Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 10

Новини ЄС-Україна

Романо Проді не робив заяви, яку йому приписують

Президент Європейської комісії Романо Проді спростував повідомлення мас-медіа про те, що він нібито заявив про неможливість членства України в Європейському союзі. “Я не робив заяви, яку мені приписують, - сказав Романо Проді в інтерв’ю газеті “День”. – У нас існує чітка позиція з цього питання. ЄС вітає європейський вибір України. Україна – стратегічний партнер ЄС і, внаслідок розширення ЄС, його сусіда. Ми разом працюємо над подальшим зміцненням наших відносин у рамках Європейської політики сусідства. Ця політика виникла у відповідь на розширення ЄС, але вона не спрямована на розширення. Ця політика не пов’язана зі вступом – це питання поки що не стоїть на порядку денному”.
www.day.kiev.ua http://www.delukr.ec.europa.eu


Новини ЄС

Переговори з Конституції виходять на фінішну пряму
Міністри закордоних справ країн-членів ЄС зберуться 14 червня на свою останню перед брюссельською Європейською Радою (самітом) зустріч, головною метою якої будуть подальші переговори з тексту Конституції. “Сподіваюся, ми зможемо узгодити Конституційний договір, - вкотре заявив прем’єр-міністр головуючої в союзі Ірландії Берті Ахерн після завершення турне всіма 25-ма союзними столицями. – Нині тривають важкі переговори. Дехто досі підіймає складні питання, і ми повинні їх погоджувати – але слід бути реалістами й не очікувати, що ми переступимо через себе. Поза сумнівом, ми прибудемо до Брюсселя з низкою питань, які доти не будуть розв’язані”. Європейська Рада, яка в разі позитивного щодо Конституції результату може стати історичною, відбудеться 17−18 червня.
http://www.eu2004.ie

Бажаючих провести референдум побільшало
Після ухвалення Конституції ЄС у Бельгії буде проведено консультативний референдум, на якому громадяни висловлять своє ставлення до документа: про це повідомив бельгійський прем’єр Гай Верхофстадт. Отож Бельгія приєднається до списку тих держав, чиє керівництво вже напевне вирішило затвердити таким чином Конституцію, або ж просто дізнатися думку народу - Ірландії, Великої Британії, Данії, Поругалії, Нідерландів, Чехії і, цілком можливо, Іспанії. Цей список може розширитися, і небезпідставно: за даними соцопитувань, 84% мешканців ЄС виступають за затвердження майбутньої Конституції саме всенародним способом. Сам документ, як сподіваються, буде остаточно узгоджено на наступному саміті ЄС (Європейській Раді), який відбудеться 17−18 червня.
http://www.euobserver.com

Болгарія майже домовилася
Можливо, на наступній Європейській Раді, що відбудеться 17−18 червня, буде оголошено про формальне завершення перемовин про вступ до ЄС Болгарії. На початку цього місяця болгари визначили фінансові й бюджетні умови приєднання до ЄС, а також параметри сільськогосподарської та регіональної політики. Очікується, що про повне завершення переговорної роботи буде оголошено 14 червня під час зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. Таким чином Болгарія, яка за розкладом мала б завершити переговори до кінця цього року, значно випереджає графік і тепер матиме додатковий час для передвступної підготовки. Приєднання держави до союзу заплановано на 1 січня 2007 року. Цього тижня Болгарію відвідає комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген.
http://euractiv.com

Додаткові мільйони на демократію й права людини
Європейська комісія оголосила про надання додаткових коштів для реалізації цьогорічних програм Європейської ініціативи за демократію і права людини: до затверджених на початку року 96 млн.350 тисяч євро додали ще 26 млн. 625 тисяч. Додаткові мільйони будуть спрямовані на підтримку жертв порушень прав людини, попередження конфліктів, розвиток демократії, верховенства права й фундаментальних свобод, на підтримку діяльності Міжнародного кримінального трибуналу й заснування Міжнародного кримінального суду. Діяльність Європейської ініціативи за демократію і права людини провадиться цього року в 32 країнах світу, в тому числі й в Україні. 2004-й є ювілейним для Ініціативи роком – вона відзначає 10-ліття свого існування.
http://http://ec.europa.eu/europeaid/projects/eidhr/index_en.htm

