Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 9

Новини ЄС-Україна

Питання членства для європейських сусідів закономірне, але не на часі

Максимально чітко та зрозуміло висловився щодо можливих середньострокових відносин України та ЄС його комісар з питань розширення Ян Поточнік. “Особисто я переконаний, що ми не маємо ані моральних, ані правових підстав виключати перспективи членства будь-якої європейської держави, - заявив він у своєму виступі на проведеній у Брюсселі конференції “Україна-ЄС: перспективи на майбутнє”, - Але дозвольте мені бути щирим: Європейська політика сусідства та Політика розширення – це різні речі. Тому що на сьогодні питання про те, чи повинні сусіди ЄС також стати його членами, не стоїть на порядку денному”. Пан Поточнік є новопризначеним комісаром ЄС від Словенії, і питаннями розширення союзу він займається разом зі “старим” комісаром Гюнтером Ферхойгеном.
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Демократизація та реформи – фундаментальний елемент відносин України та ЄС

Демократизація та проведення в Україні політичних і економічних реформ є фундаментальним елементом відносин між нею та Європейським союзом. На цьому наголосив під час засідання Ради з питань співробітництва Україна-ЄС чинний Президент Ради ЄС, міністр закордонних справ Ірландії Брайян Коуен. “Надзвичайно важливо, щоб президентські вибори, які відбудуться в Україні 31 жовтня, були проведені в цілком демократичний спосіб, - підкреслив він. – Міцність відносин ЄС та України залежить від конкретних дій адміністрації з підтримки та розвитку європейських цінностей і стандартів, серед яких свобода засобів масової інформації та вільні й чесні вибори є головними”.
http://www.eu2004.ie


Новини ЄС

Євросоюз активізує зв’язки з північним Кіпром

ЄС має намір започаткувати прямі торгівельні зв’язки з невизнаною Турецькою Республікою Північного Кіпру, і відповідні пропозиції Європейської комісії повинні надійти наприкінці червня. На відміну від південної частини - Республіки Кіпр, яка приєдналася до союзу 1 травня, північ острова залишилася поза його межами: проти возз’єднання висловилися на проведеному 24 квітня референдумі греки-кіпріоти. Однак Брюссель оцінив миролюбність турецької частини – відразу ж після референдуму було оголошено надання їй економічної допомоги у розмірі 259 млн. євро, а тепер будуть встановлені й торгівельні відносини. “Ідея полягає у віднайденні рішення, яке не тільки полегшило б торгівлю між північною частиною та Республікою Кіпр, але також дозволило б пряму торгівлю північної частини з ЄС”, - зазначив комісар Євросоюзу з питань розширення Гюнтер Ферхойген.
http://www.euractiv.com

Єврокомісія зацікавилася комбінатом “Гута Ченстохова”

Європейська комісія має намір з’ясувати, чи отримував добре знаний в Україні польський металургійний комбінат “Гута Ченстохова” фінансову державну допомогу на його реструктуризацію. Річ у тім, під час переговорів про вступ до ЄС Польща не включила “Гуту” до переліку компаній металургійної промисловості, стосовно яких таке дозволялося. Польський уряд мав тоді намір задіяти щодо підприємства процедуру банкрутства, фактично ліквідації. Однак згодом, з огляду на кон’юнктуру ринку й зростання попиту на продукцію, поміняв своє рішення й вирішив “Гуту” реструктуризувати й продати, захистивши її від ліквідації Законом про громадську допомогу для підприємств, надзвичайно важливих для ринку праці й нібито “списавши” 72 млн. євро бюджетного боргу. Брюссель підкреслює, що розслідування не має стосунку до самого рішення про продаж комбінату. За законодавством ЄС, в разі підтвердження неправомірності отримання “Гутою” державних грошей Єврокомісія може винести вердикт про їхнє повернення.
http://www.europa.eu/rapid

