This version of the page http://uzhgorod.net.ua/news/25204 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-19. The original page over time could change.
УЖГОРОД.net.ua - Податковий облік наближається до бухгалтерського
Сьогодні, 19 грудня 2007, середа (17:19)

ГОЛОВНА СТОРІНКА

ПОЛІТИКА
СОЦІУМ
ЕКОНОМІКА
КРИМІНАЛ
СПОРТ
КУЛЬТУРА
Н. СИТУАЦІЇ
LIFE
ТЕМИ ТИЖНЯ
УжНУ
Ужміськрада
Е.ОЦІНКА
КІА

ЗНАЙОМСТВА


Переглянути новини за

Грудень 2007
ПнВтСрЧтПтСбНд
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Листопад 2007
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
рікмісяцьдень


Логін:   

Пароль:


Зареєструватись




Етно-велнес готель "УнгварЪскій"
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...
Загрузка...

 
--> ЕКОНОМІКА від 07.09.07 (10:41)

Податковий облік наближається до бухгалтерського

Консультує ДПА в Закарпатській області


Правила оподаткування мають бути цивілізовані, зрозумілі та прийнятні як для вітчизняних підприємців, так і для інвесторів, котрі прийдуть на український ринок. На цьому наголосила заступник Міністра фінансів України Тетяна ЄФИМЕНКО під час круглого столу з обговорення розділу ІІІ „Податок на прибуток підприємств” проекту Податкового кодексу, що відбувся у Міністерстві фінансів.

Щодо розділу „Податок на прибуток підприємств”, за словами Тетяни Єфименко, в його основу покладено чинний сьогодні Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств", який у процесі опрацювання зазнав суттєвих змін, і, внаслідок цього, набув не фіскального, а регулюючого та стимулюючого характеру.

„Роль податку на прибуток підприємств важко переоцінити”, - зауважила під час круглого столу керівник робочого сектора з підготовки розділу ІІІ Податкового кодексу Тетяна САВЧЕНКО. Тільки в бюджеті поточного року від надходжень цього податку очікується понад 27 мільярдів гривень. Тож головним завданням при розробці даного розділу, за словами Тетяни САВЧЕНКО, - було не тільки зберегти дохідну базу, а й розширити її, при цьому, не збільшивши податковий тиск на платника.

Революційним учасники круглого столу одностайно визнали зближення у Податковому кодексі податкового та бухгалтерського обліків. До таких змін треба буде звикнути, однак, вони значно полегшать життя бухгалтерам, - зазначалось в ході обговорень. „Ми провели аналіз європейського законодавства і виявили, що вітчизняне оподаткування відстає від європейської практики. Тож суттєво змінили його у бік спрощення та наблизили до бухобліку”, - зазначив директор Департаменту податкової політики Міністерства фінансів Сергій ЧЕКАШКІН.

Так, з прийняттям Податкового кодексу доходи і витрати підприємств визначатимуться та класифікуватимуться за принципом „нарахування та відповідності доходів і витрат”, який прийнятий у бухгалтерському обліку. При розрахунку об’єкта оподаткування доходи від реалізації товарів звітного періоду зменшуватимуться на витрати, пов’язані із реалізацією товарів чи послуг, які є аналогічними до собівартості реалізованої продукції.

Відрізнятиметься і розмір прибутку, визначеного за правилами бухобліку, від податкового, що також знайде відображення у декларації. До того ж, податок не буде сплачуватися з іще незароблених грошей, як сьогодні, коли аванси і передоплати у всіх платників, крім підприємств суднобудування, відразу оподатковуються при отриманні коштів. „Таким чином, буде забезпечено прозорість формування податкового зобов’язання на даних бухгалтерського обліку,” – переконує Сергій ЧЕКАШКІН.

