Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Перелік факультетів

     Факультет

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Кафедри

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Факультет технологiї бродильних та хлiбопекарських виробництв
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Декан - проф. Шиян Петро Леонідович
       Телефон:
          міський: 289-40-16
          внутрішній: 3-20

     Заступник декана - доц. Терлецька Віта Альбертівна
       Телефон:
          міський: 287-96-91
          внутрішній: 6-91

     Заступник декана - доц. Кошова Валентина Миколаївна
       Телефон:
          міський: 287-96-91
          внутрішній: 6-91

     Заступник декана - доц. Сергеєв Анатолій Дмитрович
       Телефон:
          міський: 287-94-82
          внутрішній: 4-82

     Заступник декана - доц. Тодосійчук Сергій Романович
       Телефон:
          міський: 287-94-82
          внутрішній: 4-82


Короткі відомості

Назад

      Утворений у 1974 р. на базі двох факультетів – технології бродильних виробництв та технології хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв, які у свою чергу були створені в 1963 р. на основі технологічного факультету. Факультет технології хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв на той час був єдиним у СРСР. Факультет технології бродильних виробництв (ТБ) очолювали кандидати технічних наук, доценти М.В. Зазірна, Н.В. Воїнова (1963 – 1966 рр.) П.В. Колотуша (1967 – 1974 рр.), а факультет технології хлібопекарського, макаронного та кондитерського виробництв протягом усього періоду існування (1963 – 1974 рр.) очолював кандидат технічних наук, доцент О.А. Руденко- Грицюк. Студенти обох факультетів навчались за денною, вечірньою та заочною формами навчання. Студенти денної форми навчання поділялися на "стажників", які мали досвід роботи за спеціальністю не менше одного року, і "безстажників" – без такого досвіду. Останні поєднували навчання на денному відділенні з роботою на підприємстві.

      До складу факультету ТБ входили випускова кафедра технології бродильних виробництв, яку очолювали професори П.М. Мальцев, П.С. Циганков (1973 – 1979 рр.) і кафедра процесів та апаратів на чолі з професором В.М. Стабніковим. До складу факультету технології хлібопекарських виробництв (ТХ) входили випускова кафедра технології хлібопекарського, макаронного і кондитерського виробництв, кафедри фізики, аналітичної хімії і фізичної та колоїдної хімії. Очолювали випускову кафедру доценти К.Д. Жура, І.М. Литвак, а з 1954 р. професор А.А. Міхелєв, колишній головний інженер об`єднання Укрголовхліб. У 1975 р. обидва факультети були об'єднанні в один факультет технології бродильних і харчових виробництв (ТБХ).

      За роки існування факультету ТБХ його очолювали доценти Л.П. Журавльова, В.І. Теличкун (1975 – 1977 рр.), член-кореспондент УААН В.І. Дробот (1977 – 1999 рр.). З 1999 р. декан факультету – професор В.М. Ковбаса. Заступником декана технологічного факультету і факультету ТХ після його створення тривалий період працювала доцент Н.І. Берзіна. Переживши блокаду Ленінграда, вона після закінчення КТІХП в числі першого випуску технологів-хлібників у 1950 р. була залишена для роботи асистентом на тільки що створеній кафедрі технології хлібопекарського, макаронного й кондитерського виробництв. Протягом своєї майже піввікової творчої праці на кафедрі та факультеті Н.І. Берзіна була невтомним поборником удосконалення методики навчання у вищій школі, що стало вагомим внеском у науково-методичну роботу університету.

      У різні роки до складу факультету входили кафедри біохімії, яку очолювали професори К.П. Петров, Г.О. Нікітін, та фізичної і колоїдної хімії, яку очолювали доцент О.А. Думанський, професор В.В. Фесенко. Нині до складу факультету входять три випускові кафедри: біотехнології продуктів бродіння, екстрактів і напоїв (з 1979 р. очолює професор В.А. Домарецький); технології хліба, кондитерських, макаронних виробів, харчоконцентратів і зерна (з 1994 р. очолює член-кореспондент УААН В.І. Дробот); процесів та апаратів (з 1988 р. очолює професор І.Ф. Малежик) та кафедри фізики, аналітичної хімії, філософії, очолювані відповідно доцентами П.А. Вознюком (у 1994 – 1997 рр. професором А.М. Греховим), Є.Є. Костенко, М.Г. Кітовим.

