Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

В Представництві ЄК

Прес релізи

Календар заходів ЄС в Україні

Прес релізи

09.03.2007

Європейська Комісія прагне до зміцнення ґендерної рівності у країнах, що розвиваються.

8 березня Комісія оприлюднила Європейську стратегію сприяння ґендерній рівності у різних країнах та регіонах світу.

„Для успішної боротьби з бідністю у країнах, що розвиваються, ми маємо надати жінкам та чоловікам рівні можливості та рівний доступ до ресурсів”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах гуманітарної допомоги та розвитку Луї Мішель.

„Права жінок є не другорядним, а центральним питанням для майбутнього добробуту будь-якої країни, що розвивається”, - додала Комісар у справах зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер. „[Ґендерна] нерівність є не лише моральною хибою. Нехтування внеском, що його може зробити половина населення, є недопустимою помилкою для будь-якої держави”, - наголосила Комісар.

Нинішня стратегія Комісії пропонує конкретні дії в п’ятьох ключових сферах. Серед них - забезпечення ефективного врядування і шанування прав жінок, підвищення рівня зайнятості жінок, забезпечення рівного доступу до освіти, ефективне та рівне надання медичних послуг та боротьба з побутовим насильством.

Стратегія також пропонує акцентувати увагу європейської політики допомоги на ґендерних питаннях. На думку Комісії, пріоритетизація ґендерних питань має відбуватися через постійний діалог ЄС із урядами країн, що розвиваються, неурядовими організаціями та науково-дослідницькими установами.

Забезпечення ґендерної рівності є одним із ключових пріоритетів європейської допомоги країнам, що розвиваються. За статистикою, жінки складають понад дві третини всього неписьменного населення на планеті. У країнах Центральної та Південної Африки жінки заробляють лише 10% всього прибутку та володіють лише 1% активів. Понад 60% ВІЛ-інфікованих людей на африканському континенті є жінками; серед молодого населення цей показник ще вищий (75%). Крім того, в Африці на жінок припадає 75% тяжкої сільськогосподарської праці. >>> докладніше

 

07.03.2007

Комісар Ферреро-Вальднер оголошує про значне збільшення фінансової допомоги Україні

Брюссель, 7 березня 2007 р.

З нагоди своєї зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком 8 березня цього року Комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер оголосить про значне збільшення фінансової допомоги Україні з боку Європейської Комісії протягом наступних чотирьох років. У період з 2007 по 2010 роки планується виділити 494 млн. євро на підтримку процесу реформ та виконання Плану дій Україна-ЄС. Це є суттєвим збільшенням фінансування порівняно з минулими роками. На додаток, Україна зможе скористатися збільшенням обсягів кредитування з боку Європейського інвестиційного банку.

Пані Ферреро-Вальднер заявила: „Україна зробила видатний прогрес у здійсненні своїх демократичних і економічних реформ після Помаранчевої революції. Завдяки нашій розширеній фінансовій допомозі ми підтримуватимемо зусилля України, спрямовані на реалізацію реформ. Наша допомога буде використовуватися на посилення належного державного управління та демократичних інституцій, наближення законодавства та стандартів України до законодавства ЄС, а також на підтримку співпраці у таких ключових галузях, як енергетика, транспорт і охорона довкілля”.

Основні напрямки використання допомоги ЄС у 2007-2010 рр.:

  • Підтримка виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці в енергетичній галузі для сприяння поступовій інтеграції енергетичного ринку України до ринку ЄС, розвитку нафтогазової інфраструктури та енергоефективності, а також використання відновлюваних джерел енергії.

  • Підтримка посилення можливостей України у сфері управління кордонами та міграцією з огляду на наближення набуття чинності Угодами між Україною та ЄС про спрощення візового режиму та про реадмісію.

  • Підтримка посилення незалежності та ефективності судової гілки влади, а також забезпечення неупередженості та незалежності прокуратури.

  • Допомога у вирішенні викликів, які стосуються охорони довкілля, зокрема що стосується зміни клімату та покращення якості води.

На додаток до цієї допомоги Україна може скористатися можливостями, які пропонує Інвестиційний фонд сусідства, у рамках якого залучатиметься додаткове кредитування, включаючи від Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. Також створюється Фонд сприяння управлінню (Governance Facility) для надання додаткових коштів у якості визнання та підтримки діяльності країн-партнерів у рамках ЄПС, які досягнуть найбільшого прогресу у виконанні своїх Планів дій.

Допомога ЄС Україні

ЄС є найбільшим донором України, який надав Україні більше 2 млрд. євро, починаючи з 1991 року, переважно за допомогою Програми ТАСІС. Протягом останнього програмного періоду запланована допомога ЄС сягнула 212 млн. євро. В середньому щорічна допомога складала 70,7 млн. євро у 2004-06 рр., а на 2007-2011 роки складатиме 123,5 млн. євро на рік. Допомога ЄС протягом останнього програмного періоду зосереджувалася на таких пріоритетних галузях як i) підтримка інституційної, правової та адміністративної реформи, ii) підтримка приватного сектору і економічного розвитку та iii) підтримка вирішення проблеми соціальних наслідків перехідного періоду. Допомога ЄС також надається на посилення ядерної безпеки та утилізацію антипіхотних мін.

Кредитування з боку Європейського інвестиційного банку

У межах нового мандату щодо зовнішньої діяльності на 2007-2013 роки на країни Європейської політики та партнерства виділяється 12,4 млрд. євро, включаючи 3,7 млрд. на країни Східної Європи, Південного Кавказу та Росії.

Додаткова інформація:

http://ec.europa.eu/comm/external_relations/ukraine/intro/index.htm

http://ec.europa.eu/world/enp/partners/enp_ukraine_en.htm

 

05.03.2007

Європейська Комісія може накласти новий штраф на корпорацію Microsoft.

