Структура
Навчання
Наука
Абітурієнту
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Перелік факультетів

     Факультет

  Коледжі,
технікуми та навчально- консультаційні центри

  Інститути

  Кафедри

  Відділи та служби

  Науково-технічна бібліотека

  Громадські організації

Факультет технологiї цукристих речовин
та функціональних харчових продуктів
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Декан - проф. Сімахіна Галина Олександрівна
       Телефон:
          міський: 289-55-61
          внутрішній: 7-73

     Заступник декана - доц. Чагайда Андрій Олегович
       Телефон:
          міський: 287-94-95
          внутрішній: 4-95

     Заступник декана - Федоренченко Лідія Олександрівна
       Телефон:
          міський: 287-94-95
          внутрішній: 4-95


Короткі відомості

Назад

      Створений у 1930 р., після об'єднання факультетів у 1931 р. увійшов до складу технологічного факультету Київського інституту цукрової промисловості, який поряд з іншими технологічними спеціальностями готував фахівців зі спеціальності "Технологія цукристих речовин". Першим деканом технологічного факультету був видатний український вчений, професор І.А. Кухаренко, який у 1921 р. був ректором КПІ, а в 1931 – 1937 рр. очолював кафедру технології цукристих речовин.

      У роки Великої Вітчизняної війни технологічний факультет у складі інституту був евакуйований до м. Бійськ, де продовжував свою діяльність. Після звільнення м. Києва з 20 січня 1944 р. факультет у складі інституту відновив свою роботу. Серед тих, хто повернувся з фронтів, були майбутні декани М.О. Архипович, А.А. Ліпєц.

      У 1944 – 1955 рр. технологічний факультет очолював професор, згодом завідувач кафедри технології цукристих речовин К.Д. Жура, який в роки війни працював на підприємствах харчової промисловості у східних районах СРСР. В наступні роки деканами факультету працювали професор М.О. Архипович (1955 – 1960 рр.) та доцент кафедри економіки Н.В. Воїнова (1960 – 1963 рр.).

      У 1963 р. після реорганізації технологічного факультету утворився факультет технології цукристих речовин, деканами якого працювали викладачі кафедри технології цукристих речовин доцент Л.Г. Каліненко (1963 – 1966 рр.), професор А.А. Ліпєц (1966 – 1974 рр.), професор М.О. Архипович (1974 – 1977 рр.), доцент С.П. Олянська (1977 – 1990 рр.). У 1990 – 1999 рр. факультет очолював доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії О.М. Мірошніков. З березня 1999 р. деканом факультету працює випускниця КТІХП доцент Г.О. Сімахіна.

      Нині до складу факультету входять три випускові кафедри – технології цукристих речовин, біотехнології мікробного синтезу, біохімії та екології харчових виробництв, а також кафедри органічної хімії та фізичної і колоїдної хімії.

      Кафедри факультету мають достатні площі та добре обладнані навчальні та науково-дослідні лабораторії, чому, зокрема, сприяло розміщення у 1982 р. кафедр органічної хімії, фізичної та колоїдної хімії, біохімії та екології харчових виробництв у новому лабораторному корпусі. Деканат і кафедри приділяють велику увагу подальшому зміцненню матеріально-технічної бази факультету, придбанню нових приладів та сучасного обладнання. Зокрема введено в дію комп'ютерний центр факультету (керівник – доцент кафедри технології цукристих речовин В.О. Мірошник). Усі випускові кафедри мають комп'ютерні класи та навчально- методичні кабінети. Факультет створив п'ять філій своїх кафедр та два навчально-науково-виробничих центри.

      Сьогодні факультет готує бакалаврів, спеціалістів і магістрів зі спеціальностей, акредитованих за ІV рівнем: "Технологія цукристих речовин" і "Біотехнологія", бакалаврів і спеціалістів зі спеціальності "Екологія та охорона навколишнього середовища", а з 1997 р. – з двох нових спеціалізацій "Мікробіологія виробництв цукристих речовин" та "Технологія біохімфармпрепаратів". З ініціативи ректорату УДУХТ з 1999 р. розпочато підготовку фахівців зі спеціальності "Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення".

      Координатором навчально-методичної роботи є науково-методична рада факультету, в яку входять провідні методисти професори Л.Д. Бобрівник, Г.О. Нікітін, В.В. Манк, доктор технічних наук Н.І. Штангеєва, доценти В.Д. Веренко, А.І. Салюк, С.П. Олянська, Є.І. Ковалевська, С.І. Шульга. Високому рівню методичної роботи сприяє і те, що при УДУХТ діє науково-методична комісія з харчової технології та інженерії Міністерства освіти і науки України (голова – член-кореспондент УААН В.І. Дробот).

      Розроблені на факультеті навчальні плани, за якими здійснюється підготовка фахівців, постійно оновлюються з урахуванням вимог часу. Всі робочі програми дисциплін, які викладаються кафедрами факультету, скориговано в напрямі фундаменталізації спеціальних дисциплін та профілізації підготовки з фундаментальних дисциплін.

