Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Випуск 6

Новини ЄС-Україна

Брюсель відзначає конструктивний підхід України до «розширення» УПС

У квітні має бути підписано Протокол про поширення на нових членів Євросоюзу Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС. Парафування цього документу відбулося недавно в Брюселі. «Підписаний протокол використовуватиметься тимчасово з 1 травня до схвалення його Європейським парламентом і Верховною Радою», - йдеться у повідомленні Європейської комісії. Заступник глави її Генерального директорату з питань зовнішніх відносин Майкл Лі «привітав конструктивний підхід України, який дозволив зарання дійти згоди щодо «розширювального» протоколу до УПС, як гарний показник щодо зобов’язань України тісно співпрацювати з Європейським союзом”. “Україна стане безпосереднім сусідою ЄС після розширення, і ЄС зобов’язується й далі підтримувати тісні зв’язки з Україною, не лише у рамках його політики добросусідства. ЄС і Україна продовжать пошук практичних рішень щодо короткотермінових питань, які постають через приєднання до ЄС нових десяти членів”, - наголошено у прес-релізі.


http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

«Європейська весна» подорожує Україною

Організована Представництвом Європейської комісії в Україні, Молдові та Білорусі та громадською організацією „Європейський рух в Україні” акція „Європейська весна” розпочалася 5 квітня відвіданням Чернігова. Яскраво прикрашений європейською символікою автобус понад місяць подорожуватиме країною, а його пасажири - представники посольств країн-членів ЄС, співробітники Єврокомісії, активісти „Європейського руху в Україні” – проводитимуть зустрічі з громадськістю, влаштовуватимуть різноманітні культурно-масові заходи, вікторини, ігри, конкурси тощо. „Організовуючи цей інформаційний тур, ми насамперед хочемо розповісти людям про Європейський союз, про його цінності та історію, - зазначив на присвяченій початку акції прес-конференції керівник відділу політики, преси та інформації Представництва Єврокомісії Стеффен Сковманд. – Все це набуває особливого значення у переддень розширення ЄС, після якого Україна стане його безпосереднім сусідою”. „Весняний” автобус відвідає всі обласні центри, проводячи там інформаційні дні. Наступним після Чернігова містом стане 7 квітня Полтава, куди завітає особисто глава Представництва Єврокомісії Норбер Жустен. Завершиться акція 7 травня.


http://www.delukr.ec.europa.eu/site.php/page194.html


Новини ЄС

Самоврядуваня по-європейськи: спокій громадян дорожче “Чудової ночі”

Головуюча в Євросоюзі Ірландія змушена була скасувати ключову частину запланованих на 1 травня урочистостей – а саме грандіозний концерт під відкритим небом з промовистою назвою “Чудова ніч”. Річ у тім, що навіть безпрецедентне в історії Євросоюзу розширення не є для міської влади Дубліна тією причиною, яка повинна завдати значних незручностей мешканцям ірландської столиці. “Потрібно було закрити вулицю за п’ять днів до події, аби збудувати сцену та зробити її безпечною, а також провести репетиції ”, - пояснила проблему речник ірландської державної телекомпанії, яка й мала організовувати шоу, Катріона Едвардз. Дублінська влада, незважаючи на всі вмовляння, піти на таке відмовилася. Водночас урочистий “День гостинності” у Дубліні, а також і в інших містах країни, таки відбудеться. Можливо, відсутність “Чудової ночі” хоч якось компенсує запланований на 1 травня грандіозний фейєрверк.


http://www.eupolitix.com
http://www.euobserver.com

Європарламент вважає, що Туреччина до перемовин неготова

Європейський парламент в ухваленій ним резолюції наголосив, що Туреччина поки що не готова для початку переговорів про членство в Євросоюзі. Підтримавши таким чином висновки свого Комітету у закордонних справах, ЄП вказав на недоліки у виконанні країною політичних критеріїв членства: надмірний вплив армійської верхівки у політиці, порушення прав робітників, дискримінація релігійних меншин та ущемлення свободи профспілок, переслідування правозахисників та інше. Резолюція Європейського парламенту хоча й не має в цьому випадку законодавчої сили, проте є важливим сигналом. Очікується, що у листопаді свої рекомендації стосовно початку переговорів з Туреччиною надасть Європейська комісія, після чого остаточне рішення ухвалять глави країн-членів. “Лише змінити законодавство недосить, - заявив у виступі в Європейському парламенті комісар з питань розширення Гюнтер Ферхойген. – Знову й знову ми отримуємо підтвердження того, що процес реформ приймається надто нерішуче турецькою адміністрацією”. Пан Ферхойген запевнив, що Європейська комісія тримає всі недоліки в полі зору й пообіцяв: її осіння доповідь міститиме “чесний та об’єктивний аналіз ситуації”.

