Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  НУХТ

  Впровадження наукових розробок кафедр НУХТ

     Кафедра аналітичної хімії

ІНФОРМАЦІЯ
про завершені наукові розробки

Метал-індикаторний метод вивчення безбарвних комплексів металів з S-, N- i P-вмісними органічними реагентами

    Метал-індикаторний метод дає можливість простими прийомами констатувати факт утворення комплексів металів у розчині, визначати їх склад і встановлювати їх міцність. Перевагами методу є застосування його у тих випадках, коли інші методи досліджень використати неможливо; створюються умови для пригнічення гідролізу іонів металів у присутності двох конкуруючих лігандів; не потрібне попереднє дослідження стійкості індикаторних систем - комплексів металів з металохромними індикаторами.

    Метод використаний для дослідження комплексів токсичних металів з лікарськими препаратами та основними компонентами харчових продуктів з метою вивчення здатності їх зв'язувати іони металів. Метод впроваджений у навчальний процес кафедр аналітичної хімії Київського, Харківського, Донецького, Дніпропетровського, Львівського, Ужгородського університетів, а також - в роботу відділу аналітичної хімії НВО “Монокристал”.

    Результати досліджень комплексоутворення важких металів з новими лікарськими препаратами і основними компонентами молока захищені авторськими свідоцтвами. Спосіб визначення комплексоутворюючої здатності основних компонентів молока впроваджений у НДР кафедри технології молока і молочних продуктів. Експериментальна частина метал-індикаторного методу проста у виконанні, передбачає використання доступного обладнання та приладів.

Авторами методу є академіки А.К.Бабко і М.Й.Штокало.
Виконавець: Штокало Мирослава Йосипівна, доктор хімічних наук, професор кафедри аналітичної хімії Національного університету харчових технологій, академік академії інженерних наук України, академік Н'ю-Йоркської академії наук.
тел. (044) 287-92-23; 280-98-35

Методика фотометричного визначення мікрокількостей цирконію з використанням арсеназо ІІІ після попередньої екстракції його у вигляді пропілдіантипірилроданідного комплексу

    Використаний прийом послідовної дії двох реагентів, коли екстрагований комплекс переводиться у інший безпосередньо в органічний фазі дозволяє поєднувати одночасне відокремлення і визначення елемента. В даному випадку досягається значне підвищення чутливості реакції, не потрібна трудомістка операція обробки екстрактів з метою реекстракції цирконію.

    Методика впроваджена в роботу водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху Рівненської АЕС для визначення мікрокількостей цирконію в теплоносії І контуру реактора ВВЕР-440. Методика дозволяє визначати цирконій в кількості 1,82 – 18,2 мкг/25 мл., за чутливістю вона у 5 разів перевищує стандартну з використанням арсеназо ІІІ в сильно кислому середовищі, вигідно відрізняється від оснанньої селективністю і відсутністю корозії апаратури, виключає довготривалу і енергомістку операцію випаровування теплоносія (термін виконання експерименту за новою методикою – 15-20 хвилин), характеризується високою відтворюваністю результатів, зменшує опромінюваність персоналу лабораторії, який виконує аналіз проб. Річна економія електроенергії склала 520 квт-годин, річна економія затрат на обслуговування приладів – 292 $.

Виконавці:Костенко Єлізавета Євгеніївна, Штокало Мирослава Йосипівна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна.

    Методика впроваджена в роботу лабораторії аналітичної хімії НВО “Монокристал” для визначення вмісту цирконію в оптичних монокристалах хлорида калію, вирощених з сировини, при очищенні якої використовується сорбент на основі діоксиду цирконію.

Виконавці:Штокало Мирослава Йосипівна, Костенко Єлізавета Євгеніївна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна

    Методика впроваджена в роботу Інституту епідеміології і профілактики променевих уражень для аналізу проб грунту.

Виконавці:Штокало Мирослава Йосипівна, Костенко Єлізавета Євгеніївна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна.

    Методика впроваджена в роботу відділу аналітичних досліджень НДІ реактивів і хімічно чистих матеріалів для електронної техніки при аналізі стічних вод.

Виконавці:Штокало Мирослава Йосипівна, Костенко Єлізавета Євгеніївна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна.

Методика фотометричного визначення мікрокількостей цирконію в теплоносії І контуру реактора ВВЕР-440 Рівненської АЕС у вигляді різнолігандного комплексу з пропілдіантипірилметаном і 2-(4-сульфофенілазо)-1,8-діоксінафталін-3,6-дісульфокислотою (СПАДНС)

    Методика впроваджена в роботу водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху Рівненської АЕС для визначення мікрокількостей цирконію в теплоносії І контуру реактора ВВЕР-440. Вона за чутливістю не поступається стандартній, дозволяє використовувати дешевий індикатор СПАДНС відчизняного виробництва. Річна економія затрат склала 326 $.