      З 1994 р. факультет здійснює підготовку фахівців за багатоступеневою системою бакалавр – спеціаліст – магістр, в зв'язку з чим деканат і випускові кафедри провели велику роботу з розроблення відповідних нормативних документів для забезпечення навчального процесу та державної атестації: створено та схвалено освітньо-кваліфікаційні характеристики, освітньо- професійні програми та засоби діагностики (комплексні кваліфікаційні завдання) для всіх освітньо-професійних рівнів підготовки фахівців. Ці нормативні документи є основними складовими Державних стандартів освіти.

      Студенти факультету проходять всі види практики на підприємствах харчової та мікробіологічної промисловості, в науково-дослідних інститутах, академічних та галузевих інститутах.

      Змістовна навчально-методична робота, впровадження методів активного навчання, вдосконалення зв'язку навчального процесу і виробництва – все це забезпечує високий рівень успішності студентів. Так, в цілому по факультету абсолютна успішність студентів в останні роки постійно становить 98 %, якість успішності – понад 60 %. Найкращі студенти факультету заохочуються матеріально і морально. З метою покращання підготовки спеціалістів випусковими кафедрами факультету організована робота навчально-науково-виробничих (ННВ) комплексів "Цукор" і "Біотехнологія", а також трьох філій цих кафедр. ННВ комплекс "Цукор" створено на базі Українського науково- дослідного інституту цукрової промисловості (УкрНДЩП), Українського державного інституту з проектування підприємств цукрової промисловості (Укрдіпроцукор), Інституту технічної теплофізики НАН України, Яготинського та Саливонківського цукрових заводів, яготинських ПТУ та середньої школи № 2. Кафедра технології цукристих речовин має свої філії на базі УкрНДЩП та Яготинського цукрового заводу. ННВ комплекс "Біотехнологія" включає в себе Трипільський біохімзавод, ВО "Укрбіохімпрепарат", Інститут мікробіології та вірусології НАН України, Український науково-дослідний інститут спирту і біотехнології продовольчих продуктів (УкрНДІспиртбіопрод). Філії кафедри біотехнології мікробного синтезу створені на Трипільському біохімзаводі та в УкрНДІспиртбіопрод. Робота ННВ комплексів та філій випускових кафедр спрямована на підвищення рівня підготовки спеціалістів і проводиться за трьома напрямами:

  1. використання виробничої та наукової бази ННВ комплексів для проведення усіх видів занять зі студентами. Загалом на базі цих комплексів проводиться близько 40 % лабораторно-практичних занять;
  2. проведення на сучасному рівні спільних наукових досліджень, впровадження їх у виробництво та залучення до цієї роботи студентів, які використовують результати досліджень у своїх дипломних роботах. Щорічно лише на кафедрі біотехнології мікробного синтезу захищається три-чотири такі роботи;
  3. підвищення кваліфікації викладачів випускових кафедр, а також залучення провідних спеціалістів ННВ комплексів до навчальної роботи зі студентами та підготовки методичних матеріалів на випускових кафедрах факультету.

      Науково-дослідна робота на кафедрах факультету проводиться відповідно до пріоритетних напрямів наукових досліджень університету. Значна частина наукової діяльності зосереджена в наукових школах "Теоретичні основи і способи очищення в цукробуряковому виробництві та їх апаратурне оформлення", "Технологія продуктів харчування профілактично-лікувального призначення", "Основи технології та теорії динаміки процесів кристалізації цукру і створення високоефективного обладнання".

      Вона виконується в межах наукових шкіл з технології цукрового виробництва, з теорії і практики кристалізації цукру, з дослідження, розроблення і впровадження біохімічних методів очищення стічних вод. Останнім часом набули актуальності наукові розробки з технології продуктів харчування профілактично-лікувального призначення. Нині на кафедрах працює понад 60 викладачів, серед яких дев'ять докторів наук, професорів. Науковими напрямами керують професори Л.Д. Бобрівник, А.А. Ліпєц, Г.О. Нікітін, Л.П. Рева. Понад 80 % викладацького складу мають наукові ступені та звання.

      На всіх кафедрах ведеться підготовка наукових кадрів через аспірантуру і докторантуру. За останні 25 років співробітники факультету підготували й захистили понад 100 докторських і кандидатських дисертацій. Ряд викладачів факультету відзначені преміями та нагородами. Зокрема премію НАН України ім. Д.К. Заболотного за цикл праць "Кінетика та стехіометрія росту популяцій мікроорганізмів" отримали у 1993 р. викладачі кафедри біотехнології мікробного синтезу В.М. Іванов і О.В. Стабнікова; премію Міжнародного фонду "Відродження" отримала О.В. Стабнікова в 1995 і у 1997 рр.

