This version of the page http://www.nceai.gov.ua/127.419.1.0.1.0.phtml (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2008-01-14. The original page over time could change.

Бюлетень "Україна - НАТО" N 17

Балтійський маршрут до Європи

Наприкінці квітня п.р. Президент України Віктор Ющенко відвідав з дводенним офіційнім візитом Латвійську Республіку. На зустрічі у вузькому колі з Президентом Латвії Вайрою Віке-Фрейбергою йшлося, серед іншого, про євроатлантичні устремління нашої держави. Вона, зокрема, заявила: "Ініціатива демократичного розвитку, яку сьогодні демонструє Україна, дає Латвії шанс стати її адвокатом перед європейською спільнотою для підтримки українських євроатлантичних прагнень". Опісля під головуванням глав обох країн відбулися українсько-латвійські переговори у розширеному складі. Їх головними темами були подальший розвиток двосторонніх відносин, включаючи в торгово-економічній та енергетичній сферах, а також реалізація регіональних проектів і співпраця в контексті європейської та євроатлантичної інтеграції.

Під час перебування в Ризі Віктор Ющенко мав бесіди з Прем’єр-міністром Латвії і Віце-спікером Сейму, спілкувався зі студентами і професорсько-викладацьким складом Латвійського університету, представниками дипломатичного корпусу, української діаспори, латвійських ділових кіл.

Неформальна зустріч керівників зовнішньополітичних відомств країн-членів НАТО в Софії

Це зібрання проходило 27-29 квітня п.р. у столиці Республіки Болгарія. В його рамках відбулося засідання Комісії Україна-НАТО, в якому взяв участь Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Загалом воно стало свого роду підготовкою до Ризького саміту Північноатлантичного альянсу восени поточного року. На порядку денному в Софії були також нагальні питання подальшого розширення НАТО, співпраці з країнами – партнерами Альянсу в боротьбі з тероризмом.

Б.Тарасюк мав зустріч з Віце-прем’єром, Міністром закордонних справ Болгарії Івайлом Калфіним, який підтвердив готовність своєї країни надавати підтримку Україні в реалізації її стратегічного курсу на отримання членства в Європейському Союзі та НАТО.
Глава українського дипломатичного відомства провів переговори зі своїм португальським колегою Діогу Фрейташ ду Амаралом. Сторони досягли домовленості щодо обміну візитами з метою інтенсифікації взаємних відносин, пріоритетом у яких було визначено збільшення обсягів торговельно-економічного співробітництва.

Перебуваючи в Болгарії, Б.Тарасюк взяв участь у міжнародній конференції "Трансформація НАТО – нові виклики і загрози", організованій в Софії Центром демократичних досліджень. На цьому форумі були представлені високі посадові особи зовнішньополітичних відомств країн Південно-Східної Європи та Чорноморського регіону.

Виступаючи перед учасниками даного заходу, Міністр закордонних справ України відзначив важливість подальшої трансформації НАТО у контексті забезпечення як регіональної, так і глобальної безпеки. Він поінформував про залучення нашої країни до міжнародних зусиль, спрямованих на розвиток регіонального співробітництва і зміцнення миру та безпеки у басейні Середземного моря, в Дарфурі (Судан), Афганістані.

"Трансатлантичні виклики в епоху глобалізму"

Під такою назвою наприкінці квітня п.р. в Брюсселі (Бельгія) проходила міжнародна конференція високого рівня, в якій взяв участь Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. У ході цього форуму він виступив з доповіддю "Будівництво демократії в розширеній Європі". Дана промова стосувалась перспектив розширення Європейського Союзу, сучасних політичних процесів на Балканах і проблем безпеки в Чорноморському регіоні.

На сесії виступили також Президент Румунії Траян Басеску, Президент Грузії Михайло Саакашвілі, Міністр закордонних справ Бельгії Карел де Гухт, Голова Комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок.

