RN_070404 - WoodgroveNet 2002

Щодо стану та перспективи розвитку Грід-технологій в Україні


4 квітня 2007 року в Інституті теоретичної фізики ім. М.М.Боголюбова НАН України під головування Президента НАН України академіка Б.Є.Патона відбулася виїзна нарада з питання “Про стан та перспективи розвитку Грід-технологій в Україні”.

У роботі наради взяли участь члени Бюро Президії НАН України, провідні вчені НАН України, представники вищих навчальних закладів України, зокрема, НТУУ “КПІ”. Учасники наради заслухали та обговорили доповідь директора Інституту теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України академіка НАН України А.Г.Загороднього «Про стан та перспективи розвитку Грід-технологій в НАН України».

Нарада констатувала, що в Академії створено перший в Україні академічний Грід-сегмент, який об’єднує обчислювальні ресурси шести інститутів НАН України та Київського національного університету імені Тараса Шевченка з загальною потужністю 592 процесори та 50 терабайтів дискового простору. Зроблено практичні кроки до інтеграції української академічної грід-структури у європейські та світові Грід-колаборації та програми. В Інституті кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України побудовано і введено в дію найпотужніший в Україні суперкомп’ютер «Скіт-3» (296 процесорів та 16 Терабайтів дискового простору для збереження даних). Академією побудована оптоволоконна магістраль за маршрутом Рава-Руська – Львів – Київ – Харків зі швидкістю передачі даних 2,5 Гб/с, яка буде забезпечувати, зокрема, функціонування національної Грід-інфраструктури.

Було прийнято рішення наради, яким передбачається здійснення подальших кроків щодо інтенсифікації впровадження Грід-технологій в Україні, більш широкого залучення до розбудови академічного сегменту  Грід-інфраструктури інших інститутів НАН України та університетів, насамперед, КНУ імені Тараса Шевченка та НТУУ “КПІ”. Учасники наради визнали необхідним звернутися до Уряду з клопотанням щодо надання Академії статусу повноважного представника від України в міжнародних Грід-колабораціях.

         Учасники наради ознайомились з роботою академічного сегмента Grid-інфраструктури, центр керування яким знаходиться в  Інституті теоретичної фізики ім. М.М. Боголюбова НАН України.

На головну сторінку

Національна Академія Наук України:
01601 Київ, вул. Володимирська, 54
факс: (044) 234-3243
e-mail:
prez@nas.gov.ua
© Макетний зразок розробив
і технічно підтримує
Центр практичної інформатики НАН України