Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Нові митні правила для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму: при в’їзді/виїзді з ЄС вимагатиметься декларація готівкових потоків (14/06/2007)

Брюссель, 14 червня 2007 р.

Починаючи з 15 червня 2007 року при в’їзді та виїзді з ЄС вимагатиметься подання до митних органів декларації у випадку перевезення 10 000 і більше євро готівкою (або еквіваленту цієї суми у інших валютах чи легко конвертованих активах, таких як чеки). Ці законодавчі положення мають на меті запровадити загальний для ЄС підхід до контролю готівкових потоків до ЄС та з нього, а також доповнюють Директиву ЄС, якою уже було запроваджено моніторинг операцій, що здійснюються через кредитні та фінансові установи.

„Нові правила ускладнять можливості в’їзду та виїзду терористів з готівковими коштами, що вимагаються для фінансування їхньої незаконної діяльності, не спотворюючи при цьому адміністративного порядку, встановленого для громадян, які подорожують, і комерсантів, завдяки встановленню досить високого порогу на рівні 10 000 євро”, - сказав Комісар ЄС з питань оподаткування та митних справ Ласло Ковач. „Така єдина та неускладнена система буде також більш справедливою у відношенні громадян, які подорожують легітимно, і яким більше не доведеться стикатися із заходами контролю, суть яких залежить від того, чи вони в’їжджають чи виїжджають зі Співтовариства”.

Відповідно до нових правил митні органи уповноважені перевіряти пасажирів та їхній багаж і вилучати не задекларовану готівку.

Митні органи також будуть зобов’язані порушувати справи проти громадян, які не декларують готівку у розмірі 10 000 і більше євро. Що стосується штрафів, які застосовуватимуть у випадку порушення відповідних процедур, то це залежатиме від кожної конкретної країни ЄС, яка повинна буде забезпечити пропорційність таких штрафів вчиненому порушенню, таким чином, щоб вони мали стримуючий ефект.

Країни ЄС повинні фіксувати інформацію, отриману через декларування або контроль, та надавати її органам, відповідальним за боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. У випадку отримання доказів, що готівка перевозиться для відмивання грошей або фінансування тероризму, країни ЄС можуть обмінюватися інформацією.

Довідка

Нове положення бере до уваги Звіт Комісії про рух готівки до ЄС і з нього від 2002 року. Відповідно до цього звіту, з вересня 1999 року по лютий 2000 року митні органи ЄС співпрацювали для перевірки транскордонного руху готівки у розмірі, що перевищує 10 000 євро. Завдяки цій операції було виявлено значні обсяги готівки та інших активів, таких як чеки, цінні папери, дорогоцінності та дорогоцінні метали, які ввозилися та вивозилися до ЄС, на загальну суму 1,6 млрд. євро, 1,35 були готівкою. Хоча неможливо визначити точний масштаб відмивання грошей за допомогою готівкових потоків, обсяги готівки, що перевозиться, є такими, що це представляє потенційний ризик для ЄС і національних інтересів. Ввезення готівки в ЄС і її конвертація в іншу валюту є класичним сценарієм відмивання грошей.

Оскільки існував ризик того, що застосування системи моніторингу, запровадженої Директивою ЄС щодо відмивання грошей (Директива 91/308/EEC, замінена Директивою 2005/60/EC), призведе до підвищення готівкових потоків для незаконних цілей, у червні 20002 року Комісія запропонувала (див. IP/02/955) поширити заходи контролю також на готівкові потоки.

Нові правила також враховують Спеціальну Дев’яту рекомендацію, видану ФАТФ у Парижі 22 жовтня 2002 року (ФАТФ – це міжурядовий орган, відповідальний за розробку та підтримку національної та міжнародної політики, спрямованої на боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму). Рекомендація закликає уряди запровадити заходи, спрямовані на виявлення фізичних транскордонних готівкових потоків.

Нині не всі країни ЄС здійснюють моніторинг готівкових потоків через їхні національні кордони, а ті, які це роблять, застосовують для цього дуже різні правила. Така відсутність загальної для всього ЄС системи підриває ефективність контролю та залишає прогалини, якими можуть скористатися злочинці. Таким чином нове законодавство гармонізує правила на рівні Співтовариства для забезпечення однакового рівня контролю за готівковими потоками, що перетинають кордони співтовариства, не перешкоджаючи також застосуванню національних заходів, таких як здійснення внутрішнього контролю.

Додаткова інформація:

http://ec.europa.eu/eucashcontrols

Форми декларацій: http://ec.europa.eu/taxation_customs/customs/customs_controls/cash_controls/declaration_form/index_en.htm

нагору