This version of the page http://myslenedrevo.com.ua/links/newlinks.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-26. The original page over time could change.
Корисні ресурси

Версія для друку

Корисні ресурси

На цій і наступних сторінках ви знайдете посилання на веб-ресурси в галузі історії і культури України, які нам видаються корисними. Перевага віддана сайтам, які можуть стати у пригоді науковцям (чисто популярні ресурси не враховуються). Анотації відбивають тільки нашу точку зору.

Класифікація українських сайтів не є легкою справою. Тут нам став у пригоді досвід китайської зоології, в якій тварини розділяються на :

  • тих, що належать імператору;
  • тих, що здалека схожі на муху;
  • тих, які щойно розбили вазу;
  • тих, що мають пір'я або хобот, і т.д.

Але ми сподіваємось, що навіть не дуже досконала рубрикація полегшує орієнтацію серед маси посилань. Рубрика "Нові надходження" подає матеріал в порядку надходження; інші рубрики – за абеткою назв сайтів.

  1. Бібліотеки (19 посилань), в тому числі 1 в карантині
  2. Допоміжні історичні дисципліни (13 посилань), в тому числі 1 в карантині
  3. Етнографія (15 посилань)
  4. Заповідники (9 посилань)
  5. Ікони та розписи храмів (107 посилань), в тому числі 2 в карантині
  6. Краєзнавство (33 посилання)
  7. Музеї (25 посилань), в тому числі 4 в карантині
  8. Наукова література з історії (52 посилання)
  9. Пам'ятки історії і культури (44 посилання)
  10. Пам'ятки літератури, мови, письменства (25 посилань)
  11. Персональні сторінки (16 посилань)
  12. Часописи (25 посилань)

Карантин

До карантину пересуваються посилання, які під час повторних відвідувань виявились непрацездатними (можливо, вам поталанить до них дістатись).

Нові надходження

Українське геральдичне товариство

Офіційний веб-сайт товариства, містить багато інформації як про діяльність товариства, так і про геральдику, емблематику, сфрагістику, генеалогію. Списки публікацій.

Українська література для школярів

Автори сайту створили компакт-диск, який містить повний набір творів української літератури відповідно до шкільної програми. Твори представлено у вигляді текстів та аудіозаписів.

Жнибороди

Жнибороди – маленьке село в Тернопільскій області, поблизу Дністра (власне, недалеко від Язлівця – коли хто знає, де він є). Сайт містить цікаві краєзнавчі матеріали.

Дерев'яні храми України

Сайт розроблено киянкою, кандидатом хімічних наук Оленою Крушинською. Все про дерев'яні храми : географічно організований каталог, бібліографія (до якої доклав рук кандидат хімічних наук Микола Жарких), персоналії, е-версії книг. Читачі сайту запрошуються до співпраці, надання своїм матеріалів для публікації.

Віртуальне місто Рівне

Ні, місто Рівне – поки що не Чорнобиль, воно живе і розвивається. Просто даний сайт містить багато інформації про це старовинне місто, дає досить повний веб-образ його.

Музей вишитої ікони (Львів)

Цей музей створено у Львові зусиллями отця Дмитра Блажейовського – відомого історика церкви і майстра вишивання ікон. На сайті є довідка про автора, анотації його наукових праць, велика галерея ікон, а також інформація про роботу музею.

Качанівка

Качанівка – маленьке село в Чернігівській області, в 19 ст. – славний культурний осередок сім'ї Тарновських, де перебували Михайло Глінка, Тарас Шевченко, Ілля Репін... Нині це – національний історико-культурний заповідник. Веб-сайт дає прекрасне уявлення про цю визначну пам'ятку.

Ми рекомендуємо всім відвідати цей музейний ансамбль не тільки у Вебі, але і в натурі, а також придбати розроблений нами енциклопедичний компакт-диск «Качанівка».

Анумо знову віршувать!

Добра колекція української поезії.

Білокінь Сергій (Київ)

Персональний сайт відомого українського історика, дослідника тоталітарного комуністичного режиму в Україні. Біографічна довідка, повні тексти деяких праць.

Низький Бескид

Сайт польською мовою, присвячений Лемківщині. Окрім туристичної інформації, містить багато описів пам'яток, з рясними фотогалереями. Більша частина пам'яток належить українцям, яких злочинний польський уряд у 1947 році виселив з корінних лемківських земель.

Народний каталог православної архітектури

Сайт рос.мовою, містить описи та фотогалереї православних храмів, в тому числі в Україні.

Пряшівська єпархія

Офіційний сайт Пряшівської єпархії греко-католицької церкви (греко-католиками, як відомо, можуть бути тільки українці; а Пряшів, як відомо, знаходиться у Словаччині). На сайті є докладний довідник всіх парафій, і для багатьох із них є дуже цікаві фотогалереї. Кожен українець мусить знати, що Бодружаль, Крайнє Чорне та Трочани – це села у Словаччині, в яких знаходяться визначні українські церкви. Сайт словацькою мовою.

Музейний сайт Словаччини

Сайт словацькою та англійською мовами. На ньому також є немало інформації про українські церкви у Словаччині.

