Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 7

Новини ЄС-Україна

Географія Дня Європи в Україні розширюється на схід і на захід

Започаткована минулого року Представництвом Європейської комісії та київською міською владою традиція публічного святкування Дня Європи в Україні поширюється на інші великі українські міста. Після столиці, де цього року свято відбудеться 15 травня, такі дні пройдуть 18 травня у Дніпропетровську та 20 травня у Львові (за детальнішою інформацією прохання звертатися до координатора проектів Представництва Європейської комісії в Україні, Молдові та Білорусі Аньє Шуберт (Anje.Schubert@ec.europa.eu).У країнах Європейського союзу День Європи відзначається з 1985 року 9 травня – саме цього дня 1950 року міністр закордонних справ Робер Шуман виголосив промову, в якій запропонував Франції та Німеччині, а також будь-яким іншим європейським країнам, об’єднати свої ресурси у вуглевидобувній та сталеливарній промисловості. Декларація Шумана вважається першим кроком на шляху європейської інтеграції.

http://www.delukr.ec.europa.eu


Новини ЄС

Кандидатів у комісари “допитали” в Європарламенті

Європейський парламент провів “допити” десятьох кандидатів у члени Європейської комісії, які мають приступити до виконання своїх обов’язків після 1 травня. Слухання, які брюсельські журналісти образно назвали “підсмажуванням”, тривали три дні. Щоб з’ясувати професійні якості й рівень відповідності майбутнім посадам кожного з “без п’яти хвилин комісара”, європарламентарії мали по 80 хвилин. Крім того, ще до слухань кандидатам були розіслані запитання, на які ті дали письмові відповіді. За нових десять членів Європейської комісії Європарламент голосуватиме 5 травня. Після цього затвердження й до завершення повноважень нинішнього складу комісії (тобто до кінця жовтня) новачки набиратимуться досвіду, працюючи у парах з нинішніми комісарами.

http://www.europarl.europa.eu/home/default_en.htm

Дублін закликає сконцентруватися й не підіймати нових питань

Прем’єр-міністр головуючої в Європейському союзі Ірландії Берті Ахерн розіслав до лідерів країн-членів листи з приводу переговорів з ухвалення Конституції ЄС. Він закликав колег до “позитивного підходу, сфокусованого на тих проблемах, які є справді значимими для вас і спрямовані на досягнення конструктивних компромісів”. “Я припускаю й сподіваюся, що не буде піднято якихось додаткових питань крім тих, які були означені до цього часу”, - наголосив у листі Берті Ахерн. На останньому саміті, що відбувся наприкінці березня в Брюселі, лідери країн ЄС зобов’язалися завершити роботу з узгодження тексту Конституції до 17 червня - тобто до наступної Європейської Ради. Головним дискусійним питанням є модель голосування у Раді розширеного ЄС. Нині тривають неформальні консультації й переговори, а першим “проміжним фінішем” стане Рада міністрів закордонних справ, що відбудеться 26 квітня.

http://www.eu2004.ie

Перехідний період для тих, хто не встиг досягти євростандартів

Перехідний період тривалістю до трьох років буде надано 1006 харчовим підприємствам з нових країн-членів після розширення Євросоюзу, аби ті досягли його стандартів виробництва харчової продукції. До цього вони зможуть продавати її лише на своїх внутрішніх ринках. “Після 1 травня споживачі в усіх нинішніх й нових країнах-членах зможуть користуватися ще ширшим та різноманітнішим вибором продуктів. Нові країни-члени досягли за останні місяці величезного прогресу в удосконаленні законодавства та приведенні харчової промисловості до вимог ЄС, - заявив з цього приводу комісар з питань здоров’я та захисту споживачів Девід Байрн. – Однак вони повинні продовжувати наполегливо працювати”. “Відбраковані” підприємства відносяться в основному до галузей переробки рослин, масломолочної та м’ясної. Вони становлять лише 8% від загального числа харчових підприємств країн-вступників.