Українсько-польське військове співробітництво

В Україні з дводенним візитом перебувала польська військова делегація на чолі з командувачем Повітряних Сил Збройних Сил Республіки Польща генералом броні Станіславом Таргошем. В ході переговорів обговорювались питання поглиблення двостороннього військового співробітництва. Зокрема, українська сторона зацікавлена у консультативно-дорадчій допомозі з боку Польщі як країни-члена НАТО в розвитку Повітряних Сил, створенні Центру управління повітряними операціями. Відбувся також обмін думками щодо реформування і удосконалення військової авіації та військ протиповітряної оборони, досягнення взаємосумісності відповідно до стандартів НАТО.

Під час переговорів українська сторона ознайомила польських колег із сучасним станом та перспективами розбудови Повітряних Сил Збройних Сил України в рамках Державної програми розвитку ЗС України на 2006-2011 роки.

Третя Асамблея Громадської Ліги Україна-НАТО

Даний форум пройшов 27-28 квітня п.р. в Києві. Громадська Ліга Україна-НАТО об’єднує неурядові установи України, що опікуються питаннями безпеки та євроатлантичної інтеграції нашої держави.

В перший день роботи в приміщенні Інституту міжнародних відносин відбулась звітно-виборча частина Асамблеї. Делегати заслухали звіт керівництва та виступи від регіонів щодо діяльності організацій у сфері євроатлантичної інтеграції України. Було обрано новий склад Координаційної ради Громадської Ліги, до якого кооптовано також представників регіонів, зокрема, Донецька (Ігор Тодоров, Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу) та Харкова (Тамара Трацевич, Центр прав людини “Древо життя"). Головою Координаційної ради обрано Джерджа Сергія Федоровича.

Наступного дня в Українському домі була влаштована урочиста частина Асамблеї Громадської Ліги Україна-НАТО. Протягом трьох сесій обговорювались питання підвищення ефективності співробітництва українських державних структур, неурядових організацій, Центру інформації та документації НАТО для сприяння євроатлантичній інтеграції України, переваги набуття членства в Альянсі для політичної, економічної, оборонної та освітньої систем в Україні, а також роль Національної інформаційної стратегії у підтримці інтеграційних ініціатив нашої країни.

В Асамблеї взяли участь посадовці міністерств та державних комітетів, що координують процеси євроатлантичної інтеграції в Україні, науковці, студенти, представники промисловості та громадських організацій з усіх регіонів України, народні депутати України, офіцери МВС та Збройних Сил України, працівники друкованих та електронних засобів масової інформації.

З вітальним словом до делегатів звернувся Посол Словацької Республіки в Україні Урбан Руснак, зазначивши, що його країна підтримує прагнення України приєднатись до Плану дій щодо членства в НАТО. У цьому контексті він висловив сподівання, що одним із зовнішньополітичних пріоритетів нового уряду України залишиться вступ до Альянсу. У.Руснак зауважив, що після приєднання до НАТО значно підвищився авторитет Словаччини як суб'єкта міжнародних відносин, а також її інвестиційний клімат. На потреби оборони наразі витрачається набагато менше коштів, що дає змогу вивільнити ресурси для проведення реформ у цивільному секторі. Таким чином, Словаччина отримала великі переваги від набуття повноправного членства до НАТО, – підсумував дипломат.

Також було проголошено звернення до учасників Асамблеї від глави українського зовнішньополітичного відомства Бориса Тарасюка, в якому, зокрема, зазначалось: "МЗС України визнає значний обсяг просвітницької роботи, що здійснює Громадська Ліга Україна-НАТО в проведенні публічних заходів з євроатлантичної тематики, формуванні в українському суспільстві позитивного іміджу Альянсу, деполітизації цього питання та зняття зайвого емоційного напруження навколо нього. Ми сприймаємо членів Ліги як наших однодумців та прибічників нашої спільної позиції, яка полягає в тому, що євроатлантична інтеграція України є надійною запорукою незворотності шляху на розбудову і становлення демократичної та правової держави за зразком європейських держав, які є членами НАТО та ЄС.”

