Номер 056 за 28.03.2007
ПОШУК
Розширений пошук
Республіка Крим  Херсонська  Запорізька  Донецька Луганська Дніпропетровська Харківська Миколаївська Одеська Кіровоградська   Полтавська Сумська Черкаська Чернігівська Київська   Вінницька Житомирська   Рівненська Хмельницька   Тернопільська Чернівецька Івано-Франківська Львівська Волинська Закарпатська
МЕНЮ
Архів
Про “УМ”
Реклама в “УМ"
Передплата на “УМ”
Контактна інформація
Архів опитувань
Карта сайту
РОЗСИЛКА
Підписатися
Відписатися
ОПИТУВАННЯ
  Чи є для вас Новий рік найприємнішим (найбажанішим) святом?
Так
Ні, для мене на першому місці - інше свято
На першому місці для мене Різдво
Важко сказати
     

Життя після могил
Биківнянські поховання залишаються «безгоспними», зате низка навколоурядових структур конкурує в боротьбі за місця національної скорботи
Ярослава МУЗИЧЕНКО   

Минуло шість років, відколи Кабінет Міністрів затвердив постанову «Про створення державного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», а заповідника досі немає. Через, здавалося б, дрібну формальність: непідписання Київським міським головою розпорядження про призначення дирекції заповідника. Хоча проект такого розпорядження існував на папері ще в 2001-му. Блокування робіт з упорядкування цього знакового в Україні місця пам'яті призводить до розпорошення зусиль дослідників, непрозорості інформації щодо поховань і навіть до активізації могилокопачів. Водночас виявляється, що немає кому просто прибрати сміття, яке розкидали в Биківнянському лісі шанувальники червоної ікри і горілки.


Звичка повторюватися
У Брюсселі Янукович знову сказав, що Україна не готова вступати в НАТО
Інф. «УМ»   

Учора свій перший «прорив у Європу» як міністр закордонних справ здійснив Арсеній Яценюк. Він, як годиться за протоколом, супроводжував у робочому візиті до «столиці Євросоюзу» Прем'єр-міністра Віктора Януковича.


«Київська пектораль-2006»: Отримав? — Вільний!
Цьогорічна церемонія вручення престижної театральної нагороди відрізнялася скомністю постановки та некомпетентністю ведучих
Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА   

Останнім часом «Київська пектораль» переживала не найкращі свої часи. Журі премії звинувачували у надмірному суб’єктивізмі, саму премію — у тому, що вона давно вже існує за інерцією, не працює на перспективу українського театру, не «розпалює» амбіції режисерів та акторів... Лауреатам натякали на те, що перемогли вони лише через відсутність реальної конкуренції. Цього ж року вся ця критика несподівано... втратила свою актуальність. Не тому, що «Київська пектораль» стала взірцевою і змогла догодити всім і кожному. Просто церемонія нагородження лауреатів, яка відбулася у понеділок в Театрі імені Франка, виявилася настільки жахливою, що будь-які зауваження до процесу визначення кращих із кращих на тлі того, що відбувалося на сцені, автоматично трансформувалися у щось другорядне.


Знайти маму
Проблеми вітчизняного усиновлення. Сумний погляд із Сум
Алла ФЕДОРИНА   

Не секрет, що українські сироти сьогодні мають більший «попит» за кордоном, аніж на батьківщині. Якось на засіданні з усиновлення суддя запитала подружжя іноземців: чому ви вирішили взяти саме українську дитину? І почула у відповідь: «Наші знайомі всиновили маленьких українців і щасливі з цими дітьми. Вони — добрі, лагідні й прагнуть тепла...». Насправді ж діти, які залишилися без батьківської опіки, — різні. Часом недобрі й нелагідні, але їхньої вини в тому немає...
За даними Служби у справах неповнолітніх Сумської облдержадміністрації, в області сьогодні на обліку перебуває 3135 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Правові підстави для усиновлення мають 755 дітей. За минулий рік було всиновлено 98 маленьких сумчан. Як бачимо, «черга» рухається не надто швидко. Але куди рухається: в Україну чи за кордон?


