ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ

ПРО КОМІТЕТ

 
 
НОВИНИ
ПРО КОМІТЕТ
ПЕРСОНАЛЬНИЙ СКЛАД
РОЗКЛАД РОБОТИ
ПОСИЛАННЯ
КОНТАКТИ
 

Шановні друзі!

Вашій увазі пропонується інформація про діяльність Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. Утворений у 1990 році Комітет є профільним в опрацюванні законопроектів, спрямованих на захист незалежності і безпеки України, її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Верховною Радою України після прийняття Конституції України на її виконання схвалена підготовлена за участю Комітету низка законів і постанов з воєнного будівництва і національної безпеки, в яких враховані зміни, що відбуваються у пріоритетних напрямках оборонної політики держави, врахований вітчизняний та зарубіжний досвід.

В діяльності Комітету беруть участь народні депутати України, серед яких - відомі політики, фахівці у сфері національної безпеки і оборони, ті, хто глибоко розуміє проблеми армії, оскільки значну частину свого життя присвятив благородній справі – захисту Батьківщини.

Переконаний в тому, що наше спілкування буде корисним. Ви можете надсилати свої зауваження і пропозиції, які будуть враховані у законотворчій роботі та в практичній діяльності Комітету.

Сподіваюся, що відвідувачами сайту Комітету стануть журналісти не тільки загальнодержавних і столичних засобів масової інформації, але й регіональних. Обмін інформацією дасть можливість глибше і кваліфікованіше висвітлювати проблеми життя людей у погонах, уникати непрофесійного підходу до проблем реформування Воєнної організації держави.

Члени Комітету і працівники його секретаріату готові до такого діалогу.

Нехай наша співпраця слугує інтересам України, її народу!

З повагою,
Голова Комітету
Анатолій КІНАХ

 

 
 

ІСТОРІЯ, СТРУКТУРА, ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ І ЗАВДАННЯ КОМІТЕТУ

 

 

Верховна Рада Української РСР своєю Постановою від 10 жовтня 1990 року "Про стан виконання Постанови Верховної Ради Української РСР від 30 липня 1990 року в частині проходження військової служби громадянами республіки" створила постійну Комісію Верховної Ради УРСР з питань зовнішньої та внутрішньої безпеки.

Головою цієї Комісії Верховна Рада УРСР обрала народного депутата Дурдинця В.В.

Рішенням Верховної Ради Української РСР від 24 квітня 1991 року Комісія була перейменована на Комісію Верховної Ради Української РСР з питань оборони і державної безпеки. Очолював Комісію до 29 січня 1992 року Дурдинець В.В.

З 30 січня 1992 року по 11 травня 1994 року Головою Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки був обраний народний депутат України Леміш В.П.

У наступному скликанні Верховної Ради України Комісію з 26 липня 1994 року по 15 травня 1998 року очолював народний депутат України Мухін В.В.

У зв'язку з прийняттям Конституції України 28 червня 1996 року Постановою Верховної Ради України "Про перейменування постійних комісій Верховної Ради України у Комітети" з 5 травня 1997 року зазначена Комісія діє як Комітет Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 13 травня 1998 року "Про перелік комітетів Верховної Ради України чотирнадцятого скликання" утворено Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. З 10 липня 1998 року по 31 січня 2000 року Комітет очолював народний депутат України Крючков Г.К., а з 1 лютого 2000 року до завершення терміну повноважень Комітет очолював народний депутат України Андресюк Б.П.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про перелік комітетів Верховної Ради України четвертого скликання" від 15 травня 2002 р. утворено Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони. З 7 червня 2002 р. до завершення терміну повноважень Комітет очолював народний депутат України Г.К.Крючков.

До складу Комітету 11 червня 2002 року Верховною Радою України було обрано 13 народних депутатів України, а 20 лютого 2003 р. до його складу обрано ще одного народного депутата України.

Постановою Верховної Ради України від 11 липня 2006 року "Про перелік, кількісний склад і предмети відання Комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання" утворено Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони, який очолює народний депутат України А.К.Кінах

 

 

СТРУКТУРА КОМІТЕТУ

У структурі Комітету діє шість підкомітетів

  • Підкомітет з питань законодавчого забезпечення діяльності Збройних Сил України - голова підкомітету Гнатенко Л.М.;

  • Підкомітет з питань законодавчого забезпечення оборони держави, оборонно-промислового комплексу, військового та військово- технічного співробітництва - голова підкомітету Богуслаєв В.О;

  • Підкомітет з питань соціального захисту військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань і правоохоронних органів спеціального призначення, осіб, звільнених з військової служби, та членів їх сімей, військових пенсіонерів - голова підкомітету Бульба С.С;

  • Підкомітет з питань правового забезпечення основ державної безпеки - голова підкомітету Скибінецький О.М.;

  • Підкомітет з питань правового забезпечення економічної, техногенної та екологічної безпеки - голова підкомітету Прутнік Е. А.;

  • Підкомітет з питань правового забезпечення інформаційної безпеки - голова підкомітету Третьяков О.Ю.

