Інформація про стан погашення заборгованості підприємствами міста перед управлінням пенсійного фонду України в місті Хмельницькому

           Погашення заборгованості, недопущення зростання боргу з платежів до Пенсійного фонду України є надзвичайно важливим і актуальним, від своєчасної сплати пенсійних внесків на пряму залежить покращення матеріального забезпечення всіх пенсіонерів .
           Підсумки роботи в минулому році та протягом першого кварталу 2007 року свідчать про те, що борги до Пенсійного фонду залишаються значними. Якщо станом на 1 січня 2006 року заборгованість до управління Пенсійного фонду України в м.Хмельницькому становила 2 млн. 969 тис.грн., то протягом 2006 року вона зросла на 645 тис.грн. або на 119 відсотків та станом на 1 січня цього року становила 3 млн. 545 тис.грн., але протягом  першого кварталу цього року нам вдалося зменшити борги на 647 тис.грн. і станом на 1 квітня вони становлять 2 млн.899 тис.грн.
           За три місяці 2007 року в рахунок погашення боргу надійшло 1млн. 237 тис.грн, що на 456 тис.грн. більше, ніж за відповідний період минулого року, але зменшення боргу відбулося значною частиною за рахунок списання та розстрочення боргів, а саме:

  • по спеціалізованому ремонтно-будівельному підприємству „Хмельницькліфт”- за мировою угодою списано 559 тис.грн та розстрочено 663 тис.грн.;
  • по закритому акціонерному товариству „Спецкомунбуд”- списано в результаті ліквідації 65 тис.грн..
  • по  товариству з обмеженою відповідальністю „Елком” – списано в результаті ліквідації 21 тис.грн.

           В загальній сумі боргу питома вага страхових внесків становить 44 відсотка і особливу тривогу викликає той факт, що це борги, які не підлягають списанню, а відповідно Закону України „Про загальнообов”язкове держане пенсійне страхування” період за який не було сплачено внески  не дає права зарахувати страховий стаж при призначенні пенсій, що погіршує  соціальний захист наших пенсіонерів, викликає їх незадоволення, нарікання, звернення до органів влади різного рівня та суду.
           Найбільшими підприємствами боржниками  на сьогодні є :
           Підприємство державної форми власності ВАТ „Видавництво „Поділля”- 543 тис.грн. або 25 відсотків від загальної суми боргу, в тому числі 52 тис.грн.- внески до 1 січня 2004року;
           Фонду державного майна:
           ВАТ „Завод „Нева” - 423 тис.грн. або 20 відсотків від загальної суми боргу, в тому числі 316 тис.грн.- заборгованість до 1 січня 2004 року.
           Значними залишються борги комунальної форми власності, найбільшими боржниками є :
Хмельницьке державне комунальне промислово-будівельне підприємство „Комунрембуд”- 251 тис.грн. або 12 відсотків від загальної суми боргу, із них заборгованість до 1 січня  2004 року – 159 тис.грн.
           Аеропорт Хмельницький -20 тис.грн. та комунальне підприємство „Майдан-2”
           Борг комунальних підприємств з початку року зменшився, повністю розрахувалися:
           ЖЕКи №  4, № 6, №8, №2, а це більше 50 тис.грн.
Хвилює той факт, що боржниками є підприємства, що фінансуються з бюджету:
           Державне підприємство „Поділля торф” – борг майше 27 тис.грн.
           Відділ лісового господарства – майже 10 тис.грн. ( відділ не працює, тому борг є безнадійним та два відділення, що є філіями Київських підприємств- ХФДП ”Укрконверсбуд” (0,7 тис.грн.) ХОФ ДП МВС „Спецсервіс”( 2,2 тис.грн., підприємство займалося продажом конфіскату).
           Особлива галузь підприємств-боржників – це підприємства, які займаються будівництвом. Всього 16 підпиємств сума боргу яких 501 тис.грн. До  цих підприємств-боржників також відносяться ХДК ПБП „Комунрембуд” ( 251 тис.грн.), ВАТ „Фірма „Хмельницькбуд”( 71 тис.грн., ВАТ „Постійно-діючий будівельний поїзд- 12”( 50 тьис.грн.), ЗАТ „Октант!” (68 тис.грн), ПП „Інвестсервіс”(28тис.грн), та будівельна дільниця при УМВУС в Хмельницькій області( 25 тис.грн.).
           Слушною є пропозиція не видавати дозволи таким підприємствам на будівництво.
           Також серед боржників , а їх 6 - це приватні підприємства , які займаються автомобільно- вантажними перевезеннями : ДП”Вантаж транс” 32 тис.грн.),АТП -2203 (3,3 тис.грн. ДП „Транс автосервіс” (8,2 тис.грн.), ТОВ „Капітал-Трейд” (4,7 тис.грн.), ДП „Авторемонт”(18 тис.грн.)
           - 25 відсотків від загальної суми або 729 тис.грн. складають  борги по відшкодуванню підприємствами фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій . Станом на 1 квітня 2007р. нараховується 18 підприємств, що мають таку заборгованість. Це 21 відсоток від загальної кількості боржників.
           Найбільшими боржниками , що мають заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є:

