This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/faculty/fel_edd.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-20. The original page over time could change.
Кафедра електронних приладiв i пристроїв - ЕПП ФЕЛ НТУУ КПІ
wap укр рус eng
Новини Пошук Гостьова книга Випускники FAQ Оголошення Працевлаштування

Кафедра електронних приладiв i пристроїв

16 червня 1951 року за наказом мiнiстра вищої освіти СРСР за № 606/Ш та за наказом директора КПІ № 564 вiд 23.08.1951 р. у складі iнженерно-фiзичного факультету була заснована кафедра під назвою “Технiчна електроніка”. Ця кафедра стала праматір'ю кафедри “Електроннi прилади та пристрої” та деяких iнших кафедр факультету електронної техніки (а згодом електроніки). На посаду завідувача кафедрою був призначений доцент електротехнічного факультету Вишневський А.І. Засновниками кафедри також були асистенти Бондарєв А.С. та Буховцева В.А., якi до цього були асистентами кафедри “Загальної фізики”, а також технiк-лаборант названої кафедри Коваленко І.С. Наприкiнцi цього року до колективу кафедри “Технічна електроніка” приєднались асистент Свєчнiков С.В., а на початку 1952 р. асистенти Сердюк Н.Я., Вакуленко Є.М., лаборант Щербiк В.К. та механік Алейнiков С.А.

Згодом до складу кафедри увiйшли: Тютюнников А.А., лаборанти Мельник В.І. та Безимянський В.П. А з 1954 р. пiсля захисту дипломної роботи на посаду асистента кафедри був запрошений випускник групи ТЕ-1 (тобто з першого випуску спецiальностi “Технiчна електроніка”) Семенов Г.Ф. Через пiвроку вiдбувся другий випуск вихованцiв цiєї спецiальностi, якi отримали квалiфiкацiю iнженерiв-фiзикiв, що була запроваджена на радiотехнiчному факультетi КПІ. У 1957 р. на посаду асистента кафедри був також прийнятий один з випускникiв групи ТЕ-2 Александров В.Т.

Кафедра “Технiчна електроніка” являла собою тiсно згуртований науково-педагогiчний колектив, вдало керований Вишневським А.І. До його складу згодом увiйшли такi майбутнi визначнi вченi та педагоги як Петренко А.І. та Калнiболотський Ю.М. Пiзнiше до них приєдналися Денбновецький С.В., Ващенко Ю.М., а ще через рiк пiсля них Абакумов В.Г. та Шмирьова Л.М. Усi вченi кафедри працювали над рiзними проблемами технiчної електронiки, а всi її викладачi - над удосконаленням навчального процесу.

Виникнення потреби у реорганiзацiї тогочасного номенклатурного фахового перелiку Мiнiстерства вищої освiти призвело до того, що спецiальность “Технiчна електроніка” була у 1956 р. переiменована у спецiальнiсть “Електроннi прилади”, а кафедра “Технiчна електроніка” отримала нову назву – “Електроннi та iоннi прилади”. У звязку з чим були внесенi значнi змiни до навчальних планiв спецiальностi, а також пiдготовленi новi курси лекцiй. Вiдбувалися змiни у керiвництвi кафедрою. Оскiльки Вишневський А.І., який на той час очолював кафедру, протягом 1957-1960 рокiв перебував у мiстi Бомбеї у Індiї на посадi професора в якостi експерта вiд ЮНЕСКО, тому замiсть нього обов'язки завiдувача кафедрою виконував доцент Свєчнiков С.В., а ще через рiк останнiй також був вiдряджений до Китаю i обов'язки завiдувача кафедрою виконував Тетельбаум Я.І. Приблизно у цi ж роки, з метою пiдвищення квалiфiкацiї, спочатку на рiк, а пiсля повернення удруге, вже для участi у виставцi з електронiки, був вiдряджений до Великобританiї Петренко А.І. Пiсля цього вiн був направлений до Індiї на замiну Вишневському А.І.У 1960 роцi на кафедрi “Електроннi та iоннi прилади” була створена нова спецiальнiсть пiд назвою “Промислова електроніка”. До того ж тепер кафедра одержала новi примiщення у новому корпусi №12, що називався радiокорпусом та будувався протягом попереднього десятирiччя. Це призвело до подiлу названої кафедри на двi окремi кафедри: одна зберегла ранiше затверджену назву “Електроннi та iоннi прилади”, а друга одержала назву “Промислова електроніка”.

