This version of the page http://www.obriy.pib.com.ua/2003/05_03/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-15. The original page over time could change.
Газета АКБ "Промінвестбанк" :: "Обрій-ПІБ"
Газета АКБ Промінвестбанк, Центральної Ради профспілки працівників Промінвестбанку, Партії національно-економічного розвитку України

№5 (115) 30.01– 5.02 2003 :: Шеф-редактор Володимир Матвієнко 

Проблем стало менше

Україна та Росія мають довіру на всіх рівнях і її треба використати для співпраці. Про це сказав Президент України Леонід Кучма на українсько-російських переговорах в розширеному складі, які пройшли під головуванням Президентів Росії та України. За словами Л. Кучми, багато для довіри зроблено під час проведення Року України в Росії в 2002 році.

Л. Кучма відзначив: «Якщо повернутися на рік у минуле, то проблемних питань (між Україною і Росією. – УНІАН) було набагато більше, ніж сьогодні». Л. Кучма підкреслив, що «сьогодні, якщо і є проблемні питання, то ми бачимо шляхи їх розв’язання». Президент РФ Володимир Путін згодний з тим, що за минулий рік Україні і Росії вдалося багато зробити, хоч є проблеми, пов’язані з економічними питаннями. Як вважає В. Путін, причини цих проблем зрозумілі і треба їх подолати. В. Путін підкреслив, що бесіда з Л. Кучмою дає підстави говорити, що «у взаємовідносинах між Росією та Україною буде все гаразд». Як повідомив В. Путін, українські та російські фахівці мають план дій на 2003 рік. Він також відзначив, що українські та російські фахівці працюють над узгодженням документів, які, він сподівається, побачать світ, повідомляє УНІАН.

На саміті СНД Леоніда Кучму обрано главою Ради президентів країн-учасниць Співдружності Незалежних Держав.

Фото УКРІНФОРМ


Україна сподівається на членство в СОТ

Як передають інформаційні агентства, український прем’єр-міністр Віктор Янукович, який очолює українську делегацію на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, заявив, що Україна вважає своїм завданням стати членом Світової Організації Торгівлі 2004 року. В. Янукович повідомив журналістів, що обговорював питання про вступ України до СОТ з Генеральним Директором організації Супачаї Панітчпакді. Український прем’єр заявив, що 25 лютого у Женеві відбудуться переговори України з СОТ, де має бути визначено умови її вступу до організації. Водночас прем’єр нагадав, що для набуття членства у цій організації Україна має підписати відповідні угоди із понад 30 країнами-членами, однак на сьогодні підписано лише 9 таких угод.

Іще один український посадовець, голова української делегації на переговорах щодо вступу в СОТ Андрій Гончарук заявив, що головними перешкодами вступу Києва до цієї організації лишаються законодавчі перепони, зокрема неприйняття Податкового кодексу. Напередодні експерт Фонду Карнегі у Вашингтоні Андерс Аслунд сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що банківські санкції FATF, застосовані проти України через недоліки у боротьбі з відмиванням грошей, будуть перешкодою для намагань України стати членом Світової Організації Торгівлі. Той факт, що Україна залишається у «чорному списку» FATF, робить таке членство неможливим, вважає експерт.

З країн колишнього Радянського Союзу членами СОТ стали країни Балтії, Молдова та Грузія. Дедалі частіше висловлюються сподівання, що наступного року такий статус отримає Росія, яку Сполучені Штати вже визнали країною з ринковою економікою.

Економіст Андерс Аслунд, колишній радник українського уряду та один з провідних закордонних фахівців щодо України, сказав, що більш жорсткі санкції FATF проти України можна пояснити кількома чинниками. Окрім офіційної версії про недосконалість українського законодавства, він називає також кадрову проблему, а саме: усунення з посади голови Агентства по боротьбі з відмиванням грошей Олексія Бережного, якого на Заході вважали компетентним і політично незаангажованим. Іншим чинником А. Аслунд називає притік в Україну близько 1 мільярда доларів, походження яких важко пояснити. Цей притік відбувся впродовж минулого року, коли інші країни зробили більш жорсткими заходи у боротьбі з відмиванням грошей.

Тим часом, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сільва, виступаючи на економічному форумі у Давосі, закликав найбільші промислово розвинуті країни та міжнародних інвесторів створити всесвітній фонд боротьби з бідністю. За словами президента Лули, найбагатші країни багато говорять про вільну торгівлю, але не втілюють слова на практиці. Ліві члени його власної партії скритикували бразильського президента за рішення поїхати у Давос, після того як він узяв участь у з’їзді антиглобалістів у Порто Алегре.

Фото УКРІНФОРМ


 
  [ на першу сторінку ]
  [ каталог установ банку]
  [Дотепні слова Володимира Матвієнка]
 
Сьогодні в номері:
від першої особи:
FATF рекомендує вдосконалити законодавство
україна і світ:
Прем’єр-міністр пообіцяв допомогти Житомирщині
философский трактат:
Как выдается желаемое за действительное
компетентно:
За розвиток національної економіки та підтримку вітчизняного виробника
АКБ «Національний кредит» – сім років стабільності і надійності
Грошові потоки мають бути прозорими
наш репортаж:
Ми – крилата нація
партійне життя:
Молодіжна організація ПНЕРУ і спорт
спортивний калейдоскоп:
Льюїс може зустрітися з Віталієм Кличком у квітні
культурна мозаїка:
Бомбей
медична панорама:
Як у побуті захистити себе від шкідливого впливу
дивовижний світ:
Фантастичне стає реальністю
  Пошук:

obriy@press.pib.com.ua