Структура
Навчання
Наука
Абітурієнтові
Новини
Про нас
 



 
  Пошук
Довідка


Eng
Rus
 



     Про нас

  Історія університету

  Місцезнаходження

  Територія

  Фотогалерея

     

     

Стисла характеристика університету
 
 
  Загальні відомості
 
  Наукова діяльність
 

Реквізити

Назад

     Адреса:
           Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68
     Електронна пошта:
           info@nuft.edu.ua
     WEB-сервер:
           www.nuft.edu.ua
     FTP-сервер:
           ftp.nuft.edu.ua


Загальні відомості

Назад

      Національний університет харчових технологій (НУХТ) є єдиним в Україні технічним університетом, який здійснює підготовку висококваліфікованих фахівців освітньо-кваліфікаційних рівнів бакалавр, спеціаліст і магістр з 25 спеціальностей та 15 спеціалізацій для харчової, м’ясо-молочної, фармацевтичної і мікробіологічної промисловості, інших галузей агропромислового комплексу та харчового машинобудування країни. В університеті навчаються близько 10 тисяч студентів денної та заочної форм навчання.

      НУХТ – вищий заклад освіти ІV рівня акредитації. Навчально-виховний процес, науково-методична та науково-дослідна робота забезпечується шістьма факультетами денної форми навчання, а саме: факультет технології цукристих речовин, факультет технології бродильних і хлібопекарських виробництв, факультет технології м’ясо-молочних виробництв, механічний факультет, енергетичний факультет, факультет економіки і менеджменту. Крім того університет має 3 факультети заочної форми навчання: в Києві, Сімферополі і Сваляві. В 1998 році до складу університету включено в статусі коледжу Сімферопольський технікум харчової промисловості.

      В університеті функціонують 37 кафедр, серед них 18 випускових. Кафедри університету мають 24 філії та 8 навчально-науково-виробничих комплексів на передових підприємствах, у проектних і науково-дослідних установах. Крім того, за останні роки створено 3 навчально-виробничих центри та редакційно-видавничий центр.

      На базі університету функціонує навчальний комплекс, до складу якого, крім НУХТ, входять Кримський державний аграрний університет, Сумський державний аграрний університет, 4 коледжі і 16 технікумів, підпорядкованих Міносвіти та Мінсільгосппроду України, а також ПТУ і Мала академія шкільної молоді в м. Смілі. В навчальному комплексі ведеться підготовка фахівців для харчової і переробної промисловості за узгодженими навчальними планами і програмами з 13 напрямів та 30 спеціальностей.

      В університеті функціонує центр інформаційних технологій. Він об’єднує 6 факультетських комп’ютерних центрів, до складу яких входять 30 комп’ютерних класів та 32 локальні мережі. В їх роботі задіяно 776 комп’ютеров, в тому числі 624 нових поколінь.

      В університеті працюють 570 викладачів, з них: 62 професори, доктори наук; 365 доцентів, кандидатів наук. Серед них 16 академіків і членів-кореспондентів Української академії аграрних наук і галузевих академій наук, 13 лауреатів Державної премії України, 3 заслужених діячі науки і техніки України, 5 заслужених працівників вищої школи.

      Підготовка аспірантів ведеться з 22 спеціальностей на 30 кафедрах як за денною, так і за заочною формами навчання.

      Підготовка докторантів ведеться з 6 спеціальностей.

      За останні 5 років підготовлено 16 докторів і 90 кандидатів наук.

      В університеті створено і діють 5 спеціалізованих рад із захисту докторських і кандидатських дисертацій з 11 спеціальностей


Наукова діяльність

Назад

        Наукова діяльність НУХТ спрямована на розроблення теоретичних основ харчових технологій, їх інтенсифікацію та оптимізацію, створення нових прогресивних технологій і високопродуктивного обладнання, систем і засобів механізації трудомістких процесів і виробництв, нового енерговикористовувального обладнання та систем раціонального енерговикористання, на вдосконалення організації та підвищення ефективності харчових і переробних підприємств.

        В НУХТ склалися і функціонують такі традиційні наукові школи:

  • технологія цукрового виробництва;
  • біотехнологія продуктів бродіння;
  • удосконалення технології хлібобулочних і кондитерських виробів з метою інтенсифікації виробництва, в тому числі з використанням нетрадиційної сировини;
  • створення нових хлібопекарських і кондитерських печей;
  • теорія і практика кристалізації цукру;
  • теорія і практика ректифікації етилового спирту; теорія і практика екстракці;
  • промислова теплоенергетика;
  • автоматизація та комп’ютерно-інтегрувальні технології;
  • теорія і практика пакувальної техніки і технологій;
  • електротехнологія харчових виробництв;
  • підвищення надійності і довговічності обладнання харчових виробництв;
  • дослідження, розроблення і вровадження біохімічних методів очищення стічних вод;
  • фізичні методи оброблення харчових продуктів з метою підвищення їх якості збільшення терміну зберігання та покращання харчової цінності.