Розподiл вiдбувся майже одночасно з переїздом у новi примiщення радiотехнiчного факультету та створенням нового факультету радiоелектронiки на базi трьох його кафедр. Двi кафедри згадувались вище, а третьою була кафедра “Дiелектрики та напівпровідники”. Вони очолювалися завiдувачами кафедр, професорами, вiдповiдно, Вишневським А.І., Руденком В.С. та Некрасовим М.М. Це вiдбулося за наказом ректора КПІ № 619 вiд 24.10.1962 р., а за наказом ректора КПІ № 233 вiд 15.06.1963 р. першим деканом новоутвореного факультету був призначений професор Вишневський А.І., який перебував на цiй посадi до 13.04.1963 р.

На кафедрi “Електроннi та iоннi прилади” була запроваджена аспiрантура, до якої були прийнятi Толпеко А.І., Александров В.Т., Кобак Ю.М., Солдатенко А.І., Новиков А.О., Овсепян Ж.М., Москалюк В.О., Кобак М.М., Синєкоп Ю.С., Ващенко Ю.М., Шовкун І.Д., майже всi з них згодом захистили дисертацiї на звання кандидатiв технiчних наук. Звання кандидатiв технiчних наук одержали також Шендаков А.І., та Усама Наман (з Іраку). У 1969 р. для роботи на кафедру перейшов лауреат Державної премiї СРСР професор, канд. техн. наук Герасимов С.М., який внiс значний вклад у розвиток та впровадження у виробництво приладiв твердотiлої електронiки. Завдяки тому, що у 1966 р. на кафедру прийшов працювати доцент Наапетян Рубен Мартиросович, вона поповнилась новим напрямком науково-педагогiчної дiяльностi - квантовою електронiкою. Серед фахiвцiв названого напрямку можна назвати Мащенка А.І., Чадюка В.О., а з 1977 р. цей напрямок очолює заслужений дiяч науки i технiки України, професор, д. т. н., член вiтчизняного та багатьох мiжнародних оптичних товариств Байбородiн Ю. В. Пiд час роботи на кафедрi Байбородiн Ю. В. опублiкував кiлька монографiй та пiдручник “Основи лазерної техніки”, який витримав два видання.

В основi своєї наукової та педагогiчної дiяльностi всi напрямки кафедри вiд початку їхнього утворення i до теперiшнiх часiв займалися вивченням та дослiдженням фiзичних явищ в електронних приладах та їхнього моделювання. Продовженням цього була розробка, виробництво та застосування нових електронних приладiв, при цьому вирiшувались також питання використання обчислювальної технiки у процесi проектування та керування технологiєю виготовлення, тестування, перевiрки на надiйнiсть електронних приладiв та пристроїв.

У 1977 р. на посаду завiдувача кафедрою був запрошений професор кафедри “Теоретична електроніка” факультету ектронної технiки, доктор. техн. наук. Денбновецький С.В., колишнiй випускник кафедри “Електроннi та iоннi прилади”, який був добре ознайомлений з потребами кафедри та пiдтримував з нею творчi та дiловi звязки протягом довгого часу. Разом з ним до складу кафедри увiйшли асистент Циганок Б.А., аспiранти Лещишин О.В. та Терлецький О.В. .Усi вони згодом захистили кандидатськi дисертацiї та стали провiдними доцентами кафедри.