Візові клопоти для ЄС також бувають актуальні

Комісар ЄС з питань юстиції та внутрішніх справ Антоніо Віторіно подав Сполученим Штатам формальний запит щодо поширення ними безвізового режиму перетину кордону на громадян усіх 25 країн Європейського союзу. Нині право на щонайбільш 90-денне безвізове перебування у Штатах мають всі “старі” члени ЄС окрім Греції, а з нових – Словенія. Антоніо Віторіно також повідомив, що до кінця 2005 року країни Європейського союзу розпочнуть випуск нових паспортів із внесеними туди біометричними даними їхніх власників: Вашингтон обумовлює безвізовий в’їзд до США запровадженням саме таких паспортів. Щоправда, відповідний американський закон остаточною датою в’їзду за “небіометричними” документами встановлює 26 жовтня цього року, тому нині між ЄС та США тривають перемовини щодо можливості відстрочення цього терміну.
http://www.euractiv.com

Амбітні оборонні плани Євросоюзу

Створити до 2007 року в ЄС елітний бойовий підрозділ швидкого реагування пропонують міністри оборони країн-членів союзу. Планується, що він застосовуватиметься в гарячих точках планети, але це лише частина амбітного, ухваленого нещодавно плану під назвою “Головна мета 2010”. Згідно з ним, на цей час союз має досягти готовності реагувати на кризи в усьому світі. “Європейський союз є глобальним актором, готовим поділяти відповідальність за глобальну безпеку”, - йдеться документі. Уже цього року пропонується створити підрозділ з військового планування операцій, очолюваних ЄС. Втім, затвердити ухвалений військовими керівниками план мають ще лідери країн-членів союзу.
http://www.euobserver.com

“Зелене світло” для генетично-модифікованих продуктів

Єврокомісія схвалила доступ на ринок ЄС генетично-модифікованих продуктів. Першою в європейських супермаркетах з’явиться солодка консервована кукурудза Bt−11 швейцарської фірми “Синжента”, на дозвіл очікують ще близько 30 різновидів ГМ-харчів. Мораторій на їхній імпорт було накладено країнами-членами ЄС понад 5 років тому через відсутність достатньої законодавчої бази. Бар’єри зняв ухвалений нещодавно закон, який, зокрема, передбачає надзвичайне маркування генетично-модифікованих продуктів; були також проведені ретельні дослідження впливу їх на людський організм. “Маркування забезпечить покупців всією потрібною інформацією, відтак вони зможуть робити вільний вибір ”, - заявив комісар ЄС з питань здоров’я та захисту споживачів Девід Байрн.
http://http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/index_en.htm

Час пересідати на громадський транспорт

6 міст із “новобранців” ЄС Угорщини, Польщі, Словенії, Естонії, а також із потенційного члена союзу Румунії відібрані для проведення в них програм, спрямованих на пропаганду екологічно чистого міського транспорту. “Ми особливо вражені якістю проектів від нових членів, - зазначила віце-президент Єврокомісії Лойола де Паласіо. – Тамтешні міста стикаються з проблемою швидкого зростання чисельності автомобілів і зменшення використання громадського транспорту, і ми заохочуємо місцеві власті до кроків, спрямованих на виправлення такої ситуації”.Проект, націлений на загалом 17 міст, має бюджет 50 млн. євро. Він здійснюватиметься в рамках ініціативи СІВІТАС, спрямованої на подолання забруднення у містах Євросоюзу. Ця ініціатива є частиною амбітного плану Європейської комісії: до 2020 року зменшити на 20% використання дорожнім транспортом дизельного пального та бензину.
http://www.civitas-initiative.org

Онлайновий тест підкаже, за кого голосувати на виборах до Європарламенту

Після лише двохвилинного онлайнового опитування кожен громадянин ЄС може з’ясувати для себе часто непросте питання: за яку партію голосувати на близьких уже виборах до Європейського парламенту? Спеціальна програма-тест “VoteMatch”, розроблена Нідерландським центром за політичну участь, поставить тестованому 25 запитань, порівняє отримані відповіді з передвиборчими документами партій і видасть пораду. Спектр запитань дуже широкий (наприклад, “Чи повинна Європа мати власну армію?”, “Чи має Туреччина стати частиною широкої Європи”, “Чи необхідно згадувати Бога в Конституції ЄС?”), а пропоновані відповіді “Згоден”, “Не згоден”, “Нейтральна” та “Не знаю”. “VoteMatch” довів свою ефективність на минулих парламентських виборах в Нідерландах, де ним скористалися понад 2 млн. громадян.
www.stemwijzer.nl http://www.euractiv.com