Угода про персональні дані: далі буде?
ЄС та США підписали ініційовану Вашингтоном угоду, згідно з якою європейські авіакомпанії повинні забезпечувати компетентні американські служби інформацією про пасажирів трансатлантичних рейсів: іменами, адресами, телефонними номерами, реквізитами кредитних карток тощо. Цьому передувало тривале протистояння між Європарламентом (який вбачав тут порушення прав громадян на конфіденційність приватної інформації), та Єврокомісією й Радою ЄС, які переконували, що документ директив ЄС не порушує, а в боротьбі з тероризмом допоможе. “Якби ми це заморозили, то мали б десятки тисяч європейських туристів, які простоюють в американських аеропортах у довжелезних чергах”, - заявив також комісар ЄС з питань зовнішніх відносин Кріс Паттен. Парламентарії, однак, після виборів до Європарламенту збираються обговорити: чи подавати запит щодо легітимності угоди до Суду європейських співтовариств.
http://www.eupolitix.com

Європейські води стають дедалі чистішими
Якість вод для купання у країнах Євросоюзу покращується – про це свідчить доповідь, традиційно оприлюднена Європейською комісією напередодні сезону відпусток. Документ (який складено за результатами минулого року, тому він стосується лише країн “старого” союзу 15-ти) свідчить, що 98,6% морських пляжів та 92,3% річкових та озерних відповідають в ЄС його нормам. “Це є гарною новиною для громадян, зокрема для батьків дітей, які хочуть насолоджуватися європейськими морями та озерами, - заявила комісар з питань довкілля Марго Валлстром. – Особливо тішить те, що більшість пляжних місць не просто відповідають мінімальним стандартам, а й перевищують їх”. Згідно з ухваленою ще 1976 року Директивою з вод для купання, Єврокомісія щороку надає інформацію, покликану допомогти громадянам у виборі місця літнього відпочинку.
http://www.europa.eu/water/water-bathing/report.html

Нафта дорожчає - Єврокомісія закликає не забувати за альтернативу
Європейська комісія ухвалила повідомлення під назвою “Частка поновлювальної енергії в ЄС”, де закликала країни-члени активізуватися задля досягнення поставленої раніше амбітної мети: до 2010 року енергія від сонця, вітру тощо має покривати 12% всіх енергетичних витрат. “Цей документ оприлюднено саме тоді, коли Європа стикається з новим підвищенням цін на нафту й уживає заходів для зменшення теплових викидів”, - зазначила віце-президент комісії Лойола де Паласіо. Брюссель вважає, що за винятком Німеччини, Данії, Іспанії та Фінляндії країни “старого” ЄС не зовсім справляються зі своїми “національними” завданнями. Єврокомісія також підрахувала: для досягнення заповітної для ЄС−15 мети потрібно буде 10−15 млрд. євро інвестицій щорічно. Щодо розширеного ЄС 25-ти, комісія націлює на досягнення 20% частки альтернативної енергії в ньому до 2020 року.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

З’явився Європейський молодіжний портал
Веб-сайт під назвою “Європейський молодіжний портал” було створено Європейською комісією, щоб допомогти 75-мільйонній армії молоді країн ЄС реалізувати ті можливості, які надає членство їхніх держав у союзі. “Як я можу попрацювати волонтером в Естонії?”, “Як здійснити мрію про роботу влітку в Італії?”, “Як я можу обмінюватися поглядами на розширену Європу з молодими людьми з інших країн?” – віднині відповідь на ці та подібні “молодіжні” запитання можна легко знайти в інтернет. Веб-сайт має лінки з понад 10 000 інших національних, регіональних та місцевих сайтів. “Європейський молодіжний портал полегшить молодим людям доступ до інформації та консультацій у сфері громадянських прав, навчання, трейнінгів, волонтерської діяльності, обмінів та подорожей Європою”, - наголосила комісар ЄС з питань освіти, молоді та культури Вівіан Редінг.
http://europa.eu/youth http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

ВВП на душу населення: відчуйте різницю
Жоден з нових членів ЄС поки що не дотягує до середньосоюзного рівня валового внутрішнього продукту на душу населення – про це свідчить дослідження, проведене Євростатом на підставі даних 2003 року . Найнижчий з новобранців показник у Латвії – 42% (за 100% взято середню для ЄС цифру), найвищий (83%) у Кіпра. Втім, і деякі зі старих країн-членів також перебувають нижче від середньостатистичної межі: Іспанія (95%), Греція (79%) та Португалія (75%). А найкращі з цим справи у Люксембургу, чий показник більш ніж удвічі перевищує середній – 208%. У трійці лідерів також Ірландія (131%) та Данія (123%). Євростат подає цифри і щодо країн-кандидатів на вступ до Євросоюзу – так, ВВП на душу населення в Румунії становить 30% від середнього по ЄС, Болгарії – 20% і Туреччини – 27%.
http://ec.europa.eu/eurostat
! Оскільки, як свідчать численні запити представників мас-медіа, статистична інформація становить для них незмінно великий інтерес, звертаємо вашу увагу на можливість самостійного нескладного пошуку найрізноманітніших даних у безплатній базі даних Статистичного Офісу Європейських Співтовариств (Євростату) за
адресою


