This version of the page http://www.ukrpatent.org/ua/stattja_IV8 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-19. The original page over time could change.
Державне підприємство 'Український інститут промислової власності'
http://www.ukrpatent.org/ua/stattja_IV8 © 2007 Всі права захищено.
ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО
УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТІ
(УКРПАТЕНТ)

Сьогодення Укрпатенту

науково-практичний журнал „Інтелектуальна власність”

Алла КРАСОВСЬКА,
директор Державного підприємства «Український інститут промислової власності»,
м. Київ

От і промайнула перша половина 2005 року напруженого і цікавого життя Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (Укрпатенту) — закладу експертизи Державної системи охорони інтелектуальної власності, який розглядає подані заявки на об’єкти промислової власності та проводить експертизу цих заявок. Що зроблено за цей строк? Які маємо досягнення та проблеми?

Іноді, коли подають новини хороші і не зовсім, то запитують: з яких розпочати? Розпочнемо з не зовсім хороших, тобто — з проблем. Найголовніша з них сьогодні хвилює всіх, хто має хоч якусь причетність до інтелектуальної власності: і тих, хто працює у Державній системі охорони інтелектуальної власності, і тих, для кого ця система працює. Мова — про збори. Про ті збори, які сплачують заявники, подаючи свої заявки, і за рахунок яких функціонує Державна система охорони інтелектуальної власності.

26 травня 2005 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні пакетом схвалив низку проектів постанов, серед яких був і запропонований Міністерством економіки України (далі — Мінекономіки) проект постанови щодо внесення змін до «Порядку сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності», затвердженого постановою КМУ від 23 грудня 2004 року № 1716 (далі — Порядок). Проектом цієї постанови пропонується з метою забезпечення умов вступу до СОТ суттєво змінити розміри зазначених зборів для національних та іноземних заявників.

Доцільно зазначити, що головні вимоги СОТ стосовно інтелектуальної власності викладені в «Угоді про торговельні аспекти інтелектуальної власності», широко відомої під скороченою назвою «ТРІПС». З цього приводу відомий висновок Міністерства юстиції України (далі — Мін’юст), викладений у листі від 21.04.2005 № 19-9 3940. У ньому сказано, що чинний Порядок, затверджений постановою КМУ від 23 грудня 2004 року № 1716, повністю кореспондується з положеннями статті 3 ТРІПС.
Необхідно зазначити, що висунення Міністерством економіки цього проекту постанови було здійснено з порушенням норм законодавства — проект не був винесений на публічне обговорення, не проаналізований його регуляторний вплив, а також не узгоджений з головним розробником — Міністерством освіти і науки України.

Варіант постанови, запропонований Мінекономіки, у разі його прийняття Кабінетом Міністрів України призведе до багаторазового підвищення (від 6 до 10 разів) розмірів зборів для національних заявників і заявників 110 країн з перехідною економікою та істотного зниження розмірів зборів для заявників високорозвинутих країн. Внаслідок цього різко знизяться можливості національних винахідників, підприємств малого бізнесу, наукових організацій тощо стосовно охорони своєї інтелектуальної власності, а також одночасно будуть створені вигідні умови для іноземців, які своїми патентами зможуть блокувати підприємницьку діяльність України.

У цьому зв’язку доцільно зазначити, що за півріччя (з 1 січня 2005 р. і до кінця червня 2005 р.) кількість заявок на видачу охоронних документів, що поступають до Укрпатенту, суттєво зросла, у тому числі міжнародних заявок за процедурою РСТ — на 25-30%. Це говорить про те, що інвестиційний клімат в Україні став більш сприятливим і що вихід інвесторів на наш ринок супроводжується закріпленням прав інтелектуальної власності. І це добре, але ...створення вигідних умов для іноземних заявників і погіршення умов для вітчизняних заявників неодмінно призведе до блокування підприємницької діяльності в Україні, завдасть відчутного збитку розвитку економіки України.

Заявки РСТ блокують такі напрямки розвитку промисловості для національного заявника:
— медицина, фармакологія;
— носії інформації, передання даних;
— супутникові системи зв’язку;
— технологічні процеси та транспортування;
— пристрої для обробки у сільському господарстві;
— тютюн, сигарети, текстильні вироби.

Не треба закривати очі на те, що проти України ведеться планомірна інтелектуальна війна, одним із способів якої є блокування ринку за допомогою патентів. На нашу думку, проект постанови, запропонований Мінекономіки, дуже цьому сприяє.

