This version of the page http://www.derevodom.com/show_115.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-16. The original page over time could change.
Статьи о строительстве :: Будівництво ІІІ тисячоліття строительство Статьи по Проектированию Архитектура и строительство проектирование дизайна квартир постройка рекомендация Дизайн интерьера квартиры интерьер квартир ограждения из нержавейки статьи о лестницах :: Проектирование и информатизация.
           

DEREVODOM.COM - сайт о строительстве деревянных домов

     Главная страница
     Проекты домов
     Видеоархив
     Форум
     Породы дерева
     Архив статей
     Объявления


(ссылки открываются в новом окне)

Статьи о строительстве >> Проектирование и информатизация. >> Будівництво ІІІ тисячоліття


Будівництво ІІІ тисячоліття
Гавайські В. Будівництво ІІІ тисячоліття. Німецький досвід . Янус Нерухомiсть 2002 №3 C.18


Ідея створення економного в експлуатації будинку не нова. З часів світової енергетичної кризи постійно розробляються та впроваджуються в будівництво енергозберігаючі технології. Нині вікна й двері виготовляються із сучасних матеріалів, які добре утримують тепло, а стіни та дах мають ефективну теплоізоляцію. Системи обігрівання в новобудовах оснащуються новітніми агрегатами та пристроями, які при мінімальному споживанні енергії здатні створити у помешканні бажаний температурний комфорт — і саме там, де він потрібен. Але попри все тепло з будинків втрачається...



"За підрахунками німецьких інженер/в-лроектант/G, 4% теплової енергії втрачається у системі гарячого водопостачання, 11% — в обігрівальних установках; 3% — "просочується" через дах, 7% — через вікна, 6% — через двері; 11% — вбирають в себе теплові містки; 17% — "тікає" вентиляційними каналами.



Економне житло починається з вибору форми, величини та місця розташування будинку. Має значення площа вікон та інших отворів, а також їх розташування за сторонами світу. Важливою є здатність до акумуляції енергії в масивних елементах будинку. Його теплоізоляційна здатність залежить і від матеріалу та способу виконання стін: монолітні чи шаруваті. Монолітні обмежують імовірність виникнення т. зв. теплових містків. Правильно ізолюючи дах і стропи, можна суттєво зменшити втрати теплової енергії. Є ще багато інших простих методів обмеження цих втрат безпосередньо при експлуатації будівлі. Якщо скористатися ними, або принаймні частиною з них, можна говорити про енергозберігаючий будинок.

У Німеччині критерії енергозберігаючого будинку стали стандартом на будівельному ринку: щоб отримати податкові або кредитні пільги на будівництво житла, необхідно будувати за критеріями інертного будинку І (німецькою Passiv-Standart).

Інертні (або пасивні) будинки — це споруди, в яких комфортні житлові умови досягаються в будь-яку пору року, зокрема, за допомогою вищої за середню теплоізоляцією будинку, інертним використанням сонячної енергії шляхом особливого засклення вікон та рекуперації тепла із системи вентиляції, а також обмеження тепловтрат всередині будівлі. Щоб обмежити втрати тепла, крім відповідного виконання зовнішніх стін, треба зменшити кількість теплових містків і вставити вікна з бездоганними параметрами.

В інертному будинку тепло отримується практично з..."нічого". Тепло постачає сонце, різноманітне домашнє устаткування (холодильник, телевізор, музична техніка, лампи, праска, фен) і навіть люди, які перебувають у помешканні. Найбільше енергії отримується від сонця. Кількість вікон в інертному будинку точно розрахована відповідно до його площі. Вертикальна форма вікон дає змогу низько спрямованим сонячним променям проникати всередину приміщень. Влітку, коли сонце стоїть високо, форма будинку сприяє утриманню прохолоди всередині. Інертний будинок має бути компактної форми, оскільки будь-які прибудови призведуть до збільшеного споживання енергії.

Суттєва особливість інертного будинку — герметична і повністю контрольована вентиляція. При мінімальному повітрообміні (менше 1 м3/год) можна забезпечити надходження достатньої кількості кисню. Повітря, що надходить, фільтрується і підігрівається, а відпрацьоване — потрапляє в теплообмінник, де "віддає" ще 80% тепла. Цього цілком достатньо для обігрівання будинку. Тільки у найхолодніші місяці (грудень, січень і лютий) подається повітря, дещо підігріте електрикою. Можна також використовувати невелику теплову помпу.

Відомо, що підігрів води потребує багато енергії. Тому інертний будинок має ретельно спроектовану систему водопостачання. Рекомендується прокладати труби всередині приміщень, які обігріваються, а ділянки труб, якими транспортуватиметься гаряча вода, повинні бути якнайкоротшими. Навіть в опалюваних приміщеннях слід добре ізолювати труби для зменшення тепловтрат взимку, а влітку — для запобігання нагріванню помешкання. В інертному будинку може бути встановлений сонячний колектор (навіть з тепловою помпою), який нагріватиме воду для побутових потреб.

Німецькі критерії інертного будинку визначають межі річної потреби енергії для обігрівання будинку —15 кВт-год./м2.



На обігрівання 1 м2 пасивного, або інертного будинку (німецькою Passivbaus). потрібно півтора літра дизельного палива на рік



Нині вже успішно функціонує декілька німецьких фірм, які пропонують інертні будинки: готові, у вигляді набору елементів, "під ключ" або на замовлення за індивідуальним проектом. Період амортизації інертного будинку становить 100ї-160 років.

Чи має майбутнє інертний будинок в Україні" В чистому вигляді, мабуть, ні, Але багато рішень можна вже зараз адаптувати до українських умов. Зрозуміло, матеріали й елементи, які пропонують виробники інертного будинку, є своєрідним викликом традиційним будівельним технологіям. Однак забудовники, які прагнуть до максимально] го житлового комфорту з мінімальними затратами, безперечно, зуміють оцінити усі вигоди інертного будинку.















© Дерево Дом Строй   
Дерево Дом Строй обслуживается в рекламном агентстве IPTV Production & Advertising
мы очень признательны им за наш бренд и за всё, что они для нас сделали.