http://ec.europa.eu/food/food/enlargement/index_en.htm

Чехію винагороджують за старанність

Протягом 2004−2006 року Чеська Республіка отримає від Євросоюзу 173,9 млн. євро на розв’язання своїх сільськогосподарських проблем. Комісар з питань сільського господарства, сільського розвитку та рибальства Франц Фішлер зазначив, що таким чином чеський уряд винагороджено за сумлінну підготовку до використання структурних фондів ЄС, з яких і буде профінансовано низку “сільських” заходів. “Ми повинні продовжувати ці зусилля протягом наступних кількох місяців для того, щоб програми були запущені й швидко втілювалися в життя”, - заявив комісар. Пріоритети програм були визначені самим чеським урядом. Наголос буде зроблено на заміні застарілих технологій, підвищенні конкурентоспроможності, консолідації власників земель, захисті довкілля й покращенні ситуації із зайнятістю в сільській місцевості.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Новим членам потурань не буде

Країнам-вступникам не варто розраховувати на якісь тимчасові потурання після їхнього приєднання до Євросоюзу. “Якщо матимуть місце очевидні випадки незастосування або незадовільного застосування законодавства співтовариства, Єврокомісія повинна буде діяти й діятиме”, - заявив комісар з питань розширення Гюнтер Ферхойген. А діяти комісія має право досить рішуче, аж до притягнення тієї чи іншої держави до Суду європейських співтовариств (що, у підсумку, загрожує порушниці значним штрафом). Проводячи аналогії з приєднанням 1986 року до ЄС Іспанії та Португалії, які все ж мали так званий “медовий період”, пан Ферхойген зазначив: “Нові країни-члени не повинні на таке розраховувати, адже ми їх досконало підготували, використовуючи абсолютно нову методологію. Отож немає сенсу порівнювати з попередніми раундами розширення”. Щоправда, Єврокомісія все ж деякі вольності новим країнам-членам дозволить. Зокрема, тимчасове недотримання 3-відсоткового розміру дефіциту держбюджету.

http://www.euractiv.com

Євро стає другою валютою у Польщі

Після 1 травня у Польщі можна буде розплачуватися не лише злотим, а й єдиною європейською валютою – євро. Відповідні правила схвалило міністерство фінансів. Щоправда, продавці товарів або послуг вільні самі вирішувати, приймати їм до сплати європейську валюту чи ні. Взагалі, Польща - одна з тих країн-вступників, які заявили про бажання якнайшвидше замінити національну валюту на євро після приєднання до Євросоюзу. Однак найближчим часом повна заміна навряд чи відбудеться через невідповідність певних економічних показників критеріям єврозони. Зокрема, дефіцит польського держбюджету в цьому році очікується на рівні 6%, тоді як він не має перевищувати 3%.

http://www.euobserver.com

Єврокомісія нагадує: “Пармезан” і “Парміжіано режіано” – це одне і те ж саме

Німеччина може бути притягненою до Суду Європейських Співтовариств через те, що на її території продається сир під назвою “Пармезан”. Річ у тім, що з 1996 року виключне право на використання відповідної назви має “Парміжіано режжіано”, який виробляється за традиційними технологіями на чітко визначеній території Італії. Європейська комісія надіслала недавно Берліну так зване “останнє письмове попередження”, або ж “обгрунтований висновок”. Назва “Пармезан”, наголошує Єврокомісія, це просто французький переклад “Парміжіано режжіано”, що зафіксовано ще в документах 1516 року. Тому вживання її порушує закони Євросоюзу про захист означення походження та захист географічних посилань. Тепер Німеччина має два місяці на написання відповіді, і якщо Єврокомісія не отримає чітких зобов’язань щодо виправлення ситуації, то справою займеться Суд. Він може накласти на країну суттєвий штраф.

http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

Плани дій в рамках “Ширшої Європи” включатимуть питання прав людини

Європейський союз повинен регулярніше й активніше обговорювати ситуацію з правами людини в третіх країнах під час спільних з ними заходів (як то саміти, ради зі співробітництва тощо), що має фіксуватися і в заключних документах таких зустрічей. На цьому наголошено в проекті щорічної доповіді Європейського парламенту з ситуації з правами людини, яку затвердив недавно його Комітет у закордонних справах. Європарламент, йдеться також у документі, “у рамках імплементації політики “Ширша Європа” підтримує Європейську комісію в її зобов’язаннях забезпечити, щоб ситуація з правами людини та процесами демократизації бралася до уваги в політичній главі Планів дій в рамках “Ширшої Європи”, які будуть ухвалені зі східними та південними сусідами”. Як відомо, переговори щодо укладення такого документу Брюсель веде нині і з Україною.

