У рамках Всеукраїнського фестивалю науки

№ 5, 2007

http://www.intelvlas.com.ua

 

У рамках першого Всеукраїнського фестивалю науки, який проходить 16-19 травня, у Будинку вчених 17 травня відбувся Круглий стіл на тему: «Від наукової ідеї до конкурентноздатної продукції».

Головуючий заходу Павло Цибульов, в. о. ректора Інституту інтелектуальної власності і права, та представник Британської Ради в Україні Віктор Кириленко, менеджер проектів наука, довкілля та технології, привітали учасників з Всеукраїнським фестивалем науки, відмітивши про корисність проведення в його межах подібного Круглого столу. Віктор Кириленко, зокрема, зазначив, що «майбутнє України буде таким, яким буде майбутнє її науки і що цей захід допоможе краще почути один одного».

Доповідач Олександр Бутнік-Сіверський, завідувач економіко-правовим відділом Науково-дослідного Інституту інтелектуальної власності Академії правових наук України, виступив на тему: «Економіка інтелектуального підприємництва: від науки до виробництва». Він зазначив, що далеко не кожне бажання автора може бути реалізоване: держава відбирає лише найавторитетніші ідеї. Якщо фундаментальні науки не будуть стимульовані державою, нічого не зможе відбуватися. Головне, стверджує автор, має поєднуватися вся господарська сфера: як інтелектуальний, так і виробничий капітал, що тільки тоді дасть можливість нормальному розвитку.

Завідувач сектором трансферу технологій Управління інвестиційної та інноваційної політики Секретаріату КМУ Олександр Пічкур наголосив, що є абсурдною теза про рівність прав автора і роботодавця. У даному випадку абсолютне право належить творчій особі. Кабінет міністрів України намагається знайти механізми захисту прав автора і творця. На жаль, рівень доходів вчених поки що такий, що не можна зацікавити іти в науку.

Олександр Мазур, виконавчий директор «Технопарку Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона», розповів про діяльність технопарку як прискорювача інноваційного процесу, відмітивши, що створення технопарку було економічно вигідним для держави. Зараз підготовлений проект створення інноваційного бізнесу в Україні та вирішується питання залучення інвесторів.

Тетяна Степанкова, віце-президент УСПП, Голова комітету з питань інвестиційної політики та міжнародного співробітництва УСПП, заступник Голови правління Всеукраїнського українського-німецького форуму, присвятила свій виступ проблемним питанням інноваційного розвитку малого і середнього підприємництва. Доповідачка зазначила, що не треба створювати різновекторні структури, бо не буде єдиного процесу і державні кошти розпорошуватимуться.

Наприкінці проведення Круглого столу Павло Цибульов підсумував, що для того, щоб перетворити інноваційну ідею у конкурентноздатну продукцію, потрібен менеджер, посередник між авторами-творцями і державою, який би допоміг вченому вигідно продати свою ідею державі.

Після виступу доповідачів відбулася дискусія між учасниками Круглого столу. Так, Інна Гагауз, директор Центру розвитку малого бізнесу «Харківські технології», висловилась за те, що підтримкою інноваційної економіки повинна займатися держава, її роль у цьому процесі дуже велика. На думку головного редактора журналу «Інтелектуальна власність» Ірини Абдуліної, держава має фінансувати насамперед фундаментальну науку. На жаль, зараз наша наука і виробництво не в кращій формі. Наука як така вичерпалася. Головний редактор журналу «Винахідник і раціоналізатор», керівник USMB проекту Олександр Зубарев стверджує, що необхідно створити робочі групи з представників влади і науковців, має відбуватися симбіоз знань і досвіду.

підготувала Оксана Кудіна

 
 
 
 
 
 
  © ТОВ "Аспект-2003", 2006  
вул. Боженка, 11, к.404, м. Київ, м. Київ-150, 03680, тел.: 8 (044) 200-88-58, е-mail journal@intelvlas.com.ua