  • ВАТ АК „Адвіс”- 471 тис.грн. або 63 відсотки від загальної суми боргу, пенсія відшкодовується 116 пенсіонерам;
  • ВАТ „Завод „Нева”- 69 тис.грн. або 9 відсотків від  загальної суми боргу;
  • Акціонерне товариство „Хмельницькм”ясо” – 83 тис.грн. або 11 відсотків від загальної суми боргу;
  • Військова частина А-2339 – 16 тис.грн. або 2 відсотки від загальної суми боргу.

           Всього по цих чотирьох підприємствах борг становить 85% від загальної суми.

            Хмельницьким науково-дослідним та проектним інститутом землеустрою ще з 2005 року не відшкодовано 59 тис.грн. виплаченої пенсії призначеної  відповідно до Закону України „Про наукову та науково-технічну діяльність”.
           В управлінні залишається значною чисельність платників-боржників. Станом на 1 квітня цього року нараховується 131 боржник- юридична особа. Із них 48 платників не ведуть фінансово-господарсаькї діяльності і їх борг складає 378 тис.грн. 14 з них не знаходяться за юридичною адресою , а їх борг становить 108 тис.грн. Ці платники здають звіти без нарахування заробітної плати та, відповідно, нарахованих страхових внесків. Стягнення такого боргу є практично неможливим, оскільки за адресою боржник та належне йому майно відсутні, коштів на рахунках немає.
           Серед боржників є ще й 126 фізичних осіб, що мають борги перед Пенсійним фондом від загальної суми боргу це 0,3 відсотки або 10 тис.грн.
           До початку року збільшилася кількість боржників, які мають борг менше 1 тис.грн. (всього 187 або 72%), загалом у місті Хмельницькому 257 боржників до управління Пенсійного фонду.
           В межах своїх повноважень працівники управління вживають  заходи примусового стягнення боргів.
           До господарського суду тільки з початку року направлено 94 позовних заяви про стягнення недоїмки по внесках на загальнообов”язкове державне пенсійне страхування та на відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій на загальну суму 860 тис.грн., що на 49% більше ніж за аналогічний період минулого року.
           Завдяки тісній співпраці з органами прокуратури до господарського суду за позовом прокурора міста направлено 28 матеріалів по підприємствах боржниках на суму 684 тис.грн., на рахунки управління за такими позовами надійшло 99,7 тис.грн. у цьому році 270 тис.грн. у 2006 році.
            Як наслідок проведеної роботи з боржниками на рахунки управління надійшло  324 тис.грн. (у попередньому році - 400 тис.грн., що на 76 тис.грн. менше ).
           Відносно суми боргу з врахуванням рішень минулих років позовною роботою  забезпечено  в середньому 90% від суми боргу.
            Але не всі боржники виконують постанови суду добровільно, що змушує управління звертатися до державної виконавчої служби у місті для примусового стягнення боргу.
            Так, станом на 01.04.2007р. на примусовому виконанні у відділі державної виконавчої служби у м.Хмельницькому знаходиться 187 виконавчих документів на суму 1257 тис.грн., що на 897 тис.грн більше ніж на кінець першого кварталу 2006р.
           В рахунок примусового виконання боргу за перший квартал 2007 року від виконавчої служби надійшло  229 тис.грн, але це на 135 тис.грн. менше від того, що надійшло за аналогічний період 2006р.
           З початку року проведено 2 спільні наради за участю начальника  державної виконавчої служби у м.Хмельницькому та державних виконавців на яких  розглядалося питання щодо покращення роботи  по стягненню заборгованості на користь управління, проаналізовано стан виконання виконавчих документів, а взагалі такі наради проводяться щомісячно.
           За звітний період здійснено 4 виїзди на опис майна боржників спільно з державними виконавцями ( І кв. 2006р.-5). Але співпраця з Державною виконавчою службою  потребує значного покращення. Управління мусить спонукати державних виконавців до вчинення виконавчих дій у встановлені строки і на сьогодні не арештовано рахунки 9 підприємствах та не описано майно двох 
            Серед боржників, що перебувають на обліку в управлінні є підприємства, що знаходяться у різних стадіях банкрутства. Станом на 01.04.07р. таких підприємств нараховується 18 з визнаною сумою кредиторських вимог в розмірі  588 тис.грн.
           Перед прийняттям рішення про застосування до платника процедур банкрутства, управління вживає всіх заходів стягнення боргу : передача  матеріалів до прокуратури, до господарського суду, примусове стягнення через державну виконавчу службу. Лише після того, як всі заходи примусового стягнення вказують на те, що задовольнити вимоги не можливо, управління звертається до суду із заявою про визнання боржника банкрутом. За узгодженням з органами виконавчої влади управлінням проініційовано справи про банкрутство підприємства комунальної власності спеціалізоване ремонтно-будівельне підприємство „Хмельницькліфт”, підприємства з часткою державної власності ВАТ „Завод „Нева”. Звернення до суду із такою заявою дає змогу розстрочити заборговані суми, в окремих випадках списати фінансові санкції та пеню, а також  забезпечити стабільне надходження коштів на погашення розстрочених сум. Так вдалося відновити платоспроможність ВАТ „Будівельно-монтажне управління по газифікації” та розстрочити суму боргу в розмірі 314 тис.грн.