В подальших обговореннях взяли участь: Мішель Дюре (Центр інформації та документації НАТО в Україні), Олег Кокошинський і Вадим Гречанінов (Атлантична Рада України), Ілько Кучерів (Фонд "Демократичні ініціативи"), Олег Соскін (Інститут трансформації суспільства), Михайло Ямненко (Міжнародна Академія козацтва), Анатолій Мураховський (Державний комітет телебачення та радіомовлення), Олександр Семіков та Володимир Фурашев (апарат Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України), Григорій Перепелиця (Інститут зовнішньої політики), Джеймс Грін (Офіс зв’язку НАТО), Денис Кузьмін (Одеський національний університет), Ігор Тодоров (Інститут соціальних досліджень і політичного аналізу, Донецьк), Володимир Пархоменко (Атлантична Рада США), Тетяна Глорі (Міжнародна організація "Мирослава", Харків), Олена Онац (Асоціація керівників шкіл), Оксана Григор’єва (Молодіжний центр АРУ), Володимир Лавриненко (Центр "Демократія і розвиток"), Ігор Рудич (телепрограма "Територія безпеки"), Павло Жовніренко (Центр стратегічних досліджень).

В роботі Асамблеї взяли участь представники посольств країн-членів НАТО, зокрема Польщі, США, Литви, Португалії, Німеччини, Естонії, Словаччини, Угорщини, а також делегація Литовської асоціації Атлантичного договору (LATA), яка є партнером українських євроатлантичних організацій.

Під час здійснення даного заходу були вручені дипломи переможцям конкурсу "НАТО: чи знаєш ти?", який проводився на Харківщині Центром прав людини "Древо життя" спільно з Громадською Лігою Україна-НАТО.

Євроатлантична інтеграція – регіональний вимір

Наприкінці квітня п.р. в рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії стосовно європейської та євроатлантичної політики нашої держави м. Чернівці відвідав перший заступник Міністра закордонних справ України Антон Бутейко.

На прес-конференції для місцевих ЗМІ він відзначив, що на сьогодні 60% населення не володіє інформацією про НАТО. Недостатня поінформованість в питаннях вступу України в ЄС та НАТО призводить до того, що в суспільстві немає однозначного ставлення до цих структур та до намірів України набуття в них повноправного членства.

Високопоставлений дипломат відкинув тезу про те, що приєднання нашої держави до зазначених інституцій призведе до занепаду оборонно-промислового сектору економіки. На його переконання, перевагами європейської та євроатлантичної інтеграції є, зокрема, наступні: доступ до великого внутрішнього ринку ЄС; зростання обсягів інвестицій; отримання гарантій колективної безпеки, яка коштуватиме країні набагато дешевше; реформування армії за професійною ознакою.

На Буковині також побувала делегація Посольства Чеської Республіки в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Карелом Штіндлом. Чеський дипломат зустрівся з керівництвом облдержадміністрації, обласної ради, Чернівецьким міським головою, відвідав Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, де виступив з лекцією для студентів на тему "Євроатлантична інтеграція".

Вивчення стандартів НАТО в галузі метеорологічного забезпечення

26-28 квітня п.р. у Німеччині з візитом перебувала українська військова делегація на чолі з начальником метеорологічної служби штабу командування Повітряних Сил Збройних Сил України полковником Володимиром Глушковим.

В ході робочих зустрічей з німецькими колегами українські військові ознайомились із структурою та методами роботи підрозділів Збройних Сил ФРН, що залучаються до метеорологічного забезпечення військової авіації сил Альянсу, методикою підготовки фахівців та технічними засобами метеорологічних служб, які використовуються для спостереження, обробки, аналізу та відображення метеорологічної інформації.

Військовослужбовці обговорили шляхи створення системи взаємного обміну метеорологічною інформацією відповідно до стандартів НАТО і відвідали Всесвітній центр збору, обробки та розповсюдження метеорологічної інформації у місті Оффенбах.
Бюлетень "Україна-НАТО" № 17   409.00 KB