Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  НУХТ

  Впровадження наукових розробок кафедр НУХТ

     Кафедра менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Теоретико–методичні засади удосконалення податкового регулювання підприємницької діяльності

    Підприємницька діяльність в Україні забезпечує створення понад 70% валової доданої вартості. Реалізація потреб суб’єктів підприємства трансформується у формування ринкового середовища, виробництво товарів та створення умов для ефективного використання трудових ресурсів.

    В роботі отримані такі результаті:
- запропоновано визначення підприємницької діяльності як об'єкта податкового регулювання, під чим ми розуміємо сукупність економічних дій суб'єктів господарювання, що виражається рухом товарно-фінансових потоків;
- визначено критерії розвитку підприємництва та здійснено їх класифікацію на основі відношення до суб'єктів господарювання.

    Висновки та пропозиції, які обґрунтовані в роботі, спрямовані на підвищення економічної ефективності розвитку підприємницької діяльності методами податкового регулювання, а також на збалансування економічних інтересів держави і підприємств.

    Окремі результати знайшли практичне застосування у роботі департаменту фінансово-кредитної та податкової політики Міністерства аграрної політики України

Виконавець Жарко Р.П.
Тел.
287-96-78

Економічне обґрунтування доцільності використання альтернативних джерел енергії на підприємствах України

    Динамічне подорожчання енергоресурсів на світових товарних ринках, зростаюче прагнення забезпечити кардинально нові, якісні та ефективні засоби забезпечення конкурентоспроможності продукції та зумовили потребу у пошуку, розробці та впровадженні напрямів економічної підтримки розвитку альтернативних видів енергії в Україні.

    Робота має на меті здійснення аргументованого економічного обґрунтування доцільності впровадження альтернативних джерел енергії, створення пріоритетних напрямів економічної підтримки їх розвитку на основі аналізу сучасного розвитку, енергетики, кон’юнктурних коливань на світових ринках, методологічного, інноваційного, правового забезпечення та економічного моделювання і прогнозування ситуації у майбутньому та безпосереднього впровадження підприємствами України, зокрема в харчовій промисловості.

    Споживачами результатів дослідження є Міністерство АПК та Міністерство енергетики.

Виконавець Струнін В.В.
Тел.
287-96-78

Стратегічне управління підприємствами легкої промисловості (на прикладі Чернігівського регіону)

    Сьогодні фактично розроблені тільки окремі види стратегій діяльності підприємств та деякі методи теоретико-практичного аналізу ідентифікації фактичного стану галузі, які можуть бути аналогічно застосовані в роботі легкої промисловості, а конкретний системний підхід до формування практичного стратегічного набору для підприємств легкої промисловості в контексті загального управління діяльністю галузі відсутній.

    До основних результатів дослідження належать такі:
- вперше розроблено та обґрунтовано доцільність використання таблиці вибору стратегій підприємств галузі легкої промисловості за даними аналізу фінансово-господарської діяльності;
- запропоновано функціональну модель вибору стратегій при формуванні стратегічного набору та визначено силу впливу зміни стратегічних орієнтирів на прибуток підприємства;
- запропоновано методичний підхід до формування синергійного ефекту за рахунок побудови та практичного використання нейромережевої моделі.

    Запропоновані економіко-математичні моделі можуть бути використані у сфері стратегічного управління процесами виробничо-господарської діяльності та є методичною основою оцінки економічної ефективності впровадження стратегічних наборів. Практична реалізація результатів дослідження дозволила покращити соціально-економічний стан підприємств, а саме збільшити прибуток підприємств за рахунок оптимізації руху інформаційних потоків, знизити витрати часу та ресурсів на виробництво і реалізацію продукції..

Виконавець Герасимова Н.М.
Тел.
287-96-78

Економічний механізм формування та ефективного функціонування молочної промисловості України

   У роботі представлено дослідження теоретичних, методичних та методологічних засад економічного механізму формування та ефективного функціонування молочної промисловості України в умовах реформування економіки. Дано визначення економічного механізму, особливості його формування та принципи дії на різних рівнях економічної системи та в різні історичні етапи розвитку економіки країни. Розглянуто складові економічного механізму, їх взаємний зв’язок та важелі впливу на інтенсивність функціонування галузі та якісні зміни в ній, стан ринкової рівноваги на ринку молока і молочних продуктів в Україні. Запропоновано шляхи удосконалення економічного механізму молочної промисловості за рахунок державного регулювання та галузевих чинників, основними з якиїх є: зміна податкової політики в бік зменшення податкового тиску на виробників та споживачів молокопродукції; створення системи стимулювання інвестицій у розвиток сировинної бази молокопереробними підприємствами шляхом надання їм інвестиційних чи податкових кредитів; введення диференційованого розміру НДС для різних груп молочних продуктів; підвищення рівня доходів громадян за рахунок зменшення оподаткування доходів і збільшення неоподаткованого мінімуму; субсидування виробників молока; захист внутрішнього ринку молокопродуктів; впровадження нової системи стандартів якості молока-сировини; удосконалення цінової політики під час здавання молока на переробку за вмістом жиру та білку. Запропоновано методику прогнозування розвитку галузі з точки зору теорії еластичності попиту за доходом, ціною та перехресної. Визначено перспективи розвитку молочної промисловості України під впливом стану платоспроможного попиту населення та розвитку сировинної бази молокопереробки. Розраховано необхідну кількість сировини для забезпечення розвитку молочної промисловості на коротко- та середньострокову перспективу, визначено проблеми розвитку сільгоспвиробників молока та намічено шляхи їх розв’язання.