Виконавці:Штокало Мирослава Йосипівна, Костенко Єлізавета Євгеніївна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна.

Методика фотометричного визначення мікрокількостей цирконію
в теплоносії І контуру реактора ВВЕР-440 Рівненської АЕС у вигляді різнолігандного комплексу з діантипірилметаном і еріохромчорним Т

    Методика впроваджена в роботу водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху Рівненської АЕС для визначення мікрокількостей цирконію в теплоносії І контуру реактора ВВЕР-440. Вона за чутливістю не поступається стандартній, дозволяє визначати цирконій в теплоносії в кількості 1,8 – 18,0 мкг/25 мл, передбачає використання дешевого індикатора еріохромчорного Т відчизняного виробництва. Річна економія затрат склала 326 $.

Виконавці:Штокало Мирослава Йосипівна, Костенко Єлізавета Євгеніївна, Островська Міра Семенівна, Риженко Вікторія Леонідівна.

   Методики твердофазно-спектрофотометричного та фотометричного визначення важких металів у харчових об'єктах, питній воді, штучних сумішах і мідному сплаві, розроблені доцентом Костенко Є.Є.:

  1. Методика визначення купруму в полісолодовому екстракті за допомогою ТФ арсеназо ІІІ
  2. Методика визначення плюмбуму у штучній суміші за допомогою ТФ арсеназо ІІІ
  3. Методика визначення меркурію в рибі за допомогою ТФ сульфоназо ІІІ
  4. Методика ТФС-визначення купруму у питній воді за допомогою ТФ СПАДНС
  5. Методика визначення цирконію в стандартному зразку мідного сплаву № 534 (ЛСО ін-ту «Гипроцветметобработка») за допомогою ТФ еріохромчорного Т
  6. Методика визначення плюмбуму в стандартному зразку мідного сплаву № 534 (ЛСО ін-ту «Гипроцветметобработка») за допомогою ТФ основного синього К
  7. Методика визначення плюмбуму у м'ясопродуктах за допомогою ТФ основного синього К
  8. Методика фотометричного визначення плюмбуму у питній воді за допомогою сульфоназо ІІІ
  9. Методика фотометричного визначення купруму в харчових продуктах за допомогою сульфоназо ІІІ
  10. Методика фотометричного визначення купруму в харчових продуктах за допомогою арсеназо ІІІ
  11. Методика фотометричного визначення стануму в харчових продуктах за допомогою кислотного хромтемносинього К
  12. Методика ТФС визначення цирконію у модельній суміші за допомогою ТФ арсеназо ІІІ.
  13. Методика ТФС визначення цирконію у полісолодовому екстракті за допомогою ТФ кислотного хромтемносинього К
  14. Методика ТФС визначення титану у полісолодовому екстракті за допомогою ТФ кислотного хромтемносинього К
  15. Методика визначення цирконію в стандартному зразку мідного сплаву № 534 (ЛСО ін-ту «Гипроцветметобработка») за допомогою ТФ сульфоназо ІІІ
  16. Методика визначення цирконію в стандартному зразку мідного сплаву № 534 (ЛСО ін-ту «Гипроцветметобработка») за допомогою ТФ СПАДНС.
  17. Методика ТФС визначення титану у полісолодовому екстракті за допомогою ТФ СПАДНС.
  18. Методика ТФС визначення цирконію у полісолодовому екстракті за допомогою ТФ ксиленолового оранжевого
  19. Методика визначення плюмбуму в молоці за допомогою ТФ ксиленолового оранжевого
  20. Методика визначення стануму в штучній суміші за допомогою ТФ ксиленолового оранжевого
  21. Методика визначення плюмбуму в молоці за допомогою ТФ пірокатехінового фіолетового
  22. Методика визначення цинку у майонезі “Провансаль № 1” за допомогою ТФ пірокатехінового фіолетового
  23. Методика визначення меркурію у майонезі “Провансаль № 1” за допомогою ТФ пірокатохінового фіолетового
  24. Методика визначення купруму у “Майонезі з часником” за допомогою ТФ метилтимолового синього
  25. Методика визначення плюмбуму у мінеральній воді “Трускавецька” за допомогою ТФ метилтимолового синього
  26. Методика визначення цинку у мінеральній воді “Лужанська” за допомогою ТФ метилтимолового синього
  27. Методика визначення купруму у мінеральній воді “Моршинська” за допомогою ТФ еріохромцианіну
  28. Методика визначення стануму в консервованій рибі “Сардінела в маслі” за допомогою ТФ еріохромцианіну
  29. Методика визначення цирконію в модельній суміші за допомогою ТФ еріохромцианіну
  30. Методика визначення плюмбуму в питній воді за допомогою ТФ хромазуролу S
  31. Методика визначення феруму в полісолодовому екстракті за допомогою ТФ хромазуролу S
  32. Методика визначення меркурію в майонезі “Провансаль № 1”за допомогою ТФ хромазуролу S
  33. Методика визначення цирконію у стандартному зразку мідного сплаву № 534 (ЛСО ін-ту «Гипроцветметобработка») за допомогою ТФ хромазуролу S
  34. Методика визначення стануму в консервованій яловичині за допомогою ТФ хромазуролу S
  35. Визначення здатності основних компонентів молока зв'язувати плюмбум
  36. Методика визначення вітаміну РР у “Нікошпані”

