This version of the page http://www.ukrpatent.org/ua/yazk_otg_topograf (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-12. The original page over time could change.
Державне підприємство 'Український інститут промислової власності'
http://www.ukrpatent.org/ua/yazk_otg_topograf © 2007 Всі права захищено.
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
(УКРПАТЕНТ)

Як отримати свідоцтво України на топографію інтегральної мікросхеми

Відносини, що виникають у зв'язку з набуттям і здійсненням права власності на топографії інтегральних мікросхем в Україні, регулюються Законом України "Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем" від 5 листопада 1997 р. №621/97-ВР із змінами, внесеними згідно із Законами N 783-XIV від 30.06.99 та № 2188-Ш від 21.12.2000 (далі - Закон).

Що таке топографія інтегральної мікросхеми та як вона охороняється в Україні

Інтегральна мікросхема (далі - IMC) - мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з'єднання якого неподільно сформовані в об'ємі і (або) на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення.
 
Топографія IMC - зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними.
 
Право на топографію IMC охороняється державою і засвідчується свідоцтвом. Правова охорона топографії IMC може бути здійснена шляхом її реєстрації уповноваженим на це державним органом - Державним департаментом інтелектуальної власності України (далі - Держдепартамент).
 
Зареєстрована топографія IMC - це топографія IMC, відомості про яку занесено до Державного реєстру України типографій IMC (далі - Реєстр) і на яку видано свідоцтво.
 
Свідоцтво - документ, що підтверджує реєстрацію Держдепартаментом топографії IMC і засвідчує виключне право власності на цю топографію IMC. Обсяг прав на топографію IMC визначається зображенням топографії IMC на матеріальному носії.
 
Строк дії свідоцтва становить десять років від дати подання заявки або від дати першого використання топографії IMC за умови, що від цієї дати до дати подачі заявки пройшло не більше ніж два роки. Дата першого використання топографії IMC - це дата, коли використання топографії IMC стало відомим у галузі мікроелектроніки.
 
Які умови надання правової охорони на топографію IMC
 
Топографія IMC відповідає умовам охороноздатності, якщо вона є оригінальною.
 
Топографія IMC визнається оригінальною, якщо вона не створена шляхом прямого відтворення (копіювання) іншої топографії IMC, має відмінності, що надають їй нові властивості, і не була відомою у галузі мікроелектроніки до дати подання заявки або до дати її першого використання.
 
Не може бути визнана оригінальною та топографія IMC, заявка на реєстрацію якої подана пізніше ніж через два роки від дати її першого використання.

Хто має право на реєстрацію топографії IMC

Право на реєстрацію топографії IMC має:

  • автор;
  • роботодавець, якщо топографію IMC створено в зв'язку з виконанням службових обов'язків чи за спеціальним дорученням роботодавця ;
  • правонаступники автора або роботодавця.

Які права надає власнику реєстрація топографії IMС

Реєстрація топографії IMC надає власнику топографії IMC виключне право використовувати топографію IMC на свій розсуд, якщо таке використання не порушує прав інших власників зареєстрованих типографій IMC.
 
Реєстрація надає власнику топографії IMC право забороняти іншим особам використовувати топографію IMC без його дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не визнається згідно з Законом порушенням прав власника зареєстрованої топографії IMC.

Під використанням топографії IMC слід розуміти:

  • копіювання топографії IMC;
  • виготовлення IMC із застосуванням даної топографії;
  • виготовлення будь-яких виробів, що містять такі IMC;
  • ввезення таких IMC та виробів, що їх містять, на митну територію України;
  • пропонування для продажу, продаж, зберігання в зазначених цілях та інше введення в обіг IMC, виготовленої із застосуванням даної топографії, та будь-яких виробів, що містять такі IMC.
IMC визнається виготовленою із застосуванням зареєстрованої топографії, якщо при цьому використано всі елементи, які визначають топографію IMC оригінальною.
 
Права, що випливають із реєстрації топографії IMC, діють від дати внесення відомостей про топографію IMC до Реєстру.

Подання заявки

Особа, яка бажає зареєструвати топографію IMC і має на це право (заявник), подає заявку на її реєстрацію до Державного підприємства "Український інститут промислової власності" (Укрпатент), який здійснює приймання, розгляд та проведення експертизи заявок.