        В університеті функціонує Науково-дослідний інститут харчових технологій (НДІХТ), що об'єднує 5 галузевих науково-дослідних лабораторій, лабораторію конструкторських та інноваційних проектів, науково-технічний центр машин та технологій пакування харчових продуктів, науково-технічний центр "Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані техногії", науково-технічний центр "Цукротехнологія", електротехнічну лабораторію, науково-технічний центр технологій та обладнання малих харчових виробництв, науково-виробничий центр оцінки якості сировини та готової продукції, а також кафедральні групи науково-технічних працівників з виконання госпдоговірної тематики.

        За останні роки науковцями НДІХТ розроблено і впроваджено на підприємствах харчової індустрії технології виробництва нових видів харчових продуктів покращеної біологічної цінності, в тому числі профілактично-лікувального призначення. При цьому як наповнювачі, за окремими рецептурами, використовуються високодисперсні порошки, полівітаміни рослинного походження.

        Це такі продукти як:

  • здобне діабетичне печиво;
  • сухі продукти екструзійної технології;
  • сир кисломолочний дитячий;
  • печиво, крупи, борошно, сухі продукти з солоду гороху та сої;
  • мармелад для дітей з використанням комплексу полівітамінів;
  • мармелад для хворих на цукровий діабет з використанням фруктози, сорбіту та полівітамінів;
  • булочки з суміші порошків часнику, буряка, чорноплідної горобини, яблук та інших овочів і фруктів;
  • ряд напоїв як алкогольних, так і безалкогольних зі складом компонентів, адаптованих до потреб організму людини (солод злакових культур, мед, екстракти хмелю, лаванди, глоду, пустирника, мускатного горіха ).

    Створено також Інститут проблем енергетики в харчовій промисловості.
    Найбільш вагомі результати, отримані в проблемній лабораторії, є такі:

