"Я вбивця. Я вбив п'ятьох людей". Ці слова в далекому 1919-у році написав студент Микола Воїнов. Його як людину, що намагалася втекти від революції та червоного терору, мають розстріляти разом з іншими смертниками. Але в нього є шанс на порятунок - щоб зберегти своє життя, він має вбити решту приречених. Зробив це Воїнов чи ні - незрозуміло, він зомлів, а коли прийшов до тями, побачив у руці гарячий наган, а поряд - п'ять трупів. У наші дні його щоденник знаходять випускники історичного факультету. А потім починаються страшні й містичні речі - хтось планомірно знищує близьких людей однієї з учасниць вечірки, Поліни. Водночас дівчина отримує поштою листи з опусу Миколи Воїнова, які, наче голос з минулого, коментують злочини, скоєні сьогодні.

"Микола впевнений, що саме він виконав вирок, - каже Кирило Серебреников. - Він біжить з містечка, щоб швидше забути про те, що сталося, але минуле його не відпускає. Поневіряючись по країні, Воїнов дізнається, що всі вбиті ним люди незадовго до розстрілу вже мали померти, але кожен з них дивовижним чином уникнув загибелі. Виходить, що вперше доля дала осічку, а Микола просто виконав те, що було визначене зверху. Але навіть ця думка не приносить йому заспокоєння. У своєму щоденнику він пише: "Я вбивця".

Модного театрального режисера Кирила Серебреникова називають провокатором, культовим постановником, майстром скандалу і любителем "чорнухи". "Я не розумію, що таке "чорнуха", - знизує плечима ростовський феномен, - а все інше - "білуха" чи що? Схоже на назву дитячої хвороби. "Чорнуха" - це, певно, така недуга, коли критики й театральні діячі беруться плямами". Втім, від телеекспериментів режисера плямами беруться телепродюсери - його серіал "Ростов-тато" був знятий з ефіру за відверті сцени насильства й сексу. "Якщо не зрозуміли, що я намагався розповісти їм про любов, - прокоментував Кирило, - хай дивляться про вбивства". І в 2002 році зняв 12-серійний фільм, який став одним з найнезвичніших телевізійних подій року - психологічний трилер "Щоденник убивці". Спусковим гачком до ідеї фільму послужив рядок Арсенія Тарковського "Доля слідом йшла за нами, як божевільний з бритвою в руці".

"У серіалі багато сцен, пов'язаних з жорстокістю, - каже режисер. - Але хочу попередити, що насильство пов'язане не з фантазією авторів, а тільки з тією реальністю, про яку ми розповідаємо. Ми заздалегідь вивчали матеріали періоду червоного терору й були приголомшені фактами того часу. Про нього на даному етапі розказано вкрай мало, бо правда занадто страшна й перевертає всі наші уявлення, викладені в підручниках. Вони мало відповідають дійсності. І ми на якомусь дитячому рівні намагаємося торкнутися цієї теми. Виходить дуже суворо й жорстоко".

Роль Миколи Воїнова в серіалі зіграв Кирило Пирогов ("Ростов-тато", "Орел і решка", "Брат-2", "Сестри", "Азазель"). Головна жіноча роль працівниці музею Поліни дісталася новій зірочці Великого драматичного театру ім. Г.Товстоногова Олександрі Куликовій. "Мої актори популярними і знаменитими стануть після показу телесеріалу по телебаченню, - упевнений Кирило. - Поки що вони здебільшого не знамениті й не популярні, але дуже хороші". Втім, кілька героїв "Щоденника вбивці" все-таки добре знайомі глядачеві. Одну з головних ролей виконав фаворит режисерів і глядачів, "зірка" фільмів "Кордон. Тайговий роман" та "Сміттяр" Олексій Гуськов. У ролі письменника Мережковського з'явиться "Казанова" Олександр Ликов, поетесу Зинаїду Гіппіус грає Тетяна Лаврова. Крім того, в містичному тріллері беруть участь такі відомі особи, як Андрій Смирнов, Микола Добринін і Тамара Сьоміна. "Мені весь час хочеться називати "Щоденник убивці" твором мистецтва, - зізнається Олексій Гуськов, - бо, як на фільм він дуже довгий, а як на серіал - занадто складний".