вона стосується, і відповідь йому повинні дати протягом трьох місяців. Європейська комісія відповідатиме відтепер на місяць швидше. “Я з задоволенням повідомляю вам, що комісія сприйняла вашу пропозицію скоротити до двох місяців термін, який дається на відповідь щодо скарг, - написав Нікіфоросу Діамандуросу чинний глава Єврокомісії Романо Проді. – Це, я переконаний, слугуватиме меті покращення прозорості наших інституцій у їхньому спілкуванні з громадянами”.
http://www.ombudsman.europa.eu/letters/en/default.htm

Ціни на авто залишаються в ЄС стабільними, а в Польщі вони - найнижчі
Купівля автомобіля в іншій країні ЄС досі залишається для громадян його членів прибутковою справою: на переважну більшість моделей різниця в цінах сягає 20%. Це засвідчує оприлюднена Європейською комісією традиційна доповідь, присвячена “автоціновому” питанню. Природно, що дешевшими є на сьогодні нові країни-члени, а найдешевшою – Польща. У зоні євро найдорожчою є Німеччина, а найпривабливіші ціни в Фінляндії, і від польських вони відрізняються лише на 9%. Загалом, засвідчує доповідь, автоціни в ЄС 25-ти залишаються стабільними: протягом року (дані наведено станом на 1 травня) вони зросли лише на 0,9% за інфляції в 2,4%.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Євробарометр стає доступнішим, а його нове дослідження засвідчує довіру до ЄС
На веб-сайті соціологічної служби Європейської комісії – Євробарометру – започатковано нову інтерактивну систему пошуку результатів досліджень. Система дозволяє легко вибрати потрібну тему й запустити пошук, створювати таблиці, проводити порівняльний аналіз тощо. Таким чином Європейська комісія відзначила 30-річчя з початку проведення Євробарометром своїх “загальносоюзних” соціологічних оглядів. Тим часом служба провела чергове дослідження громадської думки на предмет ставлення громадян до ЄС, і результати воно дало такі: позитивний імідж ЄС має у 42% громадян, нейтральний – у 32%, ну й євроскептиків виявилося найменше - 21%. Також з’ясувалося, що 41% цілком довіряють ЄС. Причому характерно, що довіра до ЄС в його країнах-членах значно більша, ніж довіра до національних парламентів (близько 25%) та урядів (близько 24%).
http://http://ec.europa.eu/public_opinion/cf/index_en.cfm.

Обов’язкового “Made in Europe” поки що не буде
Європейська комісія відмовилася від планів запровадження обов’язкового маркування продукції, виробленої в країнах ЄС, написом “Made in Europe” – “Зроблено в Європі”. Відповідна пропозиція, яку торік під час свого головування активно “пробивала” Італія, не знайшла достатньої підтримки серед країн-членів. Насамперед цьому опонували Велика Британія, Німеччина та Нідерланди, посилаючись на дороговизну нововведення. Тому комісія висловила думку, що подальше просування таких планів наразі не має перспективи. Водночас Брюссель нагадує, що “європейське” маркування товарів може бути здійснене на добровільній основі фірмами, які бачать в цьому для себе комерційну вигоду.
http://www.euobserver.com

“Молодь в дії”: гігантська програма, розрахована і на треті країни
Європейська комісія звернулася до Ради ЄС та Європейського парламенту із законодавчою пропозицією щодо затвердження низки освітніх, культурних, медійних та молодіжних програм на період 2007−2013 роки загальною вартістю близько 16 млрд. євро. Одна з них має назву “Молодь в дії”, розрахована на аудиторію віком від 13 до 30 років і покликана сприяти формуванню у молоді персональної відповідальності, ініціативності, активної життєвої позиції, почуття турботи за інших тощо. “Молодь в дії” втілюватиметься не лише в країнах-членах ЄС, а й у третіх країнах, особливо тих, що є, як Україна, об’єктами Європейської політики сусідства. Бюджет програми становить 915 млн. євро.
http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/index_en.htm