Пiсля призначення на посаду завiдувача кафедрою заслуженого дiяча науки i технiки України професора Денбновецького С.В. була розгорнута органiзацiйна перебудова науково-педагогiчної дiяльностi за напрямками роботи кафедри. Перш за все, коригуванню пiдлягав профiль майбутнього спецiалiста з електронних приладiв, оскiльки в останнє поняття почали вкладувати широкий спектр не лише дискретних приладiв, але i пристроїв (наприклад, квантових, електронно-променевих, НВЧ, мiкроелектронних). Бiльше того, у процесi розвитку науки i технiки почали з'являтися цiлi електроннi системи, якi за своїм призначенням повиннi були виконувати одно- чи багатофункцiональнi обов'язки не дивлячись на те, що за всiма ознаками вони створювали єдине цiле, тобто електронний прилад. В ньому можливо було видiлити окремi його функцiональнi частини (блоки), або такої можливостi не було (наприклад, у функцiональнiй електронiцi). До того ж такi прилади, пристрої, електроннi системи дуже часто виготовляють у єдиному технологiчному циклi свого виробництва. Тому, з урахуванням багатопрофiльностi майбутнього спецiалiста, поставало питання: по-перше, про модернiзацiю загальної їхньої пiдготовки з метою вивчення новiтнiх фiзичних явищ, аналiзу, фiзичного та математичного їх моделювання, що вимагається при проектуваннi електронних приладiв; по-друге, надання студентам необхiдних знань для використання таких явищ при проектуваннi рiзноманiтних електронних пристроїв та систем рiзного призначення. Для реалiзацiї поставленої задачi потрiбно було замiнити назву спецiальностi випускникiв кафедри новою – “Електроннi прилади та пристрої”.
Завдяки пропозиції завідуючого кафедри, відповідно до Наказу ректора від 30.06.84 р. №78-1 кафедра отримала теперішню назву „Електронні прилади та пристрої”, про що додатково було підтвердження наказом міністра Мінвузу УРСР № 180 того ж року.

Посилення технологiчного напрямку вiдбулось за рахунок переходу на кафедру з НПО “Мiкропроцесор” головного технолога Мiнiстерства електронної промисловостi СРСР, доктор. техн. нфук, професора Белевського В.П., який внiс суттєвий вклад у становлення технологiчного напрямку та модернiзацiї матерiально-технiчної бази кафедри та на високому рiвнi читав лекцiї по електронно-iоннiй технологiї. Поряд з ним на кафедрi працювали такi провiднi спецiалiсти з НПО “Мiкропроцесор”, як вчений-матерiалознавець, канд. техн. наук., доцент Гусєв І.В. та висококвалiфiкований знавець напiвпровiдникових приладiв, к.т.н. Груданов М.Б.

Вищевказанi вимоги до фахiвця потребують широкого впровадження комп'ютерiзацiї в навчальний процес, а також поглибленого вивчення окремих роздiлiв математичної фiзики i технiки фiзичного експерименту, широке впровадження у науковi дослiдження систем автоматичного проектування (САПР). Окрiм того, у процесi перебудови навчального процесу вимагалося впровадження в нього новiтнiх науково-технiчних досягнень у рiзних галузях промисловостi. Так, завдяки iнiцiативi професора Денбновецького С.В., були введенi новi дисциплiни та новi роздiли до iснуючих дисциплiн. Це, насамперед, ноу-хау у галузi техно­логiї виробництва електронних виробiв (променева, електронна та лазерна технологiя формування тонких плiвок, iонно-плазмова обробка), а також iнформацiйна електронiка, мiкропроцесорна технiка, функцiональна та екологiчна електронiка, плазмовi прилади, оптоелектронiка, оптична голографiя, лазерна технiка, електроннi системи, моделювання, САПР, вимiрювання в електронних системах, проектування електронних систем, виго­товлення та використання приладiв та пристроїв у галузi електронiки НВЧ та iн. Для вирi­шення поставлених задач до колективу кафедри залучались вiдомi вченi та виробники. На кафед­рi плiдно працюють член-кореспондент НАНУ, лауреат Державних премiй СРСР та України, проф., доктор. техн. наук. Гассанов Л.Г., а також проф., доктор. фізмат. наук. Чайка В.Є.

