До головної || To the main page || Де шукати/Where to Search || Що читати/What to Read || Дослідницькі та освітні установи/Studies and Research

Документи/Documents

ООН/United Nations

United Nations Documentation Centre – Центр Документации ООН

Документи Генеральної Асамблеї, Ради Безпеки, ЕКОСОР, вибрані документи Секретаріату, посилання на сайти Міжнародного Суду та Ради з Опіки. Переклад всіма офіційними мовами ООН, деякі документи німецькою. Довідник, пошук, карти та географічні відомості.

United Nations Treaty Collection – Collection des Traités des Nations Unies

Всі міжнародні угоди, зареєстровані в Секретаріаті ООН (більше 40 000), всі договори, депозитарієм яких є Генеральний Секретар ООН (більше 500). Їхні тексти, статус, фотографії церемоній підписання, повний перелік назв офіційними мовами ООН, словничок термінів. Доступ за передплатою, оплатне виготовлення копій, безкоштовний пробний перегляд.

Repertoire of The Practice of The Security Council

Видається Генеральним Секретарем на прохання Генеральної Асамблеї (згідно резолюції 686 (VII) від 5 грудня 1952 року «Шляхи і засоби до одержання в наявності доказів звичаєвого міжнародного права»). Містить всі дані щодо тлумачення та застосування Радою Безпеки положень Статуту ООН та тимчасових Правил процедури Ради, однак не вважається офіційно працею з тлумачення або кодифікації міжнародного права. На сайті доступний Repertoire від 1946 по 1988 роки.

UNBISnet/UN Bibliographic Search

Каталог документації та публікацій, що зберігаються в бібліотеці Об'єднаних Націй імені Дага Хаммаршельда та в бібліотеці відділення ООН в Женеві. Систематизовані за автором, назвою, предметом, номером. Також результати голосувань по резолюціях Генеральної Асамблеї від 1983 р. і Ради Безпеки від 1946 р., посилання на промови в Генеральній Aсамблеї, Раді Безпеки, ЕКОСОР від 1983 р. і Раді з Опіки від 1982 р.

UN-I-QUE: United Nations Info Quest

Довідник доповідей комітетів і комісій, монографічних серій, журналів, щорічних публікацій та інших документів, що періодично видаються ООН. Систематизовані у зворотньому хронологічному порядку.

United Nations Documentation: Research Guide

Огляд різних типів документації ООН та керівництво, як працювати з ними.

International Law in United Nations – Вопросы международного права в деятельности ООН

Зібрані посилання на сайти органів ООН, чия діяльність стосується міжнародного права. Морське право, право міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ), кодифікація міжнароднного права, Комісія міжнародного права, Міжнародний Суд та Міжнародний кримінальний суд, міжнародні Трибунали з колишньої Югославії та Руанди. В російському варіанті – переклади договорів та декларацій російською мовою, в англійському – ще деякі правові посилання:

  • UN Office of Legal Affairs (OLA)
  • Sixth Committee of the General Assembly – з питань міжнародного права, документи сесій від 1997 по 2000 рр.
  • Other legal areas – міжнародне право в спеціалізованих установах ООН та декількох окремих галузях: захист дітей, жінок, біженців і інш.

UN Chronicle – quarterly publication, online edition

United Nations Databases

Всі бази даних під егідою ООН.

United Nations Library Network

Бібліотека імені Дага Хаммаршельда, бібліотеки підрозділів та філіалів ООН, бібліотеки-депозитарії публікацій та партнери ООН.

Право Європейського Союзу/European Union Law

Eur-Lex – The portal to European Union law

Журнал офіційних публікацій, договори, законодавство – діюче та проекти, порядок денний Європарламенту та інші документи, цікаві для громадськості. Словничок термінів з Європейського права та огляд правотворчого процесу.

Джерела міжнародного права у спеціальних зібраннях/Collected Sources of International Law

Multilaterals Project – at the Fletcher School of Law and Diplomacy, Tuft University, Medford, Massachusetts.

Заснований 1992 року, спочатку планувався як колекція документів про міжнародно-правову охорону довкілля. Зараз - зібрання багатосторонніх договорів / посилань на їх сервери, систематизованих за темами: «Атмосфера і Космос», «Флора і фауна - біологічне різномаїття», «Захист культурних цінностей», «Дипломатичні відносини», «Загальне», «Права людини», «Морське право та охорона природи узбережжя», «Інші аспекти захисту довкілля», «Міжнародна торгівля», «Право збройних конфліктів та контроль над озброєннями», «Кордони заток», «Некласифіковані історичні документи». Можливість перегляду в хронологічному порядку. Посилання на базу договорів ООН (UN Treaty Database) та інші сервери секретаріатів організацій, де доступні примірники договорів.

International Law in Brief Index – by the American Society of International Law.

Періодична електронна публікація відслідковує розвиток міжнародного права і включає фрагменти договорів, рішень, іншої спорідненої документації, яка з'являється щомісяця і відображає зрушення в міжнародно-правовому регулюванні.

The Avalon Project at the Yale Law School. Documents in Law, History and Diplomacy

Переважно документи з історії зовнішньої політики США, але є й Англо-саксонські хроніки, Велика Хартія вольностей, Кодекс Хаммурапі, Секретний протокол до пакту Молотова-Ріббентропа, Пакт Ліги націй та ще дещо.

Lauterpacht Research Centre for International Law State Responsibility Project

Історія роботи Комісії міжнародного права ООН над проектом Статей про відповідальність держав: документи та деякі теоретичні статті.

Право країн світу/Foreign Law Databases

International Constitutional Law

Тексти конституцій багатьох країн світу в перекладі англійською, практика конституційних судів, короткі відомості про країни.

VIVO VOCO! – Основной закон/Russian, Soviet and Foreign Constitutions

Всі конституції Росії та СРСР, які коли-небудь діяли чи лише пропонувались, від «Руської Правди» Пестеля до проекту Договору про утворення союзної держави з Республікою Білорусь. Для порівняння – декілька чинних конституцій інших країн.

Finding Foreign Law Online When Going Global – by Lyonette Louis-Jacques, Foreign and International Law Librarian and Lecturer in Law University of Chicago Law School, D'Angelo Law Library

Покажчик юридичних ресурсів різних країн в Мережі: де шукати цитати з джерел права, повні тексти, англійські переклади, бази даних.

До головної || To the main page || Де шукати/Where to Search || Що читати/What to Read || Дослідницькі та освітні установи/Studies and Research

©Valya Rzhevskaya, 2001.