Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Програми технічної допомоги

TEMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи

Erasmus Mundus

Tacis Nuclear Safety Programme - Програма Тасіс у галузі ядерної безпеки

EIDHR (European Initiative for Democracy and Human Rights) - Європейська програма "Демократія та права людини"

СВС (Cross-Border Co-operation Programme)- Програма прикордонного Співробітництва (ППС)

IBPP (Institution Building Partnership Programme) – Програма Тасіс з партнерства в інституційному розвитку

INOGATE (Interstate Oil and Gas Transport to Europe) – Міждержавна програма постачання нафти та газу до Європи

Fuel Gap Programme - Програма компенсації паливного дефіциту

Вісники та публікації

TEMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи

Опис програми

TEMPUS (Trans-European Mobility Partnership Scheme for University Studies) - одна із програм Європейського Співтовариства, що розроблена для надання допомоги соціальним і економічним перетворенням в країнах-партнерах. Програмa TEMPUS сприяє розвитку в цих країнах систем вищої освіти шляхом максимально збалансованого співробітництва із партнерами із країн ЄС.
Останню фазу Програми - Tempus III, було схвалено 29 квітня 1999 на період шести років, починаючи з 1 липня 2000 року, і дія її поширена на країни колишнього СРСР (Тасіс), Західних Балкан (CARDS) і Середземноморського регіону - MEDA.

TEMPUS надає три типи грантів:

Групам університетів – „консорціумам”, що співпрацюють разом впродовж двох-трьох років для отримання результатів, що визначені структурованими проектами, які мають назву – Спільні Європейські Проекти - Joint European Projects (JEP);

Окремим особам - тобто, викладачам навчальних закладів, представникам адміністративних органів навчальних закладів, співробітникам міністерств – для сприяння подорожам до – із ЄС та країн-партнерів в межах виконання конкретних заходів із реформування системи освіти. Цей тип допомоги в межах програми TEMPUS має назву „Індивідуальні гранти на стажування”.

І останні, але не менш важливі – Додаткові і структурні заходи. Це – особливий тип грантів, спрямований на реалізацію проектів структурних реформ в галузі вищої світи. Залучення Міністерства освіти до реалізації таких проектів є обов’язковим. Вимоги щодо складу “консорціуму” є такими ж, як і для JEP.

Всі гранти надаються на засадах відкритих конкурсів, що оголошується щорічно.

Експертна оцінка проводиться Генеральним директоратом з питань освіти і культури (Європейська Комісія, Брюссель), Європейським Фондом Навчання (European Training Foundation) (Турін, Італія) із залученням незалежних експертів, представників національних органів влади (Міністерство освіти), мережі Національних офісів TEMPUS, Представництв ЄК в країнах-партнерах, і служб Європейської Комісії.

TEMPUS є програмою малих грантів, що передбачає надання фінансування до 500 000 євро. Відбір проектів здійснюється на основі оцінювання їхньої академічної і технічної якості згідно національних пріоритетів, що щорічно визначаються Міністерствами освіти відповідниз партнерських країн.

Відповідні Інтернет-сторінки:

  • http://europa.eu
  • http://www.etf.europa.eu/Tempus.nsf

Документи для завантаження

  • Національні пріоритети для України на 2004/2005 роки
  • Перелік відібраних проектів TEMPUS з 1997 – по 2001 рік, в яких Україна є цільовою країною підтримки (перелік всіх проектів знаходиться тут: http://www.etf.europa.eu/Tempus.nsf )
нагору