Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  Ректорат

  Перелік факультетів

     Факультет

  Коледжі

  Інститути

  Центр довузівської пiдготовки

  Кафедри

  Відділи та служби

  Бібліотека

  Громадські організації

Факультет автоматизацiї та комп’ютерних систем
 
 
  Короткі відомості
 

Реквізити

Назад

     Декан - доц. Маноха Людмила Юріївна
       Телефон:
          міський: 220-50-52
          внутрішній: 2-15
       Електронна пошта:

     Заступник декана
       Телефон:
          міський: 227-94-40
          внутрішній: 4-40

     Заступник декана - ст. викл. Архангельська Ксенія Сергіївна
       Телефон:
          міський: 227-96-35
          внутрішній: 6-35


Короткі відомості

Назад

      Факультет “Автоматизації та комп’ютерних систем” створений у квітні 2000 р. на виконання наказу Міносвіти і науки України від16 березня 2000 р. за № 52. До складу факультету ввійшли кафедри: автоматизації і комп’ютерно-інтегрованих технологій, інформатики, вищої математики та соціально-політичної теорії, на яких працює 81 викладач, в тому числі 9 професорів докторів наук та 57 доцентів, кандидатів наук. На факультеті навчається близько 500 студентів з трьох спеціальностей: “Автоматизоване управління технологічними процесами”, “Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва” та “Інформаційні управляючі системи та технології”. Деканом факультету призначений доцент І.В. Ельперін, заступником декана – доцент Л.Ю. Маноха.

      Організація факультету викликана вимогами часу, оскільки одним з головних напрямів науково-технічного прогресу в основних галузях промисловості, зокрема харчовій та переробній, є широке використання комп’ютерно-інтегрованих структур для управління виробництвом. До їх складу входять автоматизовані технологічні тавиробничі комплекси та системи управління адміністративно-господарською діяльністю (бізнес-процесами). Концепція комп’ютерно-інтегрованих мереж, в які входять мікропроцесорні пристрої керування, ПЕОМ та додаткове обладнання. Розвиток автоматизації виробництва в найближчі роки буде пов’язане із створенням багаторівневих інтегрованих систем управління, функціональні можливості яких значно розширюються за рахунок широкого впровадження мікропроцесорних систем управління та сучасних комп’ютерно-інтегрованих технологій.

      Для розроблення та підтримки функціонування таких структур необхідні спеціалісти з автоматизації, комп’ютерно-інтегрованих технологічних систем та інформаційних систем. З урахуванням цього в НУХТ, поряд з відкритою в 1995 р. спеціальністю “Автоматизоване управління технологічними процесами”, розпочата підготовка спеціалістів з спеціальностей “Комп’ютерно-інтегровані технологічні процеси і виробництва” (з 1995 р.) та “Інформаційні управляючі системи та технології” (з 1996 р.).

      Виділення в окремий факультет названих споріднених спеціальностей дає можливість вдосконалити навчально-методичну, навчально-виховну, організаційну та науково-дослідну роботи, покращити фундаментальну та професійну підготовку майбутніх фахівців. Передусім це стосується підготовки з вищої математики, фізики, програмування, теорії управління, системного аналізу, комп’ютерних технологій, схемотехніки та проектування комп’ютерно-інтегрованих структур та обчислювальних мереж різного рівня.

      Для успішної підготовки майбутніх фахівців на випускових кафедрах факультету – автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій (завідувач – професор А.П. Ладанюк) та інформатики (завідувач – професор С.І. Сіренко) створена необхідна матеріально-технічна лабораторна база та підібраний висококваліфікований професорсько-викладацький склад. Окрема лабораторія оснащена технічними засобами одного з лідерів в галузі мікропроцесорної управляючої техніки фірми SCHNEIDER AUTOMATION і є за своїми функціональними можливостями єдиною в Україні. Студенти мають можливість не тільки вивчати теоретично, а й отримати практичні навички для роботи з технічним та спеціальним програмним забезпеченням сучасних мікропроцесорних та комп’ютерно-інтегрованих систем управління. На базі цієї лабораторії поряд з підготовкою майбутніх фахівців планується проведення перепідготовки викладачів вищих навчальних закладів України. До складу цих кафедр входить 8 комп’ютерних класів, які мають сучасне технічне та програмне забезпечення та вихід до мережі INTERNET.

      Кафедра автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій має значний досвід розроблення автоматизованих систем управління різного призначення. Такі системи впроваджено на цукрових та спиртових заводах, в м’ясній та молочній промисловості (понад 20 систем). Створена наукова школа “Наукові основи створення автоматизованих систем управління для комп’ютерно-інтегрованих виробництв харчової промисловості” та функціонує науково-технічний центр, в якому виконуються науково-дослідні роботи з автоматизації виробництва, комп’ютерно-інтегрованих систем управління та планується післявузівська перепідготовка та підвищення кваліфікації кадрів. В НУХТ діє спеціалізована Вчена рада К 26.058.05 з правами проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальностями: “Автоматизація технологічних процесів” та “Технічна теплофізика та промислова теплоенергетика”. Не зважаючи на свою молодість, новий факультет грунтується на славних традиціях, закладених кількома поколіннями викладачів та студентів університету і тому з оптимізмом дивиться у майбутнє.

 

© 2001 Design by LightGraphics