Корисні для висвітлення тематики ЄС

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Вибори як вибори, хіба що...унікальні"

Цього тижня у 25 країнах ЄС пройдуть вибори до Європейського парламенту: 10-го червня в Нідерландах та Великій Британії, а наступними трьома днями у решті держав-членів. Європарламент, разом із Європейською комісією та Радою міністрів, є одним із владних центрів союзу. Отож 450 мільйонам його мешканців треба вибрати тих 732-х, що виконуватимуть від їхнього імені функції нагляду й законотворення в недавно розширеному ЄС, на якого покладено стільки сподівань і очікувань.

Як і все в Європейському союзі, його парламент – орган унікальний. Виконуючи типові для парламентської інституції функції, він являє собою багатонаціональний, постійно діючий організм, аналогів якому не має жодна міжнародна структура. Для кожної держави ЄС встановлено квоту на представництво у Європарламенті, водночас кожна владна самостійно визначати деякі параметри виборів: наприклад, процентний бар’єр для голосування за партійними списками, обов’язковість участі, можливість для громадян вибирати – голосувати за партійний список або ж за конкретну людину.

Цими днями завершується всеєвропейська агітаційна кампанія. Кандидати представляють свої погляди на теперішнє й майбутнє Євросоюзу, євроінтеграції загалом. Триває й інтенсивна агітація, спрямована на збільшення явки виборців: за даними опитування, проведеного компанією “Геллап Юроп” наприкінці травня, лише близько 45% громадян країн-членів ЄС мали намір прийти й проголосувати. “Дзвінком будильника” назвав таку невисоку цифру нинішній президент Європарламенту Пат Кокс, закликаючи виборців до активнішої участі.“Ці вибори визначать 732 особи, чиї колективні можливості й здібності впливати на законотворчий процес в ЄС будуть у багатьох сферах рівнозначними сукупному впливу країн-членів. Це потужний вплив! ”, - наголосив він. 1999-го року явка склала близько 50%, але загалом від 1976 року, коли на перші парламентські вибори ЄС прийшло аж 63% виборців, тенденція до зменшення їхньої активності є незмінною.

Водночас унаслідок поглиблення європейської інтеграції рішення, що їх ухвалюють на європейському рівні, є дедалі важливішими для громадян країн-членів. Втім, якщо до певної міри пасивність виборців й матиме-таки цього тижня місце, то контингенту бажаючих бути обраними таке явище не загрожує. Справжня боротьба ідей та ідеологій, наявність серйозних опонентів – все це є звичним і для всеєвропейських парламентських виборів. Як свідчить дослідження Мережі інститутів європейської політики, п’ять загальноєвропейських тем є найважливішими для електорату. Це – перспективи членства Туреччини в Євросоюзі, Конституція ЄС, зовнішня політика та питання безпеки, соціальна політика та зайнятість, а також національні інтереси в контексті членства тієї чи іншої держави в союзі. Отож виборці у визначенні своїх симпатій значною мірою орієнтуватимуться на позиції партій і кандидатів щодо цих питань, хоча, свідчать соціологи, результати виборів частково відбиватимуть і загальне ставлення громадян до своїх урядів.

Порівняно з минулим, новий Європейський парламент збільшиться на 106 чоловік. Найцікавіше питання: який розклад політичних сил буде в ньому? У тому, що складає свої повноваження, найчисельнішою була група Європейської народної партії – 295 депутатів, а їхні традиційні опоненти соціалісти мали 232 мандати. Чи збережеться така ситуація й надалі, чи розширення внесе-таки свої зміни у розстановку сил – це стане відомо вже за кілька днів. А своє “бойове хрещення” новообраний парламент пройде вже в липні, коли затверджуватиме новий склад Європейської комісії.
http://www.elections2004.eu.int http://www.euobserver.com
http://euractiv.com http://www.eupolitix.com

нагору