This version of the page http://www.sho.kiev.ua/article/215 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-08-07. The original page over time could change.
Журнал культурного сопротивления «ШО»
  • На первую
  • Карта сайта
  • Архив номеров
  • Контакты
  • О ПРОЕКТЕ
  • РЕДКОЛЛЕГИЯ
  • Подписка 2007
  • Киевские Лавры 2007
  • РЕКЛАМА
  • КОНТАКТЫ
  • ФОРУМ
АРХИВ НОМЕРОВ
#08. АВГУСТ 2007
Любко Дереш - осеменитель культуры
[...]
  • Кино
  • Афишо
  • Галерея
  • ТВ
  • ШО маемо
  • Вне Шоу-бизнеса
  • ШО пишем
  • Пятна с Анатолием Ульяновым
  • Шок номера
  • Проза
  • Поэзия
  • Книжный дозор

#08. Август 2007
Крізь тернії звуку
Сучасні тенденції тернопільської музики
Властиво, що читачі, можливо, з деякою підозрою поставляться до теми статті — адже Тернопіль за традиційними міркуваннями є звичайним невеликим обласним центром, відрізаним від магістральних музичних автобанів. Однак, смію вас завірити, адміністративна провінційність, насправді, зовсім не є перешкодою для функціонування в місті потужної музичної сцени, далекої від містечкового епігонства й примітивної еклектики. Більше того, завдяки окремим виконавцям, Тернопіль можна розглядати як унікальне явище в сучасній українській музиці. Але про все по черзі.

Отже, тернопільську музику умовно можна розділити на кілька частин. По-перше, традиційна поп-рок-музика. Такі команди, як «Ті, що падають вгору», «Імола», «Скай» давно вже пройшли стадію копіювання і своєю самобутністю (хоча у даній течії такий критерій я вживаю з певними застереженнями) впевнено можуть конкурувати (і конкурують!) зі столичними представниками жанру (цьогорічний переїзд останніх на пмж до Києва і підписання контракту з «Lavina music» — зайве тому свідчення). Словом, за комерційний і творчий потенціал популярної гітарної музики у Тернополі можна не переживати: якісний мейнстрім грали, грають і будуть грати. І тепле місце тепер уже столичних «Скай», переконаний, довго порожнім не залишиться. 

Також можна з впевненістю констатувати, що досить комфортно себе почувають і представники протилежного музичного крила — екстремального важкого року. Цей напрямок, пік популярності якого хоч і прийшовся на сeредину 90-тих, тим не менше має у Тернополі досить і щирих шанувальників, і музичних апологетів. А гардкор і нью-метал все ще продовжують залишатися у середовищі тінейджерів і студенства найбільш відповідним синонімом слову «рок», хоча на дворі далеко не 70-ті, чи 80-ті, коли для струсу суспільної свідомості вистачало однієї зафузованої гітари чи дісторшену на максимальній гучності. Що ж, ця прикрість, одначе, характерна не тільки для Тернополя, але й для цілої країни (її причини і наслідки — тема окремої великої розмови). Хоча й серед зграї клонованих «korn-ів» є й кілька цікавих божевільних експонатів (скажімо, молодий «Деспот» чи ветерани «АЛМ», які, на жаль, цього року остаточно зійшли зі сцени). Опікується всім «блек-дезз» товариством «Western Metal Session», який влаштовує регулярні концерти, а також фестиваль «Нівроку» і тернопільський рок-клуб. Останні, щоправда, йдучи за модою, надають перевагу «новим металістам», яких ставлять гедлайнерами на всі акції. Що ж, це їхнє право й вибір, який, знаючи музичні смаки керманичів даних структур, навряд чи зазнає істотних змін протягом -надцяти років. Єдина прикрість: всеукраїнський фестиваль «Нівроку» ризикує молодіжне мистецтво — адже саме його він і має висвітлювати — звести до вузької гардкорової стежини. 