      За досягнення в галузі охорони навколишнього середовища колектив кафедри біохімії та екології харчових виробництв у 1984 і у 1985 рр. нагороджений відповідно бронзовою та срібною медалями ВДНГ СРСР. Нагрудний знак "Изобретатель СССР" мають доценти Н.В. Левітіна і О.І. Семенова.

      За останні роки на факультеті відкрито ряд нових спеціальностей з підготовки фахівців для народного господарства України. Зокрема, при кафедрі технології цукристих речовин – "Екологія та охорона навколишнього середовища", "Технологія харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення".

      Враховуючи актуальність та пріоритетне значення спеціальності з харчових оздоровчих продуктів, її важливість у вирішенні сучасних проблем науки і практики здорового харчування, у квітні 2000 р. було змінено назву кафедри технології цукристих речовин на "Технології цукристих речовин та харчових продуктів оздоровчого і профілактичного призначення" і факультету технології цукристих виробництв на "Технології цукристих речовин та функціональних харчових продуктів", що відповідає проведеним змінам в організаційній і навчальній роботі зазначених структурних підрозділів.

      Кафедри підтримують тісні наукові зв'язки з багатьма зарубіжними науково-дослідними та вищими навчальними закладами. Зокрема з Пловдівським інститутом харчової та смакової промисловості, Московським технологічним університетом харчової промисловості, Гаванським університетом, Центральним університетом Лас-Вільяс, Університетом провінції Камагуей (Куба), Словацьким політехнічним університетом (м. Братислава), Лодзинською вищою політехнікою (Польща), Університетом в м. Нові Сад (Югославія), Ханойським політехнічним інститутом (В'єтнам). Крім того, кафедра технології цукристих речовин багато років підтримує наукові зв'язки з Празькою хіміко-технологічною вищою школою та Братиславським політехнічним інститутом. Професор М.О.Архипович, доцент С.П. Олянська, старший викладач І.С. Шубін неодноразово керували технологічною практикою студентів на цукрових заводах Чехії та Словаччини в містах Чаковиці та Маджени і на заводах Мельник у Північній Чехії та проводили ознайомчі екскурсії на такі харчові підприємства, як молочний завод Прага-Кійє, кондитерську фабрику "Оріон", лікеро- горілчаний завод в м. Карлові Вари.

      Використання INTERNET дало можливість кафедрі біохімії та екології харчових виробництв налагодити широкі контакти з екологічними центрами, установами та організаціями у межах СНД та у країнах Західної Європи, Америки та Азії. З 1998 р. кафедра є партнером Міжнародного технологічного центру навколишнього середовища UNEP IETC. Нового змісту набула на факультеті НДР студентів. Вона стала невід'ємною частиною навчального процесу: розділ за результатами науково- дослідної роботи вводиться в дипломний проект; щороку виконується 10 – 15 науково-дослідних дипломних робіт та проектів. У результаті значна кількість студентів є співавторами наукових праць і винаходів викладачів. Тільки за останні три роки науковцями факультету разом зі студентами опубліковано понад 40 наукових статей.

      На факультеті активно діє студентське самоврядування, яке набуло найбільшого в університеті розвитку в період, коли деканами були доценти С.П. Олянська та О.М. Мірошніков. Воно є важливим фактором підвищення відповідальності студентів, розвитку їх ініціативи і самостійності. Зокрема під керівництвом декана С.П. Олянської студентами було створено клуб- кафе, спортивну кімнату, кімнати відпочинку, робочі кімнати в гуртожитку № 3, кімнату для проведення тематичних вечорів і зустрічей з видатними людьми. Письменниця Г. Чубач, видатні спортсмени В. Борзов і Л. Турищева, головний режисер театру ім. І. Франка В. Данченко, легендарний розвідник Є. Березняк (майор Вихор), режисер кіностудії ім. О. Довженка М. Мащенко, актор В. Конкін та інші відомі люди побували в гуртожитку 3 на зустрічах зі студентами.

      На факультеті створено драматичний гурток та гурток народних і бальних танців, хоровий колектив. Для керівництва і підготовки факультетських тематичних вечорів залучались режисери театрів ім. Лесі Українки, ім. І. Франка, а також студенти старших курсів Національного університету культури і мистецтв. Великий внесок у проведення факультетських вечорів зробили доценти М.І. Сербова, Є.І. Ковалевська, О.О. Воронцов, В.В. Тимохін, Л.С. Клименко, Л.М. Хомічак. У результаті постійної уваги ректорату, творчого підходу до вирішення всіх питань з боку деканату, кафедр і лабораторій на факультеті створено оптимальні умови для підготовки висококваліфікованих спеціалістів, науковців, організаторів виробництва сучасного рівня. Всього за 70 років факультет підготував близько восьми тисяч фахівців. Всі вони віддають свої знання і досвід розбудові суверенної України.

 

© 2001 Design by LightGraphics