      Кафедри факультету мають достатні площі та добре оснащені навчальні та науково-дослідні лабораторії. Цьому значно сприяло переведення у 1982 р. випускових кафедр та кафедри аналітичної хімії у новий лабораторний корпус, де їм було виділено приміщення загальною площею понад 1500 кв.м. Усі випускові кафедри мають комп'ютерні класи та навчально-методичні кабінети. На факультеті діє спеціалізована аудиторія "Музей хліба", вісім філій кафедр, два навчально-науково-виробничих центри та п`ять базових підприємств. На сучасному етапі факультет готує фахівців із чотирьох спеціальностей – "Технологія зберігання і перероблення зерна", "Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів", "Технологія продуктів бродіння і виноробства", "Технологія зберігання, консервування та перероблення плодів і овочів" та двох спеціалізацій – "Технологія багатопрофільних переробних підприємств харчової промисловості" і "Технологія виноробства". Координатором інтенсивної творчої науково-методичної роботи виступає науково-методична рада факультету, в яку входять провідні методисти член- кореспондент УААН, професор В.І. Дробот, доценти В.Х. Суходол, Н.І. Берзіна, С.Р. Тодосійчук. Високому рівню методичної роботи сприяє і те, що при УДУХТ діє науково-методична комісія Міністерства освіти і науки України з харчової технології та інженерії, яку очолює член-кореспондент УААН, професор В.І. Дробот, а одним із її членів є доцент кафедри аналітичної хімії М.Г. Христіансен.

      Розроблені на факультеті навчальні плани, за якими здійснюється підготовка фахівців, постійно оновлюються з урахуванням вимог часу. Зокрема до 1992 р. підготовка фахівців здійснювалась за навчальними планами, затвердженими Міністерством вищої та середньої освіти СРСР. З 1992 р. навчальні плани розробляються безпосередньо в університеті відповідно до вимог освітньо- кваліфікаційних характеристик фахівців і затверджуються Міністерством освіти і науки України. Останнім часом поряд із введенням нових спеціальних дисциплін – "Хімія та товарознавство сировини", "Теоретичні основи харчових технологій", "Біохімічні та фізико-хімічні основи удосконалення технології галузі", "Оптимізація технологічних процесів галузі" – до навчальних планів було внесено ряд загальноінженерних та професійно-орієнтованих дисциплін, зокрема "Основи екології", "Математичні моделі у розрахунках на ЕОМ", "Основи фізіології та гігієни харчування" тощо.

      З 1995 р. факультет здійснює підготовку фахівців з напряму "Харчова технологія та інженерія" за ступеневою системою бакалавр – спеціаліст – магістр. Для забезпечення навчального процесу та державної атестації спеціальностей деканатом і випусковими кафедрами розроблені та затверджені освітньо- кваліфікаційні характеристики, освітньо-професійні програми та засоби діагностики (комплексні кваліфікаційні завдання) для всіх освітньо-професійних рівнів підготовки фахівців, які є основними складовими державних стандартів освіти. Усі спеціальності факультету атестовані за 1V рівнем акредитації. З кожної спеціальної дисципліни теоретична підготовка студентів проводиться на основі фундаменталізації – наукової інтеграції спеціальних курсів із хімічними дисциплінами, математикою, фізикою, а також з комп'ютерною технікою. Практична підготовка здійснюється на провідних підприємствах галузей. У минулому практика здійснювалась на передових підприємствах як України, так і Російської Федерації, Білорусії, республік Прибалтики і мала постійний характер. Нині бази практики розміщені в межах України. У середині 70-х років випускові кафедри виступили ініціаторами комплексного міжвузівського й міжкафедрального проектування. Захист таких проектів відбувався і відбувається на підприємствах за активної участі виробничників. Як правило, такі проекти є реальними. Наприклад, були виконані комплексні дипломні проекти на Андрушівському спиртовому заводі (Житомирська обл.), Барському (Вінницька обл.), Миронівському комбінатах хлібопродуктів (Київська обл.), пивоварному заводі "Оболонь", хлібокомбінатах № 1, 2 м. Київ тощо.