1 березня Комісія поширила свої заперечення щодо документації, яку надала компанія Microsoft у відповідь на звинувачення в зловживанні домінантною позицією на ринку ЄС.

На думку Європейської Комісії, Microsoft свідомо зловживає своєю ринковою вагою, обмежуючи рівень сумісності між операційною системою Windows та технологіями для серверів робочих груп, створюваних іншими виробниками. Подібна поведінка є зловживанням домінантної позиції корпорації Microsoft, стверджує Комісія.

Операційні системи для серверів робочих груп дозволяють створити комп’ютерну мережу для групи працівників та забезпечити спільний доступ до файлів, програм чи оргтехнічного обладнання.

Раніше корпорація Microsoft погодилася відкрити протоколи, що забезпечують сумісність серверних технологій, розроблених іншими виробниками, із системою Windows. Зокрема, пропонувалося іншим учасникам ринку ліцензійні угоди, що дозволять їм отримати необхідні протоколи для забезпечення поєднання їхньої продукції з оболонкою Windows.

У своїй відповіді Європейська Комісія стверджує, що подібні протоколи не є інноваційними, а отже ціна, пропонована корпорацією Microsoft іншим ринковим гравцям за отримання доступу до цієї інформації, є завищеною.

Нині Microsoft має чотири тижні на представлення детальної відповіді. Після ознайомлення з відповіддю корпорації Європейська Комісія ухвалить остаточне рішення.

У разі, якщо Європейська Комісія вважатиме, що корпорація Microsoft порушує конкурентне право ЄС та зловживає домінантною позицією на ринку серверних технологій, вона має право накласти на корпорацію фінансові стягнення. Можливий рівень штрафу оцінюється до 2 мільйонів євро щоденно починаючи від 16 грудня 2005 року.

У березні 2004 року Комісія вже наклала штраф на корпорацію Microsoft за зловживання домінантною позицією на ринку операційних систем для серверів робочих груп та на ринку медіа-програвачів. Тоді обсяг штрафу склав 497,2 мільйони євро.

Дії Комісії ґрунтуються на статті 82 Договору про заснування Європейської Спільноти, згідно з якою зловживання домінантною позицією на ринку ЄС є незаконним. >>> докладніше

 

05.03.2007

Експорт українських молока та яєць до ЄС

Київ, 5 березня 2007 р.

Європейська Комісія хотіла би прояснити ситуацію навколо деяких повідомлень ЗМІ, у яких йшлося про можливість здійснення експорту молока та яєць з України до країн ЄС. У той час, як було досягнуто певного прогресу у напрямку відкриття такого виду торгівлі, ще залишається здійснити низку процедур, перш ніж Україна отримає дозвіл на ввезення зазначеної продукції до ЄС.

Як уже широко повідомлялося, нещодавно було зроблено значний крок уперед у цьому відношенні завдяки тому, що своїм рішенням 2007/115/ЕС, яке набрало чинності 24 лютого 2007 року, Європейська Комісія затвердила останні плани моніторингу українських молока та яєць. Затвердження таких планів є важливим, але не остаточним етапом процесу надання дозволу на експорт продукції третіх країн до ЄС.

Що стосується молочних продуктів, то раніше відповідним державним органам України було направлено перелік детальних питань щодо контролю за рівнем здоров'я тварин і населення у цій галузі. Нині Європейське продовольчо-ветеринарне бюро (ЄПВБ) вивчає відповіді на ці питання, що може зайняти кілька тижнів. У випадку позитивного висновку ЄПВБ буде організовано візит до України для проведення інспекції на місцях. У ході цієї інспекції вивчатиметься відповідність рівня безпеки здоров'я тварин і продуктів харчування у молочній галузі стандартам ЄС. У разі отримання позитивних результатів інспекції ЄПВБ, українська влада має надати перелік підприємств молочної галузі, щодо яких вона гарантуватиме дотримання законодавства ЄС про норми гігієни. Такі підприємства будуть включені до списку компаній третіх країн, уповноважених здійснювати експорт і продаж молока у будь-якій країні-члені ЄС.

У відношенні яєць Європейська Комісія попросила українську владу надати гарантії, що усі яйця, які доправлятимуться до ЄС, будуть пастеризовані. Тільки у цьому випадку експорт українських яєць до ЄС буде дозволено.

Усі вище перераховані процедури є стандартною практикою для будь-якої третьої країни, яка має намір здійснювати експорт продукти тваринництва до ЄС.

По додаткову інформацію, будь-ласка, звертайтеся до Ольги Корнійчук, координатора питань ЗМІ Представництва ЄК в Україні, тел.: (044) 390 80 10 або ел. поштою: olha.korniychuk@ec.europa.eu

 

05.03.2007

Україна та ЄС розпочинають переговори щодо нової розширеної Угоди

Брюссель, 5 березня 2007 р.

Комісар ЄС з питань зовнішніх зносин і Європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер і заступник Міністра закордонних справ України Андрій Веселовський зустрінеться сьогодні у Брюсселі з нагоди офіційного початку переговорів щодо нової розширеної Угоди між Україною та ЄС. Ця угода відображатиме стратегічну важливість розвитку відносин між Україною та ЄС. Її головна мета полягає у тому, щоб наблизити Україну до ЄС, посилити політичну співпрацю, збільшити обсяги торгівлі та інвестицій, і таким чином сприяти економічному розвитку та процвітанню України. Переговори відкриють нові перспективи для відносин між Україною та ЄС, включаючи створення зони вільної торгівлі та поглиблення партнерства у галузі енергетики.