Заявку подають безпосередньо до Укрпатенту або надсилають на його адресу: вул. Глазунова, 1, м. Київ-42, 01601, Україна. Вимоги до складу, оформлення матеріалів і подання заявки визначені "Правилами складання, подання і розгляду заявки на реєстрацію топографії IMC", що зареєстровані в Міністерстві юстиції України 3 липня 1998 р. за №420/2860 (далі - Правила).

За наявності кількох заявників, один із них може бути призначений іншими заявниками як спільна довірена особа (спільний представник).
 
За дорученням заявника заявку може подати представник у справах інтелектуальної власності (патентний повірений), зареєстрований відповідно до "Положення про представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного)", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.94 за № 545 у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27.08.1997 за № 938 із змінами внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2001 за №996 або інша довірена особа.

Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, реалізують свої права, зокрема, право на подання заявки, тільки через патентних повірених, якщо інше не передбачено міжнародними угодами.

Заявка - це сукупність документів, необхідних для реєстрації топографії IMC та видачі свідоцтва. Заявка повинна задовольняти вимогу єдиності - стосуватися тільки однієї топографії IMC.
 
Заявка на реєстрацію топографії базового матричного кристала може включати матеріали, які стосуються як топографії самого базового матричного кристала, так і типографій ІМС, які реалізують на його основі.
 
Заявка на реєстрацію складається українською мовою і повинна містити:
  • заяву про реєстрацію топографії IMC з зазначенням заявника (заявників) та його (їх) адресу, а також автора (авторів). Якщо заявників два і більше, то у заяві може бути зазначено, на адресу котрого з них належить надсилати свідоцтво;
  • матеріали, що ідентифікують топографію IMC;

До заявки додають документ, що підтверджує сплату збору за реєстрацію топографії IMC. Таким документом є копія платіжного доручення на перерахування збору з відміткою установи банку або квитанція (форма №042005). Терміни і порядок сплати зборів, а також їх розміри зазначені у "Про затвердження Порядку сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності", що затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004 року за №1716 (далі Положення).

З метою ідентифікації топографії IMC, яка не використовувалася до дати подання заявки на реєстрацію, матеріали заявки повинні містити один примірник повного комплекту матеріалів, які сприймаються візуально і відображають кожний шар топографії (фотошаблони, збірне топографічне креслення, фотографії кожного шару топографії, зафіксовані в ІМС) та реферат; з метою ідентифікації топографії IMC, яка використовувалася до дати подання заявки на реєстрацію, разом із заявкою подаються додатково до зазначених вище документів, зразки IMC, що включають дану топографію, в такому вигляді, в якому її введено в обіг, у кількості чотирьох штук, а реферат повинен додатково містити відомості про дату першого використання й основні технічні характеристики зразка ІМС; заявка на реєстрацію топографії ІМС, яка використовувалася до дати подання заявки на реєстрацію, повинна також містити документ, який підтверджує дату першого використання топографії ІМС; конфіденційна інформація про який-небудь шар топографії ІМС може бути включена до складу матеріалів, що ідентифікують топографію IMC, у закодованій формі, і, відповідно, даний шар може бути вилучений з матеріалів, що сприймаються візуально.

Реферат - це скорочений виклад змісту матеріалів, що ідентифікують топографію ІМС.
 
Реферат подається у двох примірниках і містить такі відомості:
  • назву ІМС, що містить топографію;
  • найменування заявника;
  • галузь застосування, призначення або функції ІМС;
  • вид технології, яка використовується для виготовлення ІМС.
Середній обсяг тексту реферату - від 50 до 150 слів.
 
Розгляд заявки
 
Експертиза заявки проводиться Укрпатентом відповідно до Закону і встановлених на його основі Правил.
 
Після встановлення дати подання заявки та за наявності документа про сплату державного мита за реєстрацію топографії ІМС Украпатент в тримісячний строк проводить експертизу заявки за формальними ознаками.
 
Якщо встановлено, що матеріали заявки та документ про сплату державного мита за реєстрацію топографії ІМС відповідають встановленим вимогам, то Держдепартамент приймає рішення про реєстрацію заявленої топографії ІМС.
 
Після прийняття рішення про реєстрацію заявленої топографії IMC Держдепартамент вносить відповідний запис до Реєстру.
 
Реєстрація топографії IMC здійснюється під відповідальність заявника за її охороноздатність. Держдепартамент публікує відомості про реєстрацію топографії IMC у офіційному бюлетені.
 
У місячний строк після реєстрації топографії IMC Держдепартамент видає заявнику свідоцтво.