This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/newspaper/730-14.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-19. The original page over time could change.
Як уберегтися від харчових отруєнь - Київський політехнік, 2006
укр рус eng
Новини Пошук Гостьова книга Випускники FAQ Оголошення Працевлаштування

Як уберегтися від харчових отруєнь

Харчове отруєння, як правило, виникає при вживанні продуктів, забруднених великою кількістю бактерій або токсинами – продуктами життєдіяльності бактерій. Існує декілька груп бактерій, здатних викликати харчові отруєння: кишкові бактерії (сальмонели, дизентерійна паличка, збудники ботулізму та інші).

Oct 19, 2007 || Автор: М.В.Шамардак, завідувач студентської поліклініки

За певних умов (тепло, волога) мікроби дуже швидко розмножуються – через 12 годин із однієї бактерії може утворитися близько 7 мільярдів. Бактерії, що здатні викликати харчове отруєння, ростуть та розмножуються переважно при температурі, близькій до температури тіла людини, +37 оС. При температурі нижче 10 оС ріст всіх небезпечних для нас бактерій уповільнюється. При температурі вище 63 оС більшість бактерій гине.
Надзвичайно сприятливим середовищем для розмноження мікробів є продукти з високим вмістом білків та вологи. Це вироби і страви із м’яса, птиці, риби, особливо якщо вони не пройшли належної кулінарної обробки. Наприклад, куряче м’ясо недостатньо просмажене біля кісточок, сирі яйця, молоко та сир або сметана, виготовлені з нього, готові страви, що придбані в торговельній мережі.
У жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо. Після порціювання або подрібнення вареного м’яса та риби, вони підлягають повторній термічній обробці. Готові страви необхідно вживати свіжими. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти “до теплого”. Не підлягають зберіганню готові салати та готове дитяче харчування.
Зберігати продукти необхідно відповідно до вказівок на упаковці. Важливо уникати стикання сирої продукції та готових страв.
Необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць, сирого м’яса, птиці.
Ретельно мийте фрукти та овочі, які вживаються сирими. Гарячою водою та миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, птицю. Користуйтеся на кухні чистими рушником та ганчіркою.
Дотримуйтеся чистоти, виконуйте правила приготування та зберігання їжі – і здоров’я вам гарантовано.

Iншi матерiали номеру: Київський полiтехнiк - 30, 2007


2000-2007 ©, Національний технічний університет України "КПІ"
Україна, 03056, м.Київ-56, проспект Перемоги, 37
Довiдка телефонної станцiї НТУУ "КПI" - (+38 044) 236-79-89
http://www.ntu-kpi.kiev.ua, http://www.ntu-kpi.edu.ua, http://www.kpi.ua
Супроводження: Лабораторія Інформ, КПІ Телеком