У “старому” ЄС живуть довше

Середня тривалість життя в ЄС−15 становить 78,7 років, тоді як відповідні цифри у більшості з десятка новоприбулих до союзу країн коливаються від 70 до 76 років. Отож хоча розширення Євросоюзу й зняло політичні розмежувальні лінії між його старими й новими членами, суттєва різниця зберігається у якості медичного забезпечення, і однією з ознак цього є тривалість життя – такий висновок зроблено в доповіді, складеній спільно Лондонською школою економіки та паризьким Інститутом досліджень здоров’я. Із країн, що приєдналися до союзу 1 травня, лише Кіпр і Мальта перевищують середній показник “старого” ЄС (79,4 та 78,9 років відповідно), тоді як система медичного забезпечення пострадянських держав досягненню таких цифр вочевидь не сприяє. Найгірші справи у балтійських країн– Естоніії (70,7), Латвії (70,1) та Литви (71,8).
http://www.euobserver.com


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "ЄС пропонує інтеграцію по-сусідськи"

Європейська комісія оприлюднила Стратегію Європейської політики сусідства. Вона зачіпає відносини союзу із сусідніми з ним країнами практично в усіх сферах життя: економіці, політиці, безпеці, охороні навколишнього середовища тощо. “Розширення ЄС змінило його зовнішні кордони, - йдеться в Стратегії. –. Ми здобули нових сусідів і стали ближчими до старих. Ці обставини створюють як можливості, так і виклики. Європейська політика сусідства є відповіддю на цю ситуацію”.

Нова політика поширюється на сусідні з Євросоюзом країни пострадянського простору і Середземномор’я. “Це крок уперед у відносинах ЄС та України, який дасть нам змогу перейти від співробітництва до тісної економічної та політичної інтеграції”, - вважає чинний глава Представництва Єврокомісії в Україні, Молдові та Білорусі Стеффен Сковманд. На присвяченій ухваленню стратегії ЄПС прес-конференції він повідомив, що незабаром має завершитися узгодження Плану дій Україна-ЄС, який і стане інструментом здійснення сусідської політики Євросоюзу. Ця політика, наголосив також Стеффен Сковманд, побудована на ухваленій раніше концепції “Ширша Європа”, що пропонує втілення у відносинах ЄС з його сусідами принципу “чотирьох свобод” – вільного руху людей, капіталів, товарів і послуг.

Власне, Стратегія політики сусідства є втіленням відомої пропозиції-заклику Президента Єврокомісії Романо Проді: “Все, крім інституцій”. “Європейський союз, - йдеться в Стратегії, - пропонує засоби для зміцнення відносин між ЄС та країнами-партнерами, які відрізняються від можливостей, що надаються європейським країнам згідно зі ст. 49 Угоди про ЄС. Метою ЄПС є спільне використання переваг цьогорічного розширення ЄС з країнами-сусідами у зміцненні стабільності, безпеки та добробуту. Політика також призначена, щоб запобігти виникненню нових ліній розділу між розширеним ЄС та його сусідами й надати їм шанс брати участь у різноманітних сферах діяльності ЄС через активніше політичне, безпекове, економічне та культурне співробітництво”.

Водночас Стеффен Сковманд наголосив: згадана 49-та стаття, яка дає право подавати заявку на вступ до ЄС будь-якій європейській країні, залишається в розпорядженні України, хоча розмови про вступ нашої держави до ЄС нині не на часі. Індикатором наближення її до союзу стане успішність виконання вже майже готового Плану дій Україна-ЄС. А відстань, що відділяє Київ від Брюсселя нині, можна уявити за допомогою також оприлюдненої Європейською комісією доповіді, присвяченій стану справ у нашій країні у різноманітних сферах: суто констатуючий, а не оціночний документ, такий собі рентгенівський знімок. Щодо Плану дій, то, як очікується, остаточно він буде затверджений на липневому саміті Україна-ЄС, який відбудеться в Гаазі.
http://www.delukr.ec.europa.eu http://http://ec.europa.eu/world/enp/index_en.htm

нагору