http://www.europarl.europa.eu/home/default_en.htm

Черговий кредит для Болгарії

Європейський союз продовжує підтягувати до своїх стандартів Болгарію, вступ якої заплановано на 2007 рік. Чергові 20 мільйонів євро так званого “глобального кредиту” було виділено цій державі Європейським інвестиційним банком. Кошти призначені для здійснення малих та середніх інвестиційних проектів у сферах захисту довкілля, розвитку інфраструктури та індустрії туризму. Усього з початку 90-х років минулого століття Європейським інвестиційним банком (який є спеціалізованою на допомозі менш розвинутим регіонам ЄС фінансовою інституцією) з метою пришвидшення інтеграції Болгарії до союзу надано 1,1 млрд. євро. А всі разом центральноєвропейські країни-кандидати отримали за цей період від банку 25 мільярдів євро.


http://eib.org

Сотні мільйонів на ядерну безпеку

Європейська комісія схвалила виділення 223,5 мільйонів євро для завершення будівництва 2-го енергоблоку атомної електростанції “Чернавода” у Румунії. Кредит буде спрямовано на підвищення рівня безпеки станції. “Проект зробить суттєвий внесок в загальну ядерну безпеку не лише Румунії, але й прилеглих держав, - йдеться у повідомленні Єврокомісії. – Він відповідає заключним положеннями Європейської Ради в Кельні, в яких підкреслено важливість високих стандартів ядерної безпеки в Центральній та Східній Європі і наголошено на важливості цього питання в контексті розширення Європейського союзу”. Справді, стандарти ЄС в цьому дуже високі, і, наприклад, для Болгарії та Литви закриття “неблагонадійних” атомних станцій було передумовою вступу до Євросоюзу (болгарська станції “Козлодуй” та Інгалінської АЕС у Литві працюють на реакторах радянської конструкції). На “Чернаводі” в Румунії будується канадський реактор типу CANDU6.


http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

“Шматочок Європи у вашій кишені”

Спростити громадянам країн ЄС доступ до медичних послуг під час їхніх подорожей всередині союзу покликана Європейська медична страховка, яка запроваджується з 1 червня. “Це буде ще одним шматочком Європи у вашій кишені, - образно висловився про новинку президент Європейською комісії Романо Проді. – Мільйонам європейських громадян, які подорожують союзом щороку – на свята, за шкільними обмінами, у справах бізнесу – відтепер значно легше буде отримати медичну допомогу за межами їхніх держав”. “Європейська медична страховка є наочним прикладом такої ініціативи Євросоюзу, яка має реальну, практичну користь для його громадян”, - зазначив прем’єр головуючої в ЄС Ірландії Берті Ахерн. – Я радий, що більшість держав-членів готові запровадити цю систему з 1 червня і закликаю решту країн зробити це якнайшвидше”. З початку літа єдина страхова картка діятиме в 12 країнах союзу: Бельгії, Франції, Люксембургу, Іспанії, Німеччині. Греції, Ірландії, Швеції, Данії, Фінляндії, Естонії, Словенії, а також Норвегії, хоча та й не є членом ЄС. Процес приєднання до цієї системи інших держав має завершитися до кінця наступного року.


http://www.europa.eu/rapid/start

Нова директива з безпеки польотів: неблагонадійні лайнери “третіх” країн можуть бути оголошені персонами нон-грата

