This version of the page http://unicyb.kiev.ua/Abit/Program_inf.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-09. The original page over time could change.
Програма вступних іспитів з предмету “Основи інформатики та обчислювальної техніки”

Програма вступних іспитів з предмету “Основи інформатики та обчислювальної техніки”

 

1. Вступ. Інформація та інформаційні процеси

Інформатика. Поняття інформації. Інформація і повідомлення. Інформація та інформаційні процеси. Носії інформації, форми і способи подання інформації. Види інформації. Оцінка і вимірювання інформації. Інформація і шум, у взаємоперетворення. Кодування повідомлень, за допомогою яких передається інформація. Властивості інформації. Інформаційні процеси: пошук, збирання, зберігання, опрацювання, подання, передавання, використання, захист інформації. Поняття про сучасні засоби зберігання та опрацювання інформації.

Коротка історія розвитку обчислювальної техніки. Характеристика різних поколінь ЕОМ та перспективи розвитку комп’ютерної техніки. Основні компоненти ПЕОМ та їх функціональне призначення. Основні галузі застосування ЕОМ.

2. Інформаційна система

Правила техніки безпеки при роботі в комп’ютерному класі.

Структура інформаційної системи. Апаратна та інформаційна складові інформаційної системи. Взаємодія апаратної та інформаційної складових. Основні пристрої апаратної складової інформаційної системи, їх функції та взаємодія.

Пристрої введення-виведення інформації. Клавіатура. Дисплей. Принтер. Сканер. Пристрої для організації комп'ютерного зв'язку. Модем, види модемів та їх функції.

Пам'ять ЕОМ. Внутрішня й зовнішня пам'ять комп'ютера. Оперативна пам'ять комп'ютера.

Процесор. Основні характеристики та функції процесора. Арифметико-логічний пристрій, пристрій управління.

Зовнішні запам'ятовуючі пристрої ПЕОМ. Дискові накопичувачі, їх основні характеристики та принципи роботи.

Основні характеристики комп’ютера. Магістрально-модульний принцип будови ПЕОМ. Принципи роботи ПЕОМ: принцип програмного управління, принцип адресності.

Огляд сучасної обчислювальної техніки. Технічні характеристики ПЕОМ.

Комп’ютерні мережі. Класифікація, основні характеристики та принципи використання комп’ютерних мереж. Апаратні компоненти комп’ютерних мереж. Доступ до інформаційних ресурсів.

 

3. Операційні системи

Поняття файла. Ім'я та розширення імені файла. Каталоги(папки) та підкаталоги файлів. Маршрут. Специфікація файла.

Стандартні імена зовнішніх запам’ятовуючих пристроїв ПЕОМ.

Функції та склад операційної системи.

Основні об’єкти, з якими працює ОС. Правила роботи з об’єктами. Властивості об’єктів, набір операцій над об’єктами. Запуск у роботу програм, що працюють під управлінням операційної системи. Основні вказівки операційної системи для роботи з файлами, папками, дисками. Робота з довідковою системою. Пошук файлів.

 

 

4. Основи роботи з дисками

Форматування диска. Діагностика диска. Дефрагментація диска. Відновлення інформації на диску.

Поняття про комп'ютерні віруси. Класифікація комп'ютерних вірусів. Принципи «зараження» комп'ютерним вірусом диска й пам'яті комп'ютера. Антивірусні програми, їх класифікація та принципи роботи.

Архівація файлів. Принципи стиснення інформації.

 

5. Прикладне програмне забезпечення загального призначення

Текстовий редактор .Системи опрацювання текстів, їх класифікація та функції.

Графічний редактор. Системи опрацювання графічної інформації. Типи графічних файлів. Графічний редактор та його призначення. Вставлення малюнків до тексту.

Електронні таблиці .Електронні таблиці (ЕТ) та їх призначення.

Бази даних. Системи управління базами даних

Бази даних (БД). Системи управління базами даних (СУБД). Призначення та функції систем управління базою даних. Основні поняття бази даних: поле, запис, файл. Фактографічні й документальні бази даних. Ієрархічна, мережева, реляційна моделі бази даних.

Проектування БД. Мова запитів СУБД. Поняття про автоматизовані системи управління, системи автоматизованого проектування.

 

6. Глобальна мережа Інтернет та її можливості

Глобальна мережа Інтернет. Різні типи під’єднання комп’ютерів до глобальної мережі. Сервер та робоча станція. Адресація в Інтернет. Основні сервіси глобальної мережі Інтернет: WWW, електронна пошта, телеконференції, файлові архіви. Ідентифікація комп’ютерів в мережі. Протоколи передавання інформації. Принципи функціонування глобальної мережі. Види та основні можливості програмного забезпечення для роботи в глобальній мережі Інтернет.

Електронна пошта. Принципи функціонування. Поштові стандарти. Електронна адреса. Основні можливості поштових програм для роботи з електронними повідомленнями: створення електронного повідомлення, відправлення, відправлення копій, приєднання файлів до повідомлень, одержання повідомлення тощо. Адресна книга.

Поняття про телеконференції. Програмне забезпечення та конфігурація телеконференцій. Різні групи телеконференцій.

Служба World Wide Web (WWW). Організація інформації, принципи навігації. Поняття про формат документів гіпертекстових документів. WWW-сервери. Адреса Web-сторінки. Програми-броузери.

Проблеми безпеки та захисту інформації в глобальній мережі Інтернет.

 

7. Основи алгоритмізації та програмування

Інформаційна модель. Основні етапи розв'язування прикладної задачі з використанням ЕОМ. Поняття інформаційної (математичної) моделі.

Алгоритми.Поняття про алгоритм. Приклади алгоритмів. Виконавці алгоритмів. Властивості базових структур алгоритмів. Способи описання алгоритмів.

Структурний підхід до побудови алгоритмів. Технологія структурного програмування. Метод покрокової деталізації. Розробка алгоритму зверху донизу. Модульна побудова алгоритму. Поняття про аналіз алгоритмів. Поняття про метод послідовного уточнення при побудові алгоритму.

Програма. Мова програмування. Поняття програми. Поняття про мови програмування. Класифікація мов програмування. Поняття про системи програмування. Поняття про інтерпретацію та компіляцію. Інтегровані середовища програмування. Поняття редактора, транслятора, налагоджувача.

Мова програмування. Особливості та призначення. Переклад програм з однієї мови на іншу. Алфавіт. Основні поняття мови: оператори, ідентифікатори, числа, рядки, описи. Величини. Типи даних. Стандартні типи даних. Набір функцій і операцій, введених для кожного з стандартних типів. Вирази. Пріоритет операцій. Оператори. Оператор присвоювання. Оператори введення та виведення. Вказівка присвоювання. Опис програми мовою програмування.

Звернення до алгоритмів і функцій .Опис мовою програмування вказівок звернення до алгоритмів і функцій. Формальні та фактичні параметри.