This version of the page http://www.chl.kiev.ua/UKR/ch_lib_u.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-30. The original page over time could change.
Дитячі бібліотеки України

Дитячі бібліотеки України

        Дитячі бібліотеки України є державним гарантом захисту прав дітей на культурне і духовне життя,
на вільний доступ до інформації. Дитячі бібліотеки надають дітям можливість безкоштовного прилучення до досягнень світової і національної культури, проведення дозвілля, спілкування з ровесниками та дорослими цікавими людьми з урахуванням вікових, психологічних і соціальних особливостей дитини.
        На сьогодні в Україні функціонує 1226 спеціалізованих дитячих бібліотек, послугами яких щорічно користуються понад 3 мільйони громадян України. В кожному обласному центрі - обласна бібліотека для дітей як науково-дослідний, інформаційний, консультативний центр з питань культурного розвитку дітей; у містах Києві та Севастополі - центральні бібліотеки для дітей з такими ж функціями. В 14 великих містах працюють самостійні централізовані системи для дітей. У всіх змішаних централізованих бібліотечних системах районів і міст України діють дитячі бібліотеки-філіали та дитячі відділи. Дітей також обслуговують понад 17500 сільських бібліотек. Головною бібліотекою, науково-методичним, дослідним і інформаційним центром з проблем дитячої літератури, дитячого читання і бібліотечної роботи з дітьми є Державна бібліотека України для дітей.
        У фондах дитячих бібліотек зосереджено біля 40 мільйонів примірників книг, журналів, аудіо- і відеоматеріалів. До числа найбільших книгосховищ належать Донецька (252,7 тис.), Київська (275,1 тис.), Кіровоградська (184,1 тис.), Черкаська (320,7 тис.), Чернігівська (194,3 тис.) обласні бібліотеки для дітей. Основу фонду дитячих бібліотек складає художня, науково-пізнавальна, довідково-енциклопедична та технічна література. Це дає можливість забезпечити найвибагливіші як ділові (навчання у школі), так і власні (самоосвіта) потреби та інтереси читачів.
        До послуг читачів - система карткових каталогів і картотек, яка останніми роками почала замінюватися на електронні каталоги. На сьогоднішній день, окрім Державної бібліотеки України для дітей, власні електронні каталоги ведуть Львівська, Херсонська, Черкаська обласні бібліотеки для дітей та Дніпропетровська, Київська, Миколаївська центральні міські бібліотеки для дітей. На жаль, розвитку сучасних електронних технологій у дитячих бібліотеках заважає економічна криза.
        Основний принцип функціонування дитячих бібліотек - демократичність і відкритість обслуговування дітей, надання рівноправної можливості користування бібліотекою юним читачам віком до 15 років. Важливе суспільне значення дитячих бібліотек полягає у наданні допомоги читачам-дітям по розширенню і поглибленню знань, отриманих у школі.
        Кожна дитяча бібліотека України - це також своєрідний центр проведення дозвілля дітей. Майже при кожній дитячій бібліотеці діють лялькові театри і гуртки (драматичні, художнього читання, м'якої іграшки, художнього дизайну, декоративно-прикладного мистецтва, народного співу, технічної творчості та інші). Їхня діяльність спрямована на творчу самореалізацію особистості кожної дитини.


© Текст. Національна бібліотека України для дітей

Карта серверу
До домашньої сторінки