This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/1348.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-30. The original page over time could change.
Мрії на Купала - Новини - АртВертеп

Вы хотите выйти из системы авторизации Face2Control:

Увійти · Зареєструватися
 

Учасники

Art-Vertep
 
Потік Інформація

Автори / Фестиваль Країна мрій / Мрії на Купала

Традиційно впродовж трьох днів на початку липня схили Дніпра перетворюються на заквітчане українське поле. Сотні тисяч людей одягають вишиванки і приходять сюди, щоб поринути у власну самобутність.

Цьогоріч міжнародний етнічний фестиваль «Країна мрій» збіжиться з містичним святом молоді — Купала. У день сонячного сонцевороту від Андріївського узвозу пройде Велика святкова купальська хода аж до Співочого поля. Саме там Олег Скрипка відкриє Країну мрій.

Своїми планами щодо фестивалю Олег Скрипка поділився в музеї Івана Гончара, який є співорганізатором дійства. Працівники цього закладу пообіцяли провести урочисту ходу та допомогти з відтворенням деяких купальських обрядів, завдяки котрим присутні зануряться в містичну й овіяну таємницями атмосферу давнини.

Усе буде чудово, як завжди: алея митців, де всі зможуть не лише придбати вироби народних умільців, а й кожен охочий спробує стати майстром, намагаючись кувати розпечене залізо чи працювати за гончарним кругом; дитячі майданчики, де будуть різні майстерки для дітей. І безумовно, працюватимуть Велика сцена, кілька малих, де виступатимуть сотні виконавців.

На жаль, поза «Країною» залишаться «Тартак», «ТНМК», «Плач Єремії», «Мертвий півень» та інші не менш відомі гурти. Це зумовлено тим, що фестиваль насамперед відкриває шлях молодим гуртам.

"Яскравим прикладом цього є те, що презентуватимемо чотири молоді колективи, — говорить Олег Скрипка. — Ці молоді групи грають саме сучасну українську музику: «ДримбаДаДзига», «Сонцекльош», «Бандурбенд», «Чоботи з Бугая».

Щодо іноземних гостей, то не приїдуть грузинські виконавці, які минулими роками ставали «фестивальною подією». За словами Скрипки, грузини надто дорогі: «Це численні колективи, які потрібно перевезти сюди. А Грузія нам не допомагає з цим. Тож відмовили собі в розкоші запросити їх». Найдорожчими виконавцями на фестивалі будуть Халєд із Франції та «Троїца» з Білорусі. Останні стали вагомим музичним відкриттям у Європі. Натомість у Білорусі їхню музику заборонено.

Найбільшим клопотом для організаторів є влада Києва. Вже кілька років поспіль Олег Скрипка не може домогтися дозволу для фестивалю працювати до 23.00.

"Така собі «залізна рука» вирубує рубильники рівно о 22.00. Минулоріч цей факт довів до сліз визначну виконавицю з Європи. Її виступ обірвала саме та «залізна рука». Я не зумів переконати її в тому, що в нас так заведено. Вона приїхала до нас вперше, думаю, що й востаннє", — із сумом констатував рок-виконавець.

Стосовно державної підтримки, афішованої на всіх плакатах «Країни мрій», то вона доволі мізерна. За сцену, охорону та Співоче поле організатори платять із власної кишені.

Ще торік йшлося про «поширення» «Країни мрій» на інші міста. Олег Скрипка сказав, що наразі цей проект обговорюють. Хоча спроби вже були. «Ми провели етнодискотеку в Дніпропетровську. У Вінниці заплановано організувати якусь акцію восени. А в Торонто маємо зробити українське весілля. Хоча поза Києвом „Країна мрій“ не може існувати в такому ж вигляді, ми чекаємо на пропозиції від міст і готові надати свої послуги», — підсумував пан Скрипка.

Чимало іноземців відкривають для себе Україну саме через «Країну мрій». Приїхавши до нас суто на три фестивальні дні, дехто з них створив собі образ України як великої групи людей, які ходять у національному одязі, співають пісень і завжди усміхаються.

Про експорт української культури за кордон Олег Скрипка зазначив: «Він відбувається, і на це виділяють чималі державні кошти. Але можу навіть покритикувати: не завжди цікаві проекти виїжджають. Коли просто намагався зробити рок-концерт у Парижі, чи якісь мистецькі події, чи навіть запропонувати вивезти одного кобзаря за кордон.., на це коштів не дали. Думаю, потрібно, щоб наше суспільство „дозріло“ до розуміння того, які проекти будуть цікавими. Бо це і є рівень представлення України за кордоном. Нині він у принципі дуже низький».

Як бачимо, фестиваль «Країна мрій» відкритий до співпраці з нашими містами та світом. І Олег Скрипка повсякчас готовий «висадити» свій десант. Чи скористається з того Львів, покаже час.

Христина Гнатик-Боднар, «Львівська газета»

 

Додав Art-Vertep 01 липня 2007

Про автора

Міжнародний етнічний фестиваль

 

Коментарi

04 липня 2007

А чому ж навіть після "Етно-дискотеки" "Вертеп" не потрапив на Співоче поле ("Чоботи з бугая" ж там)? Або Скрипка не взяв хоча б часткового патронату над Дніпровским Купалою?

Коментувати