This version of the page http://www.ntu-kpi.kiev.ua/auek/Prof_pidg.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-11. The original page over time could change.
Професійна підготовка Електромеханіка Электромеханика
Абітурієнту
Історія
Видатні випускники
Професійна підготовка
Наука
Лабораторії
Навчальні аудиторії
Магістратура
Аспірантура
Працевлаштування випускників
Випускники кафедри
Викладачі кафедри
Публікації кафедри
Кращі студенти
Технічна допомога
Головна сторінка

 

Професійна підготовка фахівців на кафедрі

Кафедра автоматизації управління електротехнічними комплексами готує:

БАКАЛАВРІВ (3 роки 10 місяців навчання)

за напрямком підготовки : 6.050702 – Електромеханіка.

Спеціалізації : «Автоматизація енергоуправляємих процесів в цивільних спорудах», «Електромеханічне обладнання і автоматизація машин та установок гірничого виробництва».

Після отримання ступеня, бакалаври на конкурсній основі  можуть продовжити навчання у магістратурі та отримати ступінь

МАГІСТР з електромеханіки (1 рік 10  місяців навчання)

за спеціальністю: 8.092203 – Електромеханічні системи автоматизації та електропривод.

Назва магістерської програми (наукового напряму): "Автоматизація управління ефективністю енерговикористання в електромеханічних системах".

Напрям наукової діяльності: оптимізація керування електромеханічними системами промислових комплексів та цивільних споруд з метою раціонального використання енергетичних потоків та вибір енергозберігаючого обладнання на основі застосування силових напівпровідникових перетворювачів і мікропроцесорної техніки.

Фахівці на кафедрі готуються на денній та заочній формах навчання.

 

 

Кафедра автоматизації управління електротехнічними комплексами (АУЕК) була заснована в Київському політехнічному інституті у 1967 році .

За період існування кафедри викладачами і науковими співробітниками кафедри виконуються різноманітні науково-дослідні роботи, поєднані спільним напрямком: оптимізація управління електромеханічними системами промислових комплексів та цивільних споруд з метою раціонального використання енергетичних потоків та вибір енергоефективного обладнання. Технічні рішення базуються на використанні силових напівпровідникових перетворювачів і мікропроцесорної техніки. Велику роботу кафедра веде у сфері стандартизації з енергетичної ефективності. Науковцями кафедри розроблено 21 державний стандарт України.

Кафедра підтримує постійні творчі зв'язки з Державним комітетом з енергозбереження України, Міністерством з енергетики та палива України, Академією будівництва України, навчальними та галузевими інститутами та підприємствами Києва, Донецька, Дніпропетровська, Кривого Рогу, Кременчука, а також рядом регіонів Російської Федерації та інших країн СНД. Укладено договір про спільну наукову діяльність з Бумердеським університетом (Алжир).

Наукова школа створена в результаті багаторічної спільної наукової діяльності викладачів і наукових співробітників кафедри автоматизації управління електротехнічними комплексами. Студенти старших курсів займаються науковою роботою разом із науковцями кафедри. Кращі студенти отримують рекомендації для вступу до аспірантури.

 

Випускниками кафедри є: міністри України, посли, мери міст, директора науково-дослідних інститутів, проректори навчальних університетів, провідні фахівці в енергетиці та енергозбереженні.

Викладачами кафедри АУЕК теперішнього складу, науковими співробітниками і аспірантами опубліковано понад 700 наукових праць (в т.ч. 6 монографій), отримано понад 120 авторських свідоцтв і патентів на винаходи України. Постійно проводиться підготовка наукових кадрів через аспірантуру, в т.ч. для зарубіжних країн (8 іноземних громадян з Німеччини, Алжиру, Сирії, Йорданії успішно захистили кандидатські дисертації).

На кафедрі АУЕК по даній спеціальності, яка має назву “Електромеханічні системи автоматизації та електропривод”, проводиться підготовка бакалаврів, спеціалістів та магістрів по двох спеціалізаціях: “Автоматизація енергоуправляємих процесів в цивільних спорудах” та “Електромеханічне обладнання і автоматизація машин і установок гірничого виробництва”.

Фахівці за спеціалізацією “Автоматизація енергоуправляємих процесів в цивільних спорудах” отримують кваліфікацію інженера-електромеханіка, який має фундаментальну підготовку з проектування, дослідження, конструювання, інженерних розрахунків та оптимізації енергоуправляємих процесів в цивільних спорудах.

Основні об'єкти діяльності випускників спеціалізації “Автоматизація енергоуправляємих процесів в цивільних спорудах” – енергоуправляємі процеси, які відображають технічні умови управління енергетичними потоками з метою раціонального їх використання (максимум ефективності, мінімум витрат, оптимального перерозподілу). Впровадження систем автоматизації управління енергією цивільних будівель та комплексів вкрай необхідно в умовах обмеження енергопостачання, підвищення ефективності використання енергії. Такі системи є не тільки системами автоматизації, а і системами контролю і моніторингу, тобто інтелектуальними системами.

Фахівець з даної спеціалізації здатний виконувати професійну роботу інженера-електромеханіка при проектуванні систем автоматизації технічних процесів у спорудах, включно з підсистемами використання електроенергії, управління електричним обладнанням, безпекою середовища, інформаційними послугами та інше.

Такі фахівці необхідні для роботи в системах управління муніципального господарства, Національному агентстві України з питань ефективного використання енергетичних ресурсів, в регіональних науково-дослідних та проектних організаціях, які займаються питанням енергозабезпечення, водо – та газопостачання, сигналізації та комфортної життєдіяльності.

Фахівці за спеціалізацією “Електромеханічне обладнання та автоматизація машин і установок гірничого виробництва” отримують кваліфікацію інженера-електромеханіка в гірництві, який має фундаментальну підготовку з проектування, конструювання, інженерних розрахунків систем автоматизації установок і комплексів.

Значна увага приділяється розробці, дослідженням та автоматизованому проектуванню роботизованих комплексів і систем, які ґрунтуються на досягненнях сучасної теорії управління, а також на базі широкого застосування електронної обчислювальної та вимірювальної техніки.

Набуті знання стають у нагоді інженерам-електромеханікам при виборі електромеханічного обладнання стосовно сучасних технологій гірничих робіт, а також під час планування, організації і монтажу, при налагодженні та експлуатації електромеханічного обладнання, систем електропостачання та автоматизації.