Вiдбулась i перебудова колективу кафедри за науково-педагогiчними нарямками та функцiональними обов'язками. Так, значний обсяг педнавантаження з електронно-обчислювальної технiки змусив приєднати до комп'ютерного напрямку таких викладачiв, як: асистент Дрозд І.М., ст. викладачiв Мельника І.В., Недашкiвську Л.М. та асистентiв Цибульського Л.Ю., Михайлова С.Р. Цей напрямок очолив добре обiзнаний з його проблемами декан факультету електронiки, член Ньюйоркської Академiї наук, професора, канд. техн. наук Писаренко Л.Д. Технологiчний та екологiчний напрямок, до складу якого головним чином увiйшли працiвники науково-дослiдної частини кафедри, кандидати технiчних наук Крижанiвський В.І., Мельник В.І., Шендаков А.І., очолив зам. зав. кафедрою доц., канд. техн. наук Кузьмичов А.І. Групу “Електронiка НІЧ” очолив доцент, канд. техн. наук Кобак М.М. До її складу вiдноситься член-кор. НАНУ, лауреат Державних премiй України та СРСР, професор, доктор техн. наук Гассанов Л.Г., а також професор, доктор фізмат наук Чайка В.Є., доц. Толпеко А.І., та доц. Жовнiр М.Ф. Напрямок “Електронно-променевi прилади” очолив доц., канд. техн. наук Терлецький О.В., до його складу увiйшов асистент. Михайлов С.Р. До напрямку “Електроннi, вакуумнi, плазмовi та напiвпровiдниковi прилади” увiйшли доц., канд. техн. наук Шмирьова Л.М., доц., канд. техн. наук Александров В.Т. та доц., канд. техн. наук. Жовнiр М.Ф. До напрямку “Електроннi системи”, яку очолив завідуючий кафедри, заслужений дiяч науки i технiки України, проф. Денбновецький С.В., входять доц., канд. техн. наук Лещишин О.В. та асистент. Михайлов С.Р. Напрямком “Лазерна технiка та оптоелектроніка” керує заслужений дiяч науки i технiки України, проф., доктор. техн. наук Байбородiн Ю.В. Окрiм нього до складу напрямку входять доц., канд. техн. наук Чадюк В.О., доц., канд. фізмат. наук Мащенко А.І.

Природно, що таке подiлення викладачiв сучасного складу всiєї кафедри носить, принаймнi, умовний характер, тому що деякi члени колективу спiвпрацюють у рiзних напрямках педагогiчної дiяльностi. Головним вважається спiльна праця всього колективу у справi виховання та надбання знань для того, щоб виховати випускникiв кафедри конкурентноздатними у порiвняннi з аналогiчними за фахом зарубiжними спецiалiстами. Зокрема, доц., канд. техн. наук Жовнiр М.Ф., окрiм сказаного вище, використовує свої знання у функцiональнiй електронiцi, головним спецiалiстом цього напрямку на кафедрi ¦ член Ньюйоркської академiї, проф., канд. техн. наук Циганок Б.А.

За функцiональними ознаками на кафедрi дiють кiлька пiдроздiлiв. Зокрема, це учбово-методична група, яку очолюєдоц., канд. техн. наук. Шмирьова Л.М. Цей напрямок виконав велику роботу при переведеннi навчання у КПІ на трьохступеневу наскрізну систему пiдготування “бакалавр-спецiалiст-магiстр” яка була запроваджена за iнiцiативою проф. Сiгорського В.П., творчо пiдтримана проф. Денбновецьким С.В. та iншими зав. кафедрами вперше на факультетi електронiки ще у 1991 р. Окрiм того, щорiчно оновлюються навчальнi плани та програми задля укрiплення та розширення профiлю пiдготовки випускникiв. Для пiдвищення рiвня навчального процесу розробляються рiзнi дидактивнi засоби телебачення, застосовується обчислювальна технiка. Іншим функцiональним пiдроздiлом кафедри є виховний, який очолює доцент Чадюк В.О. До його складу вiдносяться всi куратори академiчних груп, вiдповiдальний за працю з iноземними студентами та аспiрантами доц., канд. техн. наук Толпеко А.І. Пiдроздiл, який є вiдповiдальним за виробничу практику, очолює асистент Цибульський Л.Ю. Науково-дослiдний пiдрождiл очолює проф., канд. техн. наук Байбородiн Ю.В. Пiдроздiл дипломного проектування очолює доц., канд. техн. наук Кобак М.М. Сюди входить також секретар Державної екзаменацiйної комiсiї ст. в канд. техн. наук викладач Недашкiвська Л.М., а її головою є директор СКБ “Спектр” Балюк В.С.

