На головну сторінку | Зробити стартовою сторінкою | Додати до вибраного | Наші банери | Книга відгуків | Зворотній зв'язок 


РЕСУРСИ УКРІНФОРМУ












НАШІ ПАРТНЕРИ







ЛІЧИЛЬНИКИ










ЗВИЧАЙНИЙ МЕР НЕЗВИЧАЙНОЇ СТОЛИЦІ


Прибалтика поволі примушує стримати палкий темперамент, зануритися в ритм спокійного споглядання і розміреного перебігу подій в унісон вальсам Штрауса і Шопена. Саме класичну музику можна почути наяву в одному із звичайних міських тролейбусів, відвідавши столицю Литви м. Вільнюс.
Класична музика в міському транспорті м. Вільнюс - один з багатьох проектів, ідея якого належить молодому і заповзятливому меру міста Вільнюс Артурасу Зуокасу. Його непростий та цікавий життєвий шлях (від мийника посуду в голландському пабі до мера столиці європейської держави), багатий досвід, знаходять відображення в цілому фейєрверку неординарних проектів. Деякими з них, а також своїми планами відносно розвитку сфери туризму він поділився з кореспондентом УКРІНФОРМУ Ігорем Лавріненком.
- Пане мер, які особливості міста Ви могли б визначити серед інших?
- Наша мета показати Вільнюс не тільки як сучасне місто, яке відповідає всім європейським стандартам, з комфортабельними готелями, бізнес-центрами, конференц-залами, розвиненою системою супермаркетів, а й звернути увагу туристів на його багату історію та самобутню культуру народу. Я б хотів виділити ті визначні, історичні пам'ятки, які варто демонструвати не тільки європейським туристам, а й місцевим жителям. Саме з цією метою сьогодні ведеться реставрація таких культурних пам'ятників, як Нижній замок на Кафедральній площі, площа перед Ратушею, собор Святого Миколая та багатьох інших.
- Ви вважаєте, реставрація історичних пам'ятників зможе суттєво вплинути на туристичну привабливість міста, привернути увагу європейських туристів?
- Я в цьому переконаний, оскільки, за висновком експертної комісії ЄС, Вільнюсу надано право в 2009 році стати культурною столицею Європи. А такому званню необхідно відповідати, у тому числі і підвищуючи культурний рівень місцевих мешканців. Завдяки запропонованим мною проектам, незабаром жителів міста Вільнюс можна буде впізнати у будь-якій частині земної кулі, зокрема, завдяки їх вмінню слухати та розбиратися в класичній музиці. Щодня, споглядаючи на рекламних стендах і в муніципальному транспорті зображення і довідкову інформацію про історичних діячів, всесвітньо відомих художників і композиторів, будь-який житель Вільнюса зможе розповісти Вам про Босха, Листа або Чюрленіса. Користуючись таксі, туристи, які вперше приїхали в місто, з найперших хвилин свого перебування зможуть почути цікаву розповідь про визначні пам'ятки міста від водіїв-гідів, які обов'язково, разом з отриманням ліцензії на роботу в муніципальному таксі, проходитимуть спеціалізовані курси.
- Розвитку якого виду туризму, адміністрація міста віддає перевагу? Якими б Ви хотіли бачити туристів у Вашому місті?
- На це запитання я відповім, застосовуючи повчальний досвід отриманий мною від мера м. Прага. Він висловися так: "Я радий, що до Праги щорічно приїжджають близько 3 млн. туристів, але, на жаль, тільки 1 млн. з них справжні". Сьогодні справжніми для нас є не ті туристи, які приїжджають на 1-2 дні в гонитві за дешевим пивом і ширвжитком, а ті, які приїжджають з метою дізнатися більше про історію народу, познайомитись з особливостями нашої культури, поспілкуватися з цікавими та видатними людьми. Вважаю, що майбутнє нашого міста за культурно-історичним та бізнес-туризмом. Для цього в місті існує велика кількість історичних визначних пам'яток і можливостей.
У столиці існують чудові умови для розвитку бізнес туризму. Почато будівництво великого "Конгрес-хола" місткістю до 3 тис. чоловік, існують комфортабельні бізнес-центри, відреставровано безліч готелів. У готельному бізнесі здійснюються нові проекти, функціонують та продовжують вводитись в дію готелі, що належать до міжнародної готельної мережі "Holiday Inn", "Radisson SAS", "Kempinski", "Hyatt", "Novotel" та інші. Розвивається власна мережа готелів, прикладом якої може стати мережа готелів "Європа" класу "люкс".
…Отже, у високому європейському класі готельного сервісу я мав можливість переконатися на власному досвіді, зупинившись в готелі "Ramada", в центрі старого міста. Художньо оформлений інтер'єр номерів, сучасність і комфорт функціонально продуманого дизайну - є тими відмінними рисами, що, дозволили мені добре відпочити та відправиться за новими враженнями по вузьких та звивистих вулицях старого міста, які буду згадувати все своє життя та прагнути відвідати знову.
На моє переконання, кожен, хто відвідає Вільнюс, зможе знайти там те, що близьке його серцю. Дехто буде згадувати Вільнюс як романтичне старовинне місто, ніби то вкрите павутинням століть, з його інколи старезними будівлями і мощеними вуличками, невеличкими, але затишними ресторанами і кафе, оригінальною національною кухнею. Іінші закохаються в нього тому, що він вражаюче відображає плин часу, органічно поєднуючи в собі стилі архітектури від барокко до модерну. Треті за те, що тільки тут зможуть знайти масу розважальних заходів і життєрадісну атмосферу, привітне ставлення до приїжджих. Але всі зійдуться в єдиній думці, що Вільнюс - це чудове місто стародавніх церков і соборів, зелених парків і скверів, що і створюють атмосферу, в якій неможливо не відчувати піднесення. "Старе Місто" реконструюється і стає дедалі кращим - воно знаходиться під охороною ЮНЕСКО і приваблює все більше й більше туристів з усього світу.


Ігор Лавріненко, УКРІНФОРМ, спеціально для "Країн світу"

Автор висловлює глибоку вдячність співробітникам Посольства Республіки Литва в Україні й особисто Надзвичайному і Повноважному послу Республіки Литва в Україні панові АЛЬГІРДАСУ КУМЖІ а також директору творчого об’єднання ЗМІ «СЛАВУТА» за сприяння в організації прес-туру до Литви.



ВІТАЄМО!

ПОГОДА
Погода на 5 днів
ОПИТУВАННЯ!
Загружаю...
Інші курси валют ...

Всі права застережені. © Ukrinform 2004.
При використанні матеріалів посилання на Країни світу є обов'язковим.
З усіх питань звертайтесь за тел.: (044) 238-85-05
E-mail: mov@ukrinform.com