This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/faculty/ipsa-prepare.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-20. The original page over time could change.
Підготовка фахівців ІПСА НТУУ КПІ
wap укр рус eng
Новини Пошук Гостьова книга Випускники FAQ Оголошення Працевлаштування

Підготовка фахівців

Інститут прикладного системного аналізу готує бакалавратів за 2-ма напрямами: "Прикладна математика" і "Комп'ютерні науки".

Підготовка спеціалістів і магістрів здійснюється за 3-ма спеціальностями:

1. "Системний аналіз і управління"

Студенти в межах бакалаврату "Прикладна математика" набувають фундаментальних знань з вищої математики, системного аналізу, сучасних методів управління технічними та еколого-економічними системами, експертних систем, математичного моделювання, комп'ютерної техніки та сучасних технологій програмування; отримують комп'ютерну підготовку.

З 1999/2000 навчального року введено нову спеціалізацію "Системний аналіз фінансового ринку", за якою студенти при спеціальній підготовці отримують знання з математичного моделювання і статистичного аналізу економічних процесів, моделювання економіки перехідного періоду, методів математичної економіки, макроекономічних систем, технічного аналізу фінансового ринку, корпоративних фінансів.

Таким чином за спеціальністю "Системний аналіз і управління" готують системних аналітиків (спеціалістів і магістрів) за такими напрямками:

  1. Системний аналіз і управління у фізичних і технічних складних системах;
  2. Системний аналіз фінансового ринку.

2. "Соціальна інформатика"

Студенти в межах бакалаврату "Прикладна математика" отримують глибоку математичну і комп'ютерну підготовку, вивчають блок соціальних дисциплін, опановують сучасні методи захисту інформації, математичного та комп'ютерного моделювання соціально-економічних і політичних систем, здобувають знання з системного аналізу соціальних процесів, конфліктно-керованих систем, з проектування геоінформаційних систем.

За спеціальністю "Соціальна інформатика" здійснюється підготовка фахівців з прикладної математики, інженерів-математиків, системних аналітиків соціальних, соціально-економічних і політичних процесів.

З 2002/2003 навчального року введено нову спеціалізацію "Мережеві комп'ютерні технології в соціальній інформатиці", за якою студенти при спеціальній підготовці отримують знання з програмного забезпечення комп'ютерних мереж, сучасних Internet-технологій, стандартних мережевих інформаційних технологій (CISCO), за допомогою яких студенти можуть вивчати інформацію, потрібну для складання іспиту на отримання сертифікату Мережевої Академії CISCO по роботі з мережами.

За напрямом "Комп'ютерні науки" передбачається подальша підготовка за спеціальністю IV рівня акредитації:

3. "Інтелектуальні системи прийняття рішень"

Спеціальність складається із спеціалізацій:

  1. "Інтелектуальні системи прийняття рішень в макро-економіці".
  2. "Інтелектуальні системи прийняття рішень в бізнесі".
  3. "Комп'ютерна фінансова інженерія".

Майбутні фахівці отримують комп'ютерну і математичну підготовку в межах бакалаврату "Комп'ютерні науки"; набувають знань з комп'ютерних систем прийняття рішень в складних економічних системах; опановують методи прогнозування і управління в макроекономіці, математичні методи аналізу, прогнозування в бізнесі, страхуванні і кредитуванні; вивчають методи моделювання та проектування інформаційних технологій.

З 2002/2003 навчального року відкрито нову спеціалізацію "Комп'ютерна фінансова інженерія". В межах цієї спеціалізації студенти вивчатимуть навчальні курси: "Корпоративні фінанси", "Технічний аналіз фінансового ринку", "Системи підтримки прийняття рішень", "Аналіз часових рядів".

Методика навчання в ІПСА орієнтована на прогнозування попиту ринку спеціалістів та динаміку розвитку науково-технічного прогресу. Ринок відображує сьогоднішні потреби, а динаміка науково-технічного прогресу відображує прогноз майбутніх вимог до бази знань та вмінь випускників ІПСА. Навчальний процес в ІПСА орієнтований на оволодіння теорією та практикою розробки інтелектуальних баз та системного проектування інформаційних технологій.

Вищий рівень в розробленні інформаційних технологій займають системні аналітики (спеціальність "Системний аналіз і управління"). Технологічний ланцюг розробки інформаційних технологій складається в послідовній дії таких фахівців: "системні аналітики - спеціалісти інтелектуальних систем - системні програмісти - спеціалісти з технічних засобів обчислювальної техніки та мереж". Системні аналітики - спеціалісти з розробки стратегій реалізації багатоетапних процесів, де на кожному етапі приймаються рішення з урахуванням ризиків, допустимих компромісів та прогнозування сценаріїв майбутніх наслідків прийнятих рішень. Робочий інструментарій системного аналітика - здоровий глузд, моніторинг, моделювання, системний аналіз, дослідження операцій, техніка прогнозів та ризиків, теорія ігор та конфліктів, теорія прийняття рішень та ін.

Навчальні лабораторії ІПСА розташовані в 5-ти комп'ютерних класах і оснащені сучасною комп'ютерною технікою, об'єднаною в локальну мережу з виходом в Інтернет.

В ІПСА створено факультет другої вищої і післядипломної освіти, студенти якого, починаючи з 4-го курсу, можуть отримати другу вищу освіту і диплом магістра комп'ютерних наук.

Абітурієнти, які за результатами вступних екзаменів не пройшли за конкурсом, можуть вступити на перший курс ІПСА на контрактній основі з можливістю подальшого переводу на конкурсній основі на вакантні бюджетні місця після 1-го курсу навчання.

2000-2008 ©, Національний технічний університет України "КПІ"
Україна, 03056, м.Київ-56, проспект Перемоги, 37
Довiдка телефонної станцiї НТУУ "КПI" - (+38 044) 236-79-89
Супроводження: Лабораторія Інформ, КПІ-Телеком
15-10-2007