This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/1351.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
«Здоб ші здуб» переспівали «Роллінґ Стоунз». У липні вони виступлять на баржі посеред Дунаю - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Тім
 

MP3

Гайдамаки На тому боці (Відео з Woodstock, Польща) 8.35 Mb
Гайдамаки КарпатенSKA (Відео з Woodstock, Польща) 11.87 Mb
Гайдамаки Сумний Святий Вечір(2005 р.) 5.23 Mb
Гайдамаки Висить ябко, висить 2.89 Mb
Гайдамаки Богуслав 3.46 Mb
Гайдамаки Свят Вечір 7.17 Mb
Потік MP3 Товари Інформація

Автори / Гайдамаки / «Здоб ші здуб» переспівали «Роллінґ Стоунз». У липні вони виступлять на баржі посеред Дунаю

Молдавська група «Здоб ші здуб» минулого тижня презентувала в київському кафе «Бабуїн» альбом «Етномеханіка». Із їхнім 39-річним бас-гітаристом і композитором Міхаєм Гинку спілкуємося перед концертом за столиком у кафе. Музиканти в цей час настроюють інструменти на сцені. Між собою перемовляються молдавською.

- Презентація диска буде в кінці липня, — зі мною Міхай спілкується російською з великими паузами між реченнями.

В «Етномеханіці» зібрані 18 найкращих пісень із чотирьох попередніх альбомів «Здоб ші здуб». Для ліпшої якості їх перезаписали на німецькій студії. На диску є переспів пісні «Пофарбоване в чорне» британців «Роллінґ Стоунз» та «Видели ночь» російського рок-гурту «Кіно» .

- Цоя ми на румунську та англійську перекладали.

А російською зробили панк-версію і з циганським тріо, — продовжує Гинку. — Хотіли ще пісню «Кашмір» групи «Лед Зеппелін» записати. Але вони не дозволяють нікому перекладати свої композиції.

З українськими музикантами товаришуєте?

- Трубач «Гайдамаків» Євген Дідич три роки грав у нас. Але йому не дуже подобалася наша музика, більше до джазу тягнувся.

У кінці липня молдавани дадуть концерт із «Гайдамаками» у місті Ізмаїл та селищі Вилково на Одещині.

- Це проект «Лінц Європа Тур». Вигадав його австрійський музикант Хуберт фон Гойсерн. Він плистиме на баржі по Дунаю. І в кожній країні, повз яку буде пропливати, виступатиме з місцевими музикантами. У Молдові співати не будемо. Там нема де пришвартуватися, у нас тільки очерет і комарі.

22 червня «Здоб ші Здуб» виступили на відкритті «Лінц Європа Тур» у столиці Австрії Відні.

- Розпочався справжній ураган, на річці шторм, — пригадує.- Нас перевели у величезний намет. А сцену розібрали.

Знайомі з Олегом Скрипкою? — питаю, бо «здуби» переспівали хіт «ВВ» «Танці». — Вашу творчість часто порівнюють.

- Не хочу образити «Воплі Відоплясова», але в нас різна музика. У них є частка стьобу над колгоспно-сільською тематикою. А ми альтернативна група. Вони класичний рок-гурт, а в нас більше танцювальна музика. Нас і з Гораном Бреговичем порівнюють. А він як композитор майже нічого не вигадує. Бере відомі народні мелодії. Ми ж музику пишемо самі, можна сказати, продовжуємо створювати фольклор.

До кав’ярні заходить вокаліст «Здоб ші Здуб» 33-річний Роман Ягупов.

- Бачив? Тут новий альбом «Аукціону» є, — каже до Гинку. Адже в крамницях мережі «Бубуїн» продаються диски та книжки.

- Да, 90 гривень коштує, — відповідає Гинку. — У мене стільки гривень не лишилося. Купи, я перепишу потім.

Ягупов сідає за сусідній столик.

- Порозмовляй з Романом, — радить мені Гинку. — Я втомився, — встає зі столу і йде на сцену.

В Україні вважають, що «Здоб ші Здуб» стали популярними в Європі після «Євробачення», яке проходило в Києві, — звертаюся до Ягупова.

- Можна й так сказати, — погоджується той. — Але до «Євробачення» на угорському фестивалі «Сігет» ми виступали на одній сцені із Сюзанн Вега. У Словаччині в нас платиновий диск вийшов. На гастролі до Німеччини їздили. А після «Євробачення» мені тільки дали звання заслуженого артиста Молдови. Держава обіцяла повернути гроші на підготовку до конкурсу, але так цього і не зробила.

Щось після конкурсу змінилося?

- Щоб піти в кіно чи кафе, треба купувати накладні вуса, — жартує. — Тепер із мене не беруть грошей за проїзд у таксі й замовлення в кафе. Даїшники не штрафують.

Де дістаєте народні інструменти?

- У Молдові все продається на музичних базарах. У пісні «Здубий Батец Тарі» я граю на сувенірному свистку. Грати можна майже на всьому, — переконує. — Один мій знайомий грає на листі та риб’ячій лусці. Недавно купили в київського майстра волинку, виконуємо на ній балканські мотиви. Інструмент коштує кілька тисяч доларів, однак для нас майстер зробив велику знижку. У Молдові є щось схоже на волинку — чимпой. Але для нього треба мати добру дихалку.

Іван Столярчук, «Газета по-київськи»

 

Додав Art-Vertep 04 липня 2007

Про автора

З00 років тому схід Європи палав вогнем — народ йшов на народ і царство на царство. З цього вогню з‘явились гайдамаки — воїни давнини, лицарі та бешкетники з України.

 
Коментувати