      Кафедри факультету першими в університеті в 1993 – 1994 роках перейшли на викладання всіх дисциплін державною мовою та на видання лише українською мовою підручників і навчальних посібників. Велику роботу в цьому напрямі здійснили академік В.А. Домарецький, член-кореспондент УААН В.І. Дробот, професор В.О. Маринченко, доцент П.В. Колотуша та ін. Змістовна навчально-методична робота, впровадження методів активного навчання, вдосконалення зв'язку навчального процесу і виробництва забезпечують високий рівень успішності студентів. У цілому по факультету абсолютна успішність студентів в останні роки постійно становить 97 – 98 %, якість понад 70 %. Студенти-відмінники навчання одержують іменні стипендії. Іменними стипендіатами в різні роки були А. Вдовиченко, В. Ковбаса, Л. Мельник. Переможцем змагання серед відмінників навчання за право бути сфотографованим біля Прапора Перемоги на честь 30-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні став студент ТБХ-1У-6 В. Ковбаса (1975 р.). Вагомий внесок факультету в науковий потенціал університету. Нині на кафедрах працює майже 100 викладачів, серед яких 14 докторів наук, професорів, понад 80 % викладацького складу мають наукові ступені та вчені звання. На всіх кафедрах ведеться підготовка наукових кадрів через аспірантуру й докторантуру. За останні 25 років співробітники факультету підготували й захистили 21 докторську і понад 120 кандидатських дисертацій. На випускових кафедрах створені наукові школи, що працюють над розв`язанням актуальних для харчової промисловості проблем. Ними керують член-кореспондент УААН, професор В.І. Дробот, професори В.А. Домарецький, А.М. Дорохович, П.Л. Шиян, І.Ф. Малежик, П.С. Циганков, В.О. Маринченко, А.Є. Мелетьєв, Н.О. Ємельянова. Кафедри підтримують тісні наукові зв'язки з багатьма зарубіжними науково- дослідними та вищими навчальними закладами, зокрема з Пловдівським інститутом харчової та смакової промисловості (Польща), Аграрним інститутом (Франція), Московським технологічним університетом харчової промисловості, Казанським технологічним університетом, Воронезькою технологічною академією(РФ), Могилівським технологічним інститутом (Білорусь), Гаванським політехнічним інститутом (Куба), Будапештським технічним університетом(Угорщина), Братиславським політехнічним університетом (Словаччина), Мюнхенським політехнічним університетом (Німеччина). Багато продуктів лікувально-профілактичного призначення, технологія яких розроблялась кафедрами, неодноразово демонструвались на виставках та ярмарках, у тому числі на міжнародній спеціалізованій виставці "Чорнобиль: екологія, людина, здоров'я" (Київ, березень 1996 р.); контрактовому ярмарку, що проводився під егідою Президента України (Київ, жовтень 1997 р.); виставці "Дитяче харчування", що проводилась під егідою Національного фонду соціального захисту матерів і дітей до Дня захисту дітей (Київ, травень 1998 р.) тощо.

      На факультеті набула нового змісту НДРС. Із введенням у навчальний план дисципліни "Основи наукових досліджень" вона стала невід'ємною частиною навчального процесу. Розділ за результатами НДР вводиться і в дипломний проект. Кожен рік виконується 10 – 15 науково-дослідних дипломних проектів. Багато студентів є співавторами наукових праць і винаходів. Так, тільки за останні три роки науковцями факультету разом із студентами опубліковано понад 30 наукових статей і одержано п`ять авторських свідоцтв на винаходи. На факультеті розвивається студентське самоврядування – важливий фактор підвищення відповідальності студентів, розвитку їх самостійності. За ініціативою студентів та викладачів у 1976 р. факультет став зачинателем проведення в інституті Днів факультету (доцент А.П. Демчук, старший викладач С.М. Котікова, студент І. Кострицька), конкурсів на кращу академічну групу, змагань у спортивно-оздоровчому таборі "Буревісник" тощо. Академічні групи – переможці конкурсу нагороджувались безкоштовними путівками в табір "Буревісник". Студенти брали найактивнішу участь у будівництві факультетського гуртожитку № 2. Завдяки роботі студради гуртожиток постійно посідав призові місця в конкурсі гуртожитків вузу, а на початку 80-х років став кращим серед вузівських гуртожитків Києва. У 1980 р. у ньому проживали учасники Олімпіади- 80. У гуртожитку постійно проводяться конкурси на кращу кімнату, вечори відпочинку, зустрічі з викладачами. Організаторами студентського побуту в гуртожитку були студенти В. Доценко, Л. Русавський, В. Сидір, І. Шейдаєв та ін. Величезною популярністю у студентів користувалась робота у студентських будівельних загонах. Кожен студент за п`ять років навчання двічі або й тричі працював на будовах Сахаліну й Камчатки, Тюменської області і БАМу, Казахстану й Заполяр'я, нечорноземних областей Росії, а також НДР, Чехословаччини, Болгарії, Угорщини. Серед активістів СБЗ були студенти В. Касілова, М. Машковський, Л. Рудзевич, П. Павук. Факультет постійно займає призові місця в оглядах-конкурсах художньої самодіяльності УДУХТ. На базі факультету в різні часи працювали вокально- інструментальний ансамбль, театр мініатюр, гуртки: вокальний, хоровий, сучасного класичного та бального танцю, бандуристів, скрипалів тощо. Найактивніші їх учасники – студенти Г. Богдан, Т. Никоненко, В. Горбач, Ю. Булій, П. Павук, С. Любенко, Т. Герасименко, А. Ревуцький, Л. Кулісенко, Л. Кострицька, Н. Білітюк, Т. Крижанівська.