Кафедра веде науково-технiчну пропаганду свiтових та власних досягнень у галузi технічної електронiки на рiзних мiжнародних та республiканських конференцiях та семiнарах. Зокрема, її спiвробiтники брали участь у республiканському семiнарi з автоматизацiї проектування в електронiцi, яким керував заслужений дiяч науки i технiки України, заслужений проф. КПІ, канд. техн. наук Сiгорський В.П., а також у республiканському семiнарi, присвяченому електронно-променевим приладам, яким керував заслужений дiяч науки i технiки України, заслужений проф. КПІ , канд. техн. наук Денбновецький С.В.

Кафедра “Електроннi прилади та пристрої” бере активну участь у становленнi тiсних мiжнародних звязкiв. Ще до виникнення кафедри у 1948 р. першим iноземним студентом спецiальностиi у групi ТЕ-1 став громадянин Болгарiї Тенчо Драгнєв, який наприкiнцi 1953 р. успiшно закiнчив КПІ та отримав диплом iнженера-фiзика з фаху “Технiчна електроніка”. Пiсля повернення на батькiвщину вiн згодом посiв важливий пост в урядових установах Болгарії. Вiдтодi майже кожен рiк кафедра надавала вищу освiту громадянам рiзних країн свiту. Бiльшiсть з них були громадянами Болгарiї, Польщi ( найбiльша кiлькiсть випускникiв), Румунiї, Угорщини, Монголiї, Кореї (КНДР), В'єтнаму, Іраку, Чехословаччини, Китаю. Згодом кафедра почала готувати аспiрантiв для iноземних держав. Протягом останнiх двадцяти п'яти рокiв кафедра має плiднi зв'язки у науцi та навчаннi з Польщею.

Активна мiжнародна дiяльнiсть членiв кафедри не обмежувалась власне кафедрою чи факультетом, але була перенесена на КПІ вцiлому i, навiть, на Мiнiстерство освiти України. Так, доцент кафедри Толпеко А.І. протягом двох рокiв працював деканом по роботi з iноземними студентами, аспiрантами та стажистами КПІ, а з 1980 по 1992 роки працював заступником начальника Управлiння звязкiв Мiнвузу УРСР. Значний внесок в пiдготування кадрiв для зарубiжних країн зробив професор кафедри Циганок Б.А. Вiн працює заступником 1-го проректора КПІ, керiвником Вiддiлу мiжнародних звязкiв КПІ. Активно спiвпрацює у сферi освiти та науки з фахiвцями рiзних країн свiту, є головою фахової ради пiдготовчих факультетiв для iноземних громадян у структурi Державної акредитацiйної комiсiї України, координатором робочої групи з мiжнародного спiвробiтництва Ради ректорiв Києвського регiону.
До видатних досягнень кафедри за час її iснування слiд вiднести наступнi:

  1. Створена науково-педагогiчна школа з фiзичних та математичних методiв моделювання та аналiзу технiко-економiчної ефективностi електронних приладiв та пристроїв ( НВЧ, лазерних, електронно-променевих, плазмових, акустоелектронних).
  2. Розробленi теплочутливi електронно-променевi прилади та тепловiзори на їхнiй основi.
  3. Розробленi прилади та пристрої квантової електронiки спецiального призначення.
  4. Розроблена низка високоефективних плазмових приладiв та мiкроелектронних твердотiлих приладiв НВЧ, а також пристроїв та систем на їхнiй основi.
  5. Розроблена низка електронно-променевих запам'ятовуючих приладiв та пристроїв на їхнiй основi.
  6. Розробленi технологiчнi електронно-променевi гармати та серiя iонно-плазмових пристроїв.