«Луганськтепловоз» або злітає, або летить під укіс
Відоме підприємство продали росіянам
Михайло БУБЛИК   

Економічна банальність: років із двадцять тому на виробниче об'єднання «Луганськтепловоз» припадало 95% всесоюзного виробництва магістральних тепловозів, а якщо брати абсолютні цифри, то добовий план складав 5—6 так званих секцій. У ті ж часи на підприємстві працювало 34 тисячі персоналу. З 23 березня 2007 року власником цього екс-гіганта стала «Управляюча компанія «Брянський машинобудівний завод». На майже відкритому аукціоні російська компанія, що входить до структури російського олігарха Іскандера Махмудова ЗАТ «Трансмашхолдинг», виклала аж 292 млн. 505 тис. гривень, за стартової ціни 76% пакета акцій — 292 млн. грн.


Українська «бронза» в день рекордів
Рівненська плавчиха Ганна Хлістунова відкрила лік українським медалям на чемпіонаті світу в Мельбурні
Нестор ДИМ   

Учора в головному басейні Мельбурна був день рекордів — хронометри зафіксували падіння одразу трьох світових досягнень. Спочатку американка Наталі Кафлін не просто здобула «золото» в плаванні на 100 м на спині, а й побила рекорд світу (до речі, у цьому ж фінальному запливі українка Ірина Амшеннікова показала шостий час). Потім італійка Федеріка Пеллегріні на 200-метрівці кролем запалила на табло літери WR, попри те, що пливла лише у півфінальному запливі і викладатися було необов’язково. А затим і уславлений американець Майл Фелпс на таких самих 200 метрах таким самим вільним стилем (але, звісно, по-чоловічому) на цілi 0,8 секунди побив світовий рекорд, який раніше належав австралійцеві Ієну Торпу.


Робота для агента 0900
Коаліція вже підготувала зміни до Конституції щодо місцевого самоврядування. Чи витримає держава продовження політреформи?

Наступним питанням порядку денного після подолання президентського вето на закон «Про Кабінет Міністрів» урядова коаліція називає законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо удосконалення системи місцевого самоврядування». Його реєстраційний номер — 0900, у парламенті попереднього скликання він «уславився» за номером 3207-1, надалі у цій публікації зватимемо його «проект 0900».


РОЗДIЛИ
Політінформація
ІнФорУМ
Політика великим планом
Регіони
Пам'ять
Світ
Суспільство
Культура
Спорт
Калейдоскоп
ПОГОДА
Погода на найближчі дні в Києві, Львові, Донецьку, Полтаві, Сумах, Сімферополі, Одесі, Рівному, Вінниці, Хмельниць-кому, Дніпропетров-ську, Кіровограді, Ужгороді, Запоріжжі, Харкові, Луцьку, Херсоні, Івано-Фран-ківську, Миколаєві, Житомирі, та інших містах України...
КУРСИ ВАЛЮТ

28 грудня, пт (НБУ)
1$ = 5,0500 грн.,
1Є = 7,3305 грн.,
1 RUR (рос. руб.) = 0,2049 грн.

ГОРОСКОП
НОВИНИ САЙТУ
КОНКУРС МАЛЮНКУ: "Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну" (24.02.07)
  На нашому сайті можна подивитися усі роботи, які надійшли на конкурс «Дитячий малюнок і любов об'єднають Україну». У конкурсі беруть участь ті, хто передплатив "УМ" на цей рік. На квитанції повинен бути і поштовий штемпель. Знайомтеся з малюнками конкурсантів (за посиланнями).

Новий уряд - новий Президент - мають бути й нові анекдоти. Сподіваємося, вони з'являться в цьому розділі. Закликаємо "сторожових псів демократії" та інших небайдужих до роботи. (17.02.05)
 

У цьому розділі зібрано україномовні анекдоти про Януковича (пов'язані з минулими виборами). (01.10.04)