Європейський парламент схвалив нову директиву, яка має на меті підвищити безпеку авіаперевезень і стосується авіакомпаній з країн-нечленів Євросоюзу. Нові правила передбачають, що літаки з “третіх” держав та їхні команди можуть бути перевірені в аеропортах ЄС за наявності підозр у недотриманні таких норм безпеки, які існують в союзі. Від країн-членів директива вимагає інформувати Європейську комісію про випадки виявлення відповідних негараздів, водночас Єврокомісії надано повноваження поширювати заборони або обмеження, запроваджені проти “порушників” тією чи іншою країною Євросоюзу, на решті його території. Крім того, Комісія оприлюднюватиме щорічні доповіді, що мають стати своєрідним індикатором безпечності літаків тих чи інших авіакомпаній. До запровадження цих нових правил ЄС штовхнула катастрофа єгипетського лайнера, що сталася на початку цього року і в якій загинули 148 чоловік (переважно громадяни Франції, що поверталися додому після відпочинку в Єгипті). Щойно схвалені заходи країни-члени повинні впровадити до національних законодавств до 2006 року. Європарламент, однак, закликав їх зробити це якомога швидше, не орієнтуючись на крайній термін імплементації.


http://www.euractiv.com
http://www.europarl.europa.eu/home/default_en.htm

ЄС пропагує свої вина, сири та олію

Європейська комісія затвердила заходи, спрямовані на популяризацію виробленої в Євросоюзі сільськогосподарської продукції за його межами. Хоча якість товарів ЄС загальновідома, за існуючою вже четвертий рік процедурою країни-члени регулярно подають комісії список відповідних програм, які аналізуються і з яких відбираються найефективніші. Цього разу Єврокомісія визначила 6 таких програм. Вони будуть націлені на ринки США, Канади, Бразилії, Швейцарії, Росії, Японії та Китаю. А популяризуватимуть цього разу вина, фрукти, оливкова олію, сири та органічні продукти. Витрати ЄС на цю рекламу становитимуть 3 мільйони євро. “Підвищення конкурентоздатності якісної продукції ЄС на зовнішніх ринках є головним нашим завданням. – заявив комісар з питань сільського господарства, сільськогосподарського розвитку та рибальства Франц Фішлер. – Через інвестування в рекламу та інформаційні кампанії ЄС засвідчує свою рішучість прийняти цей виклик” .


http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm

В ірландському пабі тепер не запалиш

Ірландія стала першою в ЄС країною, яка заборонила паління в пабах, барах, ресторанах та на робочих місцях: набув чинності ухвалений раніше закон. “Ми прийшли до ситуації, коли вільне від паління довкілля розглядається як норма для суспільства”, - з гордістю заявив прем’єр-міністр країни Берті Ахерн. Закон, щоправда, був гаряче дискутований в Ірландії. Проти такої радикальної заборони виступали, побоюючись втрати клієнтів, власники закладів. Втім, недавні опитування постійних відвідувачів барів та ресторанів довели: майже 60% курців відвідуватимуть їх так само часто або ж і частіше й після заборони паління.


http://www.euobserver.com/


Корисні для висвітлення тематики ЄС інтернет-джерела

Інтернет-джерела ЄС:

Європейський союз в інтернеті - http://www.europa.eu/
Інформаційний бюлетень ЄС – http://europa.eu/newsletter/index_en.htm
Європейський парламент - http://www.europarl.europa.eu
Європейська комісія - http://www.http://ec.europa.eu
Генеральний директорат Єврокомісії з питань зовнішніх відносин – http://http://ec.europa.eu/external_relations/index.htm
Інформаційний бюлетень Генеральний директорат Єврокомісії з питань розширення – http://http://ec.europa.eu/enlargement/docs/newsletter/latest_weekly.htm
Делегація Європейської комісії в Україні - www.delukr.ec.europa.eu
Рада Європейського Союзу - http://ue.eu.int/en/summ.htm
Євростат – http://ec.europa.eu/eurostat
Євробарометр - http://ec.europa.eu/public_opinion/index.htm

Спеціалізовані сайти:

EU for journalists – http://www.eu4journalists.com
EUobserver – http://www.euobserver.com
EurActiv - http://euractiv.com
EUpolitix - http://www.eupolitix.com
EUABC - http://www.euabc.com


Стаття "Природний процес"

Процес ухвалення Конституції Європейського союзу йде останніми місяцями в ногу з природними перетвореннями. Завмерши на початку зими, у грудні, він ожив у середині березня, зацвів під час минулої Європейської ради наприкінці місяця і обіцяє дати плоди у червні. Глави держав та урядів країн Євросоюзу взяли на себе амбітне зобов’язання – узгодити текст Конституції до наступного його саміту, який відбудеться 17−18 червня. Тепер “до верстата” стають їхні міністри. Вони мають виготовити такий продукт, який влаштував би всі держави-члени.

