Сонце палило нещадно. Червоний пил осідав на капоти машин. Споряджена суперсучасною технікою та обладнанням автоколона рухалася до Великого Каньйону. Їхали швидко, щоб устигнути до вечора. Планували знімати на заході сонця. ВІН - звичайно ж, героїчного вигляду "ковбой", зірка Голлівуду, пройшов спеціальну підготовку й працює без каскадера-дублера; і ВІН погодився на небезпечні й ризиковані трюки, які треба зняти для заставки відомої і популярної в Україні програми "Імперія Кіно" каналу "1+1". Звичайна метушня на знімальному майданчику припинилася, щойно прозвучала команда: "Мотор!.."

На цьому закінчується рожевий сон дизайнера й починаються сірі, тривожні й повні сумнівів - "вийде-не вийде?" - будні.

Зміна концепції мовлення, наявність блоків інтерактивного спілкування з глядачем та зміна сітки дали поштовх модернізації заставки "Імперії Кіно". Ця програма, що виходить у прайм-тайм, вимагала особливої ідентифікації. Під час численних обговорювань ми зупинилися на ідеї серії заставок, тематично орієнтованих на окремі, найпопулярніші кіножанри - пригоди, комедія, детектив, мелодрама тощо.

Початок будь-якої роботи - хороша ідея. Заставку для пригод вирішили зробити схожою на фільм "Індіана Джонс". Для створення відповідної атмосфери вирішили використати відомий у кіно прийом комбінованих зйомок - з подальшим суміщенням фону та зображення переднього плану. Детальна розкадровка значно полегшила завдання, та, лише отримавши вихідний матеріал, ми зрозуміли, що попереду копітка робота не тільки з суміщення зображень та корекції кольору.


Знімали на BETACAM SP. Натура - глиняний кар'єр неподалік від Києва. Підходящий автомобіль знайшли в автоклубі, героя - серед водіїв телеканала "1+1", одяг - з миру по нитці, змію - на станції юних натуралістів, реквізит - на кіностудії ім. О.Довженка. Лого програми виконали на плиті з теплоізоляційного матеріалу, пофарбування якого імітувало камінь.

Заставка "Імперія кіно" -- вечір пригод.

Проект був зроблений тільки у програмі ADOBE AFTER EFFECTS. Для суміщення відео з фоном знадобилася попередня стабілізація вихідного зображення за допомогою Keyframe Assistant - Motion Stabilizer.

Прибрати притаманну відео жорсткість і змінити кольорову гаму зображення, зробити її більш "кіношною" - таке було наступне завдання. Його реалізували простими й доступними будь-кому, навіть дизайнерові-початківцю, засобами, вибравши з ISFX Matte Wizard - Faster Blur, як найшвидший, і звичайний Levels. Все.

Імітація глибини зображення досягалася за допомогою Compound Blur, який накладався на відео, що коригувалося. Взаємодіючи із заздалегідь створеним однорідним шаром-маскою, відео розмивалося за таким законом: те, що підпадає під білу частину маски - чітке, під чорну - розмите.

З погляду технічного втілення проект (нагадаємо, що йдеться про серію тематичних заставок програми "Імперія Кіно" див. ТРК #4, 1999 р.) не містить нічого революційно нового. У великому кінематографі такі прийоми, як комбінована зйомка, рір-проекція, корекція кольорів тощо давно є азами кіновиробництва. У даному разі, на наш погляд, особливий інтерес викликає те, що всі ці методи використовувалися для створення крихітних (за "кіношними" мірками) 30-секундних роликів, бюджет яких, природно, вкрай обмежений. Тому ми хочемо розповісти про те, як ми готувалися до зйомок цих роликів, на прикладі заставки до фільмів жанру мелодрама, яка отримала робочу назву "романтична історія".

