Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Архів

ЄС і вибори Президента в Україні

TEMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи

Європейська Комісія надасть підтримку створенню електронних списків виборців для проведення парламентських виборів 2006 року

Представництво Європейської Комісії в Україні оголошує конкурс для журналістів «Європейський Союз в українських медіа»

Рада Європи: Документи з прав людини

Прямі іноземні інвестиції Європейського Союзу в Україні

До уваги Євроклубів

Європейська Комісія оголошує конкурс дитячого малюнку

Літній табір для учасників Євроклубів України

Проект „Створення медіа центрів громад в сільській місцевості”, що фінансується ЄС, оголошує конкурсний відбір сільських районів для участі у проекті

ЄС і вибори Президента в Україні

Останнім часом ЄС неодноразово наголошував на важливості проведення чесних і прозорих президентських виборів в Україні. Для підтримки діяльності Центральної виборчій комісії України та організацій громадянського суспільства у цьому процесі Європейським Союзом було виділено 1 млн. євро на реалізацію різноманітних проектів технічної допомоги.

Підтримка виборчого процесу (партнер: Центральна виборча комісія)

У рамках цього проекту реалізується кілька взаємопов’язаних напрямків діяльності, кожен з яких спрямовано на покращення можливості належного проведення чесних і прозорих виборів в Україні:

Організовуються практичні заняття для забезпечення розуміння нового закону для членів виборчих комісій як на територіальному рівні, так і на рівні виборчих дільниць. Також знімається навчальний відеоматеріал для забезпечення стабільності цього процесу.
Для підвищення правової культури виборців поводиться велика просвітня кампанія, що включає трансляцію теле- і радіороликів, розміщення плакатної продукції та публікація інформації у газетах для українців, які проживають за кордоном.
Планується організація тренінгів для суддів місцевих і апеляційних судів, а також надається допомога ЦВК у публікації 150 000 примірників нового Закону України „Про вибори Президента України”.
Художньо-документальний фільм "Час вибирати" (23.5 Мб)
Аудіо матеріали
Плакати
Питання, що найчастіше задають – Вибори Президента в Україні

Після проведення виборів основна увага приділятиметься розробці заходів на підтримку стабільності результатів, досягнутих у практичній професійній підготовці членів виборчих комісій, а також розробці рекомендацій щодо нової системи реєстрації виборців.

Виборчі проекти, що впроваджуються у співпраці з громадськими організаціями

Проект посилення свободи слова, прозорості та верховенства права під час виборів Президента України у 2004 р. (громадська організація „Стаття 19”)

Мета проекту полягає у покращенні доступу виборців до якісного інформаційного висвітлення, у тому числі у ЗМІ, виборчого процесу 2004 р. в Україні шляхом виконання комплексу заходів. Основною цільовою аудиторією проекту є представники ЗМІ, практикуючі юристи (судді або адвокати) та співробітники державних органів, особливо члени виборчих комісій. Іншою цільовою аудиторією є широка громадськість, яка відчує результати проекту за рахунок покращення діяльності основної цільової групи під час проведення виборів. У рамках проекту передбачено здійснення таких заходів:

Проведення моніторингу висвітлення виборів 8−10-ма загальнодержавними та найважливішими регіональними ЗМІ у Харківській та Закарпатській областях і АР Крим (з особливою увагою до ґендерного питання та проблем національних меншин);
Надання юридичних консультацій і представлення у суді журналістів, переслідуваних у судовому порядку під час виборчого процесу; організація навчання суддів з питань застосування стандартів Європейського Суду щодо свободи слова;
Організація навчання і просвітницьких заходів для членів виборчих комісій та співробітників інших державних органів щодо практичних аспектів забезпечення громадян належним доступом до інформації. Обидва навчальні компоненти проекту передбачають “навчання тренрів” для досягнення максимального ефекту від проведених тренінгів;
Проведення аналізу виборчого законодавства та інших законодавчих актів на предмет дотримання свободи слова та підтримка, при необхідності, внесення змін.

Проект просвіти та мобілізації виборців: Забезпечення рівних прав для всіх кандидатів на виборах Президента України 2004 р. (Творчий центр „Каунтерпарт”)

Мета проекту – мобілізація найбільш відповідальної, інформованої, мотивованої, свідомої та активної частини виборців для забезпечення рівних можливостей усім кандидатам на виборах Президента України 2004 р.