Комісар ЄС Ферреро-Вальднер заявила: „Україна досягла видатного прогресу у здійсненні демократичних і економічних реформ після Помаранчевої революції. Переговори щодо нової угоди наблизять Україну та ЄС ще на один крок один до одного. Перемовини щодо зони вільної торгівлі поглиблять нашу економічну інтеграцію, тоді як подальша політична співпраця сприятиме розвитку таких сфер, як демократія, права людини та верховенство права. Україна також є одним з ключових партнерів ЄС у галузі енергетики, а тому нова угода допоможе нам гарантувати енергетичну безпеку, вдосконалити засоби для безпеки енергетики та стандартів охорони довкілля, а також посилити прогрес у напрямку інтеграції наших ринків газу та електроенергії”.

Після того як Рада Європейського Союзу прийняла директиви щодо переговорів з Україною 22 січня цього року, Європейська Комісія невідкладно започатковує переговори щодо нової розширеної Угоди між Україною та ЄС. Ця Угода має на меті поглибити політичну співпрацю щодо демократії, прав людини та верховенства права, створити глибоку та комплексну зону вільної торгівлі, посилити енергетичну безпеку та збільшити співпрацю у таких ключових галузях, як юстиція, свобода та безпека, охорона довкілля, транспорт та культурно-освітні обміни, особливо студентами. Переговори щодо створення зони вільної торгівлі, що стане невід’ємною частиною Угоди, розпочнуться після того, як Україна завершить процес свого вступу до СОТ.

Додаткова інформація про відносини ЄС-Україна:

http://ec.europa.eu/comm/external_relations/ukraine/intro/index.htm

або

Емма Адвін +32 29 59577

Крістіна Мюшен +32 29 80373

 

02.03.2007

Міністр внутрішніх справ Польщі висловив готовність продовжувати надання підтримки місії ЄС

Одеса , 2 березня 2007

Сьогодні Міністр внутрішніх справ Польщі Януш Качмарек відвідав штаб Місії ЄС з надання прикордонної допомоги Україні та Молдові. Голова Місії ЄС Ференц Банфі поінформував його про діяльність EUBAM.

Після зустрічі Міністр заявив: "Мені було цікаво дізнатися про діяльність Місії, спрямовану на розширення можливостей управління кордоном. Перед Україною та Молдовою стоять ті самі виклики, пов'язані з кордоном, що і перед державами ЄС; ми повинні працювати разом, аби відповідати на ці виклики. Польща має багаторічний досвід у цій галузі та вже працює з Україною над низкою прикордонних питань. Європейський Союз зацікавлений у тому, щоб сприяти ефективному руху товарів і людей через свої кордони, а отже гармонізація стандартів і процедур має сенс. Місія ЄС робить значний внесок цьому відношенні, і Польща продовжить надавати їй свою підтримку."

Після зустрічі з головою Місії пан Качмарек зустрівся з представниками польського контингенту Місії, які розповіли йому про свій досвід роботи в регіоні. Польський міністр відвідав Місію у рамках свого ширшого візиту до України та Молдови, який передбачає зустрічі з представниками міністерств внутрішніх справ і прикордонних служб обох держав. До складу польської делегації, очолюваної Міністром Качмареком, входять заступник Державного секретаря Міністерства внутрішніх справ і управління Польщі Вєслав Тарка, Головнокомандувач поліції Польщі Конрад Корнатовскі та заступник Головнокомандувача Прикордонної служби Польщі Яцек Байгер, Генеральний консул Польщі в Одесі Вєслав Мазур і радник з політичних питань Посольства Польщі в Україні Лєшек Шерепка.

Голова EUBAM, генерал Банфі, наголосив на зусиллях Місії, спрямованих на сприяння транскордонному співробітництву, та нагадав про важливість таких країн як Польща у цьому відношенні. "Польща відіграє важливу роль, як член Європейського Союзу, що знаходиться на його зовнішньому кордоні," сказав він. "Місія вдячна Польщі за послідовну та практичну підтримку, включаючи командирування до Місії та фінансування своїх пятнадцятьох експертів з митних і прикордонних питань; це найбільший національний контингент EUBAM. Для Місії важливо знати, що вона може розраховувати на допомогу Польщі."

На додаток до внеску у роботу Місії, Прикордонна служба Польщі допомагає своїм українським колегам у роботі над розвитком їхніх навичок і можливостей у сфері оцінки ризиків.

По додаткову інформацію, будь-ласка, звертайтеся до Анастасії Троцької, асистента зі зв’язків з громадськістю Місії за тел./факсом: +38 0482 36 52 74, моб.: +38 050 386 89 73 або ел. поштою: press@eubam.org або Розмарі Томас, спеціаліста зі зв'язків з громадськістю Місії, тел.: + 38 0482 36 52 63

 

01.03.2007

Тренінг «Методи моніторингу та оцінки освітніх програм зі здорового способу життя»

Київ, 1 березня 2007

З 28 лютого по 2 березня 2007 року в рамках проекту ЄС (Європейського Союзу) «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України» відбудеться тренінг в Києві, на вул. Тургенівській 8/14, в міжсекторальному тренінговому центрі Педагогічного університету ім. Драгоманова. За допомогою коштів ЄС цей центр було обладнано усім необхідним устаткуванням для інтерактивного багатогалузевого спілкування і для проведення семінарів стратегічного планування.

Мета тренінгу – зміцнити методичні і методологічні основи та підготувати людські ресурси для моніторингу та оцінки освітніх програм зі здорового способу життя, зокрема й в області подолання ВІЛ/СНІД. Програма націлена на педагогічний персонал, що займається моніторингом та оцінкою у Київському регіоні. Це друга така програма для Київського регіону, яка збере близько 20 учасників.

