Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
RSS | Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Програми технічної допомоги

TEMPUS/TACIS (ТЕМПУС/ТАСІС) - Програма обміну студентами університетів Європи

Erasmus Mundus

Tacis Nuclear Safety Programme - Програма Тасіс у галузі ядерної безпеки

EIDHR (European Initiative for Democracy and Human Rights) - Європейська програма "Демократія та права людини"

СВС (Cross-Border Co-operation Programme)- Програма прикордонного Співробітництва (ППС)

IBPP (Institution Building Partnership Programme) – Програма Тасіс з партнерства в інституційному розвитку

INOGATE (Interstate Oil and Gas Transport to Europe) – Міждержавна програма постачання нафти та газу до Європи

Fuel Gap Programme - Програма компенсації паливного дефіциту

Вісники та публікації

Fuel Gap Programme - Програма компенсації паливного дефіциту

Під-час закриття Чорнобильської атомної станції Президент Європейської Комісії Р. Проді пообіцяв виділити 65 млн. євро на подолання наслідків скорочення виробництва електроенергії в Україні у перехідний період поки не будуть збудовані нові електрогенеруючі станції. Починаючи з лютого 2001 року розпочалась реалізація “Програми компенсації паливного дефіциту”, керування якою здійснював Підрозділ із співробітництва Європейської Комісії EuropeAid. Програма мала на меті постачання видобувного палива українським електростанціям для виробництва електроенергії.

На початок 2002 року в рамках програми було здійснено поставки природного газу більш ніж на 43 млн. євро, що дало змогу виробити кількість електроенергії, яка дорівнювала майже 49 відсоткам щорічного виробництва Чорнобильської станції. Підрозділ із співробітництва Європейської Комісії EuropeAid повністю відповідав за реалізацію всіх контрактів із постачання палива та відслідковував їх виконання до енергогенеруючих станцій. Ці поставки досягли конкретної цілі підтримати рішення України закрити Чорнобильську атомну станцію, полегшуючи соціальні та економічні наслідки зменшення виробництва електроенергії.

Більше того, EuropeAid спромігся помножити цінність Програми компенсації паливного дефіциту, заснувавши партнерський фонд, що склався з доходів, отриманих від продажу електроенергії, генерованої в рамках Програми постачання палива. Дохід від цього фонду, коштом, що перевищує 218 млн. гривень, призначався для підтримки структурних реформ та поліпшення фінансової ситуації у енергетичному секторі України. В рамках структурних реформ фінансування забезпечувало підтримку як регуляторного (законодавчого), так і технічного удосконалення енергетичного сектору України.

Можливо, найбільш наглядною частиною Програми стала оплата з партнерського фонду боргів за електроенергію. Враховуючи, що з кінця 2000 року Уряд України вжив ряд заходів, націлених на забезпечення повної оплати електроенергії, спожитої бюджетними установами, а також субсидій та пільг для окремих верств споживачів, Програма компенсації паливного дефіциту зробила внесок щодо полегшення соціальних наслідків перехідного періоду, оплативши борги за електроенергію більшості з незахищених верств населення України (пенсіонерів, інвалідів, сімей з низькими доходами і т.ін.) та прострочені рахунки за електроенергію соціальних установ, таких як лікарні, учбові заклади, притулки, будинки для літніх людей і т.ін.. Як сказав голова одного з енергетичних підприємств України: “Висловлюємо тільки подяку Європейській Комісії за підтримку в оплаті рахунків, які мали бути списані як поганий борг”

Також, у цьому відношенні значна частина партнерського фонду пішла на оплату боргів за електроенергію українських вугільних шахт. Ця акція мала дві мети: 1) полегшити фінансовий тягар вуглевидобувних підприємств, дозволяючи їм поліпшувати безпеку праці і 2) забезпечити українських виробників електроенергії додатковими фондами, що дозволить їм закупити додаткове вугілля на зимовий період 2002−2003 років.

З запланованим бюджетом у 65 млн. євро, 45 млн. євро з яких уже були використані, Програма компенсації паливного дефіциту є єдиним самим великим європейським грантом з постачання серед тринадцяти держав-парнерів Програми Тасіс. Вона є частиною загального зобов’язання ЄС по допомозі Україні у зв’язку із закриттям Чорнобильської атомної станції на загальну суму понад 1.2 млрд. євро.

Впродовж 2001 року Програма компенсації
паливного дефіциту, що фінансується ЄС,
зробила значний внесок у компенсацію
виробництва електроенергії
Чорнобильською атомною станцією

нагору