Східнословацькі родовідні корені

Сайт англійською мовою, створений Біллом Таркуличем (Bill Tarkulich). Зветься він "Eastern Slovakia Genealogy Research Strategies" і розрахований на тих, хто проводить генеалогічні пошуки. Попри те, на сайті представлено дуже багато інформації про українські церкви у Словаччині.

Віртуальна Русь

Українська онлайнова бібліотека, яка відпочкувалась від сайту "Словник". Є справжня література, але є й такі твори, як "Піздєц", "Місце встрєчі ізмєніть ніззя‚ блядь!" та їм подібні. На наш погляд, вони до літератури не належать, тому що самі тільки назви цих творів настільки повно і всебічно розкривають духовний світ їхніх авторів, що читати повні тексти зовсім нема потреби – можна тільки зіпсувати враження. Але, виходячи із заложення, що не стоїть місто без праведника, ми вирішили все ж таки включити цей сайт до своєї колекції – заради кількох творів справжної літератури, розміщених на ньому.

Бібліотека української літератури

Сайт укр. / рос. мовою, з великою колекцією творів. Перевантажений непристойною рекламою. "Кажуть, весь поміст у пеклі / З добрих замірів зложився".

BookZ

Велика російська онлайнова бібліотека, містить немале число творів українських авторів, треба тільки знати кого / що шукати.

VBooks

Велика російська онлайнова бібліотека, містить немале число творів українських авторів, треба тільки знати кого / що шукати. Тобто про неї можна сказати те ж саме, що й про бібліотеку BookZ; нам навіть здалося, що у підборі творів вони досить подібні (принаймні, щодо українських авторів). Тобто, якщо якогось твору нема на BookZ, то його скоріше за все не буде і тут. Тим не менше ці дві бібліотеки засвідчують принципово нове явище в історії українсько-російських культурних взаємин : намагання росіян збагатити свій круг читання (і заодно відвідуваність своїх сайтів) за рахунок української літератури – точнісінько так, як у 19 ст. росіяни збагачувались читанням французької літератури (теж в оригіналі).

Альма матер

Сайт російською мовою, призначений для викладачів (до річки Альма в Криму не має прямого відношення). Розділи : Новости образования | Пишем всем миром! | Ваша страничка! |Публикации и статьи.

Русини Словаччини

Сайт словацькою мовою; містить багату фотогалерею пам'яток історії та архітектури українських сіл на північному сході Словаччини.

Колекція української мистецької спадщини Івана Гречка (Львів)

Маленький, але цікавий сайт має розділи : Ікони на склі ХІХ ст. Гуцульщини та Покуття | "Колядницькі" хрести | Трійці | Художній метал | Народна кераміка | Народна дерев'яна пластика | Народна вишивка | Українське професійне мистецтво | Ікони. В кожному розділі представлено по кілька зразків творів.

Клименко Сергій

Персональний сайт киянина Серія Клименка виконано трьома мовами (укр. / рос. / англ.). Він містить масу дуже цікавих фотографій пам'яток України та змістовні популярні розповіді про ці пам'ятки.

Музей українського народного декоративного мистецтва

Невеликий, але любовно зроблений веб-сайт музею (територіально це Києво-Печерська лавра). Подано історію музею, огляд колекції, найвизначніші експонати. Представлені колекції картин українських народних художниць Марії Примаченко та катерини Білокур.

Знахідка

Краєзнавчий сайт про Рівненську область. Має розділи Знахідки (тут про пошуки та перепоховання останків вояків УПА) | Документи | Експедиції | У розшуку | Порадник | Галереї (тут багато фотографій м.Рівне).

Свічадо

Веб-сайт українського літературно-художнього альманаху "Свічадо". Він виходить щоквартально у Дніпропетровську. На сайті представлено матеріали останніх 3 номерів (із 15), частина творів доступна в онлайні.

Відлуння віків

Український пам'яткоохоронний інтернет-ресурс. Створений і підтримується Українським товариством охорони пам'яток історії і культури. Буде корисним для всіх, хто цікавиться пам'ятками. Але мусимо застерегти відвідувачів цього сайту : там часто передруковуються з інших сайтів неякісні популярні статті, які рясніють фактичними помилками. Хоча цей сайт є пам'яткоохоронним, не кожній інформації про пам'ятки з нього можна довіряти; ліпше перевіряти її за іншими, гідними довіри сайтами.

Фотографії України

Сайт рос./англ.мовами, містить значну колекцію сучасних фотографій по всіх областях України. Є дуже цікаві панорамні знімки. Багато пам'яток архітектури, щоправда, не завжди вдало анотованих.

Українські та білоруські братства

Сайт розроблено Світланою Лукашовою – московською дослідницею історії братського руху 16 – 17 ст. Він містить наукові праці по цій темі.

Шлях дерев'яної архітектури в Малопольському воєводстві

Сайт багатьма мовами, в т.ч. польською, російською, англійською. Старанно зібрані відомості про 237 пам'яток, згруповані у 6 туристичних маршрутів, які охоплюють все Малопольське воєводство (нагадаємо, що центр його – Краків, а знаходиться воно у Польщі). Серед цих пам'яток є 39 українських церков, серед них такі перлини лемківського будівництва, як церкви у Квятоні та Овчарах.