Навряд чи в світі, а точніше, в літературі, є ще одна героїня з таким прізвищем. Кіра Ятт живе тільки в детективі популярної письменниці Тетяни Устинової "Розлучення й дівоче прізвище". Щоправда, тепер вона вже не  унікальна, бо завдяки наполегливому бажанню "1+1" екранізувати найуспішніші детективи цього автора у неї з'явився телевізійний двійник. Історія Кіри Михайлівни Ятт, на перший погляд, схожа на мільйони таких історій. П'ятнадцять років тому між юною Кірою і Сергієм Литвиновим почався пристрасний,  шалений роман. Ніхто й подумати не міг, що вони колись розлучаться. Але рік тому Кіра, яка спершу щиро кохала, а потім так само щиро ненавиділа, вирішила вигнати чоловіка зі свого життя. Вийшло. А зникнути з думок жінки "колода бездушна" не захотіла. Може, з часом загоїлася б і ця рана, але тут у житті журналістки часопису "Стара площа" стався страшний випадок – перед квартирою Ятт невідомий злочинець убив головного редактора її видання. Головною підозрюваною у карній справі, яку порушила міліція, звісно, стала Кіра. Розуміючи, що колишня дружина влипла в погану історію, Сергій починає власне розслідування.

Спокій режисерові Андрію Праченку тільки сниться. Втім, під час зйомок і не сниться навіть, бо постановникові колись знаменитих дитячих кінохітів "Капітан "Пілігрима" та "Одіссея капітана Блада" у такі дні просто не до сну. В лютому 2005 року він закінчив роботу над своїм останнім проектом "Новий російський романс" – і одразу почав підготовку до зйомок нового серіалу на замовлення каналу "1+1", детективу "Розлучення й дівоче прізвище". Як зізнався постановник, він не є вдячним читачем жіночих детективів, але "з усіх прочитаних авторів Устинова для мене найцікавіша. Це дуже якісно написано. Є характери, є персонажі, є що грати акторам, а головне – історія. Для мене одним з головних критеріїв вибору сценарію є історія". З усіх запропонованих творів Праченко вибрав два – "Розлучення й дівоче прізвище" і "Близькі люди".

Свою майбутню героїню Андрій Праченко побачив спершу на екрані. Головним аргументом на користь відомої за серіалом "Чорний ворон" Тетяни Колганової став той факт, що свого часу вона була колегою Кіри Ятт і працювала журналісткою на радіо "Свобода". Таке, за словами режисера, не зіграти, професію журналіста треба пережити. Кандидатура виконавця головної чоловічої ролі Олега Фоміна взагалі спливла завдяки щасливому випадку – постановник побачив в акторській агенції на стіні фотографію бородатого Фоміна з вовком і сказав: "Хочу його". Сценарій акторові дуже сподобався. "Навіть більше, ніж детектив, мене підкупила історія стосунків колишньої дружини з її чоловіком, - каже він. – Те, що близько, і багато кому, думаю, дуже зрозуміло. Саме це розжарене повітря між двома людьми, які розійшлися. І в першій же сцені ти розумієш, чому вони розійшлися. Це двоє людей, які, напевно, кохають одне одного, але разом бути не можуть".

Після багатьох місяців, проведених у вовчих розплідниках на зйомках стрічки "Весьєгонська вовчиця", режисер трьох серіалів "Next", за власним зізнанням, почувався наче у відпустці: по-перше, не треба думати, де ставити світло й камери, по-друге, можна насолоджуватися чудовою робочою атмосферою. Тетяна Колганова теж підтримувала оптимістичний настрій свого партнера. За словами актриси, вона на перших же пробах зрозуміла, що Праченко – це її режисер. Перед зустріччю вона переглянула сцени, які мала зіграти, і в неї з'явилися певні ідеї, як це зробити. При знайомстві виявилося, що її задуми збігаються з варіантами режисера. "Отже, ми думаємо в одному напрямі! - захоплено розповідає актриса. - Історію моєї героїні Кіри Ятт  характеризує приказка "Не було б щастя, нещастя допомогло". Через те, що вбили її друга, в сім'ю повернувся чоловік, з яким вона колись розлучилася з власної ініціативи. Але  вона не переставала його кохати, і взагалі, це ті дві половинки, які мають бути разом".