Однак і такі штучні греблі зовсім не є перепоною для розмаїтого музичного потоку, який, оминувши ці консервативні бастіони, потрапив на цілком придатну територію. Маю на увазі мистецький клуб «Рейвах», який зручно вмостився в альтернативній ніші. Альтернативній у тому сенсі, що пропагує відмінну від вищенаведених музичну естетику. Перш за все, це стосується експериментальної та електронної музики. Ці течії, свідомо ігноровані рок-ортодоксами, у Тернополі знайшли не тільки підтримку, але й бурхливий розвиток. Вже не один рік флагманом актуальної музики є формація ZSUF, знана далеко за межами міста. Її музичні інтереси простягаються від індастріелу і нойзу до психоделії і електроніки з активним залученням відеоарту, різноманітних перформансів та гепенінгів. Нечасті виступи у рідних стінах компенсуються влучною гастрольною діяльністю (цьогоріч: фестиваль етнічної музики і ленд-арту «Шешори-2005», готичні фестивалі «Некрополіс», виступи у Рівному, Львові, Дніпропетровську тощо), а також чималим студійним доробком (останній альбом «Глухі прозріють» (2005р.) вийшов додатком до музичного журналу «Аутсайдер», №5) плюс різні побічні студійні проекти: БТР, Rotman, Dr.Ubilov. Крім того, музичними соратниками й однодумцями ZSUF є учасники напівстудійного проекту Electrostatic Death — нетривіальна електроніка з елементами «клікс-енд-катс». Під крилом «Рейваху» знайшли притулок також і молоді літератори (які полюбляють влаштовувати свої творчі вечори під «альтернативний» музичний (відео) супровід) та радикальні ді-джеї (їх напівтаємні power-noise рейви пробирають до кісточок і потроху набувають розголосу). Отож, така «нетрадиційна» для Галичини музика користується неабиякою популярністю серед прогресивної молоді (а це переважно студенти, хто не знає — у Тернополі їх навчається майже 40 тисяч), яка (на відміну від сусіднього Львова, що, як не прикро, по вуха загруз у болоті музичної консервації) має нагоду бачити і чути наживо щось набагато цікавіше за банальне гітарне бряцання.

Свого часу «Рейвах» підтримував і панків, однак ті й справді виявилися панками — смачно відригнувши на довкілля, вони успішно зникли з музичних горизонтів (мабуть, до наступної реінкарнації). Поки що заліг на дно і найстаріший колектив міста — Nameless, ідейним натхненником якого є керманич «Рейваху» Зорян Безкоровайний. За останньою інформацією, він, наразі, працює над інтернет-проектом «Купуємо волосся», де намагається поєднати улюблені 60-ті з сучасними комп'ютерними технологіями. Результату, до речі, залишилося чекати не довго.  

Загалом же, найбільш перспективним у Тернополі вбачаю розвиток саме навколоелектронної музики, у якій хоч ми й відстаємо від решти світу з точки зору  масовості, зате маємо що і чим наздоганяти. Прогнозую і поступове збільшення кількості слухачів даної музики, навіть незважаючи на певну інформаційну блокаду (маю на увазі радіо й музичне ТБ, які продовжують нас годувати другорядним попкорном). Зрештою, все буде залежати від музичної активності головних «експериментальних» героїв, а те, що вони сьогодні мають потенціал та бажання рухатися і розвиватися далі, — неабиякий аргумент на їхню користь. ZSUF, як явище, є взагалі унікальним для цілого Західного регіону, позаяк цей напрямок музики чомусь і досі не зрушився з мертвої крапки у сусідніх набагато більших Львові, Франківську чи Рівному. Дуже хотів би вірити, що така антимасовість експериментальної музики є тимчасовою, і незабаром стан справ зміниться на краще (стане можливим навіть проведення цілих регіональних фестивалів сучасного музичного мистецтва). Можливо, усе це буде вже в цьому роцi. 
 
Олександр РОТМАН

Про ZSUF: www.zsuf.net
Про «Рейвах»: www.reivakh.org.ua
Про «Аутсайдер»: www.autsaider.org
Про гурти: www.alt-m.te.ua
Средний балл: 10.00
Проголосовало: 1

Комментарии

Andron_metal16.12.2006
Єдиним хорошим музичним фестивалем в Тернополі був Сейшн. Всі вже давно спопсились. Рейвах, Висадки, Нівроку...Все перейшло на новий для себе рівень. Рівень лажової попси. Де-не-де ше появляються панки. Але хіба це альтернатива? Про Рейвах взагалі навіть згадувати не хочеться, про Безкоровайного тим більше. Поки був Протасевич та Пелех Неймлес був Неймлесом, а потім це стало пародією, а Зорян клоуном. Але і Сейшену сьогодні вже нема. Хіба Нівроку може запросити таких грандів, як Hatecraft? Це група, яка записувалась разом з Children of Bodom, Fintroll, Canniball Corpse. А Сейшен зміг, без фінансової підримки. Хіба на Висадку приїжав Вельд? Хіба Рейвах приймав такі гурти? НІ!!! І велике спасибі Тарасу (бас Відьмака), Мітяю(ударні), Суну за те, що кілька разів зробили свято шанувальникам дез металу, бо інші фести ще не доросли до такого рівня, хоча існують вже огого.

Оставить комментарий

Имя:E-mail:
  • На первую
  • Карта сайта
  • Контакты
© ШО, 2006. По поводу перепечатки материалов и по вопросам рекламы
обращайтесь info@sho.kiev.ua