Економіко-правові засади регулювання господарської діяльності підприємств тютюнової промисловості України

   Робота присвячена обгрунтуванню впливу економіко-правових засад регулювання на ефективність господарської діяльності підприємств тютюнової промисловості України.

   Визначено економіко-правові засади регулювання господарської діяльності підприємств тютюнової промисловості України, систематизовано основні інструменти державного регулювання та встановлено ефективність їх впливу на стан та перспективи розвитку підприємств, розміри інвестицій, кон’юнктуру ринку тютюнових виробів України та надходження коштів до державного бюджету. Проведено аналіз сучасного стану виробництва та реалізації тютюнових виробів, впливу податкової та цінової політики на коефіцієнт завантаженості потужностей підприємств тютюнової промисловості України та розмірів надходжень у державний бюджет від оподаткування їхньої продукції, а також імпортованої продукції. Показано залежність обсягів виробництва підприємств тютюнової промисловості та їх інвестиційної активності від ступеня впливу економічних та правових (адміністративних) інструментів державного регулювання. Розроблено методику розрахунку обсягів виробництва та реалізації тютюнових виробів на середньо- та короткострокову перспективу. Обгрунтовано необхідність забезпечення захисту ринку України від нелегального імпорту та обігу тютюнових виробів, а також необхідність введення змішаної системи оподаткування, яка дасть можливість забезпечити додаткові щорічні надходження в державний бюджет України без негативного впливу на стан тютюнового ринку та суттєво не зачіпаючи інтереси споживачів з невисоким рівнем доходів. Впровадження змішаної системи оподаткування пропонується здійснити в два етапи: перший етап передбачає введення змішаного акциза на продукцію тютюнових підприємств України, засноване на відпускній ціні виробника; другий – введення змішаного акциза на роздрібну ціну продукції. Основні результати дослідження знайшли відображення у законодавчих актах України, а також у практичній роботі підприємств та учбовому процесі.

Організаційно-економічна реструктуризація підприємств м’ясної промисловості при переході до ринкової економіки

   Робота містить результати досліджень з організаційно-економічної реструктуризації підприємств м’ясної промисловості шляхом трансформації організайної структури та вдосконалення внутрішньогосподарського госпрозрахунку. Об’єктом дослідження стала діяльність ВАТ „Вінницям’ясо” – одного з кращих виробників м’ясної продукції на Україні.

   Розв’язання поставлених завдань знайшло відображення в наукових положеннях, у яких вперше обгрунтовано: основні напрями організаційно-економічної реструктуризації підприємств м’ясної промисловості без використання значних капітальних витрат; методику формування „бізнес-одиниць” на базі виробничих підрозділів підприємтва шляхом корегування його організаційної структури при збереженні підприємства як цілісного майнового комплексу; нормативний метод калькулювання собівартості м’яса з урахуванням термічного стану в „бізнес-одиниці” м’ясожирового виробництва; методику розрахунку внутрішньовиробничих цін на м’ясо та супутню продукцію на основі виробничої собівартості для подальшої передачі в інші структурні підрозділи підприємства. Також було вдосконалено: методику розподілу загальновиробничих витрат на кожен вид продукції шляхом пропозиції розподіляти їх пропорційно вартості сировини та основних матеріалів, що дасть змогу точніше визначати фактичні витрати та формувати більш імовірну виробничу собівартість продукції; показники для характеристики ефективності використання сировини та матеріальних ресурсів у підрозділах та на підприємствах, а також подано пропозиції щодо внесення змін у діючу Інструкцію зі статистики чисельності працюючих, зайнятих у народному господарстві України, при визначенні чисельності промислово-виробничого персоналу „бізнес-одиниць” та підприємств м’ясної промисловості з метою правильного розрахунку продуктивності праці.

   Основні результати дослідження отримали позитивний відгук провідних спеціалістів Акціонерного товариства „Вінницям’ясо” та використовуються у навчальному процесі факультету економіки і менеджменту НУХТ.

 
 
 

© 2001 Design by LightGraphics