      Колектив факультету неодноразово ставав переможцем і призером інститутських спартакіад з легкої атлетики, гімнастики, волейболу, баскетболу, шахів. Спортивну роботу на факультеті тривалий час очолювали Н.П. Карпюк, С.І. Барабаш. Серед кращих спортсменів – кандидати в майстри спорту, студенти М. Машковський, В. Матковський, І. Попа, Л. Ясинський. Значний внесок у виховний процес, становлення студентів як всебічно розвинених громадян – патріотів Української держави робить інститут наставників, який очолює доцент В.Г. Юрчак. Серед них досвідчені викладачі- наставники Л.М. Недєліна, Є.Г. Бондаренко, В.Є. Носенко, Л.М. Мельник, Н.П. Сугулова, М.О. Проценко, Н.Я. Гречко, В.А. Терлецька та ін. Кращими організаторами виховної роботи з числа студентів у різні роки були О. Рухленко, В. Бороденко, О. Ємельянов, Л. Рудзевич, А. Шустваль, В. Товмач та багато інших.

      Факультет пишається своїми випускниками, серед яких два Герої Радянського Союзу – Іван Жужукін та Валентин Зінченко. Учасниками Великої Вітчизняної війни були такі випускники і співробітники факультету: доценти І.А. Сисоєв, А.П. Демчук, М.М. Христенко, Є.І. Недріт, П.С.Циганков, професор І.М. Ройтер, асистенти Й.М. Куліковський, Л.А. Сурганова, Г.С. Островський. За роки існування факультету ТБХ здійснено 26 випусків і підготовлено понад 4000 спеціалістів. Значна кількість випускників залишилися працювати в університеті. Це – професор В.М. Ковбаса, доценти В.Г. Юрчак, В.М. Кошова, С.Р. Тодосійчук, А.М. Куц, М.А. Перегуда, Ю.В. Устинов, Л.Ю. Годунова, В.Л. Прибильський, Н.П. Сугулова, А.С. Вдовиченко, В.Л. Зав'ялов, асистенти Л.Ю. Арсеньєва, В.А. Терлецька, І.П. Бондар.

      Вихованці факультету працюють на відповідальних державних посадах, керівниками науково-дослідних, проектних організацій, вищих та середніх навчальних закладів, директорами підприємств тощо. Серед них – К.П. Старкова, О.Д. Пучек, Г.С. Богдан, Л.В. Русавський, В.К. Янчевський, В.Д.Косіянчук, Є.Я. Мартиненко, В.В. Боровський, В.І.Прохоренко, В.Ф. Товмач та багато інших. Вдосконалення організації навчального процесу на факультеті згідно з вимогами часу, методична і виховна робота, підвищення ефективності наукових досліджень та їх впровадження у навчальний процес, зміцнення матеріально- технічної бази кафедр, поліпшення побуту студентів – все це нерозривно пов'язано з діяльністю деканату факультету, що його беззмінно протягом 22 років (1977 – 1999 рр.) очолювала член-кореспондент УААН, професор В.І. Дробот, яка віддавала і нині як завідувач кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів, харчоконцентратів і зерна віддає майбутнім фахівцям свій потужний талант педагога, науковця, керівника-організатора.

 

© 2001 Design by LightGraphics