Як європейці витрачають час
Французи найбільше працюють - 5 годин 44 хвилини на добу, тоді як француженки найдовше сплять – 8 годин 38 хвилин; серед жінок найбільше часу на роботі проводять угорки – 4 год.43 хв., водночас вони цілих 56% позаробочого часу просиджують перед телевізором; фінські жінки виглядають найінтелектуальнішими, бо 15% дозвілля витрачають на читання. Ці та інші результати дало недавнє дослідження Євростату, присвячене тому, як європейці гають час. Його проводили у низці країн ЄС (Бельгії, Німеччині, Естонії, Франції, Угорщині, Словенії, Швеції, Великій Британії та Фінляндії), а також у Норвегії. Загалом, констатують статисти, існують певні стереотипи: наприклад, майже в кожній країні жінки більше часу витрачають на приготування їжі, миття посуду та прибирання, ніж чоловіки, а останні значно більше часу доглядають за садом, щось конструють та ремонтують. Майже в усіх досліджених країнах жінки довше за чоловіків миються в душі – лише британці перевершили у цьому своїх співвітчизниць.
http://ec.europa.eu/eurostat


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Відпочивають всі, окрім Баррозо"

Серпень для європейських інституцій – час літніх канікул. Активне життя тут завмирає. Брюссель може розслабитися. Трудовий сезон, особливо останнє його півріччя, був надзвичайно насиченим і успішним водночас: безпрецедентне розширення союзу, перші після цього вибори до Європейського парламенту, узгодження Конституції ЄС і кандидатури наступного президента Європейської комісії.

Відпочиватимуть, однак, не всі. Для недавно затвердженого наступного президента Європейської комісії Хосе Дюрайо Баррозо часу на відпочинок явно бракуватиме. До 23 серпня він має оголосити список своєї команди, 24-х комісарів, і розподілити між ними обов’язки.

Нині триває процес формального номінування країнами-кандидатами своїх представників у новій Єврокомісії. Процес цей, як правило, не є таємницею, й більшість майбутніх кандидатів уже відома. Залишаться, судячи з усього, в Брюсселі багато нинішніх комісарів: наприклад, від Німеччини добре відомий Гюнтер Ферохойген, нинішній куратор розширення, від Люксембургу – Вівіан Редінг, комісар з питань освіти й культури, від Швеції – Марго Валлстром, що займається питаннями довкілля. Продовжать працювати в комісії й майже всі комісари від нових країн-членів, що розпочали свою роботу 1 травня. Інтригу сьогодні підтримують лише Данія та Нідерланди – їхній вибір залишається невідомим. Власне, номінувати своїх кандидатів країни-члени можуть до 20 серпня, отож час іще є.

І все ж не конкретні прізвища посланців від країн-членів є головною інтригою у процесі формування комісії, а посади, які той чи інший кандидат (інакше кажучи – країна) отримає. Розподіл посад – справа завжди делікатна, і наступнику Романо Проді доведеться проявити наполегливість та дипломатичність водночас: аби, з одного боку, спробувати задовольнити всі столиці, а з боку іншого - створити команду, яка відповідає його власному баченню. “Портфелі розподілятимуться не з огляду на національність, а лише виходячи з компетентності”, - вже заявив пан Баррозо.

Інша тема, яка жваво обговорюється останнім часом, це так звана жіноча квота у виконавчому органі Євросоюзу. Наступний президент Єврокомісії відразу ж після свого затвердження у Європарламенті заявив: він хотів би, щоб 8 з 24 нових комісарів були представницями саме прекрасної статі. Однак поки що їх набирається лише шість, і бажання Хосе Дюрайо Баррозо може бути задоволене лише якщо жінок пришлють до Брюсселя Данія та Нідерланди. Питання залишається відкритим.

Після того, як зі своїми комісарами визначиться наступний глава Єврокомісії, за них візьметься Європейський парламент. Слухання кожного з 24-х претендентів пройдуть там у другій половині вересня.
http://www.euobserver.com http://euractiv.com http://www.eupolitix.com

нагору