Результати наукових дослiджень опублiкованi у 3450 працях, у тому числi у 23 надрукованих пiдручниках та монографiях. Пiдготовлено 4 доктори та 46 кандидатiв наук. Науковi досягнення демонструвалися :

  • на мiжнароднiй виставцi - 1;
  • у республiканському центрi виставок та ярмарок - 37;
  • на галузевих виставках - 17;
  • на внутрiшньовузiвських виставках - 46.

Кафедра брала участь у мiжнародних, республiканських, галузевих конференцiях та конкурсах. Створено 72 дослiдних зразки апаратури та приладiв, якi переданi у серiйне виробництво. Кафедра пiдготувала понад 2300 спецiалiстiв. Надрукованi пiдручники, навчальнi посiбники та монографiї.

Важливим досягненням кафедри є успiхи її вихованцiв, якi пiсля закiнчення навчання у КПІ набули конкретних знань на промислових пiдприємствах, у науково-дослiдних iнститутах та навчальних закладах України, а також країн близького та далекого зарубiжжя, переростали в визначних спецiалiстiв своєї справи. Багато випускникiв досягли високих посад, нагородженi урядовими вiдзнаками, стали лауреатами Державних премiй, заслуженими дiячами науки i технiки, захистили кандидатськi та докторськi дисертацiї, затвердженi доцентами, професорами (у тому числi заслуженими), вибранi академiками рiзних країн, тощо. Так, з 24 випускникiв академiчної групи ТЕ-2 майже половина має вчений ступiнь кандидата технiчних наук, 3 доктори технiчних наук, 1 лауреат Ленiнської премiї, 3 особи отримали Державну премiю. У академiчної групi ТЕ-3 також близько половини випускникiв мають вчений ступiнь кандидата технiчних наук. Є в нiй i доктори, а один з них став членом-кореспондентом АН УРСР. Серед 16 випускникiв академiчної групи Е-8 налiчується 4 доктори та 10 кандидатiв технiчних наук. Випускник групи Е-9 успiшно працює на посадi замiсника директора по науцi в iнститутi фiзики напiвпровiдникiв України.

Особливо пишається кафедра такими її вихованцями, як: Кантюк С.П., Сазонов В.П., Новоселець В.І., Кузьменко В.А., Зеньковський Ю.Ф., Петренко А.І., Калнiболотський Ю.М., Толпеко А.І., Денбновецкий С.В., Балюк В.С., Абакумов В.Г., Оснач В.Г., Литвинов В.А., Пушняк В.А., Савченко Ю.Г., Пуртулiс Р.Ю., Пасiчник З.М., Олексенко П.Ф., Куземко В.С., Синєкоп Ю.С., Скорик А.Г., Перевертень В.І., Токовенко С.Є., Циганок Б.А., Воронов С.О., Ящишин С.А., Гончаров М.Я., Павлов О.П., Писаренко Л.Д., Носенко В.А., Дзюба В.П., Квачов В.А., Куцан Ю.Г., Лазебний В.С. та iншими, якi вносять гiдний вклад у розвиток науки, освiти та промисловостi.

матеріал сайту кафедри ЕПП http://ed.ntu-kpi.kiev.ua/history.html

2000-2008 ©, Національний технічний університет України "КПІ"
Україна, 03056, м.Київ-56, проспект Перемоги, 37
Довiдка телефонної станцiї НТУУ "КПI" - (+38 044) 236-79-89
Супроводження: Лабораторія Інформ, КПІ-Телеком
15-10-2007