  • Розроблено технології нових видів продуктів лікувально-профілактичного призначення з топінамбура, який знаходить широке застосування в харчовій промисловості і медицині. Вперше у вітчизняній науці виділено з топінамбура високополімерний інулін, на його основі одержано нові сполуки, фруктанів, побудовано їх комп'ютерні моделі, встановлено можливості утворення асоціатів різної хімічної природи, показано принципову можливість підвищення вмісту високомолекулярних вуглеводів у бульбах топінамбуру на допомогою спеціальної обробки.
  • Розроблено технології отримання сублімованих харчових продуктів з різних видів рослинної сировини. Технологія перероблення рослинних матеріалів на якісно новому рівні дає можливість отримати готові продукти із заздалегідь визначеними властивостями, зумовленими метаболічною роллю біокомпонентів цих продуктів і фізіологічною потребою в них людини.
  • Виявлено спосіб підвищення біологічної цінності сублімованих харчових продуктів шляхом їх механоактивації; досліджено радіопротекторні та дезінтоксикаційні властивості отриманих сублімованих порошків, встановлено пряму залежність між повнотою зниження рівноваги концентрації іону стронцію в системі та кількістю комплексоутворюючих органічних кислот в порошках.
  • Розроблено нові технології продуктів екструзії повсякденного та профілактичного призначення на основі зернових і бобових культур. Розроблено більше 20 рецептур сухих екструдованих сніданків, значна частина яких впроваджена у виробництво на Бориспільському заводі продтоварів.
  • Створено теоретичні основи та експериментально досліджено колективні ефекти при взаємодії електромагнітних полів з клітинними структурами та їх вплив на склад, фізико-хімічні властивості рослинної тканини і структуру технологічних середовищ; встановлено механізм електроплазмолізу біосистем, зокрема, кінетики пробою і умов його виникнення. Розроблено нові способи імпульсного електроплазмолізу рослинної тканини та інтенсифіковано процес екстрагування біокомпонентів із вторинної сировини.
  • Вивчено механізм активації води електромагнітним полем за допомогою Раман-спектроскопії. Встановлено, що активована електромагнітним полем вода модифікує структуру деякої частини аква-комплексів, створюючи ефект пам'яті, котрий проявляється при гідратації різноманітних молекул-зондів. Розглянуто вплив активації водних систем електромагнітним полем на механізм кислотного гідролізу глікозидних зв'язків у цукрозі, протопектині та інших поліцукридах.
  • Освоєно технологію пророщеного гороху та інших бобових культур і розроблено на їх основі широку гаму продуктів, в тому числі профілактичного призначення.
  • Вперше запропоновано та розробляється технологія електроіскрового оброблення рослинної сировини та рідких харчових продуктів. В результаті такого оброблення вихід продукту в залежності від сировини збільшується на 10-20 %. При цьому якість продуктів (пектин, соки) значно покращуються за рахунок зміни структурних характеристик. Термін зберігання продуктів збільшується в 3-4 рази порівняно з необробленими. При застосуванні електроіскрового розряду певних параметрів одержано активовану воду за структурою, яка наближена до структури талої води, із збереженням пам'яті структури до 15 діб. Останнє відкриває великі можливості для одержання продуктів, екстрактів, напоїв нового покоління із збереженням нативних властивостей сировини та одержання традиційних ліків з новими лікувальними властивостями.
  • Важливим напрямом діяльності науковців НУХТ є розроблення сучасної енерго- і ресурсоощадної технології виробництва технічного спирту як поновлюваного джерела енергії та сировини для органічного синтезу з некондиційної вуглеводомісткої сировини та відходів сільського господарства і харчової промисловості. Розроблена концепція енергозаощадження дозволила намітити шляхи для створення брагоректифікаційних установок нового покоління. Розроблено і узгоджено з відповідними відомствами технічні умови на три категорії спирту технічного А, Б, В, а також одержання безводного спирту.
  • Досліджується механізм формування структури кристалоутворень молочного жиру в присутності рослинних харчових добавок з метою створення нових видів вершкового масла низької калорійності, що дасть змогу задовольнити різноманітні смаки споживачів, раціонально і комплексно використати молочну сировину і отримати широкий спектр молочних продуктів оздоровчого призначення.
  • Радикальні зміни умов життєдіяльності населення України, зумовлені економічними та соціальними чинниками, ставлять перед науковцями харчових галузей промисловості принципово нові завдання. Їх не можна вирішити простим кількісним нарощуванням обсягів виробництва продуктів харчування, оскільки необхідні якісно нові підходи і рішення, що грунтуються на комплексному використанні новітніх досягнень в галузі медицини, нутриціології, біології, екології харчування та харчових технологій.

        Фахівці Українського державного університету харчових технологій сьогодні розглядають харчові продукти як носії комплексу біологічно активних сполук, що беруть участь у процесах фізіологічної та гормональної регуляцій. В такому аспекті проводяться зараз дослідження із розроблення нових технологій харчових продуктів оздоровчого та профілактичного призначення, які запобігатимуть та відновлюватимуть метаболічні порушення в організмі під впливом шкідливих чинників довкілля.

        Велику роль науковці НУХТ приділяють розробленню технологій продуктів та харчових добавок, що мають радіозахисну, дієтичну, профілактичну дію. На основі нових технологій планується отримати з сільськогосподарської сировини високоефективні біокомпозиції поліфункціонального призначення, що підвищують резистентність організму до дії багатьох несприятливих чинників довколишнього середовища, зменшують небезпеку загострення латентноплинних хвороб, задовольняють потребу людини в усіх біологічно активних компонентах.

        При одержанні нових видів продуктів і композицій харчових добавок буде вивчатись на молекулярному рівні характер взаємодії між окремими біокомпонентами. В основу нових розробок покладено ідею прогнозування фізіологічних ефектів харчових продуктів на підставі результатів дослідження їхнього складу та властивостей інгредієнтів.

        Такий підхід дасть можливість створювати харчові продукти і напівпродукти з наперед визначеними властивостями і здійснити, таким чином, цілеспрямований вплив на структуру продуктів харчування.

        За останні 30 років співробітниками університету одержано біля 1400 авторських свідоцтв СРСР, а за роки незалежної України – 150 патентів України на винаходи. Крім того, отримано 22 патенти та 2 авторські свідоцтва за межами України.

        Підписано 5 ліцензійних угод на поставлення і розроблення обладнання, абразивних паст та продуктів.

        13 вчених університету відзначені Державною премією України в галузі науки і техніки (В.Д.Попов, І.С.Гулий, С.І.Сіренко, Н.Г.Кононович, Г.П.Дмитровська, В.Н.Стабніков, П.С.Циганков, В.О.Аністратенко, В.О.Домарецький, І.Ф.Малежик, М.О.Прядко, В.М.Таран, П.Л.Шиян).

 

© 2001 Design by LightGraphics