Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Подальше посилення двосторонніх відносин між Україною та ЄС: сьогодні підписано угоди про спрощення візового режиму та реадмісію (18/06/2007)

Брюссель, 18 червня 2007 р.

У рамках сьогоднішнього проведення засідання Ради з питань співпраці Україна та ЄС зробили конкретний крок у своїх двосторонніх відносинах, підписавши угоди про спрощення візового режиму та реадмісію. Підписання цих угод відбулося після початку переговорів щодо нової розширеної угоди, що відображатиме стратегічну важливість розвитку відносин між Україною та ЄС.

Мені дуже приємно, що були підписані угоди про спрощення візового режиму та реадмісію – це спростить поїздки для громадян України та дозволить продовжити боротьбу проти нелегальної міграції,” – зазначив віце-президент Європейської Комісії Франко Фраттіні, Комісар ЄС з питань юстиції, свободи та безпеки. Він також додав: „Україна і ЄС прагнуть якісно вищого рівня своїх відносин, і ці угоди є особливо важливими у цьому контексті: сприяння міжлюдським контактам може значною мірою допомогти посиленню взаємного розуміння та покращенню наших відносин в усіх сферах”.

У рамках засідання Ради з питань співпраці між Україною та ЄС було підписано угоди про спрощення візового режиму та реадмісію нелегальних мігрантів. Ці дві угоди відкривають шлях до спрощення поїздок і міжлюдських контактів по всій Європі та продовження боротьби проти нелегальної міграції.

Угода про спрощення візового режиму встановлює простіші процедури видачі короткострокових віз громадянам України. Відповідно до нової угоди рішення про видачу або відмову у видачі візи приймається протягом 10 днів. Також спрощується перелік документів, які подаються для отримання візи. Угода встановлює простіші критерії видачі багаторазових віз багатьом групам людей, таким як близькі родичі, водії вантажівок, відрядники, студенти, журналісти та члени офіційних делегацій. Плата за отримання шенгенської візи для деяких категорій громадян, таких як близькі родичі, студенти, інваліди, журналісти та пенсіонери, буде скасована. Також угода звільняє громадян, які користуються дипломатичними паспортами, від проходження процедури видачі візи.

Угода про реадімісію встановлює чіткі зобов’язання та процедури для органів влади як України, так і країн ЄС щодо того, коли і як мають бути повернуті особи, які нелегально проживають на їхніх територіях. Ці зобов’язання поширюються на громадян України, країн СЄ і третіх країн, а також осіб без громадянства. Положення про реадімсію громадян третіх країн та осіб без громадянства набудуть чинності лише після завершення двох років перехідного періоду. Особлива прискорена процедура буде застосовуватися до осіб, затриманих у прикордонних регіонах зі спільним кордоном, звідки повернення буде здійснюватися протягом кількох днів. Угода містить необхідні застереження у відношенні захисту даних та фундаментальних прав людини.

Обидві угоди набудуть чинності після завершення обома сторонами внутрішніх процедур ратифікації, очікувано до кінця цього року.

Додаткова інформація про діяльність віце-президента Європейської Комісії Франко Фраттіні: :
http://www.ec.europa.eu/commission_barroso/frattini/index_en.htm

нагору