„Мета стимулювання інвестиційно-інноваційної активності „червоною ниткою” проходить у розділі Податкового кодексу, присвяченому оподаткуванню прибутку”, - підкреслила керівник робочого сектора з підготовки розділу ІІІ Податкового кодексу Тетяна САВЧЕНКО. Ним запроваджується ціла низка спеціальних інвестиційних преференцій, зокрема, підприємства можуть отримувати інвестиційно–інноваційний податковий кредит, пільги на інвестування будівництва об’єктів інфраструктури суспільного користування, яка передається у державну та комунальну власність, пільги з метою стимулювання розвитку технологій енергозбереження. І головна інвестиційна пільга - це зниження ставки податку на прибуток до 20% у разі його інвестування підприємством у власний розвиток. Така ставка буде застосовуватися тієї до частини оподатковуваного прибутку, яка спрямовуватиметься на придбання нового устаткування, машин та обладнання, вантажного транспорту тощо.

Розробники звернули увагу, що у проекті Податкового кодексу пропонується перехід на загальну систему оподаткування страхових організацій з урахуванням особливостей провадження їх діяльності, зокрема щодо врахування страхових резервів. Єдине зауваження – треба відтермінувати запровадження цих правил оподаткування до часу набрання чинності змін до Закону України „Про страхування” “Писати кодекс на старій основі для страховиків недоцільно, - переконаний президент Національної Акціонерної Страхової Компанії “Оранта” Олексій ЗАВАДА. - Сама ж система оподаткування на прибуток складна і нова для фахівців страхової галузі. Її повинні вивчити спеціалісти. Ніхто не намагається уникнути оподаткування, однак, на все потрібен час – хоча б три роки”.

Дискусію зали викликали і зміна порядку нарахування податку у разі наявності у платника філій. Учасники круглого столу наполягають на додатковому опрацюванні цієї системи. Зокрема, представники Укрзалізниці і Міністерства транспорту та зв’язку запропонували уточнити і узгодити низку визначень, що стосуються сфери їх діяльності.

Підсумовуючи роботу, учасники круглого столу констатували, що нагальна необхідність у прийнятті Податкового кодексу давно назріла. А нові правила оподаткування податком на прибуток зроблять прозорими та ефективними процедури податкового аудиту, зменшать витрати часу на перевірки достовірності складання податкової декларації, поліпшать інвестиційну привабливість України для іноземних та національних інвесторів, і головне – буде суттєво розширено базу оподаткування податком на прибуток без посилення податкового тиску на підприємства.

www.minfin.gov.ua




ОБГОВОРИТИ:  Коментарів 0, стор.



Ім'я: Е-mail:
Коментарій:



 


Закарпаття повинно бути:
Областю у складі України
Автономією у складі України
Незалежною державою
Увійти до складу Угорщини чи Словаччини
Як начальство скаже так і буде

РЕЗУЛЬТАТИ


Завантаження...

Загрузка...

завантаження...


Використання матеріалів УЖГОРОД.net.ua дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань — гіперпосилання) на uzhgorod.net.ua. Передрук, копіювання чи відтворення інформації, що містить посилання на інші джерела в будь-якому вигляді заборонено.
 
Сайт є щоденною інтернет-газетою КАРПАТСЬКОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО АГЕНТСТВА (директор - канд.соціолог.наук Шандор Ф.Ф.). Зв’язок: редактор editor@uzhgorod.net.ua, реклама reklama@uzhgorod.net.ua, технічні питання root@uzhgorod.net.ua Запрошуємо авторів до співпраці, якщо у Вас є цікаві новини, то надсилайте їх за адресою editor@uzhgorod.net.ua, найкращі з них будуть винагороджені. Редакція не відповідає за зміст рекламних оголошень, може не поділяти точку зору автора, може відмовити автору публікації, якщо текст не відповідає політиці ресурсу без попереднього узгодження. Дизайн: YOUR.UZHGOROD.NAME. Розробка: ЗІС.
Теми тижня Life Надзвичайні ситуації Культура Спорт Кримінал Економіка Соціум Політика Головна