Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



  НУХТ

  Впровадження наукових розробок кафедр НУХТ

     Кафедра обліку і аудиту

ВПЛИВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ЦУКРОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

    Проблема ефективного функціонування підприємств цукрової промисловості в умовах ринкової економіки сьогодні стоїть дуже гостро і вимагає пошуку та наукового обґрунтування організаційно-економічних механізмів її забезпечення.

    Враховуючи значимість цукрової промисловості для розвитку національної економіки, на нашу думку, необхідно створити Державний інтервенційний фонд цукру, який повинен функціонувати з метою забезпечення продовольчої безпеки держави шляхом формування державних запасів цукру та підтримання доступного для споживачів рівня цін на цукор і цукровмісні продукти.

    Вступ України до СОТ на загальних підставах буде сприяти ліквідації української цукрової промисловості та призведе до абсолютної залежності від іноземного виробника цього продукту. Для досягнення прийнятного рівня самозабезпеченості країни цукром необхідно домагатися особливих умов при вступі до СОТ та максимально використати підготовчий етап для підвищення ефективності діяльності підприємств цукрової промисловості.

    Розроблена комплексна система заходів державного регулювання діяльності підприємств цукрової промисловості, яка передбачає: створення ефективної системи захисних заходів від зайвого імпорту цукру-сирцю з урахуванням майбутнього вступу України у СОТ; введення механізму квотування виробництва цукрового буряку та цукру; встановлення мінімальної ціни на цукровий буряк і цукор у межах квоти, які б гарантували прибутковість виробництва, достатню для його самофінансування; здійснення пільгового кредитування та субсидування процентних ставок комерційних кредитів для виробників цукрового буряку; надання податкових пільг при реінвестуванні прибутків у розвиток виробництва; регулювання системи оптової торгівлі цукром.

    Для підвищення ефективності функціонування підприємств цукрової промисловості необхідно впроваджувати агропромислову інтеграцію між партнерами бурякоцукрового комплексу у різноманітних формах, починаючи від договірної і закінчуючи створенням агропромислових холдингів.

Виконавець Духновська Людмила Миколаївна
Тел.
287-98-37

НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ РЕЗУЛЬТАТАМИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ КИЇВСЬКОГО РЕГІОНУ

    Для прискорення завершальної стадії практичної реалізації соціально орієнтованих ринкових перетворень у промисловому виробництві і, особливо, харчовій промисловості необхідно удосконалення системи управління діяльністю підприємств, їх виробничими та фінансовими результатами.

    Економіка хлібопекарського виробництва має максимальну соціальну орієнтацію, практична реалізація управлінської стратегії кожного хлібопекарського підприємства вимагає побудови ефективного механізму управління результатами його діяльності.

    Одержано ряд результатів: розроблено цілісну економіко-соціальну концепцію інноваційних асортиментних перетворень у виробництві хлібопекарської продукції шляхом побудови організаційно-економічної моделі портфеля товарного асортименту, який включає продукцію раціонального та лікувального харчування. Економічна та соціальна ефективність такого портфелю забезпечується врахуванням кон’юнктурних та соціально-медичних факторів зовнішнього середовища та вимог комерційного розрахунку господарського механізму функціонування підприємств; запропоновано методичні основи розрахунку потенційної економії грошових коштів на потреби фінансування придбання лікувальних препаратів (інсулін, інше) для інсулінозалежних хворих на цукровий діабет.

Виконавець Темчишина Юлія Леонідівна
Тел.
287-98-37

УДОСКОНАЛЕННЯ РЕАЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ НА ОСНОВІ СИСТЕМИ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН

    Ефективне реформування економіки України неможливо без модернізації діючих виробництв, створення і впровадження новітньої техніки й технологій, сучасних систем організації та управління економічними процесами, якісного відновлення виробничої, транспортної, ринкової інфраструктури, що є сутністю реального інвестування, яке залишається на більшості підприємств єдиним напрямком інвестиційної діяльності в силу слабкої розвиненості фондового ринку і недостатнього досвіду роботи вітчизняних реципієнтів із цінними паперами.

