This version of the page http://www.vstu.vinnica.ua/ua/news3.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-12-07. The original page over time could change.
 Новини 
на головну карта сайту
  ПЄДЕСТАЛ ПІВФІНАЛУ ПЕРШОСТІ СВІТУ З ПРОГРАМУВАННЯ — УКРАЇНСЬКИЙ! 2007-11-09

      Студенти-програмісти нашого Вінницького національного технічного університету вибороли 2 місце у європейському півфіналі першості світу АСМ з програмування.
   Команда у складі Дмитра КОРЖИКА, Дмитра БІЛОУСА і Андрія КОЗАЧУКА (тренер — кандидат технічних наук, доцент Володимир МЕСЮРА) здобула путівку до фінальних змагань кращих програмістів планети. До того ж Дмитро КОРЖИК і Дмитро БІЛОУС виходять до світового фіналу вдруге за три роки!
   Тож, можна твердити, що ВНТУ уже має школу підготовки програмістів-олімпійців.


   Вперше в історії півфіналів весь п’єдестал вибороли українські команди! І вперше, до фіналу не пробилася жодна з двадцяти однієї команди столичних університетів країн південно-східної Європи!
   У квітні до Канади за перемогою у фіналі змагань кращих програмістів планети вирушать студенти Львівського національного університету ім. І Франка і Вінницького національного технічного університету.

   Наприкінці жовтня до Бухаресту приїхали одинадцять українських команд для участі у південно-східному європейському півфіналі першості світу АСМ з програмування, в якому за вихід у фінал змагаються представники кращих університетів 11 європейських країн: від Словенії на півночі до Туреччині на півдні; від Албанії на заході до України на сході.
   Вірили в свої сили! Адже у вересні на фіналі Всеукраїнської студентської олімпіади, що проходив у нашому Вінницькому національному технічному університеті, показали чудові результати. Фінал проходив як перший етап відкритого Кубку CBOSS, в якому паралельно з українськими командами за допомогою Інтернет змагалися близько 350 команд з країн колишнього СРСР, Болгарії та Польщі. І п’ять українських команд, що представляли Львівський національний університет ім. І Франка, Київський національний університет ім. Т.Шевченка, Національний технічний університет «ХПІ» та Вінницький національний технічний університет увійшли до першої десятки тих змагань! А колеги по півфіналу з Болгарії, які до 2005 року домінували у нашому півфіналі, опинилися аж у третьому десятку.
   До того ж, на фінал особистої першості світу з програмування до м. Орландо (США), одразу з Бухарестського півфіналу направлялися два українці: львів’янин Василь БІЛЕЦЬКИЙ та вінничанин Дмитро КОРЖИК. На всіх же наших суперників по півфіналу такий представник був лише один – студент Бухарестського університету. Та й в рейтингу Топкодера Україна посідала на той момент п’яте місце проти 15, 18 та 23 місця наших головних суперників по регіону з Румунії, Болгарії та Сербії. Й у рейтингу кращих університетів за результатами особистих олімпіад Топкодера кращими були українські університети.

   І ось – змагання. Хто зуміє набрати швидкість зі старту? Чи зможуть найспритніші утримати темп до кінця? Бажане місце у першій двійці, що надає право виходу до фіналу!
   Команда Львівського національного університету ім. І Франка створює справжнє диво — фінішує з 9-ма задачами! Небачений результат! За дві години вони впоралися з усіма задачами, на розв’язок яких було відведено 5 годин!
   185-а хвилина... Цієї хвилини команда Вінницького національного технічного університету у складі Дмитра КОРЖИКА, Дмитра БІЛОУСА і Андрія КОЗАЧУКА, розв’язавши дев’яту задачу посідає друге місце і забезпечує собі путівку до фіналу всесвітньої першості з програмування!!! До того ж Дмитро КОРЖИК і Дмитро БІЛОУС виходять до фіналу вдруге за три роки!
   Вінничанам вистачило на розв’язок 9 задач лише 3 години! А далі, вони разом зі львів’янами спостерігали за ходом змагань як глядачі, вболіваючи за інші українські команди. Але свій головний сенс – вихід у фінал першості світу — для амбітних столичних команд країн південно-східної Європи боротьба вже втратила.
   І лише за сорок хвилин після вінничан останню задачу розв’язують кияни — команда Київського національного університету імені Шевченка.
   Українські команди розташувалися у підсумковій таблиці трьома щільними групами, посівши місця: з першого по третє, з сьомого по одинадцяте та з шістнадцятого по вісімнадцяте. Чотири команди розв’язали по 9 задач, чотири – по вісім, дві – по сім і одна – шість. Середня кількість розв’язаних задач на команду – 8 з 9!!! Зауважимо, що з 44 команд-учасниць півфіналу, дві не розв’язали жодної задачі, п’ять впоралися лише з однією задачею, чотири – з двома. Задачі не були простими. Традиційно – більшість місць у верхній частині підсумкової таблиці посіли класичні університети — шість з першої вісімки, що обумовлюється необхідністю неабияких знань з математики.
   І особливо радісно, що фундамент цього українського тріумфу було закладено саме у нашому Вінницькому національному технічному університеті, який з 2000-го року запропонував проводити Всеукраїнські олімпіади за формулою першості світу. Українські команди стали щорічно нарощувати свій потенціал і вже за два роки перетворилися зі статистів на грізних суперників, а останніми роками – й на беззаперечних лідерів південно-східної Європи.


   Володимир МЕСЮРА,
   координатор Всеукраїнської олімпіади з програмування,
   президент ВБФ «Асоціація підтримки та розвитку інформаційних технологій»,
   член журі півфіналу першості світу АСМ з програмування,
   кандидат технічних наук, доцент кафедри інтелектуальних систем ВНТУ