До програми тренінгу входять – розгляд питання моніторингового дослідження у системі превентивної освіти, презентація та огляд посібника з моніторингу й оцінки «Основи здоров’я»: взаємодія моніторингу та оцінки, порівняння оцінки з аудитом; метод вибірки у процесі моніторингу та оцінки, показники, тощо., відвідання Центру моніторингу та оцінки Міністерства Освіти і Науки на вул. Сагайдачного, і також центрів Святошинського і Оболонського району м. Києва, і навіть робота з документацією з контролю та нагляду і попередніх результатів дослідження вихідних даних по новій програмі –– 5 і 6 класів в 9-ти пілотних районах Києва.

З іншого боку, планується також широкий розгляд питань про епідемію ВІЛ/СНІДу, характеристика й види епідемій, демографічні, соціально-економічні і політичні передумови, епідеміологічний прогноз ВІЛ/СНІД в Україні, технології біологічного контролю ВІЛ/СНІДу і групи ризику, друге покоління ВІЛ/СНІДу, проблемні сфери відгуку на епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні, включаючи, моніторинг рівня знань і поведінки, оцінка ефективності проектів і програм.

Тренінг буде проводиться провідними експертами: Др. Костянтин Поп, міжнародний експерт, який очолює компонент проекту ЄС з моніторингу й оцінки, Олена Патрикєєва, начальник підрозділу з моніторингу й оцінки Міністерства освіти й науки, Ірина Демченко, член авторського колективу вищезгаданого посібника, Юрій Круглов, головний епідеміолог Українського центру профілактики та боротьби з СНІД Міністерства охорони здоров’я і Марина Вербан, директор Української ліги соціологів.

По додаткову інформацію просимо звертатися до провідного експерта з питань ЗМІ проекту «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України» Світлани Закревської за електронною поштою Svetlana.zakrevska@gmail.com або тел. 8 050 4708817

 

01.03.2007

Тренінг менеджерів з програмного забезпечення для моніторингу і оцінки

Київ, 1 березня 2007

5 – 6 березня 2007 року буде проводитись тренінг в рамках проекту ЄС «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України», у якому візьмуть участь 22 менеджера систем моніторингу зі всіх 9-и пілотних областей проекту (Івано-Франківської, Львівської, Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Одеської, Миколаївської областей та Криму), а також з міста Києва. Менеджерів систем моніторингу та оцінки навчатимуть структурі, функціям, особливостям використання системи, загальному порядку і режиму введення учнівської, учительської і батьківської анкет, ознайомленню з роботою у режимі побудови паспорта анкети, порядку побудови та використання аналітичних звітів, практичному заняттю з аналітичних звітів і навіть обговоренню за раніше отриманими картками зворотнього зв’язку.

За додатковою інформацією просимо звертатися до провідного експерта з питань ЗМІ проекту «Вдосконалення багатогалузевих підходів до профілактики ВІЛ/СНІДу серед молоді України» Світлани Закревської за електронною поштою Svetlana.zakrevska@gmail.com або тел. 8 050 4708817

 

28.02.2007

Зустріч на тему „Співробітництво неурядових організацій, які надають допомогу біженцям”

Київ, 28 лютого 2007

Зустріч відбудеться 1-2 березня 2007 р. в Києві, в готелі „Експрес” за адресою бульвар Т. Шевченка 38/40.

Зустріч організовується в рамках Процесу прикордонного співробітництва / Сьодеркопінгського процесу - проекту, який фінансується Європейським Союзом. У зустрічі візьмуть участь представники неурядових організацій з Білорусі, Молдови та України, які працюють у сфері надання допомоги біженцям, а також представники Європейської Комісії, УВКБ ООН, МОМ та ECRE.

Зустріч має на меті:

  • Зміцнити громадянське суспільство з метою надання адекватного захисту біженцям, який би відповідав їхнім потребам
  • Створити регіональну мережу неурядових організацій, які надають допомогу біженцям в Білорусі, Молдові та Україні

Сьодеркопінгський процес направлений на передачу досвіду від країн, які нещодавно приєдналися до ЄС, у приведенні законодавства та практики Білорусі, Молдови та України у галузі міграції та притулку відповідно до європейських стандартів, та подальшого зміцнення контактів між представниками урядових відомств з метою створення ефективної та стійкої регіональної мережі з питань притулку та міграції.

Для більш детальної інформації, прохання звертатися до Олени Горової, спеціаліста із зв’язків з громадськістю, за тел. (044) 254-53-46, електронна пошта gorova@unhcr.org, або відвідайте веб-сайт Процесу прикордонного співробітництва /Сьодеркопінгського процесу www.soderkoping.org.ua

 

28.02.2007

Здійснено крок до тіснішої інтеґрації ринку електронних комунікацій в ЄС.

27 лютого було поширено спільну заяву Європейського Комісара у справах інформаційного суспільства та ЗМІ Вів’єн Рединґ та голови Групи європейських регуляторних інституцій (ERG) Роберто Віоли. Заява була присвячена планам реформи європейського регуляторного середовища у сфері електронних комунікацій.

Метою реформи є створення єдиного європейського ринку електронних комунікацій та уможливлення розвитку загальноєвропейських та транскордонних послуг у цій сфері. Одним із перших кроків у цьому напрямі має стати координація національних регуляторних підходів, вважає Європейська Комісія.

„Громадські консультації, проведені Комісією минулого року, дали тривожні сигнали щодо умов розвитку справжнього внутрішнього ринку в сфері електронних комунікацій”, - прокоментувала подію Комісар Рединґ. „Тому я вітаю готовність Групи європейських регуляторних інституцій до тісної співпраці з Комісією. Подібна співпраця буде спрямована на подолання спотворень конкуренції на ринку та розв’язання інших питань, пов’язаних із загальноєвропейськими інтересами”, - наголосила Комісар.