http://www.europarl.europa.eu/home/default_en.htm

Генетично-модифікованих тепер буде видно відразу

У Євросоюзі набув чинності закон, який приписує продавцям позначати генетично- модифіковані продукти. “Це забезпечить фундаментальне право споживача на інформацію та вибір і надасть європейським покупцям можливість вирішувати, хочуть вони їсти продукти або харчові індегрієнти з генетично-модифікованими організмами”, - прокоментував подію директор Європейської асоціацїії споживачів Джим Мюррей. Спеціальне маркування є обов’язковим з одним лише винятком: якщо вміст генетично-модифікованих організмів у тому чи іншому продукті не перевищує 0,9%.

http://www.euractiv.com
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Подвійне “так” – і до ЄС вступить возз’єднаний Кіпр" 

То який Кіпр стане 1 травня членом Європейського союзу? Чи на святковій церемонії в Дубліні вітатимуть увесь возз’єднаний після майже 30-річного розколу острів, чи до європейської сім’ї приєднається лише визнана світовим співтовариством його південна, “грецька” частина? Це мають вирішити 24 квітня самі кіпріоти. Цього дня на острові відбудуться два синхронні референдуми з запропонованого Генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном плану врегулювання.

Сам Європейський союз брав активну участь в усіх переговорах з урегулювання й хоче бачити в своїх лавах єдиний Кіпр. “Я закликаю лідерів і греків-кіпріотів, і турків-кіпріотів зробити все від них залежне, щоб переконати населення острова, що цей план є найкращим і найзбалансованішим рішенням, яке тільки могло бути досягнуте, - заявив комісар ЄС з питань розширення Гюнтер Ферхойген. – Питання не у виборі між цим планом і якимось іще варіантом, це вибір між планом і відсутністю рішення на дуже тривалий час”. Брюсель висловив також і готовність оплатити возз’єднання. Минулого тижня відбулася ініційована Євросоюзом міжнародна конференція донорів, де лише ЄС заявив про намір виділити величезну для такої маленької держави як Кіпр суму – 1,7-1,9 мільярда євро. Проте “освоїти” ці та інші обіцяні кошти тамтешні турки й греки зможуть, лише в унісон сказавши “так”. “Якщо більшість скаже “ні”, то це матиме негайний ефект, - попередив Гюнтер Ферхойген. – Всі обіцянки будуть анульовані”.

Крім всього іншого, події 24 квітня матимуть дуже важливий для Євросоюзу аспект: голосування засвідчить спроможність кіпріотів забути колишні драми й трагедії й розпочати спільне життя з чистого аркуша. Адже, скажімо, проголосувавши проти возз’єднання, греки-кіпріоти практично нічого не втратять, натомість турки-кіпріоти на невизначений час залишаться за бортом об’єднаної Європи. Водночас здатність до історичного примирення – одна з цінностей, без яких не відбувся б Європейський союз; саме повоєнна рішучість Німеччини й Франції забути колишнє протистояння стала фундаментом всеєвропейського порозуміння. Як буде на Кіпрі?

Хоча результати майбутніх референдумів спрогнозувати досить важко, у Єврокомісії вже обдумали цілком конкретні питання, які доведеться вирішувати в разі приєднання до союзу єдиного Кіпру. Це насамперед стосується таких фундаментальних для ЄС, але надзвичайно чутливих для острова питань як свобода придбання нерухомості та свобода пересування. Щоб зняти певні побоювання економічно слабшої турецької частини острова, Єврокомісія запропонувала запровадити певну дозвільну процедуру на придбання в нинішній Турецькій Республіці Північного Кіпру нерухомості. Обмеження це діятиме доти, доки ВВП північної частини не досягне 85% ВВП грецької частини, але не більше 15 років. Крім того, планується ввести певні обмеження і на проживання громадян об’єднаного Кіпру - греків чи турків - на “чужій” території терміном до 19 років. На такий само термін можуть бути запроваджені обмеження на проживання на острові громадян Туреччини та Греції. Відповідні переговори розпочнуться відразу після можливого позитивного результату референдумів.

нагору