            З 13 підприємств по 11-ти , що перебувають у стадії ліквідації, погашення боргу є безнадійним, заборгованість таких підприємств перед управлінням становить 163 тис.грн.
           Всього за рахунок погашення вимог кредиторів з початку року на рахунки управління надійшло 293 тис.грн. У порівнянні з минулим роком це на 162 тис. менше, що свідчить про те, що на обліку перебуває більше „безнадійних” банкрутів.
           Застосування Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”  дає реальну можливість зберегти платника та певною мірою відновити його платоспроможність. Забезпечивши цим самим надходження внесків до Пенсійного фонду,  виплату заробітної плати та збереження робочих місць.
           Також, з метою зменшення заборгованості до боржників протягом  минулого року та першого кварталу 2007 року вживалися наступні заходи впливу : зокрема проведено 613 перевірок, із них 216 перевірок за національним планом в 2006 році та 183 перевірки в цьому році. Із них – 27 згідно Національного плану разом органами ДПІ . За результатами виявлених порушень донараховано 84 тис.грн в минулому році та 6 тис.грн. в цьому році, нараховано фінансових санкцій в розмірі 219 тис.грн. в 2006 році та 112 тис.грн за перший квартал 2007 року. Всього оформлено 59 протоколів про адміністративне правопорушення , притягнуто до адміністративної відповідальності  36 посадових осіб, накладено штрафів  на суму 5 тис.грн. Але не завжди штрафи сплачуються добровільно. На сьогодні на примусовому виконанні в ДВС знаходиться 66 постанов на суму 9,4 тис.грн. , стягнення яких можливо забезпечити для цього є всі заходи впливу. Стягнення штрафів деякою мірою впливає на дисциплінованість та відповідальність керівників.  Значну роль у формуванні свідомості платника відіграє інформаційно-роз’яснювальна робота, яку проводить управління. Так, в управлінні працює інформаційно-консультативна група у складі 14 чоловік. Інформаційною роботою охоплено всі вікові категорії населення  починаючи від учнів шкіл до пенсіонерів. Особлива увага приділяється працюючому населенню, оскільки, розмір та призначення їхньої пенсії в майбутньому залежить від платіжної дисципліни страхувальника, зокрема, від відповідальності керівника. Проте,  не всі керівники підприємств погоджуються на проведення таких зустрічей. Є випадки звернення до суду з вимогою врахувати страховий стаж без сплати страхових внесків підприємством, зокрема, такий позов було пред’явлено працівником ВАТ „Постійно-діючий будівельний поїзд-12”. Оскільки внески підприємством не було сплачено, то і суд відмовив у зарахуванні цього періоду для призначення пенсії. В результаті безвідповідальності керівника підприємства постраждав пенсіонер.
           Так, з початку року проведено 66 зустрічі у трудових колективах, де донесено інформацію до працюючих про розрахунки їхнього роботодавця перед Пенсійним фондом. Проведено масове інформування застрахованих осіб про стан їх персональних пенсійних рахунків. Такі відомості отримали через своїх роботодавців 100 тис. Працюючих нашого міста.  З цієї інформації кожен застрахований побачив свою заробітну плату та суму страхових внесків за 1999 – 2005 роки, які дають право на призначення пенсії , але, хочу сказати, що 22% від всіх застрахованих осіб або 28 тис. отримали заробітну плату менше мінімальної у 2005 році, а у 2006 році - це вже 23 % від всіх застрахованих осіб або 33,5 тис.осіб.
           Тому, по  56 підприємствах, де заробітна плата виплачувалася в розмірі менше мінімального , а сплачено внески в розмірі меншому ніж мінімальний страховий внесок, спеціалістами нашого управління та головного управління проведено зустрічі з трудовим колективом підприємств  з метою роз”яснення пенсійного законодавства.
           На виконання завдання поставленого облдержадміністрацією щодо скорочення у 2007 році боргу із страхових внесків по нашому місту, управлінням доведено конкретні завдання кожному платнику- боржнику, виконання якого щоденно контролюється. Так на сьогодні вже забезпечили надходження такі підприємства як дочірнє підприємство „Вантажтранс”, приватне підприємство „Харп”, ЖЕК № 4, приватне підприємство „Ірена плюс”, за рахунок надходжень цих підприємств вдалося погасити   71 тис.грн. боргу.