This version of the page http://www.chl.kiev.ua/UKR/Chl_arch.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-30. The original page over time could change.
Державна бібліотеа України для дітей

Бібліотечна споруда

      Нове приміщення було збудовано на житловому масиві "Нивки" (вул. Баумана, 60) за оригінальним проектом головного архітектора М.П.Будиловського і архітектора І.А.Цейтліної. Зовні бібліотека справляє враження розгорнутої книжки, прикрашеної фігурними кованими металевими решітками з зображеннями різних рослин і тварин. Завдяки такому оформленню вона нагадує старовинний замок.
       Автори проекту прагнули, щоб усе, що оточувало дітей у бібліотеці, допомагало б їм розслабитися після занять у школі, спокійно почитати книгу чи подивитися фільм, прослухати платівку чи сісти за музичний інструмент. Тож до послуг читачів мали бути не лише читальні зали та абонементи, але й кімнати для індивідуального і групового прослуховування музики, відеосалон, кімната казок, актовий та комп'ютерний зали.
       Відповідає задуму - створити справжній "храм книги" - і внутрішнє оздоблення бібліотеки. Над її оформленням працювали відомі українські митці: витвори з кераміки (панно "Першодрукарі", кімнату казок, дивовижні квіти у вестибюлі) створила Ольга Рапай; металеві кованки і кольоровий вітраж - Олександр Миловзоров, гобелен ручного ткацтва - Світлана та Євгенія Кравченко, бронзову скульптуру хлопчика з книжкою - Борис ДовганьВін також є автором і арки при вході у бібліотеку - своєрідної галереї письменників, таких як: Гомер, В.Шекспір, П.Тичина, М.Гоголь, Т.Шевченко, Леся Українка, О.Пушкін, В.Маяковський, А.Гайдар.
       У старовинному народному стилі кераміки - глазурі відтворена на одній із внутрішніх стін бібліотеки історія книгодрукування. Між зображеннями старовинних папірусів, ієрогліфів, сучасних процесів книгодрукування - чотири найголовніші образи: німецький винахідник книгодрукування Іоганн Гутенберг, російський та український першодрукар Іван Федоров, слов'янські просвітителі Кирило і Мефодій. Надзвичайно цікавою творчою знахідкою є виконане з шамоту панно на зовнішній стіні кімнати казок, де зображено різноманітних героїв народних і літературних казок.
       При будівництві були використані найкращі оздоблювальні матеріали: з Вірменії надійшли рожеві плитки для оздоблення стін, з Узбекистану - мармур. Єреванські майстри виготовили вітражі для вікон, а прикарпатські меблярі змайстрували читацькі столики спеціальної конструкції, стелажі та книжкові вітрини; чудовий паркет було отримано з Ківерців Волинської області.


© Текст. Національна бібліотека України для дітей

Карта серверу
  До домашньої сторінки