Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

ЄС занепокоєний побудовою нового ізраїльського поселення на Західному Березі річки Йордан

Заява уряду Фінляндії (країни-голови ЄС), поширена 27 грудня, стала відповіддю на рішення Ізраїлю побудувати поселення Маскіот на Західному Березі.

Це рішення „суперечить зобов’язанням, взятим Ізраїлем у рамках Дорожньої карти”, - йдеться у заяві уряду країни-голови ЄС. „Такі односторонні дії є незаконними з точки зору норм міжнародного права та можуть фізично унеможливити реалізацію програми розв’язання ізраїльсько-палестинського конфлікту, що передбачає створення двох держав”, - наголошено в заяві. „Це рішення також означатиме переселення певної кількості колишніх ізраїльських поселенців Ґази до нових поселень на Західному Березі, що ЄС вважає неприпустимим”, - стверджується в заяві.

Уряд країни-голови ЄС висловлює жаль, що рішення було ухвалено майже одразу після довгоочікуваної зустрічі прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта з президентом Палестини Махмудом Аббасом.

Країна-голова ЄС „закликає всі сторони утриматися від будь-яких дій, що можуть поставити під сумнів перемир’я, досягнуте під час зустрічі лідерів Ізраїлю та Палестини, та надії, що були нею народжені”.

Напередодні уряд Ізраїлю оголосив про будівництво нового ізраїльського селища на Західному Березі річки Йордан. Поселення Маскіот складатиметься з 30 будинків та розселить певну кількість колишніх ізраїльських мешканців сектору Ґаза. Нині на Західному Березі (включно зі Східним Єрусалимом) мешкає близько 450 000 ізраїльських поселенців.

У квітні 2003 року міжнародний „квартет” з близькосхідних питань (ЄС, США, Росія та ООН) ухвалив план розв’язання ізраїльсько-палестинського конфлікту, відомий під назвою „Дорожньої карти” (Roadmap). План передбачав поетапне врегулювання кризи через створення двох держав – ізраїльської та палестинської - що „співіснуватимуть у мирі та безпеці”. У своїй першій редакції план передбачав розв’язання конфлікту до 2005 року.

ЄС неодноразово заявляв, що створення двох держав є єдиним шляхом розв’язання ізраїльсько-палестинського конфлікту. >>> докладніше

нагору