This version of the page http://www.hansaray.iatp.org.ua/u_obj_mzr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-18. The original page over time could change.
Бахчисарай - Бахчисарайський Ханський Палац - Офіційний сайт : Ханський цвинтар

ІСТОРІЯ ПАЛАЦУ
- Історія Бахчисарая
- Історія Палацу
 ВИДИ ПАЛАЦУ

- Схема Палацу

ГОЛОВНІ ОБ'ЄКТИ

Палацевий майдан

Ханський мечет

Лазня Сари-Ґюзель

Портал Демір-Капи

Зала Дивану

Літня альтанка
Малий мечет
Золотий фонтан
"Фонтан Сліз"
Гаремний корпус
Житлові покої
Соколина вежа

ХАНСЬКИЙ ЦВИНТАР

Дюрбе Діляри
КРИМСЬКІ ХАНИ
- Рід Ґераїв
- Перелік імен
- Хронологія
МУЗЕЙ У ПАЛАЦІ
- Заповідник
- Контакти
- Режим роботи
 

БАХЧИСАРАЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК

Бахчисарай - Ханський Палац

музейний веб-сайт

ХАНСЬКИЙ ЦВИНТАР

"Дюрбе Ісляма III  Ґерая"

У тінистому саду при південній стіні Великого Ханського мечету розташований Ханський цвинтар (мезарлик). Тут покоїться прах дев'яти кримських ханів, сорока п'яти членів ханського роду (чоловіків і жінок), а також кількох представників вищої придворної знаті.

Цвинтар у Ханському Палаці - не єдине місце, де поховані кримські правителі та члени їхніх родин. У кримській столиці було кілька таких місць. Ці цвинтарі розташовувалися в передмістях Бахчисарая - в Салачику та Ескі-Юрті. Там дотепер стоять мавзолеї-дюрбе з похованнями государів, що правили в 15 - кінці 16 століть. Крім того, багато кримських ханів знайшли останній притулок за межами батьківщини. Їхні могили - в землі Туреччини, Греції, Болгарії, Росії, Південної України (Білгород-Дністровський). Як повідомляв біограф ханського роду Халім Ґерай, у Хансараї поховані наступні правителі Кримської держави:

- Девлет I Ґерай, 1577 (пам'ятник не зберігся)
- Гази II Ґерай, 1607 (пам'ятник не зберігся)
- Іслям III Ґерай, 1654 (пам'ятник не зберігся)
- Мехмед IV Ґерай, 1674 (пам'ятник зберігся)
- Хаджи Селім I Ґерай, 1704 (пам'ятник не зберігся)
- Менґлі II Ґерай, 1739 (пам'ятник зберігся)
- Селім II Ґерай, 1748 (пам'ятник зберігся)
- Арслан Ґерай, 1767 (пам'ятник зберігся)
- Крим Ґерай, 1769 (пам'ятник зберігся)

На цвинтарі побудовані два дюрбе - північне ("дюрбе Девлета I Ґерая" 16 століття із шістьма похованнями) й південне ("дюрбе Ісляма III Ґерая" 17 століття з дев'ятьма), а також ротонда з єдиним похованням Менґлі II Ґерая. Усередині обох дюрбе та вздовж стежок саду стоять пам'ятники, висічені з мармуру чи з вапняку. Поза мавзолеями їх налічується 98 (разом із окремими фраґментами пам'ятників). На жаль, багато надгробків загублені.

Більшість мармурових монументів прикрашено вишуканим орнаментальним різьбленням. Символи жалоби (схилений кипарис, пальма що роняє плоди) сусідують тут із символікою вічного життя (троянда, виноград, стилізована розетка).

 

Пам'ятник хана Селіма II Ґерая, 1748

Пам'ятники Ханського цвинтаря побудовані за єдиною схемою, складаючись із кам'яного "саркофага" та двох вертикальних кам'яних стел по торцях. Стели в головах увінчані висіченими в камені зображеннями капелюха (чоловічого або жіночого) та прикрашені епітафіями. Ці епітафії можуть мати характер як лаконічного заклику до молитви за душу покійного, так і цілого поетичного твору описового або філософського характеру.

Як зразок епітафії, процитуємо напис із пам'ятника калги Саадета Ґерая:

Ненависна доля заховала в землю алмаз із низки роду ханів Чинґізових. Багато алмазів було в Саадета Ґерая, калги кримського. Нині одним із цих алмазів є Бахт Ґерай-султан, правосудний та розумний. Хай прикрашається він щастям, поки той (Саадет Ґерай) лежить у землі. Ясновельможний батько його вирізнявся розумом в роді Чинґізовім. Нехай буде милосердя Боже над ним та всіма його предками! Праведні й у вічності царюють! Раб Хамді (поет) написав рік його смерті: при такім щасті нехай всідає він на прикрашенім троні в раї! 1176 (1762 рік).

Усякий цвинтар у Криму вважався святим місцем - тим більшим благоговінням були оточені усипальниці правителів Кримського ханства. У старі часи при Ханському цвинтарі постійно перебували спеціяльні служителі - дюрбедари, що спостерігали за порядком та читали молитви за душі покійних.

© Б.Д.І.К.З. 2004
Тексти © Олекса Гайворонський 2004