Ну, а тепер про новини хороші. Незважаючи на ті проблеми, що вже виникли, і ті, які ще попереду (бо як же без них?), ми працюємо і щасливі з того, що роботи багато. Станом на 01.07.2005 року всього зареєстровано 145625 охоронних документів:
— 76679 патентів на винаходи;
— 7613 патентів на корисні моделі;
— 10407 патентів на промислові зразки;
— 50923 свідоцтва на знаки для товарів і послуг з урахуванням розділених реєстрацій;
— 3 свідоцтва на топографії ІМС.

У першому півріччі 2005 року зареєстровано 11016 охоронних документів на об’єкти промислової власності, з них: 1978 патентів на винаходи; 3522 патенти на корисні моделі, 4858 свідоцтв на знаки для товарів і послуг; 657 патентів на промислові зразки; 1 свідоцтво на топографії ІМС.
За охороною прав інтелектуальної власності в Україні пильно спостерігають міжнародні організації, сфера діяльності яких пов’язана з інтелектуальною власністю. Вони уважно спостерігають за всіма змінами та реформами, що відбуваються у нас у цій сфері, дають власні оцінки відповідності вітчизняної системи міжнародним нормам і рекомендації щодо її удосконалення. І оцінки ці є позитивними — зокрема, відзначається, що Урядом України досягнуто значного прогресу у сфері реформування системи інтелектуальної власності, а також зроблено подальші кроки щодо зміцнення охорони прав інтелектуальної власності. Упевнена, це відбуватиметься й надалі, зокрема за підтримки громадськості, роль якої нині помітно підвищилася. Цьому сприяє Громадська рада з питань науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності при Міністерстві освіти і науки України, де секретарем, а також представником Всеукраїнської асоціації інтелектуальної власності є автор цієї статті.

Одне з головних завдань Укрпатенту — це участь у розробці та вдосконаленні законодавства у сфері промислової власності. Співпраця Укрпатенту із спеціалізованими науково-дослідними установами, які також працюють у цій сфері, дає можливість вирішувати актуальні проблеми спільними зусиллями, залучаючи наукові кадри. Результатом плідних переговорів стала Генеральна угода про співробітництво, укладена між Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Академії правових наук України та Укрпатентом, яка набула чинності з 1 липня 2005 р.

Угода передбачає співпрацю у таких напрямках:
— участь у розробленні пропозицій стосовно вдосконалення нормативно-правових актів у сфері промислової власності;
— проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів;
— обговорення проблем науково-технічної експертизи об’єктів промислової власності та судової експертизи зазначених об’єктів;
— розроблення методичних рекомендацій з судово-експертних досліджень об’єктів промислової власності тощо.
Впевнена, що таке співробітництво буде корисним та сприятиме вирішенню проблемних питань вдосконалення нормативно-правових актів у сфері промислової власності.

Успіхи фахівців Укрпатенту неодноразово відзначались різними нагородами. За багаторічну плідну діяльність, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток державної системи охорони інтелектуальної власності у червні 2005 року Почесними грамотами Верховної Ради України серед інших нагороджені й фахівці Укрпатенту: Василь Банніков — начальник відділення експертизи заявок на позначення та промислові зразки Укрпатенту, Наталія Петрова — начальник відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем а також автор цієї статті.
Кожний напружений робочий день Укрпатенту багатий подіями, новинами, інформацією. Для ознайомлення української та зарубіжної громадськості з діяльністю Укрпатенту, забезпечення інформаційної взаємодії з урядовими, неурядовими організаціями України та світового співтовариства у квітні цього року відкрито веб-сайт Укрпатенту (www.ukrpatent.org), який є його офіційним інформаційним ресурсом.

Підбиваючи підсумки, ми радіємо успіхам, розуміємо необхідність вирішення проблем, що існують, і готові наполегливо працювати над їхнім подоланням. Ми вивчаємо та впроваджуємо досвід патентних відомств провідних зарубіжних країн, міжнародних та регіональних організацій інтелектуальної власності і робитимемо це і надалі. Набуваючи власного досвіду, шукаємо шляхи підвищення якості та оперативності виконуваних робіт, ретельно аналізуємо пропозиції та зауваження тих, хто сьогодні приходить до нас із результатами своєї інтелектуальної діяльності і хоче надати їм правову охорону. Працюємо також для тих юних винахідників, котрі прийдуть до нас завтра, оскільки саме обдарована молодь, її підготовка до активної діяльності, її інтелектуальний потенціал стануть запорукою зростання економіки України.

Надійшла до редакції 25.07.2005 р.

Журнал "Інтелектуальна власність" №8, 2005р.