Отже, сюжет винятково простий та однозначно ідентифікує жанр фільму: любовне побачення на балконі середньовічного замку при світлі повного місяця та зірок. Юнак цілує дівчину, але раптом їхню увагу привертають якісь дії за балконом, і вони мусять розлучитися ( у якості фактора "загрози" виступають ченці, які йдуть уздовж стін замку із запаленими смолоскипами). Юнак збігає по сходах униз, а дівчина знімає з грудей медальйон і кидає його коханому. У фіналі на долоні юнака лежить медальйон із логотипом "Імперія Кіно".


Вже з самого сценарію видно, які труднощі на нас чекали. По-перше, середньовічний замок у Києві знайти, м'яко кажучи, нелегко, тим більше, замок з балконом, з якого б відкривалася панорама відповідного до епохи міста, залитого світлом повного місяця. По-друге, потрібні актори з романтичною зовнішністю, що створили б гармонійну пару, і потрібні відповідні костюми. По-третє, для фінального кадру був потрібен старовинний медальйон, ще й із логотипом програми.

Проаналізувавши всі вихідні дані, ми почали шукати натуру, акторів, костюми тощо. Як балкон вирішили використати гранітні сходи на вул. Володимирській, біля Історичного музею. При цьому в кадр мав потрапляти тільки невеличкий майданчик з героями, у глибині якого було зімітовано вікно зі світлом, що пробивається крізь штори. Решта - башти замку, зоряне небо, місяць - мальовані.

Заставка "Імперія кіно" -- романтична історія.

Акторів на ролі юнака й дівчини підбирали одночасно, щоб досягти максимальної гармонії їхніх стосунків. Для створення костюмів скористалися великим гардеробом Національної кіностудії ім. О.Довженка. Але ми не ставили завдання прив'язатися до якоїсь певної епохи. Образи героїв мали бути дуже широкими й узагальненими, тому костюми складали з різних частин, внаслідок чого сталося змішування епох та стилів. Найбільша проблема була з медальйоном - знайти підходящу за формою, розміром та фактурою антикварну річ дуже важко. Тим більше, що, за задумом, на її поверхню треба якимось чином нанести назву "Імперія Кіно". Тому ми вирішили змоделювати медальйон у тривимірній програмі, а тоді покласти у зняту на відео "живу" руку. Для моделювання використовували 3D Studio Max. Після суміщення моделі й кадру відео вся сцена зазнала корекції колору.


Особливої уваги заслуговують сцени, зняті на рір-проекції. Річ у тім, що в одному з фрагментів, де дівчина кидає медальйон, за її спиною має бути видно замок і небо. Але камера знімала балкон знизу, тому довелося спорудити величезну раму з тканиною ріру й підняти її високо над головою дівчини. При цьому рір має бути абсолютно нерухомим і рівномірно освітленим. Як виявилося, досягти цього вночі на вулиці неймовірно складно. Тому вся надія покладалася на прекрасні можливості фільтрів з "прорізування" ріру Ultimate. Спочатку за допомогою фільтра Screen Correction досягли ідеальної різниці освітлення ріру, потім за допомогою Grain Killer пом'якшили відеошум, після чого тонким підбиранням настройок фільтра Ultimate практично ідеально прорізаються навіть тонкі кучері нашої героїні.


Звичайно, не обійшлося й без курйозних моментів. Наприклад, коли знімали той самий епізод з ріром, зіткнулися з тим, що яскраво-біла сукня героїні, залита світлом приборів, літньої ночі привернула увагу різноманітних нічних комах, і пізніше з великого числа знятих дублів дуже важко було відібрати такий, де по сукні не повзав би якийсь жук. До того ж, медальйон падав поруч із камерою, а не в об'єктив (було й таке). А в епізоді, де юнак розлучається з дівчиною на тлі чорного неба, як потім з'ясувалося, чітко видно електричний кабель, який довелося вичищати за допомогою фільтрів Wire Removal.
імперія кіно -- [ 942 Kb ]

вечір пригод -- [ 1,98 Mb ]

вечір зірок -- [ 1,59 Mb ]

вечір кохання -- [ 1,65 Mb ]

святковій вечір -- [ 1,56 Mb ]

вечір таємниць -- [ 1,27 Mb ]