Ще якийсь місяць тому в подібний сценарій вірили хіба що затяті оптимісти на кшталт Президента Європейської комісії Романо Проді. Розбіжності у поглядах на модель голосування кваліфікованою більшістю у Раді ЄС – керівному органі союзу – здавалися надто великими, щоб мріяти про компроміс. Польща та Іспанія наполягали на дотриманні “букви Ніци”, тобто записаних в ухваленому ще 2000 року Договорі про розширення ЄС положень, де кожна країна мала визначену кількість голосів, і сукупність голосів під час голосування й повинна визначати його результат. Німеччина з Францією пропонували вважати рішення ухваленим, коли б воно набрало не лише потрібну більшість голосів, але коли б за цими голосами стояло не менш як 60% населення ЄС. Крім цього, різні країни мали власні погляди на принципи компонування Європейської комісії та на ще зо два десятки не таких значних пунктів проекту Конституції.

Але вся історія Євросоюзу – це історія компромісів, без яких він не став би таким відлагодженим, могутнім механізмом, яким є нині. Старання головуючої в ЄС Ірландії принесли свої плоди. Запропонований Дубліном варіант принаймні не відкидається жодною країною, зелене світло для поновлення переговорів запалене. Головний компроміс такий: для ухвалення рішення кваліфікованою більшістю Ради ЄС потрібно буде не менше 55% її голосів, за якими було б не менше 55% населення союзу. Така комбінація, поміж іншого, означатиме, що три найбільші країни – Німеччина, Франція та Велика Британія – не зможуть блокувати рішення Ради без підтримки менших держав. Таким чином, зникають побоювання щодо можливого “диктату великих”. Що стосується Європейської комісії, то Ірландія пропонує: на певний період часу вона складиметься з 25 комісарів (тобто по одному представнику від кожної країни-члена, як і передбачено Ніцькою угодою), але згодом цю кількість слід зменшити й перейти до принципу ротації представництва країн-членів.

Комбінації справді складні. Проте вагу дискусії дуже гарно підсумував, виступаючи в Європейському парламенті, Романо Проді. “Ми бачимо, що зовнішні виклики, такі як загроза тероризму, і виклики внутрішні, як то непевність щодо європейської економіки, підточують фундамент будинку, в якому ми всі живемо, - заявив він, говорячи про проблему Конституції. – Давайте не матимемо ілюзій: проблеми, перед якими постає сьогодні Європа, можуть бути розв’язані тілько якщо ми залишатимемося разом; жодна європейська країна, якою б великою та потужною вона не була, не має ресурсів, потрібних для подолання труднощів одною”. Говорячи про модель майбутнього голосування у Раді ЄС, Проді зазначив: “ Безперечно, це не просто питання відсотків; на цьому триматиметься майбутнє нашої інтеграції. Розширений союз повинен бути в змозі ухвалювати рішення. І якщо поріг, потрібний для цього ухвалення кваліфікованою більшістю, буде надто високим, союз не зможе приймати рішень щодо боротьби з тероризмом, господарювання і будь-яких інших, тому що мала група країн зможе заблокувати пропозицію. І це основна проблема. Поки що дебати точаться довкола розміру блокуючої меншості. Але ми не можемо говорити про функціонування інституцій, якщо ми сфокусовані на інструментах, які дозволяють країнам-членам блокувати рішення! Ми повинні підійти до прямо протилежного питання: який найкращий інструмент для їхнього ухвалення?”

Тим часом Європейський парламент вже зініціював ще одне питання: де саме має відбутися підписання майбутньої Конституції? Власне, парламент проголосував за резолюцію, якою таким місцем визначено Мадрид – на знак солідарності з потерпілою від безпрецедентного теракту Іспанією. Проте останнє слово мають сказати уряди країн-членів ЄС. А голосування в Європарламенті довело, що про згоду тут говорити зарано: 197 парламентаріїв висловилися “за” Мадрид, тоді як 173 – “проти”. Справді, приймати церемонію підписання такого історичного документа – це велика честь, і столиці ЄС напевне будуть за неї змагатися.


http://ue.eu.int/en/summ.htm
http://www.eu2004.ie
http://ec.europa.eu/press_room/index_en.htm
http://www.europarl.europa.eu/home/default_en.htm
нагору