Свого часу цей твір став літературною подією. Успіх був таким приголомшливим, що багатомільйонний тираж увійшов до Книги Рекордів Ґіннесса. У 1987 році книгу Анатолія Рибакова "Діти Арбата" читали всі, а всесвітньовідома компанія ВВС навіть мала намір зробити кіноверсію роману, але рішення залишилося нереалізованим. Екранізація знаменитого роману з'явилася тільки сьогодні, завдяки авторам таких телехітів, як "Вулиці розбитих ліхтарів" і "Агент національної безпеки". Крізь кремлівські інтриги, злодійства НКВС та інші політичні реалії 30-х років на перший план виходить зворушлива історія кохання Варі й Саші, Ромео та Джульєтти радянських часів.

Уперше ідея екранізувати популярний твір Анатолій Рибакова прозвучала чотири роки тому. Був навіть зроблений перший крок у цьому напрямі: компанія придбала у вдови письменника Тетяни Рибакової права на екранізацію трьох творів автора: "Діти Арбата", "Страх" і "Прах і попіл". Але важкий шлях хороших намірів! Як прокоментував генеральний директор компанії-виробника "Новий російський серіал" Андрій Каморін, "бувають ситуації, коли є задум, але на його здійснення нема коштів, тому доводитися чекати кращих часів". Це випадок з "Дітьми Арбата". Матеріал чекав свого часу чотири роки, і лише зовсім недавно автори змогли взятися за такий великомасштабний проект. Він їм обійшовся у 300 тисяч доларів, але має принести набагато більше. Заради "Дітей Арбата" і героїні цієї вражаючої історії, Варі, популярна молода актриса Чулпан Хаматова навіть зрадила великий екран. На знімальному майданчику телефільму для неї багато нового. По-перше, зірка фільмів "Країна глухих" і "Місячний тато" вперше бере участь в серіальному проекті, а, по-друге, вперше змінює колір свого волосся - вона стала блондинкою. Хоча, за словами відомого своїми екранізаціями російської класики і, зокрема, "Принижені й скривджені" режисера Андрія Ешпая, він шукав акторів не за зовнішньою схожістю з героями роману. "Ми хотіли знайти виконавців з яскравою індивідуальністю", - говорить Ешпай.
 
У ролі Ромео сталінської епохи Саші Панкратова знявся актор МХАТу Євген Циганов, а роль вождя народу Сталіна дісталася ще одному героєві "Країни глухих" Максиму Суханову. Щоправда, актора дуже довго не затверджували на роль - через те, що Суханов зовні нітрохи не схожий на Йосифа Віссаріоновича. Якби не зусилля художників-гримерів, навіть акторський талант Максима не допоміг би йому стати Сталіним в очах керівництва. До інших історичних персон вимоги схожості були не такі суворі: товариша Каменєва втілив Євген Кіндінов, а Єжова зіграв "буржуйський" лиходій Кудла (а насправді - найдобріша людина) Андрій Смоляков. Також у серіалі беруть участь Євгенія Симонова, Еммануїл Віторган, Данило Страхов і Марія Аронова.
На думку авторів, за всіма викриттями культу особистості Сталіна читач 80-х не помітив великої історії кохання, і тепер цю несправедливість буде виправлено. Звісно, сам роман у сценарному варіанті трохи змінений, але загалом автори постаралися зберегти характер і атмосферу книги. Над сценарієм працювали справжні професіонали - автор незабутньої стрічки "Москва сльозам не вірить" Валентин Черних і його учениця Юлія Дамскер. Дружина письменника Тетяна Рибакова передала сценаристам архівні матеріали, які служать основою для створення романів самому авторові, й весь процес написання сценарію проходив під її пильним наглядом. Цікаво, що по самому Арбату його "Діти" й не гуляли, точніше - на ньому не знімалися. Найбільш "арбатським" місцем у Москві виявився Бадаєвський пивоварний завод, де ще лишилися споруди 30-х років. Тут, у збудованих декораціях, і проходили зйомки нового російського серіалу, хоча за час зйомок група побувала і у Твері, і в Нижньому Новгороді, а насамкінець - навіть у Парижі. У "Дітей Арбата" широкий діапазон.