Діяльність Комітету організована відповідно до Конституції України, Закону України "Про комітети Верховної Ради України", Регламенту Верховної Ради України та інших законодавчих актів.

Організаційно-інформаційне, консультативно-методичне та документальне забезпечення діяльності Комітету здійснює його секретаріат.

Працівники секретаріату Комітету - висококласні фахівці, відповідально ставляться до виконання покладених на них обов'язків, сумлінно, творчо їх виконують.

 

ДО СКЛАДУ КОМІТЕТУ ВХОДЯТЬ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ УКРАЇНИ

    АНТІПОВ Олег Миколайович
    БОГУСЛАЄВ Вячеслав Олександрович
    БУЛЬБА Степан Степанович
    ГЕРАСИМОВ Іван Олександрович
    ГНАТЕНКО Лев Миколайович
    ДАВИМУКА Степан Антонович
    ДОНЧАК Володимир Андрійович
    ЗУБОВ Валентин Сергійович Заступник
    КАЛАШНІКОВ Олег Іванович
    МАКІЄНКО Володимир Петрович
    МОМОТ Сергій Васильович
    ПЕТРУК Микола Миколайович
    ПРУТНІК Едуард Анатолійович
    САМОЙЛЕНКО Юрій Павлович
    СКИБІНЕЦЬКИЙ Олександр Матвійович
    ТРЕТЬЯКОВ Олександр Юрійович

Першим заступником Голови Комітету обрано народного депутата України Самойленко Ю.П. та заступниками: народних депутатів України Герасимова І.О. і Зубова В.С.

Секретарем Комітету обрано народного депутата України Антіпова О.М.

Детальну інформацію про персональний склад Комітету наведено в розділі СКЛАД

 

ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ І ЗАВДАННЯ КОМІТЕТУ

  • законопроектна робота, яка включає опрацювання за дорученням Верховної Ради України чи за власної ініціативи проектів законів та інших актів з питань національної безпеки і оборони, що розглядаються Верховною Радою України, попередній розгляд та підготовку висновків і пропозицій щодо законопроектів, внесених іншими суб'єктами права законодавчої ініціативи, доопрацювання законопроектів за наслідками розгляду їх у першому та наступних читаннях;

  • збір, вивчення, дослідження інформації з питань, що належать до предмету відання Комітету, організація слухань з цих питань, в тому числі на засіданнях Верховної Ради України;

  • участь у розгляді і контролі за виконанням Державного бюджету; · попередній розгляд міжнародних договорів і угод з питань національної безпеки і оборони та підготовка висновків щодо їх ратифікації чи денонсації;

  • попередній розгляд проектів загальнодержавних програм економічного, науково-технічного, соціального, національно-культурного розвитку, охорони довкілля та підготовка висновків в частині, що стосується питань національної безпеки і оборони

На засіданнях Комітету регулярно розглядаються питання щодо виконання законів, постанов Верховної Ради України з проблем забезпечення національної безпеки і оборони.

Проводяться виїзні засідання Комітету, зокрема, у військових частинах, підрозділах Державної прикордонної служби.

За підсумками обговорення та вивчення стану на місцях Комітет звертається до Президента, Уряду з конкретними пропозиціями про вирішення нагальних проблем, пов'язаних із забезпеченням оборони і національної безпеки.

У Комітеті проводяться зустрічі з членами делегацій парламентів країн світу, силових структур, військово-політичних та освітніх закладів.

Члени Комітету беруть участь у міжнародних конференціях, семінарах та інших заходах.

До Комітету надходить багато листів, звернень, інформаційних матеріалів. Народні депутати України - члени Комітету приділяють постійну увагу особистому прийому громадян. Контактну інформацію та адресу для листування наведено в розділі КОНТАКТИ.

В квітні 2005 року виданий Збірник законодавчих актів України "Правові основи військового будівництва ті військово-цивільних відносин", підготовлений Комітетом.

Через власний офіційний Веб-сайт, засоби масової інформації Комітет систематично інформує громадськість про свою роботу. Члени Комітету виступають із статтями та інтерв'ю у засобах масової інформації з проблем реформування Збройних Сил України, соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, удосконалення правової бази з безпекових та оборонних питань

 

 

ФОТОНАРИС

Порядок денний засідання Комітету оголошений. Депутати готові до обговорення.

 
 

Кожен із членів Комітету має висловити свої думки та зауваження щодо законопроекту

 

Чи все враховано? Чи всі можливі наслідки передбачені?

 
 

Ми не маємо права на помилку

 

Питання обговорене.

Наближається важливий момент прийняття зваженого рішення

 
 

Головуючий на засіданні Голова Комітету А.К.Кінах оголошує припинення обговорення та ставить законопроект на голосування

 

Регламент дотримано, рішення прийняте.

На порядку денному чергове питання.

 

 
 
НОВИНИ
ПРО КОМІТЕТ
ПЕРСОНАЛЬНИЙ СКЛАД
РОЗКЛАД РОБОТИ
ПОСИЛАННЯ
КОНТАКТИ
 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ
© 2003-2006 Веб-група КНБО