    Серед найважливіших завдань аналітичної хімії є надійне і експресне визначення мікрокількостей важких металів, таких як Cu(II), Pb(II), Zn(II), Fe (III), Hg(II), Cd(II), Sn(IV), Zr (IV), Ti(IV) i біологічно активних органічних речовин, зокрема вітамінних і лікарських препаратів, у різноманітних об'єктах довкілля, сировині та продукції харчової технології та біотехнології.

    Ці проблеми не можна вирішити, не використовуючи сучасні аналітичні методи контролю. Серед багатьох такий комбінований метод, що дозволяє поєднувати сорбційне концентрування і наступне фотометричне визначення у твердій фазі, як твердофазна спектрофотомерія (ТФС) виявляється дуже ефективним в аналізі. Застосування з цією метою твердофазних (ТФ) полімерних барвників різних класів дозволяє покращувати їх аналітичні властивості і одержувати концентрат визначуваних елементів безпосередньо у місці пробовідбору, обминаючи стадію реекстракції або десорбції. Це значно скорочує час проведення експерименту і зменшує можливість додаткового забруднення. Далі концентрат може бути використаний для спектрофотометричного аналізу твердої фази або дає змогу одержати відповідну інформацію за спектрами відбиття.

    Всі методики характеризуються високою чутливістю, селективністю, простотою виконання експерименту і, враховуючи ультразвукову-пробопідготовку харчових об'єктів, експресністю; в більшості випадків дозволяють використовувати для аналізу невеликі наважки (1-2 г) зразка, дають можливість проводити сорбційне концентрування з великих об'ємів розчинів (до 1 л).

    Розроблена ефективна методика ТФС визначення нікотинової кислоти (вітамін РР) у препараті «Нікошпан» не потребує складної пробопідготовки. Результати аналізу вищезгаданих об'єктів отримують за графічним варіантом методу добавок або за рівняннями градуювальних графіків.

    Правильність отриманих даних визначають методом «внесено-знайдено». Збіжність результатів, отриманих за допомогою нових методик і стандартних (фотометричних, полярографічних, атомно-абсорбційних) підтверджує достовірність їх.

    Методика ТФС визначення плюмбуму за допомогою ТФ ксиленолового оранжевого застосована при встановленні здатності основних компонентів молока (казеїна і лактози) зв'язувати даний токсичний метал. Сам запропонований спосіб дозволяє отримати глибоку теоретичну кількісну інформацію про хімізм процесів, що відбуваються під час взаємодії іонів важких металів, зокрема плюмбуму з основними компонентами харчових продуктів, у даному випадку молока, і визначити комплексоутворювальну здатність їх за результатами простих спектрофотометричних вимірювань.

    Цінність запропонованих методик підтверджується патентами на винахід, актами про впровадження в науково-дослідну роботу кафедр: хліба, макаронних і кондитерських виробів і харчоконцентратів; біотехнології продуктів бродіння екстрактів і напоїв; молока та молочних продуктів; процесів і апаратів харчових виробництв і технології консервування і апробацію на Русанівському м'ясокомбінаті та інших підприємствах.

    В роботі брали участь: доценти Христіансен Маргарита Георгіївна і Бутенко Олена Миколаївна.

Костенко Єлізавета Євгеніївна - завідувач кафедри аналітичної хімії Національного університету харчових технологій, кандидат хімічних наук, доцент.
тел. (044) 287-92-58; 287-92-23; 287-93-98; 458-39-06
E-mail:kee@nuft.kiev.ua

 
 

© 2001 Design by LightGraphics