Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  НУХТ

  Впровадження наукових розробок кафедр НУХТ

     Кафедра процесів і апаратів харчових виробництв та технології консервування

ЕЛЕКТРОФІЗИЧНІ МЕТОДИ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ І ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

   Розроблені основи електротехнологічних методів та пристроїв (конденсаторів ? датчиків), апаратури для контролю виробничих показників якості продуктів харчування у процесі їх виробництва та зберігання.

   Теоретично обґрунтовано, розроблено та впроваджено інструментальний спосіб прогнозування лежкоздатності плодоовочевої продукції за діелектричними вимірюваннями її зразків.

   Розроблено новий експрес-метод визначення якості (водоутримуючих властивостей) м’ясних туш для направленої переробки (для коптіння чи варіння), який базується на вимірюванні діелектричних параметрів тканин м’яса.

   Створені вимірювачі електроємності конденсаторів з досить значною провідністю (опором близько 10 омів) у сукупності із створеними вимірювальними пристроями дозволяють одержати експериментальні дані для розробки відповідних електротехнологій.

   Розроблено науково-технічні передумови ефективного використання електромагнітних полів у технологічних процесах, які базуються на теоретичних дослідженнях впливу електрофізичних параметрів продукту на величину глибини проникнення електромагнітного поля у продукт, обґрунтуванні вибору частоти поля.

Дослідження електронних властивостей сучасних напівпровідникових тунельно-резонансних структур

   Сучасні напівпровідникові тунельно-резонансні структури належать до тих об’єктів, на основі яких в найближчому майбутньому буде створено цілу низку нових приладів наноелектроніки. Тому вивчення цих структур має важливе першочергове значення. Відповідний напрямок був і є одним з пріоритетних в наукових дослідженнях кафедри фізики протягом останніх років.

   Вивчалися дві групи напівпровідникових об’єктів: структури з невеликою кількістю гетеромеж (двобар’єрна тунельно-резонансна структура, асиметричні квантові ями та інші) та гетерошарові надгратки.

   Одержано і проаналізовано тунельні спектри невпорядкованих надграток; показано сильний конструктивний вплив глибоких центрів на процеси в невпорядкованих надгратках, зокрема, доведена можливість делокалізації електронних станів при резонансних енергіях із відповідними наслідками в їх транспортних властивостях.

   Запропоновано новий тип таких важливих об’єктів досліджень, як квазіперіодичні надгратки Фібоначчі, ієрархічні та альтерновані надгратки. Детально проаналізовано енергетичний спектр таких надграток.

   Продемонстрована можливість за допомогою домішкових центрів та певних архітектурних прийомів істотно поліпшувати транспортні властивості та широко регулювати тунельні характеристики сучасних напівпровідникових наноструктур: мезоскопічного кристала, L-подібного квантового хвильоводу, та двобар’єрної тунельно-резонансної структури в складі бар’єра Шоткі, тобто таких об’єктів, в яких комбінуються риси тунельно-резонансних та низьковимірних структур.

Ультразвуковий спосіб визначення оптимальної концентрації розчинників в технологічних процесах

   Одним із напрямків застосування ультразвукових методів є вивчення властивостей і будови речовини, дослідження процесів, що спостерігаються в ній на мікро- і макрорівнях. Ці методи грунтуються на залежності затухання ултразвукових хвиль від – з одного боку – властивостей речовини, - з іншого – від процесів, які в ній відбуваються. Зокрема, ми застосовуємо ультразвуковий спосіб для встановлення оптимальної концентрації розчинника (наприклад, води) при набуханні різних типів крохмалів.

   На кафедрі фізики апробовано також ряд інших методів аналізу та оброблення харчових продуктів: оптичні, теплові та методи, що використовують електромагнітне випромінювання в широкому частотному діапазоні.

 
 
 

© 2001 Design by LightGraphics