    Робота проведена по розробці теоретичних, методичних, організаційних і практичних засад реального інвестування шляхом залучення кредитних ресурсів на підприємствах харчової промисловості. Представлена робота дозволяє дослідити сутність реальних інвестицій, інвестиційного кредитування та розробити заходи щодо підвищення ефективності процесу реального інвестування на основі системи кредитних відносин.

    Визначено шляхи оптимізації процесу кредитування реальних інвестиційних проектів на основі удосконалення механізму інвестиційного кредитування і взаємовідносин підприємства та банку, що дозволить спростити процес проходження кредитних ресурсів від кредитора до позичальника.

    Визначено інтегральний показник інвестиційної кредитоспроможності на основі якого підприємства харчової промисловості та банки можуть не тільки розрахувати та оцінити фінансовий стан та врахувати галузеві особливості підприємств, але і спрогнозувати величину інвестиційного кредиту, отримання якого не погіршить фінансову стійкість та кредитоспроможність підприємства.

Виконавець Михайленко Ольга Валеріївна
Тел.
287-98-37

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СПИРТОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

    В роботі узагальнено теоретичні та методичні підходи визначення ефективності виробництва спиртової промисловості; проаналізовано сучасний стан та інтеграційні процеси спиртової промисловості; визначено економічну ефективність виробництва високооктанової кисневмісної добавки до бензинів (ВКД).

    Обґрунтовано обов’язкове використання біопалива в Україні, запропоновано організаційно-методичні підходи до підвищення ефективності підприємств спиртової промисловості України.

    В результаті проведення теоретичних досліджень удосконалено класифікацію чинників впливу на ефективність виробництва, в основі якого лежить доповнення чинниками екологічної ефективності за рівнем об’єкту господарювання. Екологічна ефективність характеризується можливістю одержання ефекту в результаті зменшення витрат на ліквідацію наслідків інтенсивного антропогенного втручання в навколишнє середовище, створення належних умов для розширення відтворення природних ресурсів.

    З метою визначення магістрального шляху світової економіки в бік альтернативних джерел енергозабезпечення проведено дослідження досвіду застосування біоетанолу в інших країнах світу, результати якого підтверджують доцільність використання ВКД в Україні.

    Запропоновано методологію визначення екологічної ефективності застосування ВКД, яка ґрунтується у формалізованому вигляді відношення норми викидів автотранспорту і фактичною його кількістю. Екологічна ефективність застосування ВКД виражається в зниженні рівня забруднення навколишнього середовища шкідливими викидами автомобільного транспорту.

Виконавець Жолнер Інна Василівна
Тел.
287-98-37

Методика проектування цін на дієтичну хлібобулочну продукцію на основі калькуляції витрат та коефіцієнтів корисності

   В методиці розрахунку цін на продукцію лікувального харчування передбачається така основа: розрахунок ціни здійснюється, виходячи з відчутної цінності кожного виду продукції лікувального харчування. Основним критерієм ціноутворення є не виключно витрати виробника-продавця, а їх поєднання з відчутною корисністю в стандарті якості життя конкретного споживача.

   В якості критеріїв корисності хлібобулочних виробів приймаються показники позитивного профілактичного та лікувального впливу на здоров’я споживача.

   Виробнича перевірка даного методу дозволила зробити висновок про те, що використання його на практиці при визначенні ціни на дієтичні хлібобулочні вироби сприяє поліпшенню їхньої якості, збільшенню маси прибутку в результаті росту обсягу продажів, розширенню сегмента ринку дієтичної продукції, а також підвищенню якості життя населення. Методику впроваджено на хлібопекарських підприємствах Київського регіону.

 
 
 

© 2001 Design by LightGraphics