У рамках проекту передбачено такі заходи:

Підвищення активності виборців та заохочення їх до активної участі у виборчому процесі на виборах−2004 з особливою увагою до 5 регіонів України;
Підвищення рівня поінформованості громадян щодо важливості свідомого голосування (свідомого вибору на основі аналізу програм кандидатів) та ролі їхнього голосу;
Створення багаторівневих механізмів поширення знань і підтримки активності в населених пунктах України.

Проект мобілізації та просвіти молоді у рамках виборів 2004 р. (Центр політичної освіти)

Основне завдання проекту – підтримка проведення вільних і чесних виборів Президента України у 2004 р. шляхом мобілізації та просвіти молоді.

Впровадження проекту здійснюватиметься у 15 областях України (Київській, Черкаській, Кіровоградській, Житомирській, Рівненській, Хмельницькій, Сумській, Чернігівській, Полтавській, Харківській, Луганській, Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській і АР Крим).

Цільовою аудиторією проекту є:

Місцеві та регіональні молодіжні громадські організації. У заходах проекту візьмуть участь близько 300 громадських організацій, які будуть його прямими бенефіціарами, тоді як до процесу створення коаліції на місцевому рівні буде залучено ще 300 молодіжних громадських організацій, які стануть непрямими бенефіціарами проекту.
Сільська молодь. Понад 500 тис. молодих виборців, представників сільської молоді, візьмуть участь у заходах з мобілізації та просвіти виборців (прямі бенефіціари) і ще 500 тис. молодих виборців отримають інформацію про проект та інші матеріали про мобілізацію та просвіту виборців (непрямі бенефіціари).
Виборці, які голосують вперше. Понад 40 тис. молодих людей, які голосуватимуть вперше, візьмуть участь у заходах з мобілізації та просвіти виборців (прямі бенефіціари).

http://www.muv.org.ua/

Проект забезпечення прозорості виборів і зокрема виборів Президента України 2004 р. у Збройних Силах України (Черкаський обласний комітет солдатських матерів)

Основна мета проекту – забезпечення дотримання міжнародних стандартів у відношенні прав виборців (у тому числі стандартів Ради Європи та ОБСЄ) у військових частинах на територіях Черкаської, Чернігівської, Херсонської, Київської та Житомирської областей України під час проведення виборів Президента України 2004 р.
Досягнення основної мети буде виконуватись шляхом:

Здійснення просвітницьких і навчальних заходів серед цільової аудиторії під час виборчої кампанії;
Створення центрів моніторингу для спостереження за дотриманням міжнародних прав виборців під час виборів;
Проведення медіа-моніторингу, що включатиме підготовку, друк і розповсюдження інформаційних матеріалів про права виборців у військових частинах.

Проект „Важить кожен голос” (Донецький молодіжний дебатний центр)

Проект “Важить кожен голос” спрямований на забезпечення вільних і чесних виборів в Україні у відповідності до стандартів Європейської Комісії та ОБСЄ. Зокрема, проект спирається на поняття вільних виборів як основи демократії. Основна цільова аудиторія проекту – це молоді виборці віком до 28 років. Основними бенефіціарами проекту є також журналісти, оскільки ЗМІ втілюють один з п’яти принципів Європейської виборчої спадщини – принцип рівного застосування виборчого законодавства. Також до бенефіціарів проекту відносяться громадяни всіх областей, у яких діятиме проект: Донецької, Харківської, Луганської та Сумської.

Проект передвиборчої підтримки виборців, які голосуватимуть вперше (Фундація прав людини)

Стратегічна мета проекту – це розвиток спроможності регіональних громадських організацій сприяти більш ефективному залученню молодих громадян (виборців, які голосуватимуть вперше) до процесу прийняття політично-суспільних рішень через активну громадянську позицію, просвіту та мобілізацію виборців.

Цільова аудиторія проекту: молоді лідери (18−25 років), активісти регіональних або всеукраїнських громадських організацій, зацікавлені у розвитку проектів передвиборчої просвіти та мобілізації виборців.

Основні заходи:

Створення та оцінка ведення навчання молоді їх однолітками – навчання молодих тренерів;
7-денний курс “Навчання тренерів” (тренінги насамперед будуть спрямовані на просвіту та мобілізацію виборців, які голосуватимуть вперше);
3-денні регіональні семінари для молодих лідерів у 7 областях;
Започаткування ініціатив з підвищення передвиборчої поінформованості у 7 цільових областях (лекції для виборців, які голосуватимуть вперше, круглі столи, проведення моніторингу та звітування про хід кампанії з виборів Президента України 2004 р.);
Створення посібника для тренерів з передвиборчої просвіти молоді; підготовка, друк і розповсюдження інформаційних буклетів серед цільових організацій України.

нагору