Першим кроком реформування має стати перетворення Групи європейських регуляторних інституцій на ефективну інтеґровану систему незалежних регуляторів. На думку пані Рединґ та пана Віоли, Група має перетворитися на своєрідну „федеральну систему” національних регуляторних інституцій. Можливою моделлю установи може стати Європейська система центральних банків.

Європейська система незалежних регуляторів створить умови для гармонізації регуляторних рамок держав-членів ЄС та для інтенсивнішої інтеґрації національних ринків електронних комунікацій. Серед основних принципів роботи установи названо максимальну небюрократичність, швидкість, ефективність та послідовність. Група надаватиме регулярні консультації Європейській Комісії щодо технічних питань регулювання.

Комісар Рединґ привітала поступ, здійснений Групою для поліпшення координації діяльності національних регуляторних інституцій, а також заснування постійного секретаріату цієї установи в Брюсселі.

У липні Комісія презентуватиме Європейському Парламенту та Раді ЄС законодавчі пропозиції, спрямовані на підвищення рівня конкуренції у сфері електронних комунікацій та на створення справжнього європейського внутрішнього ринку у цьому секторі. >>> докладніше

 

28.02.2007

Українсько-Європейський дорадчий центр з питань законодавства організував круглий стіл з питань енергетики

Київ, 28 лютого 2007

28 лютого о 9.30 у приміщенні Білого залу Великого конференц-залу Академії Наук України відбувся круглий стіл на тему «Енергетична політика для Європи - нові перспективи використання енергії в ЄС».

Під час круглого столу розглядалися останні пропозиції Європейської Комісії у сфері енергетики та захисту довкілля. Для України ініціативи у зазначених сферах можуть становити значний інтерес, особливо, в контексті укладення посиленої Угоди про партнерство та співробітництво. Саме тому до участі в заході було запрошено широке коло представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, комітетів Верховної Ради, державних підприємств, консалтингових організацій, інших фахівців в сфері енергетики.

У своїй вітальній промові керівник Центру, Др. Йоланта Тачиньска зазначила, що оскільки відносини Україна-ЄС рухаються в напрямку тіснішої економічної інтеграції, сфери енергетики, довкілля та транспорту стають все більш практичними та прагматичними. ЄС особливо зацікавлений в здатності України здійснювати транзитне постачання нафти та природного газу. У цій сфері законодавча база поряд з розумінням стратегії відіграє важливу роль для економічних та політичних взаємовідносин.

Круглий стіл проводився головним експертом UEPLAC з питань енергетики, довкілля та транспорту паном Юрісом Озолінсом, спеціальним радником Комісара ЄС з питань енергетики, який разом з учасниками круглого столу спробував відповісти на питання, що так гостро постало в Європі і світі: «Яким шляхом буде розвиватись енергетика і як це вплине на клімат?»

За додатковою інформацією, будь ласка, звертайтеся до Анжели Маркової за телефоном: 044 278 85 69.

 

27.02.2007

“Кожній дитині потрібна родина”. Інформаційну кампанію розпочато.

Київ, 27 лютого 2007

В рамках проекту «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей», що фінансується Європейським Союзом розпочато інформаційну кампанію підтримки, створених в рамках проекту, інтегрованих соціальні служб.

Мета інформаційної кампанії - зменшити загальну кількість дітей в інтернатах, дитячих будинках та притулках Київської області шляхом підвищення обізнаності громадськості, представників органів влади на місцях про переваги діяльності інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей.

Основні завдання кампанії:

1) поінформувати населення про діяльність служб і перелік послуг, які там можна отримати

2) створити позитивний імідж служб

3) сформувати позитивну установку громадян звертатися по допомогу до служб, що діють у районах/містах/селах Київської області

Розробка інформаційних матеріалів базувалася на результатах дослідження громадської думки що до діяльності соціальних служб, яке було проведено в Київській області в рамках проекту ЄС ”Розвиток інтегрованих соціальних службі. Згідно рекомендацій цього дослідження були розроблені інформаційні матеріали, які потім пройшли тестування на фокус-групах. Загальний слоган інформаційної кампанії: “Кожній дитині потрібна родина!”. Розповсюдження інформаційних матеріалів буде здійснюватися згідно медіа-плану.

Проект ЄС «Розвиток інтегрованих соціальних служб для вразливих сімей і дітей» має на меті зменшити кількість дітей, які перебувають у державних закладах опіки, створити дітям умови для виховання у сім’ях та вдосконалити нормативно-законодавчу базу впровадження ефективних соціальних технологій. Сьогодні це зможуть забезпечити створені в рамках Проекту спеціалізовані соціальні служби. Служби уже почали діяти у 32 районах і містах Київської області. Основним бенефіціаром проекту виступають Міністерство України у справах сім`ї, молоді та спорту, Державна соціальна служба для сім`ї, дітей та молоді.

Період реалізації: Квітень 2005 року - жовтень 2007 р.

Бюджет: 1 600 000 Євро.

Пілотний регіон: Київська область

Адреса проекту: вул. Десятина, 1401025, Київ, Україна, тел.: +38 (044) 270 55 16, 279 52 53

E-mail: info@everychild.kyiv.ua, http://www.everychild.org.ua
 

26.02.2007

Тренінг "Соціальна справедливість та рівні можливості в освіті"

Київ, 26 лютого 2007 р.

У рамках проекту „Громадянська освіта – Україна”, що фінансується ЄС, 16 – 17 березня в Херсоні відбудеться семінар з соціальної справедливості та рівних можливостей в освіті. Цей семінар організується в рамках компоненту проекту «Соціальна справедливість та рівні можливості». Семінар має на меті ознайомити з базовими концепціями і теоріями ґендера, практиками їх застосування в освіті, а також технологіями, за допомогою яких це ефективніше робити.

Основною цільовою групою для цього тренінгу стануть вчителі пілотних шкіл та викладачі інститутів підвищення педагогічної освіти Вінницької та Херсонської областей. Очікується, що цей семінар сприятиме покращенню розуміння питань ґендерної рівності та їх висвітленню в освітньому процесі, а також в цілому підвищенню ґендерної чутливості при викладанні і навчанні. Семінар також зробить свій вклад у модуль викладання громадської освіти для вчителів, підготовлений для курсів підвищення кваліфікації.

За докладнішою інформацією про проект, будь ласка, звертайтесь:

Девід Ройл, Міжнародний керівник команди, проект „Громадянська освіта – Україна”

компанія “Cambridge Education”

тел.: (+380-44) 4665467; 2386389; 5685780; факс: (+380-44) 2308102

E-mail: David.Royle@ced.kiev.ua

За докладнішою інформацією про компонент, будь ласка, звертайтесь:

Олена Суслова, національний експерт з питань соціальної справедливості та рівних можливостей

Київ, 04053

Факс: (+380-44) 482 3207 Тел.: 8050 424 3771 (моб.)

Email: suslova@iupdp.org

 

23.02.2007

ЄС та українські генерали запобігатимуть ВІЛ серед військовослужбовців та міліціонерів
9 лютого 2007 року у Центральному будинку офіцерів Збройних Сил України (Київ) відбулося перше засідання новоствореної міжвідомчої робочої групи з числа генералів та офіцерів центрального апарату і вищих навчальних закладів міністерств-партнерів, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ та Державної прикордонної служби України. Групу було створено відповідно до робочого плану реалізації проекту Програми розвитку ООН в Україні “Попередження ВІЛ-інфекцій та інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) серед військовослужбовців Збройних Сил та працівників правоохоронних органів України”. Цей проект втілюється за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У засіданні також взяли участь пані Йоанна Казана-Вишньовецька, заступник Постійного Представника ПРООН в Україні, та експерти Представництва Європейської Комісії в Україні.

Під час обговорення порядку денного, учасники наради одностайно засвідчили спільну думку щодо пріоритетності розробки стратегії міністерств-партнерів з формування прихильності до здорового способу життя у військовослужбовців Збройних Сил і працівників правоохоронних органів України.

Перед робочою групою, яку очолив представник Міністерства внутрішніх справ України, було поставлено низку завдань. Зокрема, першочергово пріоритетними з них названо було стратегічне планування і політику в сфері прихильності до здорового способу життя, організацію міжвідомчої взаємодії та розробку спільних планів дій міністерств-партнерів.

Важливе місце в боротьбі з поширенням ВІЛ та ІПСШ серед військовослужбовців та міліціонерів посідають також удосконалення відомчої нормативної бази і розробка навчально-методичних матеріалів та їх впровадження в систему освіти і професійної підготовки міністерств-партнерів.

Засідання міжвідомчої групи відбуватиметься щоквартально впродовж 2007 року. По детальнішу інформацію з приводу заходу та проекту в цілому, будь ласка, звертайтесь до Володимира Кожанова (тел. 8 (044) 280-34-68).

 

23.02.2007

Оголошено перший конкурс на отримання ґрантів Європейської дослідницької ради.

22 лютого Європейська Комісія оголосила конкурс на отримання ґрантів першого загальноєвропейського фонду підтримки науки та досліджень.

„Завдяки Європейській дослідницькій раді ми входимо до нової ери підтримки наукових досліджень у Європі”, - прокоментував подію Європейський Комісар у справах науково-дослідницької діяльності Янес Поточнік. „Деякі з найбільших наукових відкриттів та поступів були зумовлені тим, що великі ідеї мали простір та час для свого розквіту. Саме цього ми й прагнули, засновуючи Європейську дослідницьку раду”, - наголосив представник Європейської Комісії.

Цьогорічний бюджет конкурсу складає 300 мільйонів євро. Кошти підуть на розвиток фундаментальних досліджень у найширшому спектрі дисциплін. Окрему увагу буде приділено проектам молодих науковців, що нещодавно здобули ступінь PhD.

Європейська дослідницька рада (European Research Council, ERC) є першою загальноєвропейською установою, покликаною стимулювати розвиток науково-дослідницької діяльності в ЄС. Рішення про її формальне заснування було ухвалене 18 грудня 2006 року на засіданні Ради Міністрів ЄС. Заснуванню Ради передували тривалі дискусії у наукових та політичних колах ЄС, протягом яких було наголошено в потребі створення загальноєвропейської інституції, що координуватиме підтримку науки на всій території ЄС.

Інституція має Наукову раду, що складається з 22 провідних європейських науковців та визначає її стратегію.

Протягом семи найближчих років бюджет Європейської дослідницької ради, спрямований на підтримку європейської науки, складе 7,5 мільярдів євро. >>> докладніше

 

23.02.2007

Українсько-Європейський дорадчий центр з питань законодавства організовує круглий стіл з питань енергетики

Київ, 23 лютого 2007

28 лютого о 9.30 у приміщенні Великого конференц-залу Академії Наук України відбудеться круглий стіл «Енергетична політика для Європи - нові перспективи використання енергії в ЄС».

Під час круглого столу розглядатимуться останні пропозиції Європейської Комісії у сфері енергетики та захисту довкілля. Для України ініціативи у зазначених сферах можуть становити значний інтерес, особливо, в контексті укладення посиленої Угоди про партнерство та співробітництво. Саме тому до участі в заході запрошено широке коло представників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, комітетів Верховної Ради, державних підприємств, консалтингових організацій, інших фахівців в сфері енергетики.

Круглий стіл проводитиметься головним експертом UEPLAC з питань енергетики, довкілля та транспорту паном Юрісом Озолінсом, спеціальним радником Комісара ЄС з питань енергетики, який разом з учасниками круглого столу спробує відповісти на питання, що так гостро постало в Європі і світі: «Яким шляхом буде розвиватись енергетика і як це вплине на клімат?»

Контактна особа: Анжела Маркова (044) 278 85 69

 

21.02.2007

Комісія презентує своє бачення єдиного ринку ЄС у ХХІ-му столітті.

21 лютого Європейська Комісія презентувала Попередню доповідь щодо перспектив розвитку єдиного ринку ЄС у ХХІ столітті.

„Єдиний ринок є ядром європейських прагнень”, - прокоментував подію Президент Європейської Комісії Жузе-Мануель Баррозу. „Для громадян ЄС він дає право жити та працювати в будь-якій країні ЄС та мати доступ до ширшого вибору якісних товарів і послуг за нижчою ціною. Для бізнесу він дає можливість працювати на внутрішньому ринку із 500-мільйонним населенням, що ґрунтується на верховенстві права, взаємній повазі та довірі”, - наголосив голова Європейської Комісії.

На думку Комісії, у 21-му столітті єдиний ринок ЄС має ґрунтуватися на низці ключових принципів. Серед основних пріоритетів Комісія називає: а) інтереси громадян та споживачів, б) побудову інтеґрованішої економіки ЄС, зокрема єдиного ринку праці та єдиного ринку енергетичних, електричних та транспортних мереж; в) побудову „суспільства знань”, що ґрунтуватиметься на високому рівні освіти та нових інформаційних технологіях, г) забезпечення ефективного регуляторного середовища, та д) посилену увагу до соціальних та екологічних аспектів розвитку єдиного ринку.

У своїй доповіді Комісія пропонує частково змістити акцент подальшого розвитку внутрішнього ринку. Якщо раніше його побудова передусім полягала в усуненні торгівельних бар’єрів між державами-членами ЄС, нині, вважає Комісія, слід зосередитися на ліпшому функціонуванні європейських ринків товарів та послуг для максимального забезпечення інтересів громадян та бізнесу ЄС.

Серед нових підходів до політики розвитку єдиного ринку Комісія називає: а) більшу орієнтацію на досягнення конкретних результатів, б) більшу ефективність регуляторного середовища, зокрема запровадження практик саморегулювання та спільного регулювання; в) більший рівень децентралізації; г) посилення уваги до глобальних викликів та можливостей; д) забезпечення ліпшого доступу до переваг єдиного ринку та більшої кількості інформації щодо його можливостей.

Попередня доповідь Європейської Комісії є першим кроком до масштабної програми реформування єдиного ринку ЄС. Доповідь буде розглянуто на весняному засіданні Європейської Ради, на якому держави-члени ЄС зможуть висловити своє бачення програми Комісії.

На основі висновків Європейської Ради восени 2007 року Комісія опублікує фінальну доповідь, що міститиме пропозиції конкретних дій з реформування єдиного ринку ЄС. >>> докладніше

 

20.02.2007

Проект ЕС Розвиток системи професійного навчання на робочому місці організовує семінар

Київ, 20 лютого 2007 р.

22 лютого 2007 року о 10:00 у приміщенні Київського професійно-педагогічного коледжу ім. А. Макаренка відбудеться семінар „Управління змінами в організації: підходи, методи та стратегії”. Під час роботи семінару розглядатимуться концепції та практика оцінки потреб у змінах та організаційних трансформаціях, методи й техніка подолання опору змінам, дизайн і реалізація змін. Міжнародний досвід з цих питань представлятимуть Джозеф Прокопенко, міжнародний консультант з менеджменту, та міжнародний експерт проекту ТАСІС „Розвиток системи професійного навчання на робочому місці” Красімір Дечев.

Джозеф Прокопенко має більше ніж двадцятирічний досвід роботи у Міжнародній організації праці (МОП) старшим консультантом-дослідником і директором програми МОП з розвитку підприємництва та менеджменту. Красімір Дечев має ступінь магістра права і значний досвід роботи у багатьох міжнародних організаціях, у тому числі МОП, Європейській Агенції з реконструкції, програмах Phare та Leonardo da Vinci у якості експерта з питань законодавства та незалежного експерта.

До участі в семінарі запрошені фахівці центральних органів виконавчої влади, соціальних партнерів, підприємств, навчальних закладів. Це черговий семінар з низки заходів, запропонованих проектом ТАСІС „Розвиток системи професійного навчання на робочому місці” фахівцям, які займаються питаннями професійного навчання кадрів на виробництві, що здійснюються в з метою ознайомлення й використання міжнародного досвіду в Україні в сучасних економічних умовах.

У січні цього року для фахівців сфери професійного навчання відбувся семінар „Підвищення якості професійного навчання кадрів на виробництві на основі впровадження стандартів компетентності”. Семінар проводив Анатолій ЧАБАН. Міжнародний консультант з питань професійної освіти та навчання з двадцятирічним досвідом роботи у МОП.

Інформація про проект

Проект „Розвиток системи професійного навчання на робочому місці” виконується в рамках програми Тасis, що фінансується Європейським Союзом, з метою сприяння удосконаленню системи неперервного професійного навчання кадрів на виробництві. Забезпечує реалізацію проекту консорціум European Profiles S.A, ICCS – NTUA, Aаlborg Technical College та Fontys University of Professional Education. Початок проекту – січень 2005 року, тривалість – 30 місяців.

Головною метою впровадження Проекту в Україні є сприяння вдосконаленню системи подальшого професійного навчання кадрів на виробництві як частини навчання впродовж життя. Серед завдань проекту: підготовка пропозицій щодо модернізації системи професійного навчання кадрів на виробництві та нормативно-правової бази; сприяння центральним і місцевим органам виконавчої влади, підприємствам, навчальним закладам й іншим зацікавленим сторонам у розробці та впровадженні заходів у сфері подальшого професійного навчання на робочому місці; створення ресурсних центрів як осередків надання інформаційної, консультативної та методологічної підтримки; розробка методів і процедур для здійснення аналізу потреб роботодавців у професійному навчанні їхнього персоналу.

Бенефіціарій проекту – Міністерство праці та соціальної політики України. Партнерами проекту є Міністерство освіти і науки України; регіональні та місцеві органи праці й соціального захисту, освіти і науки; підприємства та навчальні заклади Одеської, Тернопільської та Харківської областей.

Контактна особа: Марина Малік, (044) 289-75-57

 

19.02.2007

Проект з підтримки МСП, що фінансується ЄС, сприяє розвитку українського малого та середнього бізнесу.

Нещодавно проект «Послуги з підтримки МСП в пріоритетних регіонах» здійснив низку ініціатив, спрямованих на сприяння інтенсивнішому розвитку малих та середніх підприємств в Україні.

Зокрема, проект розробив комплексний довідник послуг з розвитку бізнесу (ПРБ) в Україні. Довідник представляє повний список послуг з підтримки бізнесу, що їх можуть надавати постачальники ПРБ малим та середнім підприємствам для прискорення їхнього розвитку.

Довідник ПРБ є корисним для обох сторін, менеджерів підприємств та консультантів/постачальників послуг з підтримки бізнесу. З одного боку, він надаватиме менеджерам підприємств можливість складати «меню» послуг з бізнес-підтримки. З другого боку, місцеві постачальники послуг з підтримки бізнесу зможуть структурувати свої бізнесові пропозиції, використовуючи стандартизовані форми опису надання послуг.

Нині Довідник розміщено на веб-сайті проекту: www.sme.inform-ukraine.org.ua.

Серед інших ініціатив Проекту – організація другого національного семінару з кластерів, який відвідали представники українських підприємств та організацій з підтримки бізнесу зі всіх регіонів України.

Під час семінару, що відбувся 18 січня 2007 року, експерт з кластерів від ЄС, пані Лана Хопкінсон, презентувала «провідний досвід» Європейського Союзу у сфері розвитку кластерів, набутий у межах декількох успішно втілених проектів з розвитку кластерів у старих і нових країнах-членах Європейського Союзу.

Додаткові презентації зробили Микола Малий (директор «будівельного кластеру», м. Хмельницький), Світлана Злобіна (голова кластеру з органічного сільського господарства і органічного дитячого харчування, м. Полтава), Андрій Яценко (президент кластеру транспорту і логістики, м. Херсон) та Олександр Семенов (голова інкубатору кластерів м. Севастополя).

Усі презентації доступні на головній веб-сторінці проекту за адресою: http://www.sme.ukraine-inform.org.ua/ На цій сторінці можна також знайти інші матеріали про кластери, які були отримані з Рівненського відділення Української асоціації маркетингу, а також презентацію Ірвани Бранової, голови Хмельницького швацького кластеру.

Для продовження початих дискусій Проект, на прохання учасників семінару, створив дискусійний форум на власній веб-сторінці. Форум можна знайти за адресою: http://www.sme.ukraine-inform.org.ua/

Для отримання докладнішої інформації, звертайтеся, будь ласка, до представників проекту:

Вінсент Вільямс, Експерт з розвитку бізнесу

+38 044 332 41 64

Vincent.Williams@smeuk.org.ua

Вікторія Тетьора (Експерт з навчання і розповсюдження інформації)

+38 044 332 41 64

Victoria.Tetyora@smeuk.org.ua

 

16.02.2007

Європейська Комісія розпочинає громадське обговорення програми впровадження технологій поглинання та збереження CO2.

Пропозиції Європейської Комісії з ініціювання громадських дискусій були оприлюднені 16 лютого.

Поглинання та збереження CO2 дозволить істотно зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу, що їх викликають теплові електростанції. Технологія полягає в поглинанні викидів на рівні їхнього джерела та подальшому збереженні СО2 в підземних геологічних утвореннях.

У разі успіху, технології геологічного збереження зможуть на 80%-90% зменшити викиди СО2, що їх викликають електростанції ЄС.

Консультації, ініційовані 16 лютого, триватимуть до 16 квітня 2007 року. Вони дозволять Європейській Комісії розробити максимально ефективний проект нормативного акту, що регулюватиме впровадження технологій на європейських електростанціях.

Поглинання та збереження СО2 є одним із елементів Інтеґрованого пакету реформування енергетичної галузі ЄС, що його Комісія опублікувала 10 січня.

Нові технології поглинання та збереження CO2 мають бути впроваджені на 12 масштабних електростанціях, побудова яких завершиться 2015 року. За планами Комісії, до 2020 року всі нові вугільні та більшість газових електростанцій ЄС будуть оснащені аналогічними технологіями.

Викиди СО2 в атмосферу є основною причиною „парникового ефекту”, і, як наслідок, загального потепління, що загрожує радикальними змінами клімату на планеті. Останніми роками ЄС докладає зусиль для максимального зменшення рівня викидів СО2. >>> докладніше

 
Архів новин 
РікСічЛютБерКвіТраЧерЛипСерВерЖовЛисГру
